Logo
0 800 30 11 77

Чому росте живіт і як його прибрати?

Чому росте живіт і як його прибрати?
Читати 9 хвилин | Створено: 15 вересня 2023 | Оновлено: 15 вересня 2023 | 40074 40074
Зростаючий живіт може бути наслідком генетичних особливостей організму, гормонального дисбалансу, неправильного харчування або нездорового способу життя.

Чому росте живіт?

Збільшений живіт може сигналізувати про наявність захворювань, які потребують негайного лікування. Прибрати живіт чоловікам та жінкам можна після попередньої консультації лікаря, під час якої встановлюються причини патології та складається план лікування. Чинниками збільшення живота, які не можна усунути (вроджені), є генетичні особливості організму. Інші причини зростання живота:

  • гормональні збої;
  • хвороби травного тракту;
  • захворювання статевих органів;
  • асцит (скупчення рідини у черевній порожнині).

Живіт і боки можуть рости через стрес або незбалансоване харчування. Серед причин великого живота у жінок і чоловіків також є дефіцит фізичної активності.

Гормональні причини зростання живота

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Гормони впливають на обмін речовин і розподіл жиру в організмі. Гормон лептин виробляється жировими клітинами, впливає на головний мозок, зменшує апетит і контролює запаси жиру. При надлишку лептину підвищується ризик ожиріння та зростання живота.

Гормон інсулін, що виробляється підшлунковою залозою, бере участь у регуляції обміну вуглеводів і жирів. Інсулін стимулює поглинання глюкози на клітинному рівні для відновлення енергетичного дефіциту. При порушенні механізму контролю рівня глюкози може розвиватися метаболічний синдром та ожиріння.

При високому рівні гормону кортизолу, який є одним із симптомів стресу і може бути викликаний пухлинами або зловживанням кортикостероїдами, збільшується кількість жиру між лопатками, на обличчі та животі (кортизоловий живіт). Прибрати кортизоловий живіт можна після проходження курсу терапії, яка призначається за результатами консультації ендокринолога.

Зменшення кількості жіночих і чоловічих гормонів (естрогенів та андрогенів) супроводжується перерозподілом жиру в організмі, який відкладається у зоні живота. Ризик зростання живота у жінок збільшується після менопаузи. Прибрати живіт жінці після сорока років стає складно саме через гормональну перебудову організму.

Гормон зростання, що виробляється гіпофізом, впливає на метаболізм. Чим нижчий рівень гормону росту, тим більше жиру накопичується у зоні живота. Симптоми гормонального збою:

  • тахікардія чи брадикардія;
  • безпричинне збільшення чи втрата ваги;
  • закреп, діарея;
  • оніміння та поколювання в руках;
  • високий рівень холестерину;
  • гормональний живіт (накопичення жиру в черевній порожнині через зміну концентрації гормонів в організмі).

У жінок при гормональному збої не тільки росте живіт, але також спостерігаються припливи, випадання волосся або його надмірне зростання, хворобливі менструації та сухість піхви. Ознаками гормонального збою у чоловіків є еректильна дисфункція, збільшення тканини молочної залози та втрата м'язової маси. Щоб схуднути за гормонального збою, необхідно відновити баланс гормонів, пройшовши призначений лікарем курс лікування.

Вплив захворювань травної системи на ріст живота

Живіт росте у чоловіків і жінок при жовчнокам'яній хворобі, закрепі або захворюваннях печінки (у черевній порожнині збільшується обсяг каменів, калових мас або жиру). Захворювання ШКТ та травні порушення, за яких зростає живіт:

  • непрохідність кишечника (закупорку кишечника можуть викликати не тільки фекалії, а й пухлини, грижі, стриктури);
  • порушення моторики (зниження швидкості просування вмісту ШКТ);
  • паразитарні інфекції;
  • хвороба Крона (супроводжується запаленням та жировим обволіканням кишечника);
  • дисбактеріоз;
  • целіакія (непереносимість глютена, що викликає імунну відповідь у тонкому кишечнику, здуття живота, діарею та анемію);
  • підвищене газоутворення.

Гази в кишечнику переважно виробляються бактеріями, що беруть участь у перетравленні вуглеводів. Причинами здуття низу живота у жінок і чоловіків є поспішне харчування та надмірне вживання газованих напоїв, свіжих фруктів, овочів (наприклад, бобових) або цільнозернових продуктів.

Гінекологічні причини зростання живота

Живіт у жінок може рости через доброякісні пухлини (наприклад, збільшення живота спостерігається при міомі матки або кісті яєчника). У процесі зростання пухлини частішають болі в животі, які можуть посилюватися при статевих актах, менструації або сечовипусканні. Щоб прибрати живіт при великій міомі матки, може знадобитися операція з видалення пухлини.

Болючий живіт, що росте при ендометріозі, може нагадувати вагітність. Симптоми ендометріозу, що викликає набряк та запалення прилеглих органів черевної порожнини, доповнюються закрепом, діареєю, нудотою та підвищеним газоутворенням.

Вплив післяпологового періоду на збільшення живота

Зростання живота є нормою під час вагітності. Після пологів шкіра на животі залишається розтягнутою, і організму може знадобитися близько 6-12 місяців для нормалізації ваги та відновлення вихідних пропорцій тіла.

Різко зменшувати калорійність раціону для схуднення не рекомендується, оскільки спроби швидко усунути живіт після пологів за допомогою суворих обмежень у харчуванні можуть негативно позначитися на виробленні молока для грудного вигодовування. Для усунення жирових відкладень необхідно доповнити здорову дієту легкими фізичними вправами та систематичними прогулянками.

Генетичні причини зростання живота

Накопичення жиру в зоні живота може обумовлюватися генетичними (вродженими) факторами. Гени, які успадковуються дітьми від батьків, можуть визначати місця жирових відкладень. Через генетичні захворювання, наприклад, синдром Прадера-Віллі, може передаватися схильність до надмірного апетиту (переїдання), що сприяє розвитку ожиріння та росту живота.

Зростання живота внаслідок скупчення рідини в черевній порожнині

Асцит (скупчення рідини в черевній порожнині) обумовлюється захворюваннями печінки. Наприклад, збільшення живота може спостерігатися при цирозі, гепатиті чи неалкогольній хворобі печінки. Факторами ризику є інфекційні хвороби, застійна серцева чи ниркова недостатність. Також збільшення живота може виникати при онкології та доповнюватись болями.

Асцит супроводжується не тільки зростанням живота, а й збільшенням ваги, задишкою, набряком нижніх кінцівок. При асциті також спостерігаються розлади травлення, наприклад, діарея, закреп, втрата апетиту, болі та постійне здуття живота.

Вплив незбалансованого харчування на зростання живота

Переважання мононенасичених жирів і трансжирів у раціоні може спровокувати зростання живота та ожиріння. Чинником ризику є регулярне вживання кондитерських виробів, випічки, смажених страв, жирних молочних продуктів.

Збільшення живота через нестачу фізичної активності

Дефіцит фізичної активності (сидячий спосіб життя) є однією з ключових причин великого живота. Дисбаланс між надходженням та витратою енергії (калорійністю раціону та фізичними навантаженнями) призводить до накопичення жиру у черевній порожнині та інших частинах тіла.

До якого лікаря звертатись зі збільшенням живота?

Для з'ясування причин, проведення діагностики збільшеного живота та призначення лікувального курсу може знадобитися консультація гастроентеролога та інших фахівців. Профіль лікаря визначається скаргами та факторами, що спровокували збільшення живота.

Лікарі, які консультують при збільшеному животі

Причина зростання живота

Лікар

Незбалансоване харчування

Дієтолог

Захворювання ШКТ

Гастроентеролог

Гормональні порушення

Ендокринолог

Хвороби печінки

Гепатолог

Захворювання репродуктивної системи

Уролог чи гінеколог

Стреси

Невролог

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Лікарі, які консультують при збільшеному животі

Лікарі, які консультують при збільшеному животі

Основу лікування зростання живота становлять медикаменти та зміна способу життя. Якщо вони не допомогли позбутися великого живота, можна звернутися до пластичного хірурга або дерматолога для проведення абдомінопластики або ін'єкцій ліполітиків.

Етапи проведення повної абдомінопластики

Етапи проведення повної абдомінопластики

Як прибрати живіт у домашніх умовах?

Швидко прибрати живіт удома (незалежно від причин) неможливо. Корекція фігури потребує щонайменше кількох тижнів чи місяців. Для того, щоб усунути живіт і боки в домашніх умовах, рекомендується поєднувати здорове харчування з фізичною активністю. Прибрати живіт можна за допомогою:

  • відмови від солодких напоїв та кондитерських виробів на користь продуктів рослинного походження (фруктів, овочів та цільнозернових продуктів);
  • щоденного вживання білка (яєць, морської риби, бобових, нежирних молочних продуктів);
  • обмеження споживання алкоголю, жирних молокопродуктів та готових м'ясних страв із насиченими жирами;
  • контролю розмірів порцій (для підтримки необхідної калорійності раціону).

Фізичні навантаження (наприклад, фітнес або швидка ходьба), які допомагають усунути живіт жінкам і чоловікам, повинні займати не менше, ніж 2,5 години на тиждень. Вправи можна доповнити масажем живота, який прискорює відходження газів з кишечника та виведення продуктів розпаду жирів з організму. Щоб схуднути в животі, рекомендується відмовитися від куріння та нормалізувати режим сну, який впливає на вироблення гормонів, що стимулюють апетит.

У чому небезпека великого живота?

Великій живіт може підвищувати ризик розвитку небезпечних захворювань. Наслідками зростаючого живота є підвищений артеріальний тиск, хвороби серця та судин, цукровий діабет, травні порушення та патології (діарея, поліпи, панкреатит).

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Чому росте живіт і як його прибрати? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Як прибрати живіт над швом від кесарева?

Поєднання здорового харчування, масажу та фізичної активності можуть допомогти прибрати обвислий живіт після кесаревого розтину. За відсутності очікуваного ефекту від зміни навантажень та способу життя потрібна консультація пластичного хірурга.

2. Чому росте живіт при клімаксі?

Клімакс супроводжується зниженням рівня гормону естрогену, який регулює жирові відкладення. Низька концентрація естрогену може призвести до накопичення жиру та збільшення живота при клімаксі навіть у разі дотримання принципів правильного харчування. Прискорене зростання живота також пояснюється віковим уповільненням метаболізму.

3. Чому росте живіт у зоні шлунка?

Основним фактором, що провокує збільшення живота в зоні шлунка, є переїдання. Систематичне вживання великих порцій їжі розтягує шлунок, що призводить до поступового зростання живота та поступово доповнюється накопиченням жиру з боків. Щоб прибрати живіт, необхідно зменшити калорійність раціону та розміри порцій.

4. За яких захворювань росте живіт у жінок?

Зростання живота у жінок може зумовлюватись гормональними порушеннями, які виникають за менопаузи. Також живіт може зростати при целіакії, непрохідності кишечника та пухлинах органів репродуктивної системи.

5. Чому найчастіше жир утворюється в зоні живота?

Поява жиру в зоні живота пояснюється генетичними особливостями організму, гормональними збоями та метаболічними порушеннями. Ще одним фактором, який провокує зростання живота, є надмірне споживання жирної їжі, тому прибрати жир на животі без зміни раціону не вдасться.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Чому росте живіт і як його прибрати?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Чому росте живіт і як його прибрати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 6 місяців тому
Вітаю. Як можна прибрати сині розтяжки на животі?
Відповісти
Вітаю. З появою синіх розтяжок за погодженням лікаря використовують спеціальні креми. У разі відсутності ефекту від застосування місцевих засобів може знадобитися абдомінопластика (пластична операція з видалення розтяжок). Також усунути розтяжки на животі можна за допомогою механічного пілінгу (дермабразії).
Ксенія 7 місяців тому
Вітаю. Чому у мене росте живіт переважно у нижній частині?
Відповісти
Добрий день. Зростання нижньої частини живота може пояснюватися слабкістю м'язів черевного преса, захворюваннями органів травної або репродуктивної систем, гормональними збоями та незбалансованим харчуванням. Щоб встановити причину та прибрати низ живота, необхідно записатися на прийом до лікаря.
Павло 7 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чому від пива росте живіт і як його прибрати?
Відповісти
Добрий день. Живіт збільшується від пива так само, як і від інших калорійних продуктів, тобто ключовими факторами росту живота є надмірна енергетична цінність раціону і великі розміри порцій. Прибрати «пивний живіт» можна за допомогою фізичних навантажень (наприклад, вправ, пробіжок) та здорового харчування.
Світлана 7 місяців тому
Добрий день. Чому у мене різко виріс живіт?
Відповісти
Добрий день. Різке зростання живота може бути наслідком істотних змін раціону харчування (наприклад, переїдання або регулярного вживання фаст фуду). Живіт швидко росте за стрімкого розвитку захворювань травної системи, для діагностики яких рекомендується звернутися до лікаря.
Антон 7 місяців тому
Вітаю. Чому у мене росте живіт, а тіло при цьому худе?
Відповісти
Добрий день. Зростання живота може пояснюватися спадковою (генетичною) схильністю, неправильним харчуванням (наприклад, переважанням солодощів, вуглеводів у раціоні). Крім цього, живіт зростає за низького рівня фізичної активності. Точні причини патології встановлюються під час медичного обстеження.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн