Logo
0 800 30 11 77

Гідроцеле, або водянка яєчка: симптоми та лікування

Гідроцеле, або водянка яєчка: симптоми та лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 20 травня 2022 | Оновлено: 29 червня 2023 | 293711 293711
Гідроцеле (водянка) — це захворювання чоловічої сечостатевої системи, за якого в мошонці накопичується рідина.

Гідроцеле може розвинутись у дітей, підлітків та дорослих чоловіків, може бути набутим і вродженим.

Водянка яєчок у чоловіків

Чоловічі яєчка вкриті сімома оболонками. Внутрішня (піхвова) складається з двох листків і в нормі продукує невелику кількість рідини, що міститься між цими листками. Відтік серозної рідини забезпечують кровоносні та лімфатичні судини. Коли вироблення рідини піхвовими оболонками перевищує її відтік, розвивається водянка яєчок. Інша причина гідроцеле — попадання в мошонку серозної рідини з черевної порожнини.

За гідроцеле рідина накопичується в мошонці між оболонками сім’яників, вздовж сім’яних канатиків та навколо яєчок. Залежно від наявності патологічного каналу між мошонкою та черевною порожниною розрізняють сполучену (порожнина мошонки з'єднується з черевною порожниною) і несполучену (порожнина мошонки відмежована від черевної порожнини) водянку яєчка.

До розвитку гідроцеле також призводять захворювання, за яких порушується кровообіг і лімфоток у мошонці.

Причини водянки яєчка

Причини водянки яєчка

Причини гідроцеле:

  • варикоцеле (варикозне розширення вен яєчок);
  • травми яєчка;
  • новоутворення мошонки та органів малого таза;
  • запальні захворювання органів мошонки (орхіт — запалення яєчка, епідидиміт — запалення сім’яного канатика);
  • інфекції сечовивідних шляхів.

Гідроцеле яєчок може бути одностороннім і двостороннім, а також гострим і хронічним. Гостре гідроцеле розвивається раптово на тлі запальних та інфекційних захворювань мошонки та називається реактивною водянкою яєчка. За хронічного гідроцеле рідина накопичується поступово, тому на початкових стадіях захворювання протікає безсимптомно.

На першій стадії гідроцеле зазвичай протікає безсимптомно. Ознаки виникають у міру збільшення розміру водянки яєчка.

Ступені гідроцеле

Ступінь

Характеристика

Симптоми

I ступінь

Мала кількість рідини в оболонці яєчка, оболонка залишається тонкою та еластичною. Яєчко може бути нормальної форми і консистенції.

Відчуття легкого тиску в ділянці мошонки. Часто виявляється випадково під час самооглядів або огляду лікаря.

II ступінь

Помірна кількість рідини в оболонці яєчка, оболонка стає товщою. Часто в оболонці яєчка присутні ділянки щільних тканин.

Помітне збільшення розміру яєчка, яке може бути більш важким і трохи рухливим. Відчувається дискомфорт, відчуття напруження і тяжкості, легкий біль у ділянці мошонки. Часто проявляється під час ходьби або фізичної активності.

III ступінь

Значна кількість рідини в оболонці яєчка, оболонка яєчка може бути помітно потовщеною, містити різні відділення або перегородки. Можливе утворення великих кіст і множинних відділень рідини.

Яєчко значно збільшується в розмірах, стає важким і має відчутне зниження рухливості. Виникають болючість, дискомфорт, відчуття здавлювання в мошонці, особливо під час тривалої стоячої пози або ходьби. Характерне загальне погіршення якості сперми та фертильності. 

IV ступінь

Велика кількість рідини, що заповнює оболонку яєчка. Оболонка стає значно товщою і твердішою, можливий зсув яєчка в бік, протилежний від гідроцеле.

Яєчко стає важким, великим і нерухомим. Виникають болючість і дискомфорт у мошонці, особливо під час руху або активності. Високий ризик розвитку ускладнень (інфекцій і травм яєчка).

Першою ознакою водянки яєчка може бути безболісна припухлість мошонки. Симптоми гідроцеле яєчка:

  • збільшення мошонки;
  • дискомфорт у яєчках;
  • відчуття розпирання у мошонці;
  • біль у паху під час ходіння, статевого акту та у спокої;
  • еректильна дисфункція.

Хронічне гідроцеле може призвести до порушень сечовипускання та чоловічого безпліддя. Для своєчасного виявлення водянки яєчок та профілактики її ускладнень необхідно щорічно проходити профілактичні огляди в уролога.

Водянка яєчок у новонароджених

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Водянка яєчка може формуватися внутрішньоутробно та бути вродженою. Причиною водянки яєчка у плода може стати внутрішньоутробна інфекція чи аномалія розвитку.

Гідроцеле у новонародженого, як правило, є сполученим і поєднується з паховою грижею, при цьому серозна рідина потрапляє в порожнину мошонки з черевної порожнини. У більшості випадків водянка яєчок у новонароджених є фізіологічною та пов'язана з недорозвиненням пахового каналу. Фізіологічна водянка яєчок у більшості випадків проходить самостійно протягом декількох місяців, коли зміцнюються м'язи тулуба та закривається паховий канал.

Водянка яєчка у дитини проявляється збільшенням мошонки та рідко викликає тривожність або дискомфорт. Якщо у дитини збільшена мошонка, її треба показати дитячому урологу.

Операція за гідроцеле

За підозри на гідроцеле необхідно записатися на консультацію уролога. Після огляду уролог може направити на ультразвукове дослідження яєчок (УЗД мошонки), яке допоможе підтвердити діагноз, а також визначити точну кількість та розташування рідини в мошонці.

Основним методом лікування гідроцеле є хірургічна операція. Операція за водянки яєчка проводиться малоінвазивним методом через невеликі розрізи або проколи в мошонці. Види операцій за гідроцеле:

  • операція Вінкельмана (видалення водянок малого та середнього розміру зі збереженням оболонок яєчка);
  • операція Бергмана (видалення водянок середнього та великого розміру з висіченням оболонок яєчка);
  • пункція водянки яєчка (видалення рідини за допомогою шприца).

Малоінвазивні операції за водянки проводяться амбулаторно (без госпіталізації) під місцевим знеболенням. Пункція гідроцеле може поєднуватися з процедурою склерозування — у порожнину мошонки вводять склеювальний препарат який сприяє злипанню стінок порожнини та перешкоджає рецидиву водянки яєчок після операції.

Лікування водянки яєчка без операції

Медикаментозне лікування водянки яєчка є малоефективним і супроводжується високим ризиком повторного накопичення рідини в мошонці. Лікування гідроцеле без операції застосовується лише в тих випадках, коли проведення хірургічного втручання на даний момент неможливе (наприклад, за наявності важких серцево-судинних захворювань або інфекційних процесів в організмі).

Водянка яєчка у новонародженого, як правило, не потребує термінового хірургічного лікування. За вродженої водянки яєчка уролог може рекомендувати спостереження за дитиною протягом 12 місяців. Якщо протягом року гідроцеле не пройшло або збільшується, дитячий уролог може призначити оперативне лікування.

Відновлення після операції на гідроцеле

Після операції на гідроцеле протягом кількох годин необхідно залишатися під наглядом уролога у медичному закладі. У перші кілька днів після операції за гідроцеле яєчко може бути твердим внаслідок післяопераційного набряку. Щоб зменшити його, лікар може призначити холодний компрес на область мошонки та підтримувальну пов'язку для зняття напруження з сім’яного канатика.

Температура після операції за водянки яєчка може свідчити про інфікування операційної рани. Для профілактики бактеріальних ускладнень лікар може призначити протимікробні препарати.

Повна реабілітація після операції з видалення гідроцеле займає до двох місяців. Протягом цього терміну необхідно утримуватися від статевого життя, занять спортом і підняття важких предметів.

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Гідроцеле, або водянка яєчка: симптоми та лікування - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки триває набряк після операції гідроцеле?

Набряк мошонки після операції з видалення гідроцеле, як правило, зникає протягом 3-5 днів. Незначна припухлість у паху може зберігатися до двох тижнів. Для профілактики післяопераційного набряку уролог може призначити охолоджувальний компрес на мошонку в перші години після втручання.

2. Який наркоз роблять під час операції за водянки яєчка?

Хірургічне лікування водянки яєчок у чоловіків проводять під місцевим знеболенням. За операцій на гідроцеле у дітей необхідна загальна анестезія (наркоз).

3. Чим небезпечна водянка яєчка?

Наслідком водянки яєчка може стати еректильна дисфункція та чоловіче безпліддя. Для профілактики ускладнень гідроцеле необхідно звертатися на консультацію до уролога відразу після виявлення перших симптомів захворювання, таких як незначне збільшення мошонки або дискомфорт у паху.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Гідроцеле, або водянка яєчка: симптоми та лікування
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Гідроцеле, або водянка яєчка: симптоми та лікування
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олександр 2 тижні тому
Здрастуйте, зробили операцію на пахову грижу, яка опускалася в праву мошонку. Минуло сім днів, дуже сильно набрякло праве яєчко і болить, набряк не минає. Що робити?
Відповісти
Доброго дня. В даному випадку найкраще буде звернутися до хірурга, який проводив операцію для професійної консультації та огляду. Сильне опухання, біль та відсутність поліпшення через такий тривалий час можуть свідчити про можливі ускладнення після операції.
Руслан 1 рік тому
Здрастуйте! Нещодавно помітив, що яєчко збільшилося, але не болить. Що це може бути і до якого лікаря звернутися?
Відповісти
Причинами збільшення яєчка можуть бути гідроцеле, варикоцеле, доброякісні та злоякісні новоутворення мошонки. Для визначення причини захворювання необхідно записатися на консультацію до уролога і пройти обстеження.
Микола Іванович 1 рік тому
Добрий день! Наступного тижня планую операцію з видалення водянки яєчка. Скільки заживає шов після гідроцеле?
Відповісти
Добрий день! Повне загоєння післяопераційної рани, як правило, відбувається протягом двох тижнів. Шов на мошонці розсмоктується самостійно.
Віктор 1 рік тому
Здрастуйте! Іноді відчуваю важкість і дискомфорт у мошонці. Які болі бувають у разі гідроцеле?
Відповісти
Здрастуйте! Болі в мошонці при гідроцеле мають розпираючий характер і супроводжуються її збільшенням. Виразність больових відчуттів у ділянці яєчок безпосередньо залежить від ступеня збільшення мошонки.
Андрій 1 рік тому
Здрастуйте! Страждаю на гідроцеле кілька років. Плануємо з дружиною вагітність, але побоюємося труднощів із зачаттям. Як впливає водянка яєчка на безпліддя?
Відповісти
Здрастуйте! Безпліддя є одним із наслідків хронічної водянки яєчка. Для профілактики порушень чоловічої репродуктивної функції необхідно записатися до уролога і пройти лікування гідроцеле.
Саша 1 рік тому
Добрий день! Як позбутися водянки яєчка в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день! Лікування водянки яєчка в домашніх умовах неможливе. Основним методом лікування гідроцеле є його хірургічне видалення.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!