Які вітаміни та мікроелементи в черешні?
Черешня — це кісточковий плід, який можна вживати у свіжому чи переробленому вигляді у складі десертів, джемів, желе та інших страв. Черешня містить безліч поживних речовин, які покращують травлення, обмін речовин, захищають клітини організму від ушкоджень, сприяють зміцненню серцево-судинної та нервової систем.
Корисні властивості черешні | |
Вітаміни та мікроелементи в черешні | Користь черешні |
Вітамін С | Є сильним антиоксидантом та захищає клітини від пошкодження вільними радикалами. Бере участь у синтезі колагену, необхідного для шкіри, кісток, сухожиль, зв'язок та кровоносних судин. Сприяє уповільненню процесу старіння на клітинному рівні, загоєнню ран, зміцненню стінок кровоносних судин, захисту клітин імунної системи від ушкоджень. Покращує засвоєння заліза, що допомагає запобігти розвитку анемії. |
Вітамін А | Впливає на синтез білків, сприяючи уповільненню процесу старіння. Відповідає за нормальну роботу органів зору. Підтримує здорове функціонування імунної системи, сприяючи захисту організму від інфекцій. |
Вітамін Е | Має антиоксидантні властивості, захищає клітини організму від пошкоджень. Підтримує здоров'я шкіри, очей. Сприяє зміцненню імунітету, покращенню кровообігу, зниженню ризику утворення тромбів. Необхідний для нормальної роботи нервової системи та підтримки м'язової сили. |
Беруть участь у метаболічних процесах. Підтримують роботу нервової системи, здоров'я шкіри, очей, волосся та нігтів. | |
Калій | Регулює водно-сольовий, кислотно-лужний баланс в організмі. Підтримує роботу нервової, серцево-судинної систем. Допомагає контролювати артеріальний тиск, знижуючи ризик інсульту, ішемічної хвороби серця. |
Фосфор | Бере участь в утворенні та підтримці структури кісткової тканини й зубів. Регулює кислотно-лужний баланс. Бере участь у процесах синтезу, накопичення та вивільнення енергії. Перебуваючи у складі ДНК та РНК, забезпечує зберігання та передачу генетичної інформації. Необхідний для нормальної роботи нирок. |
Магній | Регулює роботу нервової системи. Сприяє зниженню рівня стресу, збудливості, чинить заспокійливий ефект, допомагаючи впоратися з тривожністю та дратівливістю. Покращує якість та тривалість сну. Регулює роботу м'язів, знижуючи ризик судом, спазмів, м'язової напруги. |
Кальцій | Найважливіший мінерал на формування кісткової тканини, підтримки міцності кісток і зубів. Необхідний для скорочення м'язів, включаючи скелетні, гладкі та серцеві м'язи. Бере участь у передачі сигналів між нервовими клітинами, регуляції серцевого ритму, підтримці нормального артеріального тиску, процесі згортання крові. |
Залізо | Необхідне для вироблення гемоглобіну, що переносить кисень з легенів по всьому організму. Бере участь у процесах клітинного дихання та синтезу енергії. Підтримує роботу імунної системи. Відповідає за здоровий вигляд шкіри, волосся та нігтів. |
Марганець | Необхідний для формування кісткової тканини та підтримки її щільності. Підтримує енергетичний баланс в організмі, роботу імунної системи. Захищає клітини від пошкодження. Бере участь у процесі згортання крові. |
До складу черешні входять органічні кислоти, які покращують метаболічні процеси в організмі, кровообіг та травлення. Вміст пектинових речовин у черешні сприяє зниженню рівня холестерину, цукру в крові. У черешні міститься велика кількість антоціанів, завдяки яким посилюються захисні властивості організму, покращується кровообіг та робота серцево-судинної системи.
Плодоніжки та листя черешні містять біологічно активні сполуки — флавоноїди, фенольні кислоти й таніни, завдяки чому їх використовують у народній медицині як сечогінний засіб, зокрема для приготування лікувального чаю. Але користь листя і плодоніжок черешні недостатньо підтверджена науковими дослідженнями.
Скільки калорій у черешні?
Черешня має низьку калорійність. Глікемічний індекс плоду становить 25. Енергетична цінність черешні дорівнює 63 ккал. У 100 г черешні міститься:
- вода — 82%;
- білок — 0,8-1,4%;
- жири — 0,4-0,5%;
- вуглеводи — 10-11%%
- клітковина — 2,1 г;
- вітамін С — 10,4 мг;
- калій — 230 мг;
- кальцій — 14 мг;
- магній — 10 мг;
- фосфор — 20 мг;
- вітамін А — 25 мкг;
- вітамін В1 та В2 — 0,01 мг;
- вітамін Е — 0,3 мг.
Черешня має збалансований смак і аромат завдяки цукрам (11-26%) та органічним кислотам (4-8%) в її складі, які надають плодам характерного кисло-солодкого смаку. Плоди черешні також містять пектинові речовини (1,1 г), антиоксиданти (35-400 мг) та мелатонін (0,1-0,3 мкг).
Чим корисна черешня?
Користь черешні для чоловіків
Поставте своє питання Дієтологу «ОН Клінік»
Черешня корисна для чоловіків завдяки вмісту вітамінів А, Е, групи В, що сприяють зміцненню судин, м'язів та кісток, підтримці репродуктивної та серцево-судинної систем. Вітаміни групи В у жовтій та червоній черешні регулюють рівень тестостерону, покращують засвоєння білкової їжі. Вітамін С корисний для зміцнення імунітету чоловікам, які курять.
Високий вміст антоціанів допомагає знизити ризик запальних процесів в організмі, що є корисним при фізичних навантаженнях. Антиоксидантні та протизапальні властивості компонентів черешні можуть чинити профілактичну дію на здоров'я передміхурової залози, допомагають зменшити м'язовий біль та пришвидшити відновлення після інтенсивних тренувань. Харчові волокна сприяють здоровій роботі кишківника та запобігають закрепам.
Користь черешні для жінок
Черешня корисна для жінок завдяки високому вмісту заліза, що дозволяє знизити ризик залізодефіцитної анемії під час місячних, у період вагітності та лактації. Вітаміни групи B беруть участь у нормалізації гормонального фону, сприяють полегшенню симптомів передменструального синдрому. Вітаміни А та Е пришвидшують регенерацію клітин, захищають від пошкоджень вільними радикалами, покращують еластичність шкіри, надають їй здорового вигляду та зміцнюють волосся й нігті.
Жінки в період менопаузи більш схильні до ризику розвитку остеопорозу. Черешня містить кальцій, магній та фосфор, які необхідні для підтримки здоров'я та міцності кісток. Через гормональні порушення можуть виникнути проблеми зі сном. Мелатонін, гормон, що міститься в черешні, допомагає регулювати цикли сну та неспання. Підвищення рівня гормону сприяє покращенню якості та тривалості сну. Завдяки вмісту клітковини черешня покращує травлення, нормалізуючи мікрофлору кишечника та запобігаючи закрепам.
З якого віку можна черешню давати дітям?
Черешня є багатим джерелом вітамінів і мінералів, необхідних для дитячого організму. Відповідно до рекомендацій ВООЗ введення прикорму рекомендується починати у шестимісячному віці, коли у дитини формується інтерес до їжі. Черешні можна додавати в кашу, подрібнювати і давати у вигляді пюре. З розвитком навички жування дитині можна пропонувати цілі ягоди, попередньо вийнявши кісточки.
Вводити новий фрукт або ягоду до раціону дитини треба поступово, починаючи з маленьких порцій. Необхідно стежити за станом дитини, звертаючи увагу на дискомфорт у животі, випорожнення, висипання на шкірі.
Чи можна їсти черешню при вагітності та грудному вигодовуванні?
Черешня має низку корисних речовин, необхідних при вагітності для здоров'я майбутньої мами та розвитку плода. Фрукт містить фолієву кислоту (вітамін В9), що дозволяє запобігти вродженим вадам нервової трубки у дитини.
Їсти черешню при вагітності рекомендується через наявність у продукті калію, який сприяє виведенню зайвої рідини, зниженню набряків та нормалізації роботи нирок. Магній підтримує нервову та м'язову системи майбутньої матері, що допомагає знизити ризик передчасних пологів. Залізо необхідне для запобігання анемії у вагітної.
У період лактації жінці можна вживати фрукти, зокрема черешню, які не викликають в дитини побічних ефектів (розладів, алергічних реакцій). При грудному вигодовуванні (ГВ) кориснішою є біла черешня, адже червоні сорти можуть спровокувати алергічну реакцію. Черешні при ГВ рекомендується вводити в раціон матері поступово та в помірних кількостях, уважно спостерігаючи за реакцією дитини.
Чи можна черешню при цукровому діабеті?
Плоди черешні мають низький глікемічний індекс, завдяки чому можуть бути включені до раціону людей з цукровим діабетом. Клітковина уповільнює всмоктування вуглеводів, що сприяє зниженню ризику різкого підвищення рівня цукру в крові. Регулярне вживання черешні при цукровому діабеті сприяє виробленню інсуліну та підтримці рівня глюкози у крові.
Цукровий діабет супроводжується підвищеним окисним стресом (ушкодженням клітин), що може сприяти розвитку ускладнень. Вітаміни, антоціани, флавоноли, що містяться в черешні, підвищують антиоксидантну активність всього організму, нейтралізуючи вільні радикали та знижуючи рівень окисного стресу. Як наслідок, знижується ризик прогресування хронічних захворювань, у тому числі діабету.
Черешня має протизапальну та антиканцерогенну активність, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань та діабету. При цукровому діабеті бажано їсти свіжу черешню. Також корисний сік із черешні або сушені плоди, а от консервована черешня може містити доданий цукор. Рекомендована норма ягід на день становить не більше 300 г — важливо контролювати рівень глюкози в крові та враховувати індивідуальну чутливість організму.
Чи корисна черешня для печінки?
Черешня корисна для роботи печінки завдяки багатому нутрієнтному складу та біологічно активним сполукам. Високий вміст антиоксидантів нейтралізує вільні радикали, захищаючи клітини печінки від пошкодження. Протизапальні властивості черешні знижують ризик запальних процесів у печінковій тканині, що сприяє профілактиці патологій органу, наприклад, цирозу печінки. Плоди черешні мають жовчогінний ефект, стимулюючи відтік жовчі, що сприяє виведенню токсинів з печінки.
Темні плоди черешні містять велику кількість поліфенолів, які знижують рівень тригліцеридів (жирів) у печінці. Надлишок жирів може призвести до неалкогольної жирової хвороби печінки.
Чи можна черешню при гастриті?
Завдяки високому вмісту клітковини й антиоксидантів, черешня не протипоказана при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, зокрема при гастриті, її можна їсти в період ремісії та за відсутності індивідуальної непереносимості. Плоди покращують метаболізм, стимулюють травлення, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Але при загостренні гастриту бажано виключити з раціону або дотримуватися помірності при вживанні свіжих ягід черешні. Органічні кислоти можуть подразнювати запалену слизову оболонку. Перед включенням черешні до раціону необхідно записатися на консультацію до гастроентеролога.
Чи можна їсти черешню при панкреатиті?
Черешня може бути включена до раціону при хронічному панкреатиті виключно в період стійкої ремісії. При гострій фазі захворювання від вживання плодів краще утриматись. Клітковина та органічні кислоти можуть стимулювати вироблення ферментів, посилюючи запалення. У період ремісії не протипоказано введення до раціону невеликої кількості стиглих солодких ягід. Після вживання черешні треба уважно стежити за самопочуттям та роботою травної системи. При появі болю, здуття, діареї чи інших неприємних симптомів від вживання черешні варто відмовитись.
Чи можна черешню при схудненні?
Черешня може бути корисним доповненням до раціону при схудненні. Плоди мають низьку калорійність, а високий вміст води в черешні допомагає підтримувати водний баланс в організмі. Клітковина в черешні сприяє більш тривалому відчуттю ситості, уповільнює всмоктування вуглеводів і покращує роботу кишківника, що дає змогу уникнути перекусів на ніч під час схуднення. Черешня може стати здоровою альтернативою солодощам і десертам під час дієти, але її калорійність необхідно враховувати в денну норму калорій.
Чим шкідлива черешня для здоров'я?
Черешня може приносити не лише користь, а й шкоду здоров'ю. На день рекомендується з'їдати близько 300 г черешні. Вживання більшої кількості плодів за один раз може призвести до підвищеного газоутворення, здуття, діареї, що пов'язано з високим вмістом клітковини та фруктози. Червоні сорти черешні можуть спричинити алергічну реакцію. При перших симптомах алергічної реакції необхідно записатися на огляд до алерголога.
При яких захворюваннях не можна їсти черешню?
Не можна їсти черешню при індивідуальній непереносимості продукту. Плоди варто виключити з раціону при загостренні хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Інші стани, що вимагають обмеженого вживання черешні:
- гастрит із підвищеною кислотністю;
- синдром подразненого кишківника;
- порушення прохідності кишківника;
- схильність до метеоризму (здуття).
Людям із цукровим діабетом варто вживати черешню в обмежених кількостях, контролюючи рівень глюкози у крові. З обережністю необхідно ставитися до черешні при хронічних захворюваннях нирок ( циститі, пієлонефриті, нефропатії), що пов'язано з сечогінним ефектом черешні та можливістю впливати на водно-електролітний баланс. Черешня містить фруктові кислоти, які можуть чинити подразнюючу дію на слизову оболонку жовчного міхура при хронічному холециститі. Не рекомендується також їсти черешню при алергії на пилок.
Як зберігати черешню?
Черешня є фруктом, що швидко псується. Темні сорти зазвичай зберігаються довше, ніж світлі. Плоди із зеленою плодоніжкою можуть зберігатися до семи днів. Черешню необхідно тримати в сухому та прохолодному місці (холодильнику, підвалі або на балкон за прохолодної погоди). При високій температурі в ягодах починаються процеси бродіння.
При зберіганні черешні в холодильнику плоди необхідно помістити у відсік для овочів та фруктів у паперовому пакеті. Велику кількість черешні краще зберігати у плоских ящиках. Черешня зберігає свої корисні якості і в сушеному, і в замороженому вигляді.
Як заготувити черешню на зиму?
Існує кілька способів заготівлі черешні на зиму. Плоди можна сушити, заморожувати та консервувати. Останній варіант передбачає додавання цукру. При термічній обробці черешня може втрачати деякі корисні властивості, оскільки частина вітамінів руйнується. Особливо чутливий до впливу високої температури вітамін С. Мінерали, клітковина, деякі антиоксиданти (наприклад, антоціани) при термічній обробці зберігають свої властивості.
Сушені плоди необхідно зберігати у герметичному контейнері в холодильнику не більше шести місяців. Консервацію треба ставити в сухе, темне та прохолодне місце з температурою не вище 20°C. Корисні властивості варення з черешні без кісточок не втрачає впродовж одного-двох років. Консервації з кісточками рекомендується зберігати трохи більше року через ризик виділення з них синильної кислоти.
Консервований компот з черешні
Як заморозити черешню?
Одним із найпростіших варіантів заготівлі черешні на зиму є заморожування плодів, при якому зберігається їх смакові та корисні властивості. Етапи заморожування черешні на зиму:
- Перебрати черешню, видаливши гнилі та пошкоджені ягоди.
- Ретельно промити плоди прохолодною водою.
- Видалити плодоніжки та кісточки з черешні (за бажанням).
- Обсушити ягоди на паперових рушниках.
- Розкласти невеликими порціями у спеціальні пакети або контейнери та поставити в морозильну камеру.
Заморожувати черешню можна також на підносі або плоскій тарілці, розклавши в один шар. Після замерзання ягоди необхідно пересипати в контейнери або пакети, випустивши зайве повітря. Заморожена черешня не втрачає корисних властивостей і може зберігатись у морозильній камері до 12 місяців.
Заморожена черешня
Як сушити черешню?
Сушити черешню можна на сонці, духовці або електросушарці. Плоди сушать із кісточкою або без неї. Черешні треба попередньо перебрати, промити, видалити плодоніжки та кісточки за необхідністю. У теплі сонячні дні черешню можна сушити на сонці, розклавши ягоди в один шар на піддоні. Процес може тривати кілька днів.
Для сушіння в духовці черешню треба розкласти в один шар на протвень, застелений пергаментним папером. Сушіння здійснюється при температурі 50-60°C при напіввідкритих дверцятах духовки протягом шести-восьми годин до повного висихання.
Сушіння черешні в електросушарці здійснюється на спеціальних піддонах. Вибір температури і тривалості сушіння обирається згідно з інструкцією до приладу.
Сушена черешня
Що приготувати з черешні?
Черешня широко використовується в кулінарії у свіжому, замороженому та сушеному вигляді. З черешні можна приготувати:
- сироп, коктейлі, смузі;
- варення, джем;
- кисіль;
- мус, желе, соус;
- морозиво, сорбет;
- настоянку, лікер.
Черешня підходить для начинки пирогів, тартів та рулетів. Додавання фруктів у кекси та мафіни надає випічці соковитості та приємної солодкості. Черешня може додати свіжості літнім салатам, особливо у поєднанні із сиром, зеленню та горіхами. Також можна приготувати компот з додаванням черешні та сік із черешні на зиму.
Рецепти страв із черешнею
Нижче вказані прості, смачні та корисні рецепти страв із черешнею.
Салат із черешнею, сиром і томатами чері

Інгредієнти
- свіжа черешня без кісточок — 150 г
- сир фета або камамбер — 150 г
- томати чері — 200 г
- оливкова олія — 2 ст. л.
- гірчиця зерниста — 1 ст.л.
- мед — 2 ч. л.
- рукола — 200 г
- сіль і чорний перець за смаком
- Черешню промити, обсушити і видалити кісточки.
- Сир нарізати кубиками.
- Томати чері розрізати навпіл.
- У невеликій мисці змішати оливкову олію, гірчицю, мед, сіль і перець.
- У глибокій мисці з'єднати томати, сир, черешню, руколу.
- Полити заправкою й акуратно перемішати.

Вареники з черешнею

Інгредієнти
- окріп — 200 мл.
- рослинна олія — 3 ст.л.
- сіль
- свіжі черешні без кісточок — 300 г
- вершкове масло — 20 г
- сметана для подачі
- кориця та цукор для подачі
- борошно — 3 скл.
- Черешню промити, обсушити і видалити кісточки.
- У мисці змішати борошно і сіль.
- У суміш додати олію та окріп.
- Замісити тісто, накрити харчовою плівкою і залишити на 15 хвилин.
- Розкачати тісто в тонкий пласт.
- Склянкою вирізати кружечки, на кожен з яких покласти по кілька ягід черешні.
- Защипнути краї, сформувавши вареник.
- Варити вареники в киплячій воді три-п'ять хвилин, поки вони не спливуть.
- Подавати вареники на тарілці з маслом і сметаною, посипавши корицею та цукром.
Варення з черешні

Інгредієнти
- свіжа черешня без кісточок — 1 кг
- цукор — 500 г
- лимонний сік — 2-3 ст. л.
- Черешню промити, видалити черешки й акуратно вийняти кісточки.
- У великій каструлі з товстим дном з'єднати очищену черешню і цукор.
- Залишити на кілька годин за кімнатної температури, щоб черешня пустила сік.
- Поставити каструлю на середній вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи, щоб цукор повністю розчинився.
- Після закипання зменшити вогонь до мінімуму, щоб джем повільно кипів.
- Варити джем, періодично помішуючи, до загустіння. Час варіння може варіюватися від 30 до 60 хвилин і залежить від соковитості черешні та бажаної консистенції.
- За п’ять-десять хвилин до закінчення варіння додати лимонний сік, перемішайте і проваріть ще трохи.
- Гарячий джем швидко розлити по стерилізованих банках і закатати.
Черешневий клафуті

Інгредієнти
- черешня без кісточок — 400 г
- пластівці мигдалю — 2 скл.
- яйця — 3 шт.
- цукор — 75 г
- борошно — 100 г
- молоко — 1 скл.
- ванільний цукор — 1 ст.л.
- Черешню промити, обсушити і видалити кісточки.
- Круглу форму діаметром 18 сантиметрів змастити вершковим маслом і присипати борошном.
- На дно форми викласти вишню і мигдаль.
- У мисці збити яйця з цукром і ванільним цукром до легкої піни.
- Додати борошно і перемішати до однорідності.
- Поступово влити молоко, постійно помішуючи.
- Вилити тісто у форму поверх черешень.
- Випікати за температури 170°С 35-45 хвилин.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Популярні питання
Рання черешня часто вирощується в промислових масштабах, тому для прискорення її росту можуть використовуватися добрива, стимулятори та різні засоби захисту від шкідників. Нитрати, що містяться в ранній черешні у великій кількості, можуть спричиняти головний біль, нудоту, розлад шлунка, особливо в дітей. Варто з обережністю ставитися до занадто великої, неприродно блискучої ранньої черешні.
Алергічна реакція на черешню може супроводжуватися свербінням у ділянці рота, губ, язика. Може виникнути набряклість обличчя. Навколо рота може з'явитися висип. У рідкісних випадках може виникнути нудота, біль у животі, діарея, алергічна реакція.
Рекомендована норма черешні на день становить 200-300 г. При вживанні плодів у більшій кількості важливо стежити за реакцією організму. Бажано вживати черешню в першій половині дня або як десерт після основного прийому їжі для кращого засвоєння фрукта. Не слід їсти черешню на голодний шлунок, що може спричинити здуття та дискомфорт у шлунку.
Не рекомендується їсти черешню з кісточкою. Кісточки черешні не містять корисних речовин. У них міститься амигдалін, який під час розчавлювання кісточки може взаємодіяти зі слиною і перетворюватися на токсичну речовину — ціанід. У результаті може виникнути запаморочення, блювота, діарея.
Найсолодшими сортами черешні в Україні є: «ХХL», «Чорний принц», «Дрогана жовта», «Розовинка рання», «Мелітопольська чорна». Вміст цукрів у плодах також залежить від ступеня зрілості та умов вирощування.