Logo
0 800 30 11 77

Косоокість: симптоми, причини та методи лікування

Косоокість: симптоми, причини та методи лікування
Читати 13 хвилин | Створено: 14 лютого 2024 | Оновлено: 14 лютого 2024 | 1588 1588
За даними Mayo Clinic, з косоокістю стикається приблизно кожна двадцята дитина. За несвоєчасного лікування патологія може призвести до нечіткого, розпливчастого зору та двоїння в очах.

Що таке косоокість?

Косоокість (страбізм, гетеротопія) — захворювання, яке характеризується періодичним або постійним зміщенням очей. У результаті лінія погляду зміщується, а очі дивляться в різні боки. За підозри на косоокість необхідна консультація офтальмолога.

Причини розвитку косоокості в дітей

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

У нормі рухи очей контролюються шістьма м'язами, скоординована та узгоджена робота яких забезпечує одночасне й точне фокусування на одному об'єкті. За недостатнього чи надмірного скорочення прямих або косих м'язів око може відхилятися вбік.

З гетеротопією стикається понад 3% дітей, за відсутності лікування захворювання призводить до втрати зору в 50% випадків. Найчастіше причиною косоокості є порушення нервово-м'язового контролю рухів очей. Фактори ризику розвитку косоокості у дітей:

  • спадкова схильність;
  • синдром Прадера-Віллі;
  • вроджені вади очей;
  • синдром Аперта;
  • дитячий церебральний параліч (ДЦП);
  • синдром Дауна;
  • вроджена краснуха;
  • синдром Нунан;
  • гемангіома (біля ока);
  • ретинопатія недоношених;
  • синдром Едвардса (Трисомія 18).

У немовлят косоокість може розвинутися через прийом матір'ю заборонених під час вагітності препаратів, вживання алкогольних напоїв або наркотичних речовин. Косоокість у дітей до року може бути спричинена аномаліями рефракції (далекозорістю, короткозорістю, астигматизмом), частковою втратою зору (наприклад, на фоні катаракти чи глаукоми).

Очі в дітей можуть косити через пігментне нетримання (спадкове захворювання шкіри), злоякісну пухлину ока (ретинобластому), неврологічні патології (ущелини хребта, пошкодження черепних нервів). Косоокість у новонародженого також може бути спричинена травмою ока (наприклад, переломом очної ямки), вірусною інфекцією головного мозку (енцефалітом). За підозри на косоокість у дитини необхідна консультація дитячого офтальмолога.

Причини розвитку косоокості в дорослих

Неврологічною причиною косоокості є травма голови, яка може призвести до пошкодження ділянок мозку, що відповідають за рухи очних м'язів. Інші причини косоокості у дорослих:

Косі очі можуть бути наслідком гідроцефалії — патології, яка характеризується скупченням рідини в головному мозку. У результаті рідина чинить тиск на мозок і впливає на нерви, що контролюють рухи очей. Доброякісна та злоякісна пухлини головного мозку можуть призвести до здавлювання навколишніх тканин і структур, порушуючи нормальне функціонування очних м'язів.

Види косоокості

Косоокість класифікують залежно від причини розвитку, симптомів і характеру перебігу захворювання.

Види косоокості

Тип

Характеристика

Збіжна косоокість

Зазвичай причиною розвитку збіжної косоокості є далекозорість, яка спричиняє постійне напруження очних м'язів. У результаті зіниці зміщуються в бік носа, що призводить до порушення бінокулярного зору (здатності одночасно та чітко бачити предмет обома очима).

Розбіжна косоокість

Захворювання часто пов'язане з короткозорістю (міопією) високого ступеня. За косоокості, що розходиться, зіниця відхиляється до зовнішнього кута ока, що призводить до складнощів у фокусуванні на близько розташованих об'єктах.

Співдружня косоокість

Косоокість впливає на обидва ока, спричиняючи їх відхилення в різні боки (наприклад, одна зіниця може зміщуватися в бік носа, а друга — до зовнішнього кута ока чи вгору).

Паралітична косоокість

Захворювання виникає через параліч очних м'язів, спричинений пошкодженням м'язів і нервів. Косоокість впливає на контроль і положення ока.

Прихована косоокість

Косоокість не проявляється, коли дитина дивиться прямо чи фіксує погляд на об'єкті, але може виникати за певних умов (наприклад, за яскравого світла, різкої зміни освітлення).

Залежно від типу зміщення зіниці виділяють горизонтальну та вертикальну косоокість. Горизонтальна косоокість включає езотропію (око спрямоване всередину) та екзотропію (око спрямоване до зовнішньої частини ока), вертикальна — гіпертропію (око дивиться вгору) та гіпотропію (око дивиться вниз).

Косоокість

Косоокість

Окремо виділяють минущу косоокість, яка виникає періодично (наприклад, за стресу, втоми, тривалого використання гаджетів або роботи за комп'ютером упродовж кількох годин). Офтальмологи також класифікують косоокість залежно від виду пошкодженого нерва. За пошкодження третього нерва діагностується параліч окорухового нерва, четвертого — параліч верхнього косого м'яза, шостого — параліч відвідного нерва.

Симптоми косоокості

У віці трьох-чотирьох місяців очі дитини повинні легко фокусуватися на дрібних предметах, зіниці мають бути розташовані на одному рівні. До півроку діти повинні вміти концентрувати увагу на предметах, розташованих далеко та близько.

Косоокість зазвичай розвивається в немовлят і дітей молодшого віку (до трьох років). Раптова поява захворювання у дітей старшого віку чи у дорослих найчастіше вказує на неврологічний розлад.

Ознакою захворювання може бути прикриття чи закриття одного ока під час спроби сфокусуватися на предметі, розташованому на близькій відстані. Інші симптоми косоокості:

  • двоїння в очах;
  • поворот або нахил голови;
  • головний біль;
  • напруження очей;
  • підвищена чутливість до яскравого світла.

За косоокості виникають труднощі з читанням через порушення бінокулярного зору та неправильну координацію рухів очей. У результаті людині не вдається сфокусувати погляд на словах і буквах, що робить читання важким і виснажливим.

Який лікар лікує косоокість?

На діагностиці, лікуванні та профілактиці косоокості спеціалізується офтальмолог. За косоокості, спричиненої патологіями внутрішніх органів, окуліст може направити на консультацію до інших лікарів вузької спеціалізації. За діабету та хвороби Грейвса офтальмолог направляє до ендокринолога, за інсульту — до невролога.

Як діагностують косоокість?

Позбутися косоокості допоможе офтальмолог після визначення причини, виду та вираженості захворювання. Діагностика косоокості:

  • аналіз симптомів. Лікар запитує пацієнта про час появи симптомів, зміни в зорі (підвищену реакцію на світло, двоїння в очах), наявність головного болю;
  • збір особистого та сімейного анамнезів. Офтальмолог запитує про наявність спадкової схильності до захворювань очей, генетичні мутації, наявність хронічних хвороб;
  • фізичний огляд. Лікар оцінює положення, рух і локалізацію зіниць;
  • перевірка гостроти зору. Проводиться за допомогою спеціальних таблиць (наприклад, Снеллена, Сівцева, Головіна, Орлової);
  • оцінка рефракції. Офтальмолог використовує різні коригувальні лінзи для діагностики далекозорості, короткозорості чи астигматизму.

Лікар попросить пацієнта фокусуватися на різних об'єктах і стежити за рухом предметів. Офтальмолог закапує очі для розширення зіниць, потім — оглядає передній (рогівку, райдужку, кришталик) і задній (склоподібне тіло, сітківку, зоровий нерв) сегменти ока.

Окуліст вимірює кут косоокості за методом Гіршберга, що ґрунтується на принципі зіставлення світлових рефлексів від обох очей при освітленні. Під час дослідження пацієнт дивиться на отвір офтальмоскопа, а лікар оцінює розташування відблиску. У нормі відблиск розташований у центрі зіниці. При розташуванні відблиску в межах зіниці кут косоокості не перевищує 15 градусів, на краю зіниці — становить від 15 до 24 градусів, у середині райдужки — відповідає куту в 25-30 градусів.

Методи лікування косоокості

Прибрати косоокість допоможе офтальмолог за допомогою підбору комплексного курсу терапії. Способи лікування косоокості:

  • окуляри чи контактні лінзи. Допомагають знизити стрес для очей і сприяють симетричному фокусуванню, зменшуючи косоокість;
  • призматичні лінзи. Компенсують відхилення ока і покращують бінокулярний зір;
  • вправи для очей. Спрямовані на зміцнення очних м'язів і поліпшення їхньої координації;
  • ботулотоксин типу А. Очні краплі чи ін'єкції ботокса застосовують для тимчасового ослаблення чи паралічу очних м'язів, що спричинили косоокість. Ефект може тривати кілька місяців або бути постійним.

Для лікування косоокості у дорослих також може використовуватися хірургічне втручання. Операція на косоокість включає корекцію положення очних м'язів для відновлення симетрії погляду. Залежно від виду та ступеня захворювання оперативне втручання може включати укорочення, подовження чи пересадку очних м'язів для досягнення правильного положення очей.

Особливості лікування косоокості у дітей

Лікування косоокості у дітей спрямоване на корекцію та запобігання прогресуванню захворювання, може включати носіння окулярів, вправи для очей. Також офтальмолог може порекомендувати носіння пов'язки, яку надягають на здорове око для профілактики амбліопії («ледачого ока»). Переваги носіння  пов'язки при косоокості:

  • стимуляція розвитку слабкого ока. Носіння пов'язки на здоровому оці створює умови для активного використання «ледачого» ока, що сприяє поліпшенню зорових функцій;
  • поліпшення бінокулярного зору. Регулярне використання пов'язки сприяє збалансованому сприйняттю обох очей, що дає змогу поліпшити просторове сприйняття;
  • корекція асиметрії. Пов'язка допомагає запобігти асиметричному розвитку очей, що важливо для забезпечення координації рухів обох очей;
  • запобігання прогресуванню косоокості. Використання пов'язки допомагає знизити ризик прогресування патології у дітей, особливо в період активного розвитку зорової системи.

За неефективності призначеного лікування чи специфічних форм косоокості (наприклад, паралітичної) дитині показане хірургічне втручання. Операція також може бути рекомендована за швидкого прогресування патології на фоні генетичних або спадкових захворювань (зокрема ДЦП, синдрому Прадера-Віллі).

Що таке хибна косоокість у дітей?

Хибна косоокість — це стан, за якого складається хибне враження про положення очей (очі виглядають скошеними). У немовлят і дітей молодшого віку мускулатура очей може бути менш стабільною, що призводить до візуального «опущення» одного ока. Інші причини хибної косоокості в дітей:

  • фізіологічні особливості (наприклад, плоске перенісся чи опуклі очі);
  • хронічний стрес або тривожність;
  • втома та сонливість.

Також хибна косоокість часто з'являється одразу після народження через наявність зайвої шкіри, що закриває внутрішні куточки очей. Відрізнити уявну косоокість від реальної патології зможе дитячий офтальмолог.

Вправи для очей за косоокості

Гімнастика може бути спрямована на зміцнення та корекцію роботи очних м'язів, поліпшення їх координації та відновлення бінокулярного зору. Вправи від косоокості:

  • фіксація. Помістіть предмет безпосередньо перед очима на відстані 20-30 см, сфокусуйте погляд, потім повільно переміщайте об'єкт у різні боки та намагайтеся стежити за ним обома очима;
  • плавні рухи очей. Тримайте голову прямо, плавно переміщайте очі ліворуч, праворуч, потім — вгору та вниз;
  • застосування пов'язки. Читайте книгу чи розглядайте предмети, по черзі закриваючи кожне око за допомогою пов'язки для зміцнення очних м'язів;
  • інтенсивне моргання. Сядьте перед дзеркалом і багаторазово моргайте двома очима для поліпшення координації та сили очних м'язів, під час вправи стежте за положенням очей.

Регулярні вправи можуть допомогти зменшити косоокість, покращити фокусування очей і сприяти загальному поліпшенню зорової функції. Комплекс рекомендується виконувати один-два рази на день. Кількість і вид вправ може змінюватися лікарем залежно від типу і ступеня патології.

Можливі ускладнення косоокості

За неправильного чи несвоєчасного лікування захворювання можуть призвести до небажаних наслідків. Можливі ускладнення косоокості:

  • розпливчастість зору;
  • постійна втома очей;
  • хронічний головний біль;
  • двоїння в очах;
  • постійне напруження очей.

Косоокість може призвести до амбліопії (нездатності ока фокусуватися на обраних об'єктах), оскільки порушується участь ока, яке косить, у процесі сприйняття інформації. У результаті головний мозок пригнічує сигнали, отримані від одного ока, щоб уникнути подвійного сприйняття. Це призводить до повної втрати здатності бачити одним оком.

Чи можна запобігти косоокості?

Запобігти косоокості неможливо, проте можна виявити захворювання на ранній стадії та зменшити ймовірність прогресування патології. Для профілактики дітям рекомендується пройти огляд в офтальмолога один раз у віці до шести місяців і повторно — по досягненню трьох-п'яти років.

Дорослим проходити обстеження в окуліста потрібно один раз на рік за відсутності скарг або діагностованих захворювань очей (міопії, далекозорості, глаукоми чи катаракти). Консультація лікаря також необхідна після черепно-мозкової травми, пошкодження ока та інсульту.

Офтальмологія в ОН Клінік Полтава

Косоокість: симптоми, причини та методи лікування - Кононов Богдан Сергійович
Кононов Богдан Сергійович
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Як бачать люди з косоокістю?

Сприйняття зображень може відрізнятися залежно від форми та ступеня захворювання. Зазвичай люди з косоокістю стикаються з дипломією — станом, за якого вони бачать два зображення одного предмета. Об'єкт може бути розділений вертикально чи горизонтально. При косоокості предмети можуть виглядати розмитими чи нечіткими. При прогресуванні патології пацієнт може повністю втратити здатність бачити одним оком.

2. Чи існує тест на косоокість?

Єдиного тесту, який дозволив би визначити косоокість, не існує. Однак лікарі використовують комплекс діагностичних тестів для оцінки здатності очей фокусуватися чи стежити за об'єктами, визначати точне розташування предмета (сприймати глибину).

3. Чи можна виправити косоокість за допомогою окулярів?

Окуляри від косоокості допомагають за розвитку патології на фоні короткозорості, далекозорості чи астигматизму. За недостатньої координації рухів очних м'язів використовуються призматичні лінзи, які змінюють напрямок світла для зменшення проявів косоокості.

4. Чи можна вилікувати косоокість назавжди?

Виправити косоокість можна, проте ефективність лікування варіюється залежно від віку пацієнта, своєчасності початку терапії, виконання всіх рекомендацій лікаря. Вилікувати захворювання назавжди може бути складно в разі генетичних патологій (наприклад, дитячого церебрального паралічу).

5. Які проблеми можуть виникнути у дитини, якщо не лікувати косоокість?

Лікування легкої та вираженої косоокості допоможе нормалізувати зір, поліпшити сприйняття глибини, завдяки якому людина може бачити об'єкти в трьох вимірах і правильно визначати відстань до предмета. Відсутність лікування може призвести до амбліопії, порушення бінокулярного та втрати периферичного (бокового) зору. Також у дитини може знизитися гострота зору, що призведе до складнощів під час читання і письма.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Косоокість: симптоми, причини та методи лікування
Лiкар-офтальмолог.
Косоокість: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Вероніка 1 місяць тому
Добрий день, мені здається, що у мене розкосі очі. Чи небезпечний цей стан? Чи потрібно його лікувати, чи це є нормою?
Відповісти
Доброго дня, розкосі очі — це особливість фізіологічної будови очей і зовнішності, яка характеризується невеликим підняттям зовнішнього кута ока над внутрішнім. На відміну від косоокості, не є медичною проблемою і не потребує лікування.
Алла 2 місяці тому
Доброго дня, підкажіть, а чи лікується косоокість у дорослих за допомогою вправ і гімнастики? Чи зазвичай потрібне хірургічне втручання? Як воно проводиться?
Відповісти
Добрий день, лікування косоокості у дорослих залежить від ступеня і причин порушення. Вправи і гімнастика можуть бути ефективними для зміцнення очних м'язів і поліпшення фокусування. У серйозніших випадках або за неефективності консервативних методів може знадобитися хірургічне втручання, спрямоване на відновлення балансу очних м'язів.
Ольга 2 місяці тому
Добрий вечір, я довго працюю за комп'ютером і почала помічати, що до кінця робочого дня очі сильно втомлюються, з'являється невелика пелена, а самі очі виглядають нерівно. Як зрозуміти, що в тебе косоокість?
Відповісти
Добрий вечір, втома очей, пелена і тимчасова косоокість можуть бути спричинені різними факторами, зокрема тривалою роботою за комп'ютером, сухістю очей, астигматизмом і короткозорістю. Наявність зазначених симптомів необов'язково вказує на косоокість, вони можуть бути спричинені подразненням очей або астенічним синдромом. У разі частої роботи за комп'ютером важливими є регулярні перерви та зволоження очей, однак для виключення косоокості необхідно звернутися до офтальмолога.
Світлана 2 місяці тому
Вітаю, я народила три тижні тому, одразу після виписки з пологового будинку ми були на прийомі у всіх лікарів, зокрема й в офтальмолога. Окуліст сказав, що із зором усе нормально, але кілька днів тому мені здалося, що одне око сина іноді відхиляється в бік. Чому в дитини періодично косить око?
Відповісти
Добрий день, у новонароджених періодична косоокість може бути нормальним явищем через несформованість м'язів і нервової системи, через які порушується координація очних рухів. Для виключення патологій потрібно обговорити тимчасову косоокість з офтальмологом для більш ретельної оцінки та моніторингу розвитку зору немовляти.
Марія 2 місяці тому
Добрий день, близько місяця тому мені в око потрапив невеликий осколок, який лікар без проблем витягнув. Однак через кілька днів я почала помічати, що зір погіршився, а одне око почало косити вбік. Скажіть, що робити, якщо одне око йде вбік?
Відповісти
Вітаю, потрапляння осколка в око може спричинити пошкодження очних м'язів або нервів, що призводить до порушення їхньої нормальної функції. Зазвичай у разі косоокості, спричиненої травмою, рекомендується хірургічне втручання. Операція спрямована на відновлення нормальної анатомії очних структур, може включати реконструкцію пошкоджених нервів або корекцію м'язів для відновлення зорової функції.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!