Logo
0 800 30 11 77

Симптоми кісти яєчників і способи її видалення

Симптоми кісти яєчників і способи її видалення
Читати 9 хвилин | Створено: 18 липня 2022 | Оновлено: 1 серпня 2022 | 884057 884057
Одним із найпоширеніших захворювань жіночої репродуктивної системи є оваріальні кісти. Профілактикою, діагностикою та лікуванням кіст яєчників займається гінеколог.

Що таке кіста яєчника?

Кіста яєчника являє собою оваріальне (яєчникове) утворення, яке складається зі стінки та порожнини, заповненої рідиною. Більшість оваріальних кіст є доброякісними. За будовою кіста яєчника може бути однокамерною, двокамерною або багатокамерною.

кіста яєчників

кіста яєчників

Від чого виникає кіста яєчника?

Функціональні кісти яєчників можуть виникнути у здорових жінок репродуктивного віку або бути ознакою розвитку гінекологічних захворювань. Нормальні кісти, які самостійно зникають за зміни фази менструального циклу, не викликають настороженості.

За захворювань репродуктивної системи формування кіст зумовлено патологічним впливом статевих гормонів на структури яєчника. Причини появи кіст яєчників:

  • порушення гормонального фону, зокрема під час вагітності та лактації;
  • застосування гормональних лікарських препаратів (для лікування раку молочної залози та стимуляторів овуляції за терапії безпліддя);
  • гіпотиреоз (зниження функції щитоподібної залози);
  • ендометріоз.

Куріння та операції на маткових трубах (наприклад, перев'язка труб як метод стерилізації) також підвищують ризик розвитку оваріальних новоутворень. Жінки, які вже мали кісти яєчників у минулому, перебувають у групі підвищеного ризику формування нових кіст.

Симптоми кіст яєчника

Найчастіше кісти яєчників протікають безсимптомно. Виявити асимптомні оваріальні утворення можна під час проходження профілактичного гінекологічного УЗД.

Ознаки розвитку оваріальних кіст з'являються, якщо утворення збільшується в розмірах, подразнює нервові закінчення слизових оболонок малого таза або починає продукувати статеві гормони, які порушують загальне гормональне тло в організмі жінки. Симптоми кіст яєчників:

  • біль і дискомфорт внизу живота;
  • дискомфорт під час статевого акту;
  • порушення менструального циклу (нерегулярні, тривалі місячні);
  • безпліддя;
  • прискорене сечовипускання;
  • здуття живота, закреп.

Болі за кісти яєчників мають тягнучий характер і можуть посилюватися за зміни положення тіла і поворотів тулуба. Характер болю за кісти яєчника також може змінюватись у різні фази менструального циклу залежно від впливу статевих гормонів на зростання оваріальної кісти.

Діагностувати кісту яєчників можна за допомогою гінекологічного УЗД (ультразвукового дослідження). Великі оваріальні утворення гінеколог може виявити під час огляду та пальпації (промацування) живота.

Види кіст яєчника

Оваріальні кісти можуть бути одиничними або множинними. Множинні кісти є ознакою синдрому полікістозних яєчників.

Залежно від характеру рідкого вмісту оваріальної кісти розрізняють серозні та геморагічні кісти яєчників. Серозні кісти яєчників заповнені прозорою рідиною, тоді як геморагічні утворення містять кров. Види кіст яєчника:

  • фолікулярна кіста яєчника;
  • кіста жовтого тіла яєчника;
  • дермоїдна кіста яєчника;
  • ендометріоїдна кіста яєчника;
  • лютеома (кіста жовтого тіла, що виникає у яєчнику під час вагітності);
  • неопластична кіста.

Оваріальні кісти можуть бути доброякісними та злоякісними (різновид раку яєчників). Більшість оваріальних кіст у жінок репродуктивного віку є доброякісними. Для визначення ризику малігнізації (злоякісного переродження) за кісти яєчника гінеколог призначить аналіз крові на онкомаркери (зокрема СА125) та підрахує індекс ROMA.

Функціональна кіста яєчника

Оваріальні кісти, пов'язані з менструальним циклом жінки, називаються функціональними. До функціональних кіст яєчників належать фолікулярні утворення та кісти жовтого тіла.

У нормі у першій половині менструального циклу в яєчнику дозріває один або кілька домінантних фолікулів, з яких у ході овуляції виходить яйцеклітина, готова до запліднення. Фолікулярна кіста утворюється на місці домінантного фолікула, у якому відбулася овуляція.

У нормі після овуляції та виходу яйцеклітини на місці фолікула утворюється жовте тіло, що продукує прогестерон, необхідний для настання вагітності. Якщо вагітність не настає, до кінця менструального циклу жовте тіло розсмоктується та зникає. Порушення процесів розсмоктування жовтого тіла яєчника призводить до появи на його місці кісти.

Фолікулярна кіста яєчника

Фолікулярні кісти, як правило, є доброякісними та найчастіше виникають у молодих жінок. Фолікулярні утворення також називаються ретенційними кістами яєчника.

Фолікулярні оваріальні кісти, як правило, перевищують у розмірах 2,5 см і виявляються дискомфортом та тяжкістю внизу живота. Оскільки клітини внутрішньої оболонки ретенційної кісти продукують естрогени, їхня поява супроводжується порушеннями регулярності та тривалості менструацій.

Дермоїдна кіста яєчника

Дермоїдна кіста яєчника також називається тератомою. Тератома є новоутворенням в яєчнику, що складається з щільної капсули та включень тканин різного походження. Дермоїдна кіста може містити жирову, кітну, підшкірну тканини. Прояви дермоїдної кісти яєчника залежить від її розмірів.

Ендометріоїдна кіста яєчника

Ендометріоз — це гінекологічне захворювання, що характеризується розвитком позаматкових вогнищ ендометрію (слизової оболонки матки). Ендометрій у нормі вистилає внутрішню поверхню порожнини матки, є чутливим до коливань статевих гормонів і щомісяця змінюється та виходить із менструальною кров'ю.

Ендометріоїдна кіста є ділянкою ендометрію на поверхні яєчника. Симптоми оваріальної кісти ендометріоїдного походження проявляються перед та в процесі менструації болем унизу живота.

Ознаки розсмоктування кісти яєчника

Кісти яєчників можуть спонтанно розсмоктуватися. Ретенційні кісти яєчників, що самостійно зникають у жінок репродуктивного віку, не викликають дискомфорту, є нормою.

У деяких випадках гінеколог не одразу призначить терапію оваріальної кісти, а порекомендує повторне УЗД до іншої фази менструального циклу або через місяць. Кісту яєчників необхідно лікувати, якщо вона викликає появу симптомів чи має тенденцію до збільшення. Лікування кісти яєчника без операції також полягає у застосуванні гормональних препаратів (комбінованих оральних контрацептивів). У випадках, коли оваріальні кісти супроводжувалися розвитком симптомів захворювання, ознакою розсмоктування кісти яєчника є зникнення тяжкості та дискомфорту внизу живота.

Розрив кісти яєчника

Ускладненнями оваріальних кіст є їх запалення, перекрут кісти яєчника та розрив кісти яєчника. Розрив кісти може статися за фізичного навантаження, підняття важких предметів або під час статевого акту.

Симптомом розриву кісти яєчника є різкий сильний біль унизу живота. Внаслідок розриву оваріального утворення розвивається внутрішня кровотеча, що супроводжується слабкістю, холодним потом та зниженням артеріального тиску. Для виключення інших причин гострого болю в животі (наприклад, апендициту, гострого холециститу або кишкової непрохідності) за розриву кісти яєчника може знадобитися консультація хірурга.

Як проводиться видалення кіст яєчника?

Хірургічне видалення кіст яєчників може проводитись за допомогою класичних операцій або лапароскопічним шляхом. Вибір методу лікування визначається гінекологом індивідуально.

Оперативне лікування дозволяє усунути симптоми кісти яєчника та запобігти можливим небезпечним ускладненням (розрив і перекрут). Показання до видалення кіст яєчника:

  • розмір кіст понад 10 см;
  • симптоматичні кісти;
  • підвищення рівня онкомаркерів у крові;
  • відсутність ефекту від медикаментозного лікування кіст;
  • високий ризик малігнізації кісти.

Показанням до видалення кіст яєчника також є постменопаузальний вік жінки, тому що в цій категорії найчастіше трапляються злоякісні оваріальні утворення. За встановленої злоякісної природи кісти може бути видалено цілий яєчник.

Лапароскопія кісти яєчника

Лапароскопія — це різновид хірургічних втручань на органах черевної порожнини та малого таза, за яких хірург не розрізає передню черевну стінку, а оперує через невеликі отвори на животі. Перевагами лапароскопічної операції за кисти яєчників є нижча травматичність, короткий реабілітаційний період та незначний ризик ускладнень порівняно з відкритим хірургічним втручанням.

За лапароскопії кісти яєчника потрібна загальна анестезія (наркоз). Госпіталізація триває у середньому 2-3 дні. Наслідками видалення кісти яєчника можуть стати збої менструального циклу (протягом 1-2 циклів після операції), а також формування спайкового процесу у малому тазі, проте такі ускладнення трапляються вкрай рідко.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Симптоми кісти яєчників і способи її видалення - Стрюков Дмитро Владиславович
Стрюков Дмитро Владиславович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Як розсмоктується фолікулярна кіста яєчника?

Фолікулярна кіста яєчників може спонтанно самостійно розсмоктатися. Якщо кіста не викликає дискомфорту і не загрожує розривом, гінеколог може рекомендувати спостережну тактику з повторними щомісячними УЗД яєчників.

2. За якого розміру кісти яєчника потрібна операція?

Показанням для проведення операції видалення кісти яєчника є розмір понад 10 см в діаметрі. Кісти меншого розміру також підлягають хірургічному видаленню, якщо провокують появу симптомів та не піддаються медикаментозному лікуванню.

3. Як виходить кіста яєчника за місячних?

Вихід кісти яєчників за місячних може проявлятися виділенням згустків або коричневими виділеннями, що мажуть, в кінці менструації. Тривалість менструацій при цьому може становити понад сім днів.

4. Як лікувати кісту яєчника?

Лікування кісти яєчника залежить від її виду та розміру. Кісти невеликого розміру підлягають динамічному спостереженню. Медикаментозне лікування кіст полягає у застосуванні гормональних препаратів, за неефективності лікарської терапії гінеколог може призначити хірургічне видалення кісти.

5. Скільки можна ходити з кістою яєчника?

Кісти яєчників можуть залишатися безсимптомними. З кістою яєчника можна ходити кілька років. Для того, щоб виявити новоутворення та вилікувати до настання ускладнень, необхідно не рідше, ніж один раз на півроку проходити профілактичні огляди у гінеколога.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Симптоми кісти яєчників і способи її видалення
Лікар акушер-гінеколог. Кандидат наук. Вища категорія.
Симптоми кісти яєчників і способи її видалення
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Вікторія 4 місяці тому
Якщо діагностували дві фолікулярні кісти зліва і зправа. Критичні почались вчасно це означає що якась з них точно пройшла?
Відповісти
Здрастуйте. Те, що критичні дні почалися вчасно, може вказувати на те, що ці кісти, ймовірно, не суттєво впливають на ваш менструальний цикл. Менструації можуть наставати регулярно навіть за наявності фолікулярних кіст.
Даша 1 рік тому
Добрий день! Протягом півроку спостерігаюся у гінеколога з кістою лівого яєчника. Учора різко захворів і здувся живіт. Чи може здуття живота бути пов'язане з кістою яєчника?
Відповісти
Добрий день! Кіста яєчника великих розмірів може подразнювати нервові закінчення очеревини і призводити до порушень у роботі кишківника: запору і діареї, здуття живота. Біль у животі також може бути ознакою розриву кісти. Для уточнення діагнозу необхідно пройти гінекологічне УЗД.
Марина 1 рік тому
Здрастуйте! Ми з чоловіком плануємо дитину, але на гінекологічному УЗД гінеколог виявив кісту. Чи може настати вагітність за кісти яєчника?
Відповісти
Здрастуйте! Кісти яєчників можуть бути причиною безпліддя у випадках, коли їхній розвиток перешкоджає процесам овуляції або супроводжується порушенням гормонального фону. Для настання здорової вагітності та профілактики ускладнень під час її виношування необхідно звернутися до гінеколога і за необхідності пройти лікування до зачаття.
Інна 1 рік тому
Добрий день! Уже кілька місяців займаюся лікуванням оваріальних кіст. Чи допомагають свічки ревмоксикам при кісті яєчника?
Відповісти
Ревмоксикам являє собою протизапальний і знеболювальний лікарський засіб. Ревмоксикам може застосовуватися в разі кісти яєчника тільки за призначенням гінеколога для усунення дискомфорту в малому тазу, а також у разі запалення кіст.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте! Чи потрібна операція за кісти яєчника 5 см?
Відповісти
Здрастуйте! Як правило, видалення кіст розміром до 10 см не проводиться. У кожному випадку вибір методу лікування відбувається індивідуально після консультації гінеколога та обстеження.
Ірина 1 рік тому
Добрий день. Гінеколог виявив кісту правого яєчника і призначив здавати аналізи. Що показує онкомаркер са 125 при кісті яєчника?
Відповісти
Добрий день! Аналіз крові на рівень онкомаркера са 125 дає змогу відрізнити доброякісну кісту від злоякісного новоутворення яєчника.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!