Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться хірургічне видалення нориці прямої кишки?

Як проводиться хірургічне видалення нориці прямої кишки?
Читати 10 хвилин | Створено: 12 грудня 2023 | Оновлено: 12 грудня 2023 | 5186 5186
Параректальна нориця – це патологічний отвір або тунель, який утворюється через інфекцію або травму в ділянці ануса або прямої кишки.

У більшості випадків нориці розвиваються у верхній частині анального проходу (на попі), де розташовані анальні залози. На діагностиці та лікуванні нориці заднього проходу спеціалізується проктолог.

Види аноректальної нориці

Нориці прямої кишки розрізняють залежно від будови, розміру, локалізації та кількості каналів. За одного внутрішнього отвору, який «сліпо» закінчується в м'яких тканинах, діагностують неповну параректальну норицю, за наявності внутрішнього і зовнішнього отвору – повну.

Види ректальної нориці

Тип анальної нориці

Характеристика

Прості (одноканальні) нориці

Мають один канал, який з'єднує порожнину, утворену норицею, з навколишніми тканинами.

Складні (багатоканальні) нориці

Характеризуються наявністю кількох каналів, які з'єднуються з різними тканинами або порожнинами в організмі. Багатоканальні параректальні нориці є складними в лікуванні через їхню структуру.

Розгалужені (непрямі) нориці

Нориці мають один або кілька тунелів, які можуть розгалужуватися або мати бічні відводи, утворюючи складну мережу каналів.

Нерозгалужені (прямі) нориці

Нерозгалужені нориці мають прямий канал, що з'єднує дві точки в тканинах.

Внутрішня нориця прямої кишки

Формується всередині прямої кишки і може проходити через її стінки. Найчастіше нориця пов'язана із гнійним процесом в анальних залозах. Внутрішні нориці можуть призвести до виділення слизу, крові або гною з прямої кишки.

Зовнішня нориця прямої кишки

Проходить через анальний отвір і відкривається в навколишніх тканинах, може бути видно або відчутно під час пальпації.

Підшкірна нориця заднього проходу

Нориця проходить під шкірою навколо заднього проходу і може відкриватися в анальному каналі. Вона зазвичай супроводжується болем, набряком та інфекцією.

Передня нориця прямої кишки

Проходить перед задньою стінкою піхви у жінок або перед мошонкою у чоловіків. Зазвичай пов'язана із запальними процесами в ділянці піхви і навколопрямокишкових тканин, а також з інфекційними ураженнями простати.

Серединна нориця заднього проходу

Утворюється між передньою і задньою стінками піхви у жінок або в ділянці ануса в обох статей.

Задня аноректальна нориця

Проходить у ділянці промежини і заднього проходу в чоловіків і жінок. Нориця у задньому проході може виникнути через запальні процеси в ділянці прямої кишки.

Залежно від кількості уражених органів виділяють ізольовані (вражають один орган) і комбіновані (утворюються між двома і більше органами) нориці. Також розрізняють неускладнені (без ознак інфекції) і гнійні (характеризуються запальним процесом) нориці.

Окремо виділяють післяопераційні нориці – патологічні отвори, які утворюються після хірургічного втручання. Нориця заднього проходу після операції може розвинутися через інфекцію, недостатнє кровопостачання в ділянці рани, наявність хронічних захворювань (наприклад, цукрового діабету), що ускладнюють загоєння. Нориця прямої кишки після операції також може виникнути в разі неправильного догляду за післяопераційною раною або відсутності дренування (виведення) рідини з ділянки впливу.

За характером перебігу розрізняють гостру і хронічну параректальну норицю. За гострої параректальної нориці симптоми виникають раптово, є яскраво вираженими, зазвичай спричинені інфекцією, травмою або запаленням. За неправильного або несвоєчасного лікування патологія переходить у хронічну форму, яка характеризується періодами ремісій і загострень.

Стадії нориці прямої кишки

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Залежно від прогресування патології виділяють чотири ступені нориці в ділянці заднього проходу. Стадії нориці прямої кишки:

  1. Перша стадія. Характеризується вузьким внутрішнім ходом без ознак рубцювання тканин і скупчень гною.
  2. Друга стадія. Клітковина, що оточує патологічний хід, не запалена, проте є незначне рубцювання.
  3. Третя стадія. Внутрішній хід вузький, але в навколишніх тканинах розвивається запалення і накопичується гній.
  4. Четверта стадія. Патологічний хід розширюється через велику кількість гною, оточений рубцями, супроводжується інфільтрацією (скупченням у тканинах клітинних елементів із домішками лімфи та крові).

Симптоми нориці в кишківнику залежать від локалізації та типу патологічного ходу. Ознаки аноректальної нориці можуть охоплювати біль, свербіж і печіння в ділянці ануса, кров'янисті, гнійні або сукровичні виділення з норицевого отвору, а також почервоніння й набряк тканин у ділянці ануса. За нориці на куприку болі можуть посилюватися під час сидіння, під час різких поворотів або нахилів, за нориці в аналі – під час дефекації та гігієнічних процедур.

Де може локалізуватися нориця заднього проходу?

Нориця заднього проходу – це патологія, яка може вражати ділянку ануса, пряму кишку або анальні залози. Види нориць біля заднього проходу за локалізацією:

  • інтрасфінктерна (підшкірно-слизова) параректальна нориця. Патологічний хід з'єднує шкіру навколо заднього проходу з однією з крипт (заглибленням у вигляді кишені, що знаходиться в області ануса), характеризується невеликою довжиною;
  • транссфінктерна нориця. Проходить через м'язи внутрішнього і зовнішнього сфінктерів прямої кишки і прямокишкову клітковину, супроводжується утворенням гнійних кишень;
  • міжсфінктерна нориця. Патологічний хід проходить через м'яз анального сфінктера, а потім виходить через простір між зовнішніми і внутрішніми м'язами сфінктера;
  • екстрасфінктерна параректальна нориця. Розташовується поза м'язами сфінктера, проходить уздовж стінки прямої кишки і виходить у ділянці її слизової оболонки;
  • супрасфінктерна нориця. Повністю проходить через внутрішній сфінктер і частково зачіпає зовнішній;
  • поверхнева нориця. Виникає в нижній частині заднього проходу (проходить під анальними залозами, через шкіру, не зачіпаючи м'язи).

Окремо виділяють крайові нориці, які утворюються біля отвору заднього проходу. Куприкова нориця виникає між сідницями над куприковою кісткою, пов'язана із запаленням волосяних фолікулів.

Методи діагностики нориці прямої кишки

Захворювання ануса і прямої кишки (наприклад, геморой, тріщина і нориця заднього проходу) мають схожі симптоми, тому за появи болю, печіння, припухлості або набряку тканин необхідна консультація проктолога. Діагностика параректальних нориць включає:

  • фізичний огляд. Включає візуальну і тактильну оцінку аноректальної зони для виявлення ознак запалення, набряку, почервоніння, наявності патологічних ходів, а також ущільнень і пухлин;
  • магнітно-резонансну томографію (МРТ). Дозволяє детально дослідити тканини та зміни структур тазового дна для виявлення локалізації та оцінки довжини внутрішньої або неповної нориці прямої кишки;
  • ендоскопічне ультразвукове дослідження. Передбачає введення ендоскопа з датчиком, що генерує високочастотні звукові хвилі, в аноректальну ділянку для оцінки стану м'язів сфінктера та навколишніх тканин;
  • фістулографію. Рентгенологічне дослідження, під час якого вводять контрастну речовину в ділянку ануса і прямої кишки, що дає змогу отримати зображення патологічних структур, включно з норицями й абсцесами;
  • аноскопію. Процедура, під час якої в пряму кишку вводиться ендоскоп (тонка трубка з камерою і джерелом світла на кінці) на шість-вісім см, що дає змогу лікареві візуально оцінити стан слизової оболонки і виявити патологічні зміни;
  • ректоскопію. Дає змогу оглянути задній прохід і пряму кишку за допомогою введення ендоскопа на глибину до 20 см;
  • колоноскопію. Застосовується в разі підозри на ураження норицею товстого кишківника, передбачає введення тонкої трубки в кишку для оцінки змін у слизовій оболонці.

Нориціі зазвичай характеризуються вираженим больовим синдромом, тому дотики до запаленої ділянки або здійснення медичних маніпуляцій зазвичай проводять під місцевою або загальною анестезією. Метод лікування підбирається лікарем за результатами діагностики.

Чи можна вилікувати норицю заднього проходу без операції?

У рідкісних випадках норицю прямої кишки можна вилікувати без операції. Медикаментозне лікування може застосовуватися при утворенні патологічного ходу на тлі запального захворювання кишківника (виразкового коліту або хвороби Крона).

Медикаментозні способи лікування нориці прямої кишки

Лікування куприкової нориці підбирається проктологом залежно від стадії, розміру, типу і локалізації патологічного ходу. Медикаментозне лікування нориці може включати:

  • імуномодулятори. Допомагають зменшити активність імунної системи, зменшити запалення і мінімізувати больовий синдром, використовуються при запальних захворюваннях кишківника;
  • знеболювальні. Анальгетики застосовуються для зняття болю, спричиненого пошкодженням, натягом і подразненням тканин заднього проходу;
  • антибіотики. Призначаються в разі інфікування патологічного ходу для знищення і запобігання розмноженню патогенних бактерій.

Мазь від нориці прямої кишки може застосовуватися для зменшення запалення тканин навколо патологічного ходу. Витягнути гній з нориці прямої кишки допоможуть мазі з вмістом іхтіолу або березовим дьогтем. Однак креми та мазі не здатні призвести до зрощення нориці.

За вираженого больового синдрому лікар може порекомендувати теплі сидячі ванни. Тепло необхідне для розслаблення навколишніх м'язів, розширення кровоносних судин, поліпшення кровообігу та зменшення набряклості навколо нориці.

У разі виявлення в пацієнта прямого норицевого ходу лікар може порекомендувати нехірургічну процедуру, яка передбачає використання фібринового клею та колагенової пробки. Під час процедури проктолог очищає тунель і зашиває внутрішній отвір, вводить спеціальний клей із волокнистого білка і закриває патологічний хід пробкою.

На яких стадіях показане хірургічне лікування нориці заднього проходу?

Видалення нориці прямої кишки показано на всіх стадіях захворювання. Тип і обсяг хірургічного втручання підбирає хірург-проктолог залежно від локалізації та виду нориці, кількості ходів і уражених органів.

Методи хірургічного видалення нориці прямої кишки

Перед проведенням операції з видалення нориці прямої кишки лікар направляє пацієнта на лабораторні аналізи: загального аналізу крові, дослідження на згортання крові, тести на вірус імунодефіциту людини, гепатити В і С. Тип хірургічного втручання для видалення нориці на куприку і в ділянці прямої кишки підбирає лікар.

Види операцій з видалення нориці прямої кишки

Тип

Показання

Етапи проведення

Фістулотомія

Повна і одноканальна нориця заднього проходу без розгалужень

  1. Хірург розрізає внутрішній отвір норицевого ходу і зішкрібає інфіковану тканину.
  2. Лікар дренує (висушує) отвір для запобігання скупченню гною та забезпечення швидшого загоєння.
  3. Хірург висікає патологічний хід, за необхідності видаляє уражені ділянки.
  4. Проктолог накладає шви та стерильну пов'язку на рану.

Ендоректальний клапоть

Внутрішня або зовнішня нориця прямої кишки

  1. Лікар робить розріз у ділянці норицевого ходу і вирізає невеликий клапоть зі стінки прямої кишки.
  2. Хірург готує клапоть і фіксує його за допомогою швів для закриття внутрішнього отвору нориці.
  3. Проктолог дренує рану за допомогою спеціального тампона.
  4. Після завершення операції лікар накладає шви і пов'язку.

Лігування міжсфінктерного норицевого ходу

Складна і глибока нориця, що має кілька відгалужень

  1. Лікар отримує доступ до норицевого ходу між м'язами сфінктера без розрізів тканин.
  2. Хірург вводить шовкову чи латексну нитку в тунель нориці, яка призводить до її поступового розширення.
  3. Лікар накладає пов'язку на місце хірургічного втручання.
  4. Через два-три тижні хірург видаляє інфіковану тканину і закриває внутрішній отвір нориці.

Ускладнення після висічення нориці прямої кишки можуть включати інфекцію, рецидив захворювання, анальну стриктуру (звуження) і нетримання калу (у разі пошкодження м'язів сфінктера). Ціна операції з видалення нориці прямої кишки залежить від обраної методики і складності хірургічного втручання.

Як проходить видалення нориці заднього проходу лазером?

Лазерна операція нориці прямої кишки є малоінвазивним хірургічним втручанням, перевагами якого є відсутність ушкодження здорових тканин, мінімальна крововтрата (судини припікаються лазером). Етапи видалення нориці прямої кишки лазером:

  1. Лікар знеболює навколоректальну область за допомогою місцевого анестетика.
  2. Хірург очищає норицю від скупчення гною за допомогою спеціальних тампонів.
  3. Проктолог спрямовує лазер на внутрішні стінки нориці, що призводить до «зрощування» патологічного ходу під впливом високих температур.

Хірургічне втручання зазвичай займає до 30 хвилин. Через два-чотири дні після операції в ділянці впливу утворюється сполучна тканина та еластичний рубець. Уточнити ціну видалення нориці прямої кишки лазером можна на сайті нашого медичного центру або за телефоном.

Як оперують норицю прямої кишки радіохвильовим методом?

Радіохвильове видалення нориці прямої кишки зазвичай проводиться під місцевою анестезією. Перебіг операції з видалення параректальної нориці радіохвилями:

  1. Лікар обробляє ділянку майбутнього впливу антисептичними засобами.
  2. Хірург вводить у пряму кишку радіохвильовий апарат з електродом.
  3. За необхідності лікар встановлює дренажний тампон для відведення гною і сукровиці з патологічного тунелю.
  4. Проктолог спрямовує електрод, що генерує радіохвилі, для руйнування тканин нориці.
  5. Після завершення процедури лікар накладає шви та стерильну пов'язку.

Радіохвильова операція зазвичай застосовується для висічення транссфінктерних і міжсфінктерних нориць прямої кишки. Тривалість операції не перевищує 20-40 хвилин.

Що краще: радіохвильове або лазерне висічення нориці заднього проходу?

Радіохвильове та лазерне висічення нориці заднього проходу – малоінвазивні операції, що характеризуються мінімальними ушкодженнями здорових тканин і ризиком ускладнень (кровотечі або інфекції), швидким відновленням. Вибір методики може залежати від розміру, локалізації та типу нориці, наявності та вираженості інфекційного процесу.

Яких правил потрібно дотримуватися після видалення параректальної нориці?

Після видалення нориці важливо регулярно робити перев'язки післяопераційної рани. Лікар може призначити антисептичні розчини для обробки швів для запобігання інфікуванню. Рекомендації для післяопераційного періоду після видалення нориці прямої кишки:

  • прийом лікарських препаратів (наприклад, антибіотиків), призначених лікарем;
  • постільний режим у перші дні після операції;
  • відмова від інтенсивної фізичної активності;
  • уникнення різких нахилів і поворотів;
  • застосування м'яких серветок після дефекації для очищення заднього проходу.

Лікар порекомендує дотримання дієти з великою кількістю клітковини, яка міститься у фруктах, овочах, зернових і бобах (горосі, квасолі, сочевиці). Після операції для лікування нориці також потрібно відмовитися від жирних, смажених, гострих і кислих продуктів, алкогольних напоїв, напівфабрикатів. Корекція харчування необхідна для запобігання закрепам і зниження ризику подразнення шкіри заднього проходу.

Скільки триває відновлювальний період після операції на параректальну норицю?

Протягом кількох днів після висічення нориці пацієнт може відчувати біль і дискомфорт у ділянці впливу, набряк тканин навколо швів. Нориця після операції зазвичай гоїться протягом одного-трьох тижнів, проте тривалість загоєння може залежати від типу хірургічного втручання. Реабілітація після видалення нориці прямої кишки в середньому триває до двох-трьох тижнів (за малоінвазивного втручання), до півтора місяця – за відкритої операції.

Проктологія в ОН Клінік Суми

Як проводиться хірургічне видалення нориці прямої кишки? - Бабич Іван Михайлович
Бабич Іван Михайлович
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як лікувати норицю в домашніх умовах?

Лікувати норицю в домашніх умовах не можна, оскільки настоянки та відвари не можуть призвести до висічення патологічного отвору. Відсутність лікування нориці у дітей і дорослих на попі може призвести до прогресування нориці, посилення больового синдрому, а також ушкодження м'язів сфінктера і нетримання калу.

2. Як довго заживає рана після висічення нориці прямої кишки?

Загоєння рани після висічення нориці прямої кишки зазвичай триває від трьох до п'яти тижнів у разі проведення відкритої операції. Тривалість загоєння залежить від виду і локалізації патологічного ходу, типу проведеної операції для видалення нориці біля заднього проходу або в ділянці прямої кишки, а також наявності рубцевих змін.

3. Чи може нориця загоїтися сама?

Нориця загоїтися сама не може, оскільки є патологічним ходом між внутрішніми органами або порожниною тіла і зовнішнім середовищем. При параректальній нориці відбувається руйнування тканин, відновити цілісність яких можна тільки за допомогою хірургічного втручання.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як проводиться хірургічне видалення нориці прямої кишки?
Лікар хірург-проктолог.
Як проводиться хірургічне видалення нориці прямої кишки?
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дарина 4 місяці тому
Доброго дня, близько тижня проктолог діагностував норицю, рекомендує робити операцію, але я боюся. Скажіть, а як лікується нориця заднього проходу народними засобами? Можливо, є спосіб обійтися без операції?
Відповісти
Добрий день, застосування теплих сидячих ванн і використання натуральних олій може допомогти пом'якшити навколоректальну ділянку і знизити дискомфорт. Однак, без операції існує ризик посилення інфекції, утворення абсцесів і рецидивів нориці.
Максим 4 місяці тому
Добрий день, я прийшов до проктолога через біль, печіння і дискомфорт у ділянці заднього проходу, відчуття чужорідного тіла в кишці, а також постійне відчуття неповного випорожнення. Після діагностики лікар поставив діагноз – неповна внутрішня параректальна нориця. Розкажіть, що це?
Відповісти
Доброго дня, неповна внутрішня параректальна нориця – патологічний стан, за якого утворюється прохід, що з'єднує пряму кишку з оточуючими тканинами в ділянці заднього проходу. Часто виникає через інфекцію або запалення в навколоректальних залозах. На відміну від повної нориці, яка проходить через м'язи прямої кишки, неповна внутрішня нориця не має зовнішнього отвору, а закінчується «сліпо» в м'яких тканинах.
Михайло 4 місяці тому
Добрий вечір, у мене в історії хвороби була нориця прямої кишки, яку я не лікував. Я думав, що все мине без лікування, але зіткнувся з проблемою рецидиву. Чому нориця рецидивує, а не заживає, як звичайна рана на тілі?
Відповісти
Добрий вечір, нориця, на відміну від звичайної рани, зазвичай утворюється внаслідок інфекції або обструкції проток у тілі. Тривале запалення та інфекція можуть призвести до утворення нової нориці або збереження наявної. Позбутися нориці допоможе хірургічне втручання.
Богдан 4 місяці тому
Доброго дня, я звернувся до проктолога через інтенсивний і гострий біль у ділянці заднього проходу. Після обстеження лікар діагностував парапроктит і нориціі. Підкажіть, що таке парапроктит і як він лікується?
Відповісти
Добрий день, парапроктит – це запальне захворювання, пов'язане з інфекцією навколоанальних тканин (зокрема залоз, розташованих навколо заднього проходу). Основні симптоми включають запалення, набряклість і болючість у ділянці заднього проходу, а також можливе утворення абсцесу. Лікування парапроктиту може включати застосування антибіотиків, хірургічне дренування абсцесу і видалення уражених тканин.
Марина 4 місяці тому
Добрий день, моїй дитині всього два тижні, але в неї в ділянці заднього проходу невеличкий дивний тунель, з якого виділяється сукровиця. Шкіра навколо тунелю червона і запалена. Скажіть, чому може бути нориця заднього проходу в новонародженого?
Відповісти
Доброго дня, параректальна нориця у дітей може виникнути через наявність патологій розвитку прямої кишки або навколишніх тканин. Вона може бути результатом вроджених дефектів або порушень формування тканин у процесі ембріонального розвитку. Необхідне медичне втручання для діагностики та корекції патології.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!