Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Чого очікувати після початку прийому гормональних контрацептивів?

Чого очікувати після початку прийому гормональних контрацептивів?
Читати 8 хвилин | Створено: 14 листопада 2023 | Оновлено: 14 листопада 2023 | 17980 17980
1. Що таке гормональні контрацептиви? 2. Що таке комбіновані оральні контрацептиви (КОК)? 3. Яка ймовірність завагітніти при прийомі КОК? 4. Як КОК впливають на здоров'я? 5. Як КОК впливають на емоційний стан і настрій? 6. Чи можна набрати вагу під час прийому КОК? 7. Чи допомагають гормональні контрацептиви поліпшити стан шкіри? 8. Як протизаплідні таблетки впливають на стан волосся? 9. Як протизаплідні таблетки впливають на груди? 10. Як КОК впливають на менструальний цикл? 11. Як КОК впливають на лібідо? 12. Кому підійдуть гормональні протизаплідні таблетки? 13. Кому протипоказані гормональні протизаплідні таблетки? 14. Чи можна самостійно підібрати протизаплідні таблетки? 15. Скільки часу організм звикає до протизаплідних таблеток? 16. Коли починають діяти протизаплідні таблетки? 17. Що робити, якщо пропустив один день прийому КОК? 18. Чи потрібно в прийомі КОК робити перерви? 19. Як зрозуміти, що гормональні контрацептиви не підходять? 20. Які можуть бути побічні ефекти від протизаплідних? 21. Які можуть бути наслідки після прийому гормональних таблеток?
1

Що таке гормональні контрацептиви?

Гормональні протизаплідні таблетки є сучасним засобом контрацепції, які на 99% захищають від настання вагітності. Приймати протизаплідні таблетки рекомендується тільки за призначенням гінеколога.

Гормональні методи контрацепції включають протизаплідні таблетки, ін'єкції, патчі, імпланти, вагінальні кільця та внутрішньоматкові спіралі з гормональним покриттям. Найпоширенішим засобом гормональної контрацепції є оральні контрацептиви (таблетки).

2

Що таке комбіновані оральні контрацептиви (КОК)?

Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) — це протизаплідні таблетки, які містять у собі комбінацію з двох стероїдних гормонів (естрогену та прогестерону). Існують також монокомпонентні гормональні таблетки, що містять тільки прогестин (міні-пілі).

Таблетки для жіночої контрацепції можуть мати однакове дозування діючих речовин у кожній таблетці чи різні комбінації прогестерону та естрадіолу. Коливання доз гормонів у багатофазних контрацептивах імітують природний менструальний цикл. Види таблеток КОК:

  • монофазні;
  • двофазні;
  • трифазні;
  • чотирифазні;
  • таблетки для 91-денного циклу.

Протизаплідні пігулки не продаються без рецепта. Призначити контрацептиви для жінок може гінеколог після огляду та збору анамнезу.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Яка ймовірність завагітніти при прийомі КОК?

Пити протизаплідні необхідно постійно, один раз на день. Двофазні та трифазні контрацептиви приймають у строго встановленому виробником порядку. Ефективність гормональної контрацепції залежить від правильності приймання протизаплідних.

Ефективність КОК за їх правильного прийому становить 99,9%, а за середньостатистичного (typical use) — 95%. Таблетки, що містять тільки прогестерон, мають нижчу ефективність (близько 93%). Якщо під час приймання протизаплідних з'явилися ознаки вагітності (ранкова нудота, збільшення живота та молочних залоз), необхідно зробити домашній тест на вагітність і записатися на прийом до гінеколога.

4

Як КОК впливають на здоров'я?

Оральні контрацептиви впливають на загальний стан здоров'я жінки. Перед початком прийому КОК необхідно врахувати плюси та мінуси протизаплідних таблеток.

КОК впливають не тільки на репродуктивну систему (яєчники, матку), а й на шкіру, молочні залози, кровоносні судини. Вплив протизаплідних таблеток на організм:

  • вирівнюють гормональний фон;
  • зберігають запас яйцеклітин;
  • зменшують секрецію сальних залоз шкіри;
  • підвищують ризик тромбоутворення;
  • впливають на обмін холестерину;
  • сприяють підвищенню артеріального тиску.

Реакція кожної жінки на протизаплідні таблетки індивідуальна та залежить від віку та наявності супутніх захворювань. Більшість жінок переносять гормональну контрацепцію без побічних ефектів для здоров'я.

5

Як КОК впливають на емоційний стан і настрій?

Медичними дослідженнями не доведено, що КОК впливають на емоційне здоров'я, спричиняють перепади настрою та депресію. Навпаки, протизаплідні таблетки допомагають боротися з проявами передменструального синдрому та можуть бути рекомендовані жінкам, які схильні до поганого самопочуття перед місячними.

6

Чи можна набрати вагу під час прийому КОК?

Наукові дослідження гормональних контрацептивів спростовують думку, що під час прийому КОК можна набрати вагу. У разі набору маси тіла на фоні прийому протизаплідних таблеток необхідно звернутися до ендокринолога та виключити інші причини надмірної ваги: аліментарне ожиріння (у разі переїдання), розлади харчової поведінки та відхилення в гормонах надниркових залоз.

7

Чи допомагають гормональні контрацептиви поліпшити стан шкіри?

Протизаплідні таблетки застосовують для лікування акне (висипань на шкірі, пов'язаних із надлишковою продукцією шкірного сала). Відсутність гормональних коливань під час прийому КОК нормалізує роботу шкірних залоз, тож стан шкіри покращується, зменшується кількість висипань і жирний блиск шкіри. Негативний вплив протизаплідних таблеток на шкіру може проявлятися в підвищеному ризику гіперпігментації (появи плям), вузловій еритемі та високій чутливості шкіри до ультрафіолету.

8

Як протизаплідні таблетки впливають на стан волосся?

Прийом протизаплідних таблеток може бути пов'язаний з випадінням волосся та призвести до алопеції (облисіння). За наявності генетичної схильності до алопеції (за облисіння у найближчих родичів) при прийомі КОК необхідно звертати ретельну увагу на стан волосся та кількість випадаючого волосся на розчісці.

9

Як протизаплідні таблетки впливають на груди?

Прийом протизаплідних таблеток може супроводжуватись підвищеною чутливістю молочних залоз. У жінок, які приймають КОК тільки з прогестероном, також незначно підвищений ризик розвитку доброякісних і злоякісних новоутворень грудей.

10

Як КОК впливають на менструальний цикл?

КОК зупиняють фізіологічний менструальний цикл шляхом блокування вироблення природних жіночих гормонів і овуляції. Місячні при прийомі ОК виникають у зв'язку з вживанням порожніх таблеток наприкінці 28-денного циклу (чи один раз на три місяці при 91-денному режимі гормональної контрацепції).

Причинами затримки місячних під час прийому протизаплідних можуть бути вагітність, порушення порядку чи режиму вживання таблеток. За затримки запланованої менструації необхідно звернутися до гінеколога.

11

Як КОК впливають на лібідо?

Деякі жінки відзначають зниження сексуального бажання під час прийому протизаплідних таблеток. За зниження лібідо на фоні прийому КОК необхідно записатися до гінеколога, який допоможе змінити протизаплідний препарат.

12

Кому підійдуть гормональні протизаплідні таблетки?

Гормональні контрацептиви підходять усім жінкам, незалежно від репродуктивного статусу (тим, хто народжував, і тим, хто не народжував). Прийом КОК у жінок, які палять, обмежений віком: користуватися оральною контрацепцією можна жінкам, які палять, до 35 років, оскільки в старшому віці в них підвищується ризик побічних ефектів з боку серцево-судинної системи (гіпертонії та тромбозів). Гінеколог може призначити КОК жінці, старшій за 35 років, за наявності супутніх захворювань, які лікуються протизаплідними таблетками (наприклад, за кіст яєчників), а також порекомендує відмовитися від куріння.

13

Кому протипоказані гормональні протизаплідні таблетки?

Протизаплідні таблетки протипоказані після перенесеного венозного тромбозу та тромбоемболії легеневої артерії. КОК також не можна приймати жінкам, хворим на артеріальну гіпертонію, серцеву недостатність, тим, хто переніс інфаркт або інсульт, страждає на рак молочної залози. Починати прийом оральних контрацептивів не слід за можливої вагітності, а також за маткової кровотечі, якщо не встановлено точної причини патології.

14

Чи можна самостійно підібрати протизаплідні таблетки?

Не можна самостійно починати прийом протизаплідних таблеток. Для підбору гормональних контрацептивів необхідно записатися на консультацію гінеколога. Гінеколог індивідуально підбере протизаплідні таблетки залежно від анамнезу, супутніх гінекологічних і терапевтичних хвороб, а також репродуктивних планів жінки. Спільний підбір КОК з гінекологом дасть змогу мінімізувати ризик побічних ефектів і ускладнень під час прийому протизаплідних засобів.

15

Скільки часу організм звикає до протизаплідних таблеток?

Правильно пити протизаплідні пігулки треба щодня, один раз на добу, в один і той самий час (щоб залишалася можливість проконтролювати прийом денної дози). Організм звикне до гормональної контрацепції впродовж кількох тижнів. У період першого місяця після початку прийому КОК можливі мажучі виділення з піхви.

16

Коли починають діяти протизаплідні таблетки?

Протизаплідні працюють приблизно з сьомого дня після початку їх прийому. У перший тиждень після прийому першої таблетки оральних контрацептивів необхідно користуватися альтернативними засобами контрацепції (презервативом).

Відновлювальний період після скасування КОК може тривати до кількох місяців. Уже за пропуску двох днів прийому протизаплідних засобів необхідно повернутися до використання іншого способу контрацепції через ризик настання вагітності.

17

Що робити, якщо пропустив один день прийому КОК?

За пропуску однієї таблетки КОК жінці достатньо прийняти її одразу після того, як вона згадає про необхідність випити протизаплідні. За пропуску двох і більше таблеток необхідно скористатися альтернативними засобами контрацепції та звернутися до гінеколога, який допоможе відновити режим прийому протизаплідних засобів.

18

Чи потрібно в прийомі КОК робити перерви?

КОК необхідно приймати постійно, без перерв. Тривалий прийом протизаплідних таблеток за необхідності може тривати кілька років. Якщо жінка плануватиме вагітність, період відновлення менструального циклу після прийому КОК може тривати від кількох місяців до півроку.

19

Як зрозуміти, що гормональні контрацептиви не підходять?

Вагінальна кровотеча (тривалістю більше двох-трьох тижнів), нудота, блювання, зниження лібідо після початку прийому оральних контрацептивів можуть стати приводом для відмови від гормональної контрацепції. Підібрати альтернативний препарат КОК допоможе гінеколог.

20

Які можуть бути побічні ефекти від протизаплідних?

КОК сприятливо впливають на шкіру, дають змогу усунути прояви передменструального синдрому, профілактувати анемію у жінок з рясними менструаціями. Оральні протизаплідні засоби також захищають від раку яєчників і сприяють розсмоктуванню яєчникових кіст.

Оральні контрацептиви, маючи гормональну активність, впливають на різні органи й обмін речовин. Побічні ефекти КОК пов'язані з їх широким впливом на організм. Можливі побічні ефекти від протизаплідних:

  • венозний тромбоз і тромбоемболія легеневої артерії;
  • підвищення артеріального тиску;
  • розвиток атеросклерозу;
  • підвищення ризику інсульту;
  • новоутворення шийки матки, печінки та молочних залоз.

Побічні ефекти КОК також включають маткові кровотечі, зниження лібідо та випадання волосся. Прийом протизаплідних таблеток не обов'язково супроводжується побічною дією, багато жінок приймають КОК без шкоди для свого здоров'я.

21

Які можуть бути наслідки після прийому гормональних таблеток?

Небезпечним для здоров'я наслідком прийому гормональних контрацептивів в рідких випадках може стати венозний тромбоз і тромбоемболія легеневої артерії. Симптоми тромбозу вен нижніх кінцівок включають набряк ніг (по коліно чи до стегна) та біль у зоні вен. При набряку однієї ноги чи її частини необхідно негайно звернутися до лікаря. При прийомі КОК також може виникнути маткова кровотеча.

Гінекологія в ОН Клінік Полтава

Чого очікувати після початку прийому гормональних контрацептивів? - Петрова Наталія Василівна
Петрова Наталія Василівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чого очікувати після початку прийому гормональних контрацептивів?
Лікар акушер-гінеколог.
Чого очікувати після початку прийому гормональних контрацептивів?
Лікар-гінеколог. Друга категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 4 місяці тому
Добрий день! Два тижні приймаю протизаплідні таблетки. Весь цей час тривають коричневі виділення з піхви. Як зупинити мажучі виділення під час прийому КОК?
Відповісти
Добрий день! Мажучі виділення можуть у нормі виникати під час прийому гормональних контрацептивів. Для зупинки коричневих виділень необхідно переконатися в правильності прийому таблеток, а також записатися на прийом до гінеколога, який включить інші причини кров'янистих виділень (наприклад, поліп або міому матки) та за необхідності призначить інший протизаплідний препарат.
Марина 5 місяців тому
Вітаю! П'ю КОК уже більше року, але останній місяць помічаю, що збільшилися груди та нудить вранці. Що робити, якщо з'явилися ознаки вагітності під час пройому протизаплідних?
Відповісти
Вітаю! Незважаючи на високу ефективність гормональних контрацептивів, вони на 100% не захищають від настання вагітності. При появі ознак вагітності необхідно зробити домашній тест і записатися на консультацію до гінеколога.
Світлана 5 місяців тому
Вітаю! Уже два місяці п'ю КОК. Чи можна закінчувати всередину під час прийому протизаплідних?
Відповісти
Вітаю! КОК ефективні за еякуляції в піхву. Важливо пам'ятати, що гормональні контрацептиви не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ).
Вероніка 5 місяців тому
Добрий день! Почала пити КОК, ще не було менструації. Чому немає місячних під час вживання протизаплідних таблеток?
Відповісти
Добрий день! Протизаплідні таблетки блокують менструальний цикл, тому справжні місячні не настають. Залежно від виду КОК один раз на місяць або один раз на три місяці відбувається кровотеча тривалістю три-чотири дні, необхідна для поновлення маткового ендометрія. Слід дізнатися у гінеколога, як часто має наставати хибна менструація під час прийому КОК.
Аліна 5 місяців тому
Добрий день! Після тромбозу кардіолог заборонив приймати КОК. Чи існують протизаплідні таблетки для чоловіків?
Відповісти
Добрий день! Протизаплідні препарати для чоловіків перебувають на стадії досліджень. Придбати та використовувати чоловічі гормональні контрацептиви неможливо.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!