Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Як вберегтися від коронавірусу?

Як вберегтися від коронавірусу?
Читати 9 хвилин | Створено: 15 травня 2020 | Оновлено: 15 травня 2020 | 11010 11010
1

Коронавірус – що це за хвороба? Симптоми

Коронавіруси є великою родиною вірусів, що викликають респіраторні захворювання, від застуди та грипу до більш тяжких захворювань, таких як близькосхідний респіраторний синдром (MERS) та тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS).

Симптоми COVID-19 зазвичай слабко виражені та починаються через 2-14 днів після потрапляння вірусу в організм. Симптоми можуть відрізнятись у кожної людини.

Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) повідомляють, що найбільш поширеними симптомами є кашель і задишка або утруднене дихання.

Люди, в яких спостерігаються принаймні два з наступних симптомів, можуть бути заражені COVID-19:

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомляє, що менш поширеними симптомами є діарея, висипи на шкірі та зміна кольору пальців рук і ніг.

За даними ВООЗ, близько 80% людей одужують від хвороби без необхідності лікування в лікарні. Тим не менш, вони відзначають, що приблизно в одного з кожних п'яти осіб, які захворіли на COVID-19, може розвиватися ускладнення дихання.

2

Групи ризику за коронавірусу

Літні люди, а також ті, у кого є серйозні проблеми зі здоров'ям, такі як хронічні захворювання легень, проблеми з серцем або діабет, можуть бути схильні до більш високого ризику важкого перебігу COVID-19.

Люди похилого віку

Дорослі у віці 65 років і більше піддаються більш високому ризику ускладнення стану за COVID-19. Насправді, близько 8 із 10 випадків смерті, зареєстрованих у Сполучених Штатах, були у цій віковій групі.

Особи у цій віковій групі повинні обговорити свої ризики з лікарем або повідомити його, якщо вони відчувають будь-які симптоми, характерні для COVID-19.

Люди з наявними захворюваннями

Наразі мало інформації про те, як COVID-19 впливає на людей із певними раніше наявними захворюваннями. Проте дослідники визначили їх як умову, яка може збільшити ризик серйозного захворювання людини через COVID-19.

Хронічні респіраторні захворювання

Оскільки COVID-19 є респіраторним захворюванням, у людей із раніше діагностованими респіраторними захворюваннями може бути більш високий ризик розвитку тяжкого стану.

До хронічних респіраторних захворювань належать:

  • хронічна обструктивна хвороба легень (ХОХЛ);
  • емфізема;
  • астма.

Наприклад, оскільки стан хворого на астму може обтяжуватися через інші штами коронавірусу, хворі на астму повинні дотримуватися всіх запобіжних заходів. Також важливо, щоб люди з астмою приймали всі призначені їм ліки.

Гіпертонія та серцево-судинні захворювання

Люди з серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією або і тим, і іншим також піддаються вищому ризику ускладнення стану і смерті через COVID-19. Численні дослідження в Китаї показали, що багато людей з COVID-19 у відділеннях інтенсивної терапії, які також мали хвороби серця або гіпертонія, померли.

Діабет

Діабет – ще один стан, який може поставити здоров'я людини під загрозу серйозного захворювання через COVID-19. Дослідження в Китаї показали, що у багатьох пацієнтів, які надійшли до відділів інтенсивної терапії з коронавірусом, був діабет.

Рак

Люди, які проходять лікування від раку, таке як хіміотерапія, також можуть зазнавати більшого ризику серйозних ускладнень через COVID-19. Цей ризик пов'язаний з тим, що їхня імунна система ослаблена внаслідок лікування раку. Однак цьому є лише обмежені докази.

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

3

Як коронавірус впливає на вагітність?

Вагітні жінки зазнають змін імунної системи, які можуть збільшити ризик розвитку ускладнень від респіраторних вірусів, таких як грип. Проте, за даними CDC, експерти в галузі охорони здоров'я нині не знають, чи мають вагітні жінки більше шансів захворіти на COVID-19. Тим не менш, вагітні жінки повинні вжити запобіжних заходів, щоб захистити себе від COVID-19, і повідомляти про будь-які можливі симптоми свого лікаря.

Нещодавній звіт передбачає, що передача захворювання від матері дитині під час вагітності є малоймовірною для вірусу SARS-CoV-2. Оскільки в даний час невідомо, чи підвищений ризик тяжких ускладнень у новонароджених із COVID-19, CDC рекомендує, щоб немовлята, народжені від матерів з підозрюваним або підтвердженим COVID-19, перебували в ізоляції.

4

Який інкубаційний період?

Інкубаційний період COVID-19 (час між зараженням вірусом і появою симптомів) у середньому становить 5 днів. Проте діапазон може становити від 1 до 14 днів.
5

Як передається коронавірус у людей?

Коронавірус 2019 поширюється головним чином через тісний контакт між людьми. Коли хтось, у кого є інфекція, кашляє або чхає, крихітні краплі, що містять вірус, потрапляють у повітря. Будь-хто, хто знаходиться в межах 2 метрів від людини, зараженої вірусом, може заразитися ним.

Недавнє дослідження, опубліковане в Медичному журналі Нової Англії, показує, що вірус може виживати в краплях рідини (мокроті з носа та слині) до 3 годин після того, як людина викашлює його у повітря. Тим не менш, важливо зазначити, що в тестах цього дослідження використовувалися аерозольні апарати в лабораторних умовах, а не людське дихання. Краплі від кашлю людини не можуть залишатися у повітрі так довго. Дослідження також показало, що вірус довше виживає на різних поверхнях. Він може знаходитися до 24 годин на картоні та до 72 годин на поверхнях із пластику та нержавіючої сталі.

COVID-19 може поширюватися, коли людина торкається очей, носа або рота після дотику до поверхні або об'єкта, зараженого коронавірусом. Люди, які не мають симптомів інфекції, також можуть передати вірус іншим.

6

Як вберегтися від коронавірусу?

Люди можуть захистити себе від зараження вірусом і запобігти його поширенню, дотримуючись наведених нижче запобіжних заходів:

  • мийте руки: миття рук часто з милом протягом не менш як 20 секунд є найважливішим захистом. Коли мило та вода недоступні, використовуйте засіб для дезінфікування рук. Особливо важливо мити руки перед їжею та приготуванням їжі, після відвідування ванної кімнати, після того, як ви знаходилися у громадському місці;
  • не торкайтеся очей, носа і рота: це запобігає потраплянню вірусу в організм;
  • дотримуйтесь дистанції: люди повинні тримати відстань 2 метри;
  • дотримуйтесь правил суспільної гігієни: за кашлю та чхання закривайте рот і ніс серветкою або ліктем, а не руками, і негайно позбудьтеся серветки;
  • часто чистіть і дезінфікуйте поверхні, особливо ті, яких торкаєтеся щодня, наприклад, стільниці, стійки та дверні ручки;
  • уникайте спільного використання особистих предметів домашнього побуту, таких як чашки та рушники;
  • виходьте на вулицю, тільки якщо це абсолютно необхідно, для коротких вправ або для придбання їжі та ліків;
  • надягайте маску: CDC рекомендує, щоб кожен носив маску в громадських місцях. Це допоможе уповільнити поширення вірусу між людьми, які не знають, що вони мають.
7

Чи є ліки від коронавірусу?

В даний час немає ліків від COVID-19. Лікування зводиться до симптоматичної терапії. Заходи підтримувального лікування аналогічні заходам проти застуди чи грипу:

  • багато відпочивати;
  • пити багато рідини;
  • будь-яка людина з COVID-19 повинна зв'язатися з сімейним лікарем, якщо її стан погіршується.
8

Як лікувати коронавірус?

Якщо людина вважає, що вона зазнала впливу вірусу або у неї з'явилися серйозні симптоми, такі як лихоманка, кашель або утруднене дихання, їй слід звернутися до лікаря, щоб визначити, чи потрібне медичне обстеження організму або додаткова допомога.

Якщо симптоми не є серйозними, людина має самоізолюватись. Жодних інших дій не потрібно. Щоб не розповсюджувати COVID-19, слід:

  • залишатися вдома, якщо лікар не порадить звернутися по медичну допомогу;
  • ізолювати себе в окремій кімнаті, далеко від членів сім'ї;
  • носити маску або шарф, щоб запобігти поширенню слини або дихальних крапель;
  • уникати громадського транспорту, таксі та спільного проїзду, якщо в цьому немає нагальної потреби;
  • за погіршення стану – викликати швидку допомогу.

COVID-19 є дуже заразним респіраторним захворюванням, яке спричиняє вірус SARS-CoV-2. Більшість людей з COVID-19 відчуватимуть легке захворювання, подібне до грипу. Однак люди похилого віку і люди з певними умовами можуть наражатися на більший ризик розвитку більш серйозного захворювання. В даний час немає ліків від COVID-19. Лікування спрямоване на полегшення симптомів.

Профілактичні стратегії, такі як фізичне дистанціювання, часте миття рук та мінімізація дотиків до обличчя, можуть допомогти захиститися від коронавірусу 2019 року. Після одужання рекомендується пройти обстеження організму визначення необхідності початку постковідної реабілітації організму.

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Як вберегтися від коронавірусу? - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 7 оцінок
Як вберегтися від коронавірусу?
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Як вберегтися від коронавірусу?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!