Logo
0 800 30 11 77

Тепловий та сонячний удари: симптоми та лікування

Тепловий та сонячний удари: симптоми та лікування
Читати 4 хвилини | Створено: 13 червня 2022 | Оновлено: 13 червня 2022 | 231978 231978
Тепловий та сонячний удари виникають внаслідок впливу на організм високих температур. Перегріванню організму сприяють висока вологість навколишнього середовища, тісний одяг, надмірна фізична активність та зневоднення.

Що таке сонячний удар?

Сонячний удар — патологічний стан, що виникає внаслідок інтенсивного та тривалого впливу прямого сонячного випромінювання на голову. Перегрів організму частіше виникає влітку.

Причини сонячного удару

Основною причиною сонячного удару є пряма дія сонячних променів на непокриту голову. Під впливом ультрафіолетового випромінювання розширюються кровоносні судини в головному мозку та погіршується мозковий кровообіг, що призводить до кисневого голодування тканин головного мозку та порушення роботи центральної нервової системи.

Тепловий та сонячний удар – у чому різниця?

Тепловий удар — порушення стану здоров'я, що розвивається внаслідок тривалого впливу високих температур. Тепловий удар відрізняється від сонячного тим, що виникає загальний перегрів організму та порушуються процеси терморегуляції: компенсаторні механізми організму не справляються з тепловіддачею, і температура тіла значно підвищується.

Тепловий удар може виникнути у закритому приміщенні (ліфті, бані, сауні, машині), а також за сильних фізичних навантажень у спеку. Ризик перегріву організму підвищується за ожиріння, алкогольної інтоксикації, серцево-судинних патологій (артеріальної гіпертензії, пороків серця) та цукрового діабету.

Симптоми сонячного та теплового удару у дітей та дорослих

Першими ознаками сонячного та теплового удару є слабкість, млявість, головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла та втрата апетиту. Вираженість симптомів перегріву залежить від тривалості впливу високих температур на організм, а також від віку людини та наявності у неї хронічних захворювань.

Симптоми сонячного удару

Симптоми теплового удару

Шум у вухах

Зниження артеріального тиску

Пришвидшене дихання та серцебиття

Швидке та поверхневе дихання

Почервоніння шкіри обличчя

Блідість шкіри

Поява «мушок» перед очима

Сплутаність свідомості

Непритомність

Судоми

Симптомами сонячного удару у дітей є адинамія, сонливість, плаксивість, відмова від їжі та зниження артеріального тиску. Також у дітей часто виникають нудота, блювання та пронос за сонячного удару.

Що робити за сонячного та теплового удару?

У разі сонячного удару необхідно нормалізувати роботу серцево-судинної та дихальної систем. Перша допомога за сонячного удару:

  1. Перемістити людину в тінь і покласти на рівну поверхню.
  2. Розстебнути комір сорочки або розв'язати краватку, послабити ремінь.
  3. Напоїти людину прохолодною водою.

Щоб збити температуру за сонячного удару, необхідно покласти на лоб холодний компрес або обприскати людину водою. Після перегрівання організму слід записатися на прийом до терапевта для попередження ускладнень.

У разі теплового удару необхідно помістити людину в прохолодне приміщення, вкласти її на спину, злегка піднявши голову, і охолодити тіло людини за допомогою пакетів з льодом, вологих рушників або прохолодного душу. Лікування теплового удару включає відновлення водно-сольового балансу: необхідно дати людині випити прохолодну, злегка підсолену воду.

Відновлення після сонячного удару

Для відновлення після сонячного удару необхідно протягом 2-3 днів дотримуватися постільного режиму та утриматися від перебування на сонці, уникати надмірних фізичних навантажень та стресів, а також слідкувати за водним балансом.

Наслідки сонячного удару

Наслідки сонячного удару включають аритмії (зміни сили та частоти серцевих скорочень), погіршення мозкового кровообігу та порушення роботи головного мозку (набряк мозку, неврологічний дефіцит).

Для контролю стану здоров'я та запобігання розвитку ускладнень після сонячного удару слід звернутися за консультацією терапевта. У медичному центрі «ОН Клінік» можна викликати лікаря додому: фахівець проведе огляд, розповість про методи профілактики сонячного та теплового удару, за потреби призначить додаткові методи обстеження.

Терапія в ОН Клінік Дніпро

Тепловий та сонячний удари: симптоми та лікування - Пугач Тетяна Олександрівна
Пугач Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Скільки потрібно перебувати на сонці, щоб отримати сонячний удар?

Час, за який людина може отримати сонячний удар, індивідуальний і залежить від кількох факторів: віку, наявності хронічних захворювань, вологості повітря та доби. З 11:00 до 17:00 години дня сонце найбільш активно, тому в цей період перші ознаки сонячного удару можуть виникнути через 15-30 хвилин.

2. Що не можна за сонячного удару?

За сонячного удару не можна давати людині алкоголь та напої, що містять кофеїн. Також не слід давати жарознижувальні препарати для зниження температури тіла, оскільки вони є неефективними.

3. Що приймати за сонячного удару?

За сонячного удару необхідно перенести людину в прохолодне місце, забезпечити їй достатній доступ свіжого повітря і дати пиття: неміцний солодкий чай або злегка підсолену воду.

4. Як збити температуру за сонячного удару?

Для того, щоб збити температуру за сонячного удару, необхідно покласти на лоб прохолодний мокрий рушник або побризкати людину водою. Жарознижувальне за сонячного удару неефективне.

5. Через скільки відбувається тепловий удар?

За незначних порушень стану здоров'я симптоми теплового удару проходять протягом 1-2 днів, у тяжких випадках для відновлення функцій організму необхідно кілька місяців.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 6 оцінок
Тепловий та сонячний удари: симптоми та лікування
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Тепловий та сонячний удари: симптоми та лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 1 рік тому
Здрастуйте. Що робити, якщо під час сонячного удару виникла блювота?
Відповісти
Добрий день. Якщо під час сонячного удару виникла блювота, то необхідно перемістити людину в тінь, побризкати її прохолодною водою і дати випити підсолену воду. Також слід записатися на прийом до терапевта для контролю стану здоров'я.
Алла 1 рік тому
Здрастуйте, що допомагає від сонячного удару?
Відповісти
Добрий день. Лікування сонячного удару в домашніх умовах включає охолодження тіла людини за допомогою пакетів з льодом, вологих рушників або прохолодного душу. Також потрібно дати людині випити злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу організму.
Анна Іванівна 1 рік тому
Доброго дня, чи можна давати дитині жарознижувальне в разі сонячного удару?
Відповісти
Здрастуйте. Жарознижувальні препарати малоефективні в разі сонячного удару. Для зниження температури тіла необхідно застосовувати фізичні методи охолодження: прикласти прохолодний рушник на лоб, побризкати дитину водою.
Світлана 1 рік тому
Добрий день, учора дитина перегрілася на вулиці й отримала тепловий удар. Скільки в неї триматиметься температура?
Відповісти
Здрастуйте. Після теплового удару температура тіла дитини нормалізується протягом одного дня. Якщо стан здоров'я дитини не покращується за 1-2 дні слід звернутися по допомогу до педіатра.
Інна 1 рік тому
Здравствуйте. Скільки триває тепловий удар?
Відповісти
Добрий день. У середньому симптоми теплового удару минають за один день, якщо стан не покращується протягом 1-2 днів, слід звернутися за консультацією терапевта.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!