Logo
0 800 30 11 77

Трендові продукти: модно чи смачно?

Трендові продукти: модно чи смачно?
Читати 7 хвилин | Створено: 4 лютого 2020 | Оновлено: 4 лютого 2020 | 5028 5028
Мода поширюється як на сферу fashion та beauty, так і на кулінарію. Нині світ пропагує здорове харчування, а модні незнайомі інгредієнти можна придбати у будь-якому супермаркеті.

Ціна доступна, вибір величезний: мигдальне та кокосове молоко, фейхоа, чіа, годжі, асаї, кіноа та багато чого незвичайного.

Що у тренді?

Ягоди годжі. У народі їх називають вовчими ягодами, вони не є небезпечними для людини і можуть використовуватися в їжу. За смаком та виглядом годжі нагадують барбарис.

Ягоди годжі:

  • переважно споживають у сушеному вигляді;
  • використовують у китайських супах, для заварки трав'яного чаю, приготування настоянки, вина та соків;
  • містять вітаміни (Е, А, С, групи В), мінерали та антиоксиданти, які благотворно впливають на обмінні процеси в організмі;
  • посилюють кровотворення, підвищують імунітет.

У нашій кухні ягоди годжі можна використовувати для приготування фруктових чи овочевих салатів, каш та сухих сніданків. Завжди можна замінити інгредієнт чорною смородиною, журавлиною або обліпихою, які також корисні для нашого здоров'я.

Асаї. За смаком ягоди нагадують малину або ожину, мають противірусні та протизапальні властивості, покращують пам'ять, нормалізують роботу кишечника, запобігають розвитку серцево-судинних захворювань. Суперфуд знижує рівень холестерину та цукру в крові, сприяє зниженню ваги. Проте надмірне вживання асаї спотворює результати магнітно-резонансної терапії. З асаї готують супи, десерти, смузі та морозиво. Ягоду завжди можна замінити на барбарис, годжі, чорноплідну горобину або шипшину.

Чіа. Насіння багате на клітковину, мікроелементи (марганець, мідь), макроелементи (залізо, кальцій, фосфор), жирні кислоти омега-3, а також білок. Їх можна їсти як сирими, так і додавати як топінг у випічку, каші, салати і навіть м'ясо або овочеві соте. На смак насіння нагадує горіхи і не псує смак страв, тому його їдять навіть діти. Якщо під рукою не виявилося чіа, можна використовувати горіхи, гарбузове насіння або кунжут.

Фейхоа. Фрукт багатий на вітамін С і клітковину, вважається відмінною профілактикою закрепів, стимулює роботу травного тракту, позбавляє здуття живота. 100 г свіжого фейхоа містить лише 55 калорій, а за смаком він нагадує ананас. Готувати з фейхоа можна як рибні, так і м'ясні страви та десерти. Замінити продукт можна будь-яким кисло-солодким фруктом (манго, ананасом, персиком, абрикосом).

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Олена Легостаєва пояснює:

«Фрукти потрібно вживати в помірних дозах, особливо тим, у кого діагностовано виразку, гастрит, проблеми з травленням. Не рекомендую їсти фрукти, зокрема фейхоа, на голодний шлунок, щоб не подразнювати слизову оболонку шлунка. Усі фрукти містять кислоти».

Кіноа. Крупа індіанців або кіноа, на думку USDA Nutrition Facts, містить більше білка, ніж рис, просо, кукурудза та ряд інших зернових (4,4 г на 100 г). Зовні крупа нагадує гречку, багата на лізин, знижує ризик розвитку атеросклерозу, артрозу та захворювань імунної системи. Її готують як гарнір, використовують як інгредієнт овочевих салатів та основу для запіканок. Крупу можна замінити рисом чи гречкою.

Мигдальне & кокосове молоко. Рослинне молоко — альтернатива коров'ячому чи козячому молоку. Напій містить білок та амінокислоти, вважається гіпоалергенним, а головне — у ньому немає глютену. На його основі можна готувати молочні супи, випічку та десерти. Лікарі рекомендують мигдальне чи кокосове молоко навіть дітям.

Лікар-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Олена Царьова-Колісник каже:

«Рослинне молоко містить низьку кількість калорій, що дозволяє тримати вагу в нормі. У ньому немає казеїну та лактози, що дає можливість людям з непереносимістю цих речовин включити їх до списку своїх продуктів».

Вітграс. Паростки пшениці містять корисні для здоров'я людини амінокислоти, ферменти, хлорофіл, вітамін Е, а також натуральні імуномодулятори. Молоді пагони нормалізують роботу нервової системи, підтримують імунітет, регулюють роботу щитоподібної та підшлункової залози. Продукт специфічний та подобається далеко не всім. З його допомогою можна готувати смузі або вживати у вигляді вітамінних коктейлів, основу яких становлять вода, паростки пшениці, огірок, яблуко та селера.

Екзотичні рецепти: приклади

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Поділюсь своїми перевіреними рецептами з додаванням модних продуктів. Впевнена, ви оціните!

Телятина по-східному з фейхоа

1,5 кг телятини нарізати великими шматочками, влити пів склянки води в каструлю, викласти м'ясо і тушкувати на повільному вогні до готовності. Періодично потрібно підливати воду для соковитості. Кільцями порізати 3 середні головки цибулі і обсмажити на олії до золотистого кольору.

Порізати смужками 4 великі баклажани і 5-6 штук болгарського перцю, додати до м'яса, посолити, посипати шафраном і прованськими травами, перемішати. За 5-10 хвилин до готовності м'яса всипати порізані великими кубиками помідори (2-3 шт) та фейхоа (4 шт). За готовністю дати страві настоятися (близько 10 хвилин).

Кіноа з овочами

Залити 1 ст кіно холодною водою, поставити на вогонь і довести до кипіння, посолити. Варити 15-20 хвилин, доки не вбереться вода. Розігріти оливкову олію на сковороді, додати очищені та порізані моркву (1 шт), баклажани (2 шт), часник (3 зубчики), цибулю (1 шт). Обсмажити 5 хвилин, додати 2 шт нарізаного соломкою болгарського перцю. Викласти суміш у кіноа і перемішати.

Лінива вівсянка з ягодами годжі

3 ст л вівсяних пластівців (не швидкого приготування) всипати у банку. Залити пластівці 150 мл ряженки або йогурту (кефіру). Додати по 20 г ягід годжі, будь-яких заморожених чи свіжих ягід (вишня, малина, полуниця, смородина), 1 ч. л. меду. Перемішати та поставити в холодильник на 2 години. Підходить для сніданку та перекушування. Каша може зберігатися у холодильнику не більше, ніж 2 дні.

Морозиво з асаї

У морозильну камеру на 2 години покладіть 2-3 банани, на 30 хвилин замочіть у теплій воді 200 г чорносливу. У блендері подрібніть суміш із чорносливу, нарізаних бананів та 2 ст. л асаї. Суміш можна поставити на годину в холодильник, а можна приступати до дегустації — виходить тягучою та охолодженою. На смак можна додати щіпку кориці, 2-3 краплі лимонного соку, 1 ст. л. подрібнених горіхів. Прикрасьте морозиво листочками м'яти.

Пудинг з насінням чіа

Змішайте 1 склянку кокосового молока, 1 ст. л насіння чіа і 1 ч. л горіхів (мигдаль, арахіс), додайте мед за смаком. Поставте суміш у холодильник на ніч. Суміш має застигнути, а чіа мають стати желейної консистенції. Поріжте будь-який фрукт кубиками (манго, апельсин, банан) і прикрасьте пудинг.

Готувати такі рецепти просто і вони підходять на щодень, додаючи екзотики в раціон. Міняти продукти можна за смаком та гаманцем. А якими рецептами ви користуєтеся?

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Трендові продукти: модно чи смачно? - Мірошникова Жанна Валеріївна
Мірошникова Жанна Валеріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Трендові продукти: модно чи смачно?
Лікар терапевт-дієтолог, лікар функціональної діагностики. Друга категорія.
Трендові продукти: модно чи смачно?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!