Logo
0 800 30 11 77

Перелом члена: симптоми, причини та методи лікування

Перелом члена: симптоми, причини та методи лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 12 березня 2024 | Оновлено: 12 березня 2024 | 1710 1710
Перелом члена — це ушкодження чоловічого статевого органу, що характеризується розривом кавернозного тіла та білкової оболонки. Патологія потребує хірургічного втручання для відновлення функцій пеніса.

Що таке перелом статевого члена?

Перелом статевого члена відрізняється від інших переломів відсутністю в органі кісток. Під час ерекції пеніс наповнюється кров'ю, що заповнює порожнини кавернозних тіл. Під час раптового чи сильного згинання набряклого статевого органа може статися розрив зовнішньої оболонки однієї з порожнин, що може стати причиною перелому пеніса. Найчастіше перелом пеніса діагностують у чоловіків, середній вік яких становить 30-50 років.

Причини перелому статевого члена

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Найчастіше зламаний член є наслідком грубого сексу. Інші причини перелому пеніса:

  • статевий акт. Перелом може статися в будь-якому положенні, коли пеніс вислизає з піхви партнерки та сильно згинається;
  • агресивна мастурбація. Зламати член можна при сильному здавлюванні органу;
  • раптова травма. Поламатися ерегований орган може при падінні чи під час перевертання в ліжку під вагою власного тіла чоловіка.

Також травмування може статися під час спроб згинання статевого органа з метою припинення ерекції. За раптового чи сильного згинання ерегованого пеніса кров, що наповнює кавернозні тіла, виливається всередину порожнин кавернозних тіл, що призводить до болісного набряку статевих органів чоловіків.

Як зрозуміти, що в мене перелом члена?

Характерною ознакою перелому пеніса є тріск через розрив печеристих тіл (пацієнти описують його як «хрускіт розбитого скла»). Інші симптоми перелому члена:

  • наростаючий сильний біль, що може призвести до шокового стану; 
  • припинення ерекції; 
  • внутрішня кровотеча; 
  • гематома (синяк) на члені, 
  • надмірне відхилення пеніса в бік.

Розміри гематоми залежать від поширеності ушкодження білкової оболонки та печеристих тіл. Накопичуючись, кров може поширитися на мошонку, лобок, внутрішню поверхню стегон, передню черевну стінку. Шкіра члена набуває синього відтінку, поступово стаючи темнішою. Якщо при переломі пошкоджена уретра, виникає затримка сечовипускання. Іноді набряк стовбура пеніса значно збільшується у розмірі, що стає неможливим провести пальпацію органу.

За будь-яких ушкоджень органу, якщо йде кров з члена, він опух, посинів або є підозра на перелом, необхідно негайно викликати швидку допомогу. Лікар оцінить ситуацію, надасть необхідну першу допомогу та доставить пацієнта в стаціонар.

Як відрізнити перелом від удару чи вивиху статевого члена?

Під час діагностики перелому пеніса необхідно виключити інші можливі патології. Симптоматика перелому пеніса, удару та вивиху статевого органу схожа. Головною відмінною ознакою того, що член зламаний, є характерний тріск, що виникає через розрив дорсальної артерії чи підтримуючих зв'язок. При ударах і вивихах члена у пацієнта не виникає відчуття «хлопка».

Як діагностують перелом статевого члена?

Під час діагностики лікар вислуховує скарги пацієнта та проводить фізичний огляд травмованого органу. Під час опитування особливу увагу приділяють факторам, які спричинили травму. Додаткові методи дослідження:

  • УЗД статевого члена та його судин. Допоможе визначити тяжкість травми;
  • уретроскопія. Виключить або підтвердить пошкодження сечовипускального каналу;
  • кавернозографія. Рентген печеристих тіл члена з введенням контрастної речовини.

За необхідності може бути призначено МРТ. Магнітно-резонансну томографію можна використовувати при вираженому больовому синдромі і значному набряку члена. МРТ обов'язково призначають у разі підозри на істотні травми статевого члена. Дослідження дає змогу точно визначити локацію розриву білкової оболонки, його напрямок і розмір.

Методи лікування перелому члена

Перелом статевого органа — урологічна травма, лікування якої проводиться хірургічним методом. Хороші результати (повне відновлення функцій і форми органа) після оперативного лікування перелому члена спостерігаються більш ніж у 90% випадків.

Лікування перелому статевого члена має бути негайним. Звернутися по допомогу слід якомога швидше, щоб уникнути негативних наслідків травми для статевої та сечовидільної функцій пацієнта.

Під час операції хірург накладає шви на білкову оболонку та за необхідності усуває інші травми члена (наприклад, розрив уретри). За масивного крововиливу лікар проводить розтин гематоми, видаляє кров'яні згустки, зупиняє кровотечу та зашиває дефекти білкової оболонки та печеристих тіл. У зони гематоми на члені проводиться дренування рани.

Негайна хірургічна корекція зводить до мінімуму ймовірність розвитку можливих ускладнень і дає можливість повернутися до нормального сексуального життя впродовж короткого часу. Прогнози при своєчасному виявленні та лікуванні перелому статевого члена сприятливі.

Як підготуватися до операції при переломі члена?

Напередодні ввечері та в день перед операцією пацієнт має відмовитися від їжі, за дві години до хірургічного втручання не можна пити. Необхідно також здати аналізи:

  • клінічний аналіз крові;
  • аналіз на визначення групи крові та резус-фактора;
  • біохімічний аналіз крові;
  • коагулограму;
  • сумарні антитіла до сифілісу;
  • антитіла до ВІЛ;
  • вірус гепатиту В і С.

До переліку обов'язкових досліджень входить ЕКГ. Підготовка до операції може включати також консультацію терапевта.

Як проходить операція при переломі статевого члена?

Операція при переломі пеніса проводиться відкритим методом. Лікування в клініці перелому члена полягає у відновленні анатомічної цілісності тканин пеніса після травматичного впливу з пошкодженням внутрішніх структур.

Проводиться операція при переломі члена під загальною анестезією (вводиться внутрішньовенно). Під час процедури хірург робить круговий розріз на шкірі приблизно в одному сантиметрі за головкою. Після цього лікар зміщує шкіру до основи органу. Ділянка розриву локалізується, після чого тканини вшиваються саморозсмоктувальними нитками.

Відновлення після хірургічного лікування перелому члена

Після операції пацієнт проводить кілька днів у стаціонарі під наглядом медперсоналу. Правильний післяопераційний догляд і дотримання приписів лікаря прискорюють і полегшують відновлення після хірургічного лікування перелому статевого члена. Перед випискою пацієнт отримує необхідні рекомендації та вказівки від лікаря. Період реабілітації включає:

  • догляд за післяопераційною раною;
  • уникнення виникнення ерекцій;
  • утримання від статевих контактів;
  • виключення силових тренувань;
  • обмеження щодо вживання алкоголю та продуктів, що перешкоджають виведенню рідини з організму (солоного, смаженого, кислого).

Під час реабілітації необхідно відмовитися від відвідування сауни, лазні, басейну. Період відновлення становить у середньому півтора місяця (за цей період гояться шви та рани на члені). У цей час необхідно періодично відвідувати лікаря для контролю за поточним станом органу та сечовипусканням.

Чи можу я займатися сексом після лікування перелому члена?

Операція, проведена впродовж доби після травмування, знижує ризик розвитку негативних наслідків перелому органа, зокрема й розладу статевої функції. Відновлення еректильної функції в середньому триває півтора місяця. За своєчасного виявлення патології та лікування перелому пеніса сексуальна функція відновлюється повною мірою.

Що буде, якщо не лікувати перелом статевого члена?

Якщо не лікувати перелом пеніса, можуть розвинутися серйозні наслідки. Можливі ускладнення травми:

  • абсцес статевого члена;
  • стриктура (звуження) уретри;
  • викривлення статевого органу;
  • болісна ерекція;
  • некроз члена;
  • формування артеріовенозного шунта (аномального з'єднання між артерією та веною).

Лікування перерахованих вище патологій пеніса вимагає проведення більш складних операцій і може зайняти тривалий час. Також можливий розвиток еректильної дисфункції.

Профілактика перелому статевого члена

Специфічних заходів профілактики перелому пеніса не існує. Основна рекомендація — дотримуватися обережності під час статевих актів. Також, щоб уникнути переломів, не варто згинати ерегований пеніс.

Хірургія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Перелом члена: симптоми, причини та методи лікування - Войчук Богдан Дмитрович
Войчук Богдан Дмитрович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Коли необхідна ампутація члена?

Пенектомія — операція з ампутації статевого члена. Ампутацію призначають за лікування раку статевого органу на пізніх стадіях і при зміні статі.

2. Чи можна лікувати травму статевого члена в домашніх умовах?

За травми статевого органу необхідно надати першу допомогу потерпілому в домашніх умовах (обробити рану, накласти холодний компрес) і обов'язково звернутися до лікаря для проведення діагностики. Це унеможливлює розвиток небажаних наслідків і небезпечних ускладнень.

3. Що робити, якщо болить статевий член?

Є безліч причин, через які може відчуватися біль у статевому органі: порвана вуздечка, забій, статеві інфекції, хвороби статевого члена (фімоз, стриктура уретри), механічне пошкодження крайньої плоті. Щоб позбутися болісних відчуттів, необхідно звернутися до уролога. На консультації лікар проведе огляд і призначить лікування.

4. Коли можна буде займатися сексом після операції при переломі статевого члена?

Якщо пацієнт своєчасно звертається до лікаря, а операція проводиться впродовж доби, можливі ускладнення зводяться до мінімуму. Після реабілітації, через один-два місяці, пацієнт повністю відновлюється та може відновити статеве життя.

5. Скільки триває операція при переломі члена?

Операція при переломі статевого члена триває близько однієї години. Під час хірургічного втручання лікар видаляє згустки крові та зашиває дефекти білкової оболонки кавернозного тіла, за необхідності — відновлює сечовипускальний канал.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Перелом члена: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-уролог, андролог, хірург, дитячий уролог.
Перелом члена: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-уролог. Перша категорія.

Коментарі

Ярослав 2 тижні тому
Добрий день! Під час статевого акту в чоловіка з'являється кров у спермі. З чим це може бути пов'язано?
Відповісти
Добрий день. Одноразова поява крові в спермі не вважається патологією. Якщо ж кров присутня постійно, потрібно пройти обстеження. Можливими причинами крові в спермі можуть бути простатит, ЗПСШ, аденома передміхурової залози та інші захворювання репродуктивної системи.
Максим 1 місяць тому
Доброго дня, чи обов'язково звертатися до лікаря, якщо порвав вуздечку?
Відповісти
Добрий день. Якщо надрив не надто великий і немає рясної кровотечі, можна обійтися промиванням рани перекисом водню. Якщо ж є кровотеча, її необхідно зупинити. Для цього пальцями потрібно щільно притиснути вуздечку до голівки на 10 хвилин. Коли кровотеча зупиниться, варто звернутися до уролога. Якщо надрив занадто великий, може знадобитися накладення швів.
Данило 1 місяць тому
Доброго дня! Підкажіть, чи можна зламати член і не відчути цього?
Відповісти
Доброго дня! Симптоми перелому статевого органа яскраво виражені: характерний тріск від розриву кавернозних тіл, біль, набряклість і синюшність. Симптоматика розвивається швидко і вимагає звернення пацієнта по допомогу до лікаря.
Віталій 1 місяць тому
Доброго дня, підкажіть, що можна використовувати, якщо натер член?
Відповісти
Добрий день! У разі натертості статевого органу потрібне місцеве лікування із застосуванням антисептичних засобів, мазей і кремів, які може призначити уролог після консультації. Своєчасне лікування знижує ймовірність приєднання бактеріальної інфекції.
Андрій 1 місяць тому
Доброго дня. Що робити за перелому члена?
Відповісти
Добрий день! Якщо є підозра на перелом пеніса, необхідно обов'язково викликати швидку допомогу. Після огляду лікар госпіталізує пацієнта в урологічне або хірургічне відділення. До приїзду медиків можна прикласти до травмованого пеніса лід.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!