Logo
0 800 30 11 77

Біопсія простати: як проходить процедура та як до неї підготуватися

Біопсія простати: як проходить процедура та як до неї підготуватися
Читати 11 хвилин | Створено: 13 березня 2024 | Оновлено: 13 березня 2024 | 1766 1766
Рак передміхурової залози посідає четверте місце за поширеністю серед усіх різновидів онкологічних захворювань. Рання діагностика раку можлива завдяки біопсії передміхурової залози.

Що таке біопсія?

Біопсія — метод діагностики, під час якого проводиться висічення фрагмента новоутворення з метою подальшого гістологічного дослідження (вивчення зразків тканин). Процедура забору біоматеріалу інвазивна, оскільки супроводжується порушенням цілісності шкірного покриву, слизових оболонок, тканин внутрішніх органів. За допомогою біопсії можна вивчити клітинну структуру пухлини та визначити, є вона доброякісною чи злоякісною.

Що таке біопсія простати?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Біопсія простати — забір невеликих фрагментів тканин передміхурової залози для подальшого вивчення під мікроскопом. Методика дає змогу детально розглянути будову клітин і виявити серед них дефектні, атипові екземпляри, які свідчать про пухлинні процеси в залозі. Дослідження надає можливість визначити, на якій стадії розвитку перебуває виявлене у пацієнта злоякісне новоутворення.

Показання до біопсії простати

Біопсія призначається при підозрі на онкологічне ураження передміхурової залози. Основні показання для біопсії простати:

  • виявлення пухлини передміхурової залози під час пальцевого ректального обстеження;
  • візуалізація вузлів з нечіткими контурами та зниженою ехогенністю під час ультразвукового дослідження простати через пряму кишку;
  • підвищений рівень (понад 4,0 нг/мл) простат-специфічного антигену (ПСА) в крові.

Біопсія аденоми простати призначається пацієнтам, у яких рівень ПСА в крові впродовж року зріс більш ніж на 0,35 нг/мл. Також дослідження є методом контролю ефективності лікування раку передміхурової залози.

Чи можна обійтися без біопсії простати?

Біопсія — єдиний спосіб отримати точну інформацію про те, чи є пухлина злоякісною. Навіть за незначного підвищення рівня ПСА в крові комп'ютерна томографія (КТ), ультразвукове дослідження (УЗД), магнітно-резонансна томографія (МРТ) не здатні достовірно підтвердити чи спростувати рак простати. Переваги біопсії:

  • дає змогу виявити онкологічне захворювання на ранній стадії розвитку;
  • допомагає визначити вид раку (залозистий, плоскоклітинний, перехідноклітинний, недиференційований);
  • надає можливість оцінити ступінь агресивності пухлини та зробити висновки про ймовірність її поширення на інші органи (метастазування).

На підставі результатів біопсії при раку простати лікар підбирає оптимальну схему лікування. Отримавши дані про вид і стадію розвитку раку, уролог-онколог визначає, чи потрібна пацієнтові термінова хірургічна операція.

Види біопсії простати

Забір зразків тканин простати зазвичай здійснюється трьома способами. Види біопсії передміхурової залози:

  • трансуретральна (забір фрагмента тканин через сечовипускальний канал за допомогою оснащеного камерою цистоскопа);
  • трансректальна (взяття зразка через пряму кишку під контролем УЗД);
  • трансперінеальна (забір біоматеріалу через мікророзріз між мошонкою й анусом під контролем МРТ або КТ).

Трансректальна пункційна біопсія простати є найменш болючим і найпоширенішим видом діагностики. УЗД-апарат допомагає точно направити голку для забору біоптату в підозрілі ділянки залози, не пошкоджуючи при цьому дотичні здорові тканини.

Як підготуватися до біопсії простати?

Для визначення загального стану пацієнта, виключення протипоказань, виявлення супутніх захворювань і можливих алергічних реакцій необхідна попередня консультація уролога. Лабораторні та інструментальні дослідження перед біопсією:

За тиждень до процедури слід припинити прийом препаратів для розрідження крові, а за три дні — нестероїдних протизапальних засобів. Увечері напередодні та в день дослідження необхідно утриматися від прийому їжі. Можна пити воду та соки, але не пізніше, ніж за дві години до процедури.

Для запобігання розвитку інфекції підготовка до біопсії простати включає прийом антибіотиків за кілька годин до дослідження. Увечері чи вранці перед процедурою потрібно зробити очисну клізму.

Як робиться біопсія простати?

За бажанням пацієнта біопсія простати робиться без наркозу чи під місцевою анестезією, що дає змогу знеболити зону обстеження та знизити дискомфорт. Техніка виконання біопсії передміхурової залози під контролем УЗД:

  1. Пацієнт лягає на лівий бік, підтягнувши коліна до грудей.
  2. Лікар дезінфікує зону ануса та вводить у пряму кишку тонкий УЗ-датчик з біопсійною насадкою.
  3. За допомогою голки медик виконує проколи в підозрілих ділянках залози та робить забір фрагментів тканини.
  4. Отриманий біоматеріал відправляється в лабораторію для гістологічного дослідження. 

За один сеанс біопсії простати під контролем УЗД беруть пункцію з 10-12 ділянок залози. Дослідження великої кількості фрагментів дає змогу знизити ризик хибнонегативного результату.

Скільки триває процедура забору зразка простати?

Біопсія передміхурової залози триває до 30 хвилин. Після процедури пацієнт залишається під наглядом медиків до першого сечовипускання. Лікар має переконатися, що пункційний забір тканин не спричинив набряк передміхурової залози, який блокує нормальний відтік сечі.

Відновлення після біопсії простати

Відновлення після біопсії простати триває від п'яти до семи днів. Для запобігання потрапляння інфекції впродовж трьох-чотирьох днів після забору зразка тканин необхідно приймати антибіотик і ретельно дотримуватися гігієни промежини. Промити сечовий міхур, мінімізувати об'єм крові в урині та розм'якшити випорожнення допоможе вживання від півтора до двох з половиною літрів рідини (води, компотів, соків) на добу.

Для запобігання закрепам слід дотримуватися дієти після біопсії простати. З раціону потрібно виключити гострі, жирні страви, віддавши перевагу рідким супам, свіжим фруктам і сухофруктам, ягодам, овочам, вівсяним і пшеничним висівкам. Після біопсії простати показаний режим дробового харчування — приймати їжу слід кожні дві-три години невеликими порціями.

Скільки чекати результатів після біопсії простати?

Аналіз біопсії простати може бути терміновим і плановим. Результати термінового дослідження будуть готові через 30 хвилин, а планового — через п'ять-сім днів після забору зразка.

Що показують результати біопсії простати?

Нормою біопсії простати вважається негативний результат на наявність злоякісного утворення. Діагностичні терміни, що використовуються у висновку лабораторії:

  • аденома (доброякісна гіперплазія передміхурової залози);
  • кіста (порожниста пухлина простати, наповнена рідиною);
  • гранулематозний простатит (запалення передміхурової залози, що супроводжується утворенням у тканинах дрібних вузликів);
  • простатична інтраепітеліальна неоплазія (не ракове захворювання, пов'язане з надмірним збільшенням клітин у розмірах);
  • простатична інтраепітеліальна неоплазія високого ступеня з підозрою на рак;
  • залозистий (аденокарцинома), плоскоклітинний, перехідноклітинний, недиференційований рак.

За виявлення в клітинах змін, властивих аденокарциномі, але недостатніх для постановки точного діагнозу, у висновку лабораторії може бути зазначена «атипова дрібноацинарна проліферація». Для визначення характеру патології пацієнту знадобиться дообстеження.

За виявлення онкологічного захворювання передміхурової залози патолог оцінює ступінь його агресивності за шкалою Глісона. Лікар досліджує під мікроскопом два зразки тканин, вивчає структуру клітин, за якою визначає, наскільки швидко вони будуть рости.

Кожному з двох досліджуваних зразків присвоюється оцінка від одного до п'яти балів, які в сумі дають індекс раку. Розшифровка результатів біопсії простати за шкалою Глісона:

  • від двох до шести балів — високодиференційоване повільно зростаюче новоутворення;
  • сім балів — низькодиференційована пухлина з агресивністю середнього ступеня;
  • від восьми до десяти балів — низькодиференційоване швидкозростаюче новоутворення зі схильністю до метастазування в інші органи.

Оцінка раку за шкалою Глісона дає змогу лікарю визначити, який курс лікування буде найефективнішим. За низького ступеня агресивності онкологічного захворювання пацієнт може уникнути хірургічної операції. Йому буде рекомендована медикаментозна (хімічна, таргетна, гормональна) або променева терапія.

Кому призначають повторну біопсію?

Невиявлення в зразках тканин злоякісних клітин не є гарантією відсутності раку. Для виключення хибнонегативного результату вторинну біопсію простати під УЗ-контролем призначають через три-шість місяців після первинного дослідження.

Зробити біопсію простати повторно необхідно пацієнтам, у яких під час первинної діагностики було виявлено простатичну інтраепітеліальну неоплазію високого ступеня чи атипову дрібноацинарну проліферацію. Також повторне дослідження показане тим, у кого загальний рівень ПСА після первинної біопсії простати продовжує зростати, а співвідношення вільного ПСА до загального становить менше 10%.

Можливі ускладнення після біопсії простати

Після біопсії простати можливі гемоспермія (кров в еякуляті), гематурія (кров у сечі), сліди крові в калових масах. У нормі кров присутня в незначних кількостях і самостійно зникає із сечі та калу протягом тижня після процедури. У сім'яній рідині незначні домішки крові можуть спостерігатися близько одного-двох місяців. 

Ускладнення, що потребують медичного втручання, виникають рідко (у п'яти-семи відсотків пацієнтів). Найнебезпечніші наслідки біопсії простати:

  • гостра затримка сечі через набряк передміхурової залози;
  • розвиток або загострення хронічного простатиту;
  • інфекційні захворювання сечовивідних шляхів (цистит, уретрит);
  • запалення яєчок і придатків (орхоепідидиміт).

Деякі чоловіки протягом кількох днів після біопсії відчувають біль у прямій кишці, нижній частині статевого члена або живота. У разі сильних больових відчуттів лікар може призначити анальгетики.

Кому протипоказана біопсія простати?

Не беруть біопсію передміхурової залози у чоловіків з симптомами будь-яких запальних, інфекційних захворювань. Інші протипоказання до біопсії простати:

  • запалення слизової оболонки прямої кишки (проктит);
  • запалення простати (простатит);
  • тромбоз гемороїдальних вузлів;
  • патологічний канал у м'яких тканинах періанальної ділянки (свищ прямої кишки);
  • звуження в анальному каналі, викликане рубцями внаслідок проктологічних операцій (стриктура анального каналу);
  • висічення прямої кишки (резекція).

Чоловікам, у яких діагностовано запальні, інфекційні захворювання, дослідження призначають після одужання. Пацієнтам зі стриктурою анального каналу, свищем, резекцією прямої кишки замість трансректальної проводять трансперінеальну біопсію. 

Урологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Біопсія простати: як проходить процедура та як до неї підготуватися - Бальчунас Іван Вікторович
Бальчунас Іван Вікторович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи шкідлива біопсія передміхурової залози?

Біопсія не провокує прогресування раку і не знижує ефективності лікування. Під час біопсії з простати беруть мікроскопічні фрагменти, відсутність яких не викликає зміни тканин на клітинному рівні.

2. Що не можна робити після біопсії простати?

Впродовж п'яти-семи днів після біопсії простати не можна займатися сексом, їздити на велосипеді, купатися в басейні та відкритих водоймах, відвідувати сауну і спортивні тренування, приймати гарячу ванну, піднімати важкі речі вагою понад чотири кілограми. На період відновлення не рекомендується вживати алкоголь і спиртовмісні напої.

3. Через який час після біопсії простати можна робити операцію?

Відразу після біопсії простати не можна робити операцію з повного або часткового висічення передміхурової залози. Урологи рекомендують відкласти хірургічне втручання на чотири-вісім тижнів, щоб дати змогу гематомі та запальним спайкам розсмоктатися і запобігти поширенню запального процесу на навколишні тканини.

4. Біопсія простати — це боляче?

Біопсія супроводжується короткочасним дискомфортом у момент забору зразка тканин голкою. Гострота неприємних відчуттів залежить від індивідуального порога больової чутливості пацієнта.

5. Скільки коштує біопсія простати?

Ціна біопсії простати залежить від клінічної картини. Уточнити вартість біопсії передміхурової залози під контролем УЗД можна за телефонами, вказаними на сайті медичного центру «ОН Клінік Харків».

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Біопсія простати: як проходить процедура та як до неї підготуватися
Лікар-уролог.
Біопсія простати: як проходить процедура та як до неї підготуватися
Лікар-уролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ігор 5 днів тому
Добрий вечір, скажіть, будь ласка, чим небезпечна біопсія передміхурової залози?
Відповісти
Добрий день! Біопсія — відносно безпечна процедура, найбільш неприємним ускладненням якої може стати інфекційне захворювання сечовивідних шляхів, передміхурової залози. Для профілактики інфекції лікар призначає пацієнтові антибіотики до і після забору зразка.
Євген 1 місяць тому
Доброго дня, скажіть, наскільки високий ризик збільшення пухлини після біопсії?
Відповісти
Добрий день. Зростання новоутворення ніяк не пов'язане з процедурою забору фрагмента. Прогрес і метастазування раку не залежать від факту проведення біопсії.
Валерій 1 місяць тому
Добрий вечір! Цікавить питання: який вигляд має результат біопсії?
Відповісти
Добрий день! Діагностичний звіт про гістопатологічне дослідження являє собою бланк, який містить особисті дані пацієнта, оцінку кольору і консистенції зразка, опис будови клітин досліджуваних тканин і висновок лабораторії. Для розшифровки результату слід звернутися до свого лікаря.
Валентин 1 місяць тому
Добрий день, чи можна снідати перед біопсією простати, якщо процедура призначена на обід?
Відповісти
Доброго дня. У день операції потрібно постаратися нічого не їсти і зробити очисну клізму. Кишечник не повинен бути наповнений. Уникнути гострого відчуття голоду можна, випивши вранці морс, солодкий чай.
Іван 1 місяць тому
Вітаю! Підкажіть, що краще: біопсія під УЗ-контролем чи ф'южн-біопсія?
Відповісти
Добрий день! Фьюжн-біопсія простати також проводиться під контролем УЗД. Але вона дає змогу зробити забір матеріалу у важкодоступних місцях, оскільки на зображення, отримане за допомогою ультразвуку, накладаються додатково МРТ-знімки. Лікар бачить на моніторі 3D-зображення передміхурової залози.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!