Logo
0 800 30 11 77

Що робити, якщо… 5 літніх проблем зі здоров'ям

Що робити, якщо… 5 літніх проблем зі здоров'ям
Читати 9 хвилин | Створено: 17 червня 2022 | Оновлено: 17 червня 2022 | 413463 413463
Літо з дитинства асоціюється з канікулами та безтурботним періодом, коли можна на якийсь час забути про справи та просто насолоджуватися життям. Але і в теплу пору нас підстерігають сезонні «небезпеки».

Кліщі, сонячні опіки, отруєння… Ділимося лайфхаками від лікарів «ОН Клінік» за найчастішими запитами про літній сезон.

Що робити, якщо вкусила комаха?

Щойно на вулиці теплішає, активізуються комахи. Більшість з них відносно нешкідливі, тому їхні укуси часто не викликають серйозної реакції організму. Симптоми, які можуть спостерігатися за укусів комах, включають:

  • почервоніння;
  • припухлість;
  • свербіння і біль у місці укусу.

Тяжкість симптомів залежить від комахи, яка вкусила людину. У деяких людей може виникнути сильна алергія на укуси комах, особливо ос та бджіл. Про розвиток алергічної реакції свідчить кропив'янка, нудота та блювання, проблеми з диханням, сильний набряк обличчя, губ, горла та шоковий стан. Ці симптоми можуть бути небезпечні для життя потерпілого, а тому за їх появи слід негайно викликати швидку.

Щоб уникнути укусів комах, рекомендуємо використовувати перед виходом спеціальні засоби, які захищають від комарів та інших паразитів. Якщо ж вас чи дитину все-таки вкусили, потрібно промити уражену ділянку теплою водою з милом і прикласти холодний компрес, щоб зменшити набряк. Не можна розчісувати місце укусу, щоб не занести інфекцію в рану. За сильного свербіння потрібно проконсультуватися з дерматологом про можливе застосування аптечних та домашніх засобів, наприклад, олії чайного дерева.

Особливу увагу слід приділити укусам кліщів. Про те, чому вони небезпечні, розповість Юлія Соручан, лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«Кліщі є переносниками деяких небезпечних захворювань, включаючи хворобу Лайма (бореліоз) та енцефаліт. Це інфекційні захворювання, збудники яких найчастіше потрапляють до організму зі слиною кліщів, після чого поширюються по кровотоку і у важких випадках призводять до ураження головного мозку. «Улюблені» місця укусу кліщів — це теплі та вологі області: пах, пахви, волосся, тильна сторона колін, талія, всередині пупка, навколо і всередині вух. Щоб вчасно виявити паразита, потрібно після кожної прогулянки оглядати себе та дитину на наявність кліщів».

Якщо ви виявили кліща на тілі, не намагайтеся його видалити самостійно. Звичайно, всім нам у дитинстві розповідали, як витягнути кліща за допомогою рослинної олії, проте цей спосіб може призвести до запалення чи інфікування рани. За укусів кліщів потрібно звернутися до хірурга, який акуратно зніме комаху та порекомендує здати аналіз на лайм-бореліоз, щоб виключити зараження.

Після видалення кліща хірург обробить місце укусу антибактеріальним засобом та може порадити місцеві мазі за візуальних ознак запалення. Приймати антибіотики після укусу кліща для профілактики не потрібно. Якщо за результатами аналізів буде виявлено інфекцію, її лікування призначить лікар.

Що робити, якщо перегрілись на сонці?

Зазвичай у літній період багато хто стикається із сонячними опіками після відвідування пляжів. Але якщо цього року ви не плануєте відпочинок на узбережжі, це не виключає небезпеки від прямих сонячних променів.

Почервоніння шкіри, свербіння, відчуття печіння та болю на шкірі — усе те, що ми називаємо «злегка обгоріли на сонці», насправді є сонячним опіком. До нього більше схильні люди зі світлою шкірою, оскільки в їхньому організмі виробляється менше меланіну, який відповідає за захист від УФ-випромінювання. Щоб уникнути сонячного опіку, лікарі рекомендують уникати перебування на сонці в період його пікової активності (з 10 до 16 години) та використовувати сонцезахисний крем із рівнем SPF не менше за 15.

Якщо ж ви вже отримали сонячний опік, то перше, що потрібно зробити, — охолодити шкіру за допомогою холодного компресу. Як першу лінію допомоги можна використовувати мазь на основі пантенолу або алое вера. Також відновити пошкоджену шкіру можна за допомогою кокосової олії.

Тривале перебування на сонці або в гарячому приміщенні небезпечне ще й тепловим ударом. Як він проявляється і що робити за теплового удару, розповість Марина Ткаченко, лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Тепловий удар може виникати не лише під впливом сонячних променів. Наприклад, він може розвинутися за високої температури в громадському транспорті або навіть вдома. Перше, що вказує на перегрів, — це підвищення температури тіла і можлива непритомність. Також симптоми теплового удару включають нудоту і блювоту, пульсуючий головний біль, сплутаність свідомості, дезорієнтацію, м'язовий біль і судоми. Лікування теплового удару зводиться до надання першої допомоги та охолодження потерпілого за допомогою пакетів з льодом, вологих рушників або прохолодного душу. Жарознижувальне за перегрівання організму неефективно».

Тепловий удар у дитини належить до невідкладних станів і потребує медичної допомоги. Однак перед його розвитком у дітей можуть з'явитися ознаки теплового виснаження. До них належать спрага, підвищене потовиділення, липка та прохолодна шкіра, головний біль, слабкість та дратівливість. Якщо дитина скаржиться на нездужання, слід негайно перемістити її в прохолодне місце, зняти тісний одяг, прикласти холодний компрес і забезпечити питво, щоб запобігти зневодненню.

Що робити, якщо непокоїть підвищена пітливість?

За високої температури та підвищеної вологості може з'являтися сильне потовиділення, яке завдає дискомфорту і може порушити ваші плани. Якщо підвищена пітливість всього тіла пов'язана виключно зі спекою, то може допомогти якісний антиперспірант і легкий одяг з натуральних матеріалів.

Однак сильна пітливість може бути пов'язана з неправильною роботою потових залоз. Докладніше про це розповість Зоя Подпорінова, лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Якщо ви помітили у себе підвищене потовиділення без видимої причини, швидше за все, ви зіткнулися з гіпергідрозом. Це стан неконтрольованого потовиділення, спричинений гіперактивністю потових залоз. Найчастіше розвивається гіпергідроз долонь, пахв і стоп. Причиною патології може бути цукровий діабет, травма спинного мозку, інфаркт, інсульт та інші захворювання. Лікуванням гіпергідрозу повинен займатись дерматолог або ендокринолог. Після огляду лікар направить на додаткові дослідження (клінічний та біохімічний аналіз крові, аналіз крові на гормони та глюкозу), за результатами яких визначить причину та призначить правильне лікування».

Лікування патологічного стану може включати прийом медикаментів та використання засобів місцевої дії із вмістом глікопапіролатів. Також позбутися гіпергідрозу можна за допомогою місцевих ін'єкцій ботулотоксину.

Що робити, якщо у вухо потрапила вода?

Вода у вухо може потрапити під час прийому ванни або душу, але найчастіше з цією проблемою стикаються люди після пірнання у водоймах. Сама собою вода не є небезпечною, але якщо вона застоюється в слуховому проході, виникає сприятливе середовище для розмноження бактерій, що викликають запалення.

Якщо вам чи дитині потрапила вода у вухо, її потрібно правильно видалити. Ось кілька порад, як це зробити, від Ванди Юшенко, лікаря-отоларинголога медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

  1. Висушіть зовнішню частину вуха за допомогою м'якого рушника або іншої тканини, але не вставляйте їх у вушний канал.
  2. Нахиліть голову вбік і злегка потягніть за мочку вуха. Це випрямить слуховий прохід та допоможе воді стікати.
  3. Не використовуйте ватні палички, перекис водню та краплі, що осушують, щоб видалити воду із закладеного вуха.

Якщо перелічені поради не допомогли, необхідно звернутися до отоларинголога, який проведе огляд та порадить краплі для видалення води з вушного проходу без небезпеки його пошкодження.

Що робити, якщо отруїлися їжею?

Сезон свіжих овочів та фруктів у самому розпалі, а разом з ним — і сезон харчових отруєнь. Причиною отруєння можуть бути немиті ягоди, недозрілі фрукти та овочі, а також їжа, залишена без холодильника.

Симптоми харчового отруєння включають нудоту та блювання, діарею, спазми шлунка, біль та здуття живота. Також отруєння може супроводжуватися загальним нездужанням (слабкістю, млявістю, ознобом, головним болем). Температура за отруєння може підніматися до 38-39 градусів та свідчить про інтоксикацію організму.

Що робити за отруєння, розповість Олена Станкова, лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«У більшості людей ознаки отруєння проходять через кілька днів без медикаментозного лікування, але за важких симптомів необхідна консультація лікаря. Основне завдання за отруєння — уникнути зневоднення шляхом заміщення втраченої рідини. Для цього потрібно забезпечити хворому рясне питво: найкраще, щоб це була вода, але також допускається неміцний чай або компот. За сильної блювоти та діареї може бути показана госпіталізація для заповнення водно-лужного балансу в організмі за допомогою крапельниць».

Якщо симптоми отруєння виникли у дитини, не варто займатися самолікуванням. Краще звернутися до педіатра чи дитячого гастроентеролога, який збере анамнез, направить на лабораторні аналізи та призначить коректне лікування. Лікування отруєння у дітей може включати прийом сорбентів та протидіарейних препаратів. Обов'язковим є рясне питво (потроху кожні 10-15 хвилин), а якщо не вдається напоїти дитину, лікар може порекомендувати медикаменти для регідратації.

Бажаємо вам щасливого та безпечного літа! І нехай усі сезонні проблеми оминають вас стороною!

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Що робити, якщо… 5 літніх проблем зі здоров'ям - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що робити, якщо… 5 літніх проблем зі здоров'ям
Сімейний лікар. Вища категорія.
Що робити, якщо… 5 літніх проблем зі здоров'ям
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 2 місяці тому
Доброго дня, я знаю, що в Україні дуже багато кліщів, особливо навесні та влітку, тому я хотів би підготуватися до сезону. Розкажіть, як витягти кліща у людини? Чи можна це зробити самостійно, чи потрібно звертатися до лікарні? Що робити, якщо немає можливості дістатися медичного центру?
Відповісти
Вітаю, найкращим варіантом є звернення до лікаря для вилучення паразита. Для самостійного витягування кліща потрібно використовувати тонкі щипці або пінцет, прикладаючи інструмент до основи паразита, ближче до шкіри. Потрібно витягувати кліща акуратно, не стискаючи комахи, щоб запобігти інфікуванню. Після вилучення кліща потрібно віддати до лабораторії для проведення тесту на наявність патогенних мікроорганізмів.
Тімур 3 місяці тому
Вітаю, близько місяця тому я виявив, що почав потіти постійно, навіть уві сні чи стан спокою. Коли я звернувся до ендокринолога, виявилося, що в мене підвищена пітливість (гіпергідроз). Я почав проходити курс лікування, але кілька днів тому у мене з'явилися висипання в місцях скупчення поту. Чи буває алергія на піт, як вона проявляється?
Відповісти
Доброго дня, в нормі при значній кількості поту можуть виникнути подразнення та висипання. Вони зазвичай викликані блокуванням потових залоз і виявляються як почервоніння, маленьких бульбашок чи червоних точок. Алергія на піт супроводжується червоними висипаннями, що сверблять на шкірі при збільшенні температури тіла, фізичної активності або емоційному стресі.
Олена 3 місяці тому
Доброго дня, я начебто не має алергічних реакцій на укус комах, проте після укусу оси завжди з'являється невелика припухлість. Підкажіть, що робити, якщо вкусила оса? Як правильно реагувати, чим мазати місце укусу та що робити не рекомендується?
Відповісти
Доброго дня, при укусі оси важливо швидко видалити жало, використовуючи пінцет, щоб уникнути надходження великої кількості отрути в організм. Потім потрібно прикласти лід або холодний компрес на місце укусу зниження набряклості і болючості. Для запобігання інфекції необхідно нанести антисептичний засіб. Не рекомендується дряпати чи чіпати місце укусу брудними руками. У разі появи сильної алергічної реакції (набряку, утрудненого дихання чи слабкості) слід негайно звернутися за медичною допомогою.
Вероніка 3 місяці тому
Доброго дня, як відрізнити алергію на спеку від нормальної реакції організму на різке підвищення температури? Коли температура на градуснику піднімається вище за 40 градусів, то я намагаюся не виходити на вулицю, тому що мені стає важко дихати. Як зрозуміти, причина в алергії чи індивідуальної реакції на погоду?
Відповісти
Доброго дня, звичайна реакція організму на різке підвищення температури, яка називається тепловим стресом, включає посилене потовиділення та розширення судин для охолодження тіла. Тепловий стрес може супроводжуватися втомою, запамороченням і млявістю. У разі алергії на сонці, реакція зазвичай пов'язана з УФ-випромінюванням і проявляється червоними висипаннями, свербінням, запаленням шкіри та іноді набряками.
Анастасія 3 місяці тому
Доброго дня, моя подруга каже, що в неї почалася алергія на сонці (фотодерматоз чи фотодерматит), чи таке правда буває? Може бути причина в квітучих влітку рослинах та комах? Як проявляється алергія? І на що саме відбувається реакція організму – на високу температуру чи пряме сонячне проміння?
Відповісти
Вітаю, алергія на сонці є шкірне захворювання, викликане чутливістю шкіри до ультрафіолетового (УФ) випромінювання. Реакція виникає внаслідок взаємодії УФ-променів з хімічними речовинами, що містяться на шкірі. Прояви включають червоні висипання, свербіж, запалення та почервоніння шкіри в областях, що піддаються сонячному впливу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!