Logo
0 800 30 11 77

Бурсит: симптоми, причини та методи лікування

Бурсит: симптоми, причини та методи лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 15 квітня 2024 | Оновлено: 15 квітня 2024 | 340 340
Бурсит — запалення сполучної тканини суглобів, яке може призвести до обмеження їхньої рухливості. За появи болю та запалення суглобів необхідно звернутися до травматолога.

Що таке бурсит?

Бурсит — запальне захворювання суглобової (синовіальної) сумки, яке характеризується накопиченням у ній надлишкової рідини (ексудату). Синовіальна сумка (бурса) являє собою невелику порожнину, що виконує функцію амортизатора між сухожиллями та кістками. Рідина бурси захищає суглоби від надмірного тертя. За надмірного накопичення ексудату відбувається запалення суглоба та утруднення його руху.

Бурсит

Бурсит

Який вигляд має бурсит?

Поставте своє питання Травматологу
«ОН Клінік»

Бурсит виглядає як збільшений у розмірах суглоб за рахунок накопичення зайвої рідини в синовіальній сумці. У ділянці суглоба візуалізується округле еластичне утворення. На місці ураження спостерігаються почервоніння та набряк шкірних покривів. Подивитися, який вигляд має бурсит, можна на фото.

Бурсит

Бурсит

Які причини бурситу та фактори ризику?

Бурсит може розвиватися внаслідок тривалого перевантаження суглоба та виконання однотипних рухів. Інші причини бурситу:

  • травми суглобів;
  • інфікування бурси (за наявності відкритих ран);
  • відкладення солей у суглобах;
  • підняття важких предметів;
  • запалення навколосуглобових тканин.

Фактором ризику розвитку бурситу є наявність запальних захворювань (подагри, ревматоїдного артриту). Також підвищений ризик запалення суглобів у людей з цукровим діабетом.

Поширені види бурситу

Бурсит буває гострим і хронічним. Гостра форма захворювання має яскраво виражені симптоми та характеризується сильним болем у суглобах. Хронічний бурсит виникає внаслідок недолікованої гострої форми захворювання та має уповільнену симптоматику. Види бурситу також розрізняють залежно від локалізації запалення (коліна, плеча, ліктя, зап'ястя).

Бурсит колінного суглоба

Бурсит колінного суглоба може виникнути внаслідок травм або ударів по коліну. До запалення колін можуть бути схильні спортсмени (бігуни, футболісти) через інтенсивне навантаження на ноги. Симптомами бурситу коліна є біль під час руху, почервоніння та гіперемія шкіри в зоні ураження.

Бурсит колінного суглоба може бути супрапателлярним (надколінним) або пателлярним (локалізуватися перед наколінником). Лікування бурситу колінного суглоба в домашніх умовах може посилити симптоми та призвести до порушення рухливості, тому за болю в коліні обов'язково потрібно звернутися до травматолога. Лікар випише мазь від бурситу коліна та призначить протизапальні препарати. 

Бурсит кульшового суглоба

Бурсит кульшового суглоба може з'явитися в разі травм, підняття важких предметів, стоячої роботи. Симптомом бурситу кульшового суглоба є біль у внутрішній або зовнішній частині стегна, який може віддавати в пах. Біль посилюється під час руху, вставання, підйому сходами.

Бурсит сідниць

Бурсит сідниць розвивається внаслідок запалення сідничної сумки, розташованої між великим сідничним м'язом і основою тазової кістки. Сідничний бурсит може виникнути внаслідок тривалого сидіння на твердій поверхні та проявляється у вигляді болю в сідницях і верхній частині стегон. Для профілактики бурситу сідниць необхідно займатися помірним фізичним навантаженням і підкладати м'яку подушку на тверде сидіння.

Бурсит стопи

Бурсит стопи може з'явитися за інтенсивного навантаження на ноги, через носіння вузького та незручного взуття, травм. Захворювання проявляється у вигляді почервоніння та набряку стопи, болю під час ходьби. Види бурситу стопи:

  • бурсит п'яти;
  • бурсит ахіллового сухожилля;
  • підп'ятковий бурсит;
  • бурсит гомілковостопного суглоба;
  • бурсит великого пальця стопи.

Для лікування п'яткового бурситу може знадобитися носіння спеціального підтримуючого взуття. Також може бути показана консультація ортопеда.

Ліктьовий бурсит

Ліктьовий бурсит виникає внаслідок запалення синовіальної сумки в ділянці ліктя. Бурсит ліктьового суглоба розвивається через постійний тиск на лікоть, травми та інфекції. Також бурсит ліктя може з'явитися через ускладнення ревматоїдного артриту. 

Бурсит на лікті проявляється у вигляді болю під час згинання руки та обмеження рухливості кінцівки. Також можлива поява бурситу зап'ястя чи кисті руки. Запалення ліктьового суглоба може призвести до утворення нориць та абсцесів і потребує обов'язкового лікування. Щоб вилікувати бурсит ліктя, необхідно звернутися до травматолога. Лікування бурситу ліктьового суглоба в домашніх умовах може призвести до посилення запалення.

Бурсит плечового суглоба

Причинами бурситу плечового суглоба можуть бути травми, удари, падіння, підняття важких предметів. Ревматоїдний бурсит плеча виникає внаслідок ревматоїдного артриту. Симптомами бурситу плеча є біль під час підняття та відведення руки вбік, набряк шкіри.

Вилікувати бурсит плеча можна за допомогою протизапальних препаратів, компресів. Також лікар може призначити знеболювальні засоби.

Як розпізнати бурсит?

Першою ознакою бурситу є біль у суглобі під час руху. Інші симптоми бурситу:

  • опухлість і збільшення розміру суглоба;
  • почервоніння шкіри в ділянці запалення;
  • локалізоване підвищення температури в ураженому суглобі;
  • біль під час пальпації суглоба.

За бурситу верхніх кінцівок біль може віддавати в лопатку чи потилицю. Бурсит нижніх кінцівок характеризується больовими відчуттями під час ходьби.

Як діагностують бурсит?

На консультації травматолог проведе огляд, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження. Діагностика бурситу може включати:

Для виключення інфекційної причини захворювання лікар направить на аналіз крові. Також може знадобитися консультація суміжних фахівців (ревматолога, ортопеда).

Методи лікування бурситу

Вилікувати бурсит можна за допомогою консервативної терапії та оперативного втручання. Протокол лікування бурситу включає:

  • знеболювальні засоби;
  • протизапальні препарати від бурситу;
  • розсмоктувальні та знеболювальні мазі від бурситу.

Якщо бурсит викликаний інфекцією, травматолог призначить антибіотики. Під час лікування бурситу рекомендується обмежити рухливість пошкодженого суглоба. За необхідності лікар може призначити зігрівальні компреси при бурситі.

Хірургічне лікування бурситу призначається за появи гострої інфекції в синовіальній сумці. Лікар здійснює розтин суглобової сумки та видалення з неї ексудату. За ускладнень бурситу може призначатися повне видалення синовіальної сумки (бурсектомія).

Як вилікувати бурсит у домашніх умовах?

Лікування бурситу в домашніх умовах може призвести до ускладнень і посилення болю в суглобі. Препарати для лікування бурситу повинен підбирати травматолог після обстеження. Лікування бурситу народними засобами може бути неефективним і призвести до тяжкої інфекції. Якщо в ураженій ділянці спостерігаються жар, почервоніння та сильний набряк, потрібно невідкладно звернутися до лікаря.

Як лікувати хронічний бурсит?

Хронічний бурсит лікується за допомогою протизапальних і знеболювальних препаратів. Мазі від бурситу мають розсмоктувальні та зігрівальні властивості. Також лікар може призначити фізіотерапевтичні процедури (іонофорез, магнітотерапію). За хронічного бурситу необхідно проходити профілактичний огляд у травматолога не рідше одного разу на рік.

Чи може бурсит минути сам?

Бурсит може минути сам за умови обмеження рухливості ураженого суглоба. Для прискорення загоєння можна використовувати протизапальні гелі та мазі. Інфекційний бурсит не минає самостійно, для його лікування знадобиться прийом антибактеріальних препаратів.

Ускладнення бурситу

Бурсит може призвести до ускладнень у вигляді некрозу суглобової сумки, інфікування навколишніх тканин і сепсису (великого запалення). Хронічний бурсит може спричинити відкладення солей у суглобі та порушення рухливості кінцівок.

Профілактика бурситу

Для попередження запалення суглобів необхідно уникати травм і розтягнень м'язів. Інші методи профілактики бурситу:

Людям з групи ризику (спортсменам, діабетикам) рекомендується проходити профілактичне обстеження у травматолога не рідше ніж один раз на рік. Також необхідно своєчасно лікувати інфекційні захворювання.

Травматологія в ОН Клінік Дніпро

Бурсит: симптоми, причини та методи лікування - Орлов Станіслав Юрійович
Орлов Станіслав Юрійович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як лікувати бурсит плечового суглоба в домашніх умовах?

Лікування бурситу плечового суглоба в домашніх умовах передбачає уникнення махів рукою та її підняття. Також можна застосовувати розсмоктувальні мазі та протизапальні гелі.

2. Чим зняти біль у ліктьовому суглобі в домашніх умовах?

Зняти біль у ліктьовому суглобі в домашніх умовах можна за допомогою холодних компресів і забезпечення спокою руки. Також можна прийняти знеболювальні препарати, які може призначити травматолог.

3. Як лікувати бурсит п'яти в домашніх умовах?

Щоб вилікувати бурсит п'яти в домашніх умовах, необхідно забезпечити спокій кінцівки, уникати тривалого стояння чи ходьби. Також можна скористатися протизапальною маззю, яку призначить лікар.

4. Який вигляд має бурсит коліна?

Бурсит коліна має вигляд набряклості та почервоніння в ділянці колінної чашечки. Також за колінного бурситу місце запалення збільшується в розмірі та болить під час руху.

5. Як швидко вилікувати бурсит?

Щоб швидко вилікувати бурсит, необхідно звернутися до травматолога. Лікар визначить причину захворювання та призначить протизапальні чи антибактеріальні препарати.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Бурсит: симптоми, причини та методи лікування
Лікар ортопед-травматолог. Перша категорія.
Бурсит: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олег 1 тиждень тому
Добрий вечір. Цікавить питання: чи можна гріти місце запалення при бурситі?
Відповісти
Добрий вечір. На початковій стадії за гострого болю не рекомендується гріти запалений суглоб. У разі хронічного бурситу можуть бути рекомендовані зігрівальні мазі та компреси.
Катерина 2 тижні тому
Доброго дня. Скажіть, чи потрібна операція, щоб вилікувати бурсит коліна?
Відповісти
Доброго дня. На початкових стадіях бурсит коліна лікується консервативними методами. Лікар призначить знеболювальні та протизапальні препарати, щоб зняти біль і набряклість. У разі приєднання інфекції може знадобитися антибактеріальна терапія.
Андрій 2 тижні тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, припухлість над коліном без болю — це бурсит?
Відповісти
Добрий день. Припухлість і почервоніння над коліном можуть бути симптомами бурситу колінного суглоба. Хронічна форма захворювання може протікати без болю. Для уточнення діагнозу необхідно звернутися до травматолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн