Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Як проводиться доплерографія (УЗД судин)?

Як проводиться доплерографія (УЗД судин)?
Читати 8 хвилин | Створено: 24 лютого 2023 | Оновлено: 29 березня 2023 | 11296 11296
1

Що таке доплерографія?

Доплерографія (УЗД судин) — це інструментальний метод діагностики, який проводять для оцінки кровоносних судин, венозних клапанів і швидкості кровотоку. УЗД судин необхідне для діагностики кардіологічних захворювань: вад серця, патологій серцевого клапана, аневризми, атеросклерозу, порушення циркуляції крові, аномалій судин, варикозного розширення вен, артеріальної гіпертензії.

Що покаже доплерографія (УЗД судин)?

Що покаже доплерографія (УЗД судин)?

Доплерографія — це ультразвукове дослідження, яке дає змогу виявити порушення кровообігу у венах і артеріях, оцінити швидкість кровотоку. УЗД судин показує загальний тонус їхніх стінок, непрохідність, симетричність парних вен і артерій.

2

Чим відрізняється доплерографія від дуплексного сканування?

Доплерографія дає змогу оцінити швидкість і напрямок кровотоку, а також порушення прохідності крові в судинах. Дуплексне сканування проводять для візуалізації стінок судин з метою виявлення їхнього потовщення або звуження, вигинів, тромбів, атеросклеротичних бляшок, вроджених аномалій або післяопераційних стентів.

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

3

Види доплерографії

Ультразвукове дослідження судин належить до безпечних методів діагностики, яке може проводитися необхідну кількість разів незалежно від віку. Види доплерографії:

  • ультразвукове дослідження судин голови та шиї;
  • доплерометрія серця;
  • доплерографія судин нижніх кінцівок;
  • доплер судин статевого члена;
  • УЗД судин молочних залоз;
  • доплерографія плода під час вагітності;
  • доплер судин щитоподібної залози.

Доплерографію може призначити лікар будь-якої спеціалізації (кардіолог, невролог, ендокринолог). Також доплер судин може проводитися перед операцією для оцінки ризиків кровотечі або тромбоутворення. Підготовка до УЗД судин полягає у відмові від куріння та кофеїновмісних напоїв за дві години до дослідження, оскільки вони можуть вплинути на результати.

4

Коли потрібна доплерографія судин голови та шиї?

Доплерографію судин голови та шиї проводять для оцінки стану великих вен і артерій, які постачають головний мозок. Показання до УЗД судин голови та шиї:

  • часті головні болі;
  • періодичні запаморочення і втрати свідомості;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • аритмія серця;
  • порушення зору, слуху, шум у вухах;
  • перенесений інсульт;
  • підвищений рівень холестерину в аналізах крові;
  • панічні атаки;
  • порушення сну, безсоння.

Доплерографія судин головного мозку важлива в разі зниження пам'яті та концентрації уваги, безпричинної тривожності. Також УЗД судин голови та шиї необхідне за шийного остеохондрозу, оскільки через зміщення хребців і кісткових змін можливе здавлювання хребетної артерії.

5

Як проводиться доплерографія серця?

За допомогою доплерометрії серця можна діагностувати серцево-судинні патології. УЗД серця з доплером показує:

  • вади серця (вроджені або набуті);
  • аневризму;
  • міокардит;
  • серцеву недостатність;
  • ішемічну хворобу;
  • тромби, рубці, холестеринові бляшки.

Доплерографію серця проводять у стані лежачи або напівлежачи, на ділянку грудей наносять гель для ковзання ультразвукового датчика. Під час дослідження лікар рухає датчик під різними кутами й оцінює стан серцевого м'яза, великих судин, швидкість і напрямок кровотоку.

6

Що показує доплерографія судин кінцівок?

УЗД судин кінцівок дає змогу оцінити стан вен і артерій ніг і рук, виявити їхні патології та визначити порушення кровообігу. Доплерографія судин кінцівок показує:

  • варикозне розширення вен;
  • наявність кров'яних згустків (тромбоз);
  • стеноз вен і артерій (звуження їхнього просвіту);
  • ендартеріїт (потовщення і закупорка артерій).

Доплерографію судин нижніх кінцівок можна призначати в разі тяжкості та болю в ногах, набряклості, поколювання, зниження чутливості, блідості або синюшності шкірних покривів, появі судинної сіточки або набряканні вен. Дослідження судин рук показано в разі їхнього оніміння та слабкості, судом, постійного відчуття холодності, м'язового болю, промацування ущільнень.

7

Коли робити доплерографію плода?

Доплерографія під час вагітності дає інформацію про стан кровотоку в судинах матки, плаценти, пуповини і плода (аорті та середній мозковій артерії). УЗД з доплером проводять на третьому плановому скринінгу вагітності (на 31-33 тижні), оскільки до цього часу всі органи і системи плода повністю сформульовані.

Під час вагітності можна робити доплерографію на будь-якому терміні за наявності показань, оскільки УЗД нешкідливе для майбутньої мами та дитини. Лікар може призначити ультразвукове дослідження судин матки та плаценти в разі резус-конфлікту (негативного резус-фактору крові в матері та позитивного в плода), ендокринних порушень (цукрового діабету або гіпотиреозу), захворюваннях нирок або серцево-судинних патологій у вагітної жінки.

8

Для чого потрібна доплерографія судин статевого члена?

Доплерографія судин статевого члена проводиться для діагностики захворювань чоловічої статевої системи за допомогою візуалізації судин пеніса й оцінки кровотоку в них. Показання до УЗД судин статевого члена:

  • еректильна дисфункція;
  • безпліддя;
  • біль під час статевого акту або під час сечовипускання;
  • перенесені травми статевого органу;
  • викривлення пеніса;
  • почервоніння або посиніння мошонки;
  • візуальне збільшення (набухання) судин статевого члена;
  • новоутворення зовнішніх статевих органів (підозра на кісту, хворобу Пейроні, онкологію).

УЗД судин статевого члена дає змогу виявити порушення нормального кровотоку, оцінити кровопостачання в кавернозному і печеристому тілі, визначити наявність тромбів, гематом, фіброзної тканини. Доплерографія статевого члена необхідна для діагностики захворювань органів чоловічої репродуктивної системи та контролю їхнього лікування, наприклад, у разі варикоцеле (варикозного розширення вен насіннєвого канатика яєчка), гідроцеле (водянці яєчка), імпотенції, простатиту (запалення простати).

9

Що таке транскраніальна доплерографія?

Транскраніальна доплерографія — це ультразвукове дослідження судин, що постачають головний мозок. Транскраніальну доплерографію роблять через скроневу ділянку або зчленування потиличної кістки і хребта. Показання до транскраніального УЗД:

  • ознаки порушення мозкового кровообігу (зниження слуху, зору, пам'яті, уваги, запаморочення);
  • підозра на аномалії судин голови;
  • мігренеподібні головні болі.

Також дослідження судин голови важливе в разі перенесеної черепно-мозкової травми та інсульту. Транскраніальне сканування дає змогу виявити патології вен і артерій мозку (звуження просвіту, витончення стінок, тромби, холестеринові бляшки, спазмування).

10

Як проводиться екстракраніальна доплерографія?

Екстракраніальна доплерографія — це ультразвукове дослідження екстракраніальних судин (сонних і хребетних артерій), які розташовані на рівні шиї. Доплерометрію екстракраніальних судин проводять за допомогою ультразвукового датчика, який лікар рухає під різними кутами в потиличній ділянці.

Екстракраніальне УЗД показано в разі патологій шийного відділу хребта (спондильозу, лордозу, остеохондрозу), після травм у ділянці шиї. Також дослідження хребетної артерії важливе за ознак її здавлювання: порушення координації руху, різкого головного болю, викривлення шиї, втрати свідомості.

11

Що показує спектральна доплерографія?

Спектральна доплерографія показує кровообіг у великих судинах і камерах серця. Потоковий спектральний доплер дає змогу визначити швидкість, напрямок і характер (ламінарний або турбулентний) кровотоку.

12

Коли потрібно робити доплерографію молочних залоз?

Доплерографію молочних залоз може призначити лікар для оцінки стану місцевого кровотоку, що дає змогу виявити утворені пухлинні судини. УЗД молочних залоз із доплером необхідно робити в разі ущільнення, травм, підозри на розрив імплантатів грудей.

13

Що покаже доплерографія щитоподібної залози?

УЗД щитоподібної залози є діагностичним методом, який проводять для оцінки розміру та будови органу, а також виявлення новоутворень. Ультразвукове дослідження щитоподібної залози з доплерографією дає змогу оцінити її кровопостачання, прохідність вен і артерій, що важливо для діагностування вузлових патологій на ранній стадії.

УЗД в ОН Клінік Ужгород

Як проводиться доплерографія (УЗД судин)? - Гафинець Владислава Iванiвна
Гафинець Владислава Iванiвна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як проводиться доплерографія (УЗД судин)?
Лікар УЗД, акушер-гiнеколог.
Як проводиться доплерографія (УЗД судин)?
Стаття перевірена: Ківер Лідія Володимирівна
Лікар УЗД.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ігор 1 рік тому
Добрий день. Як перевіряють судини ніг, чи потрібна підготовка до дослідження?
Відповісти
Добрий день. Судини ніг перевіряють за допомогою доплерографії, яка полягає у використанні ультразвукового датчика. Перед дослідженням варто відмовитися від куріння, за дві години, оскільки нікотин звужує судини, що може вплинути на результати.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день! Як перевіряють судини на тромби?
Відповісти
Добрий день. Для дослідження судин проводять доплерографію. Метод дає змогу виявити порушення прохідності судин. На УЗД з кольоровою доплерографією буде видно погане заповнення просвіту судини кров'ю.
Людмила 1 рік тому
Доброго дня. Що показує доплер судин голови та шиї?
Відповісти
Доброго дня. Доплер судин голови та шиї показує стан сонних артерій і вен, застій крові, атеросклеротичні бляшки, тромби. УЗД судин, що постачають головний мозок, необхідний для діагностики інсульту, інфаркту міокарда, гіпертонії, а також для виявлення причин частого головного болю, порушення пам'яті, запаморочення.
Євген 1 рік тому
Доброго дня. У чому різниця доплерографії та УЗД серця?
Відповісти
Доброго дня. УЗД серця дає змогу виявити розміри, структуру серцевого м'яза, стан клапанів, а доплерографія серця — оцінити стан судин і кровотоку в них, що важливо для виявлення тромбозу або стенозу (звуження аорти). Часто для повної діагностики серця лікарі призначають УЗД серцевого м'яза з доплерографією.
Наталья 1 рік тому
Доброго дня! Що таке ультразвукова доплерографія?
Відповісти
Доброго дня. Ультразвукова доплерографія — це інформативний метод дослідження судин і кровообігу за допомогою ультразвукового датчика в певних органах (наприклад, серці, головному мозку, молочних залозах). Доплер судин допомагає оцінити їхній стан, виявити патології вен і артерій, тромби, визначити швидкість і напрямок кровотоку.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!