Logo
0 800 30 11 77

Токсоплазмоз: як передається, симптоми та лікування

Токсоплазмоз: як передається, симптоми та лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 31 травня 2023 | Оновлено: 30 червня 2023 | 31879 31879
Токсоплазмоз ― інфекційне захворювання, яке викликають найпростіші паразити. Інфекція небезпечна, оскільки може вражати центральну нервову систему і головний мозок, обов'язково потребує лікування.

Що таке токсоплазмоз?

Токсоплазмоз ― це паразитарна інфекція, збудником якої є мікроорганізми Toxoplasma gondii. Токсоплазмоз може протікати в гострій і хронічній формі, вражати нервову та лімфатичну системи, печінку, селезінку й очі. Найнебезпечніший токсоплазмоз у людей з ослабленою імунною системою, оскільки протікає в гострій формі й може пошкоджувати головний мозок.

Токсоплазма в організмі людини

Токсоплазма в організмі людини

Як передається токсоплазмоз?

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Токсоплазмоз з'являється при потраплянні в організм паразита токсоплазма гондії. Шляхи зараження токсоплазмозом:

  • контакт із фекаліями зараженої тварини;
  • вживання в їжу немитих овочів і фруктів;
  • вживання м'яса, що не пройшло достатньої термічної обробки;
  • переливання інфікованої крові.

Токсоплазмоз передається від матері до дитини під час вагітності. Також заразитися інфекцією можна під час вживання води, забрудненої фекаліями хворих тварин. Від людини до людини токсоплазмоз не передається, тому немає необхідності в ізоляції хворих.

Симптоми та форми токсоплазмозу 

Інкубаційний період токсоплазмозу становить від трьох днів до двох тижнів і триває з моменту проникнення паразитів в організм до появи перших симптомів. До симптомів токсоплазмозу належать:

Ознаками токсоплазмозу головного мозку є запаморочення, головний біль, погіршення зору. У разі токсоплазмозу в чоловіків і жінок може уражатися шлунково-кишковий тракт, з'являються діарея, нудота і блювота, печінка і селезінка збільшуються в розмірах. На шкірі за токсоплазмозу можуть проявлятися плямисто-папульозні висипання. Який вигляд має висип за токсоплазмозу, можна побачити на фото.

 

Під час інфікування токсоплазмою гондії людина може не відчувати симптомів і виявити захворювання тільки під час обстеження. Виділяють такі форми токсоплазмозу:

  • гостру ― з'являються ознаки інтоксикації організму (підвищення температури до 38-39 градусів, слабкість, головний, м'язовий біль);
  • хронічну ― ознаки слабко виражені, але зберігаються протягом кількох місяців. До симптомів хронічного токсоплазмозу належать субфебрильна температура (до 38 градусів), збільшення лімфовузлів, болі в суглобах і м'язах;
  • латентну ― симптоми повністю відсутні, можуть з'являтися тільки після зниження імунітету.

Найважче протікає токсоплазмоз головного мозку за СНІДу. У людей з імунодефіцитом захворювання може проявлятися у вигляді непритомності, сплутаності свідомості, порушення координації.

Токсоплазмоз під час вагітності 

Токсоплазмоз у вагітних може мати небезпечні наслідки для майбутньої дитини: підвищується ризик невиношування плода і передачі інфекції через плаценту. Дитина з вродженим токсоплазмозом може відставати в розвитку, з'явитися на світ з низькою вагою, збільшеними селезінкою і печінкою.

У разі токсоплазмозу в матері під час вагітності може народитися дитина без явних симптомів захворювання. Згодом відбувається розвиток патологій, таких як мікроцефалія, олігофренія та інші розлади, пов'язані з порушеннями органів зору та слуху. Під час вагітності рекомендується уникати вживання недостатньо термічно обробленого м'яса та контактів із вуличними тваринами. 

До яких лікарів звертатися в разі токсоплазмозу?

За появи симптомів токсоплазмозу необхідно записатися на консультацію інфектолога. У разі інфікування дитини паразитами Toxoplasma gondii потрібно звернутися до педіатра або дитячого інфектолога. У разі появи ускладнень із нервовою системою також може знадобитися консультація невролога

Діагностика токсоплазмозу

Діагностика токсоплазмозу включає аналіз крові, який дає змогу виявити антитіла (IgM, IgG). Кров на токсоплазмоз здають натщесерце, останнє вживання їжі має бути не менше ніж за три години до забору матеріалу. Розшифровка аналізу на токсоплазмоз показує наявність або відсутність у крові Toxoplasma gondii. У нормі антитіла IgM у тесті на токсоплазмоз відсутні, позитивний результат означає наявність інфекції в організмі.

У разі токсоплазмозу головного мозку, крім аналізу крові, лікар призначає електроенцефалографію. Також може знадобитися УЗД печінки і селезінки, яке дає змогу оцінити наявність або відсутність ураження органів травлення.

Як лікувати токсоплазмоз?

Для лікування токсоплазмозу інфектолог проведе огляд, збере анамнез і призначить необхідні аналізи. Терапія захворювання залежить від його форми та ступеня ураження внутрішніх органів. Під час лікування токсоплазмозу застосовують такі препарати:

  • протипаразитарні засоби;
  • антибіотики;
  • імунологічні препарати;
  • знеболювальні;
  • жарознижувальні медикаменти.

Для повного лікування від токсоплазмозу може знадобитися кілька курсів антибіотиків, які призначить лікар. У пацієнтів без імунодефіцитних станів після закінчення лікування спостерігається стійка ремісія до паразитів токсоплазма гондії.

Наслідки токсоплазмозу 

За тяжкого перебігу токсоплазмозу можливе ураження центральної нервової системи, втрата або зниження зору, слуху. Інші наслідки токсоплазмозу:

  • менінгіт;
  • енцефаліт;
  • міокардит;
  • ендокардит;
  • невроз.

У разі вродженого токсоплазмозу можуть розвинутися небезпечні наслідки у вигляді відставання в розумовому і психічному розвитку. У разі інфікування від матері в дитини можуть бути жовтяниця, ураження мозку й органів травлення.

Профілактика токсоплазмозу 

Для профілактики токсоплазмозу необхідно уникати контакту з фекаліями заражених тварин, надягати рукавички під час прибирання котячих лотків і під час роботи в саду. Потрібно вживати в їжу продукти, що пройшли достатню термічну обробку (для м'яса не менше 73-76 градусів). Також необхідно ретельно мити сирі овочі та фрукти перед їжею і дотримуватися санітарно-гігієнічних правил. 

Інфектологія в ОН Клінік Дніпро

Токсоплазмоз: як передається, симптоми та лікування - Кравченко Олена Миколаївна
Кравченко Олена Миколаївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можна їсти перед здачею аналізу на токсоплазмоз?

Кров з вени на визначення антитіл до токсоплазми гондії здається натщесерце. Перед здачею аналізу крові на токсоплазмоз необхідно утриматися від приймання їжі мінімум за три години до забору матеріалу.

2. Токсоплазмоз IgG позитивний ― що це означає?

Позитивний IgG в аналізі крові означає наявність гострого або хронічного токсоплазмозу. У нормі IgG відсутній і означає, що в організмі немає інфекції токсоплазмозу.

3. Чи можна повторно захворіти на токсоплазмоз?

Після перенесеного токсоплазмозу організм виробляє антитіла і формує стійкий імунітет до збудника захворювання. Людям, у яких є антитіла до токсоплазмозу, можна не боятися повторного зараження.

4. Чи виліковний токсоплазмоз?

Токсоплазмоз, виявлений на ранніх стадіях, виліковний у людей без імунодефіциту. У разі порушень імунітету і важкої форми токсоплазмозу можуть виникати небезпечні наслідки для організму у вигляді ураження центральної нервової системи і головного мозку.

5. Як впливає токсоплазмоз на плід під час вагітності?

Токсоплазмоз під час вагітності передається від матері до дитини і негативно впливає на плід. У разі зараження інфекцією в першому триместрі вагітності існує ризик викидня і завмирання плода. Також є ймовірність народження дитини з патологіями зору, слуху, нервової та травної систем.

6. Як зрозуміти, що у тебе токсоплазмоз?

Токсоплазмоз можна визначити за ознаками інтоксикації організму (підвищення температури, слабкість, озноб, головний біль). Також у зараженої людини можуть з'явитися болі в м'язах і суглобах, сльозоточивість, висип на шкірі.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Токсоплазмоз: як передається, симптоми та лікування
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Токсоплазмоз: як передається, симптоми та лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Надія 10 місяців тому
Добрий день. Скажіть, будь ласка, чи можна побачити токсоплазмоз на УЗД?
Відповісти
Добрий день. Для діагностики токсоплазмозу необхідно здати кров на наявність антитіл. На УЗД токсоплазму неможливо виявити, можна побачити тільки ознаки збільшення печінки та селезінки, які є симптомами наявності інфекції в організмі.
Аліна 10 місяців тому
Доброго дня. Я планую вагітність, здала аналіз на токсоплазмоз, він показав, що у мене немає антитіл IgG. Що це означає?
Відповісти
Доброго дня. Негативний аналіз на антитіла до токсоплазмозу означає, що у вас відсутня інфекція в організмі. Ви можете планувати вагітність, але оскільки ваш організм не стикався з токсоплазмозом і не має імунітету до нього, то під час вагітності потрібно уникати контакту з вуличними кішками і не вживати недостатньо термічно оброблені страви.
Марія 10 місяців тому
Добрий день. Розкажіть, чи можна народити здорову дитину при токсоплазмозі?
Відповісти
Добрий день. Інфікування плода токсоплазмозом під час вагітності відбувається не завжди. Найвищі ризики передачі інфекції від матері плоду в першому триместрі вагітності. Якщо зараження відбулося на третьому триместрі вагітності, дитина може народитися здоровою, але згодом у неї можуть з'явитися симптоми токсоплазмозу.
Ольга 10 місяців тому
Доброго дня. Цікавить питання: чи передається токсоплазмоз від кішки до людини?
Відповісти
Здрастуйте. Токсоплазмоз передається під час контакту з фекаліями заражених кішок і через слину тварини, яка потрапляє на рани і подряпини на шкірі людини. Щоб уникнути зараження, необхідно надягати рукавички при прибиранні котячих туалетів і уникати контактів з бездомними тваринами.
Раїса 10 місяців тому
Добрий день. Підкажіть будь ласка, що вбиває токсоплазму і за якої температури краще зберігати сире м'ясо, щоб уникнути інфікування?
Відповісти
Добрий день. Паразита токсоплазму гондії вбиває вплив високих і низьких температур. М'ясо необхідно термічно обробляти за температури вище 70 градусів і зберігати його замороженим за температури не вище -10 градусів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!