Logo
0 800 30 11 77

Кому потрібна реабілітація після COVID-19?

Кому потрібна реабілітація після COVID-19?
Читати 9 хвилин | Створено: 25 січня 2021 | Оновлено: 25 січня 2021 | 17859 17859
Вірус COVID-19 може погіршити роботу легенів, м'язового апарату, серцево-судинної системи та стати причиною неврологічних і психічних порушень.

Постковідні ускладнення можуть виникнути незабаром або у віддаленій перспективі. Найчастіше серед негативних наслідків коронавирусу - слабкість, швидка стомлюваність і когнітивні порушення, особливо погіршення пам'яті. Можливо, ці наслідки після перенесеного COVID-19 залишаться з людиною назавжди. Для зниження ризику розвитку наслідків хворому рекомендується реабілітація після COVID-19.

Реабілітація після коронавирусу важлива тому, що спочатку після перенесеної коронавірусної інфекції фізичні та інтелектуальні порушення можуть бути не так помітні. Особливо це стосується людей, які схильні до регулярного психоемоційного напруження, наприклад, водії, у яких може сповільнитися реакція під час кермуванняі транспортом.

Важливо розуміти, що реабілітація після коронавирусної інфекції буває не тільки фізичною, як, наприклад, масаж, плавання або дихальна гімнастика, а й психологічною. Психологічна допомога та психологічна реабілітація допомагають впоратися з емоційними труднощами, які виникли внаслідок тривалої самоізоляції чи ускладнень від COVID-19.

Чи кожному, хто перехворів на коронавірус, потрібна реабілітація?

Курс реабілітаційного лікування після перенесення коронавирусної інфекції потрібен майже всім перехворілим. Лікарі виділяють чотири групи пацієнтів, яким показана реабілітація:

  • до першої групи належать хворі, які тривалий час перебували у відділенні реанімації та інтенсивної терапії;
  • до другої групи належать пацієнти, чий фізичний і психічний стан під час хвороби швидко або поступово погіршувався, наприклад, розвивалися розлади свідомості, серцева недостатність або дезорієнтація;
  • третя група - це пацієнти, в яких є хронічні захворювання, наприклад, цукровий діабет, імунодефіцит або гіпертонічна хвороба;
  • четверта група - це люди, у яких внаслідок соціальної ізоляції є ризик зниження рівня фізичної або соціальної активності, є ризик піддатися зловживанню психоактивними речовинами або ймовірність порушення харчових звичок.

Теоретично, в одну з чотирьох груп для реабілітації можна віднести практично будь-якого пацієнта з коронавірусом. Лікарі рекомендують наступне: фізична реабілітація потрібна людям, які перенесли COVID-19 середнього або важкого ступеня тяжкості, а психологічна реабілітація потрібна всім. Якщо ви належите до однієї з чотирьох груп, вам слід пройти курс відновлення після коронавірусу.

Які наслідки викликає коронавірус навіть у легкій формі?

Поставте своє питання Алергологу
«ОН Клінік»

COVID-19, як і будь-яка інша вірусна або бактеріальна інфекція, може викликати постінфекційну астенію - симптомокомплекс, що виникає внаслідок інтоксикації організму продуктами розпаду інфекції. Астенію внаслідок коронавирусної інфекції називають "постковідним синдромом". Чим важче протікала хвороба, тим виразніше розвивається постінфекційна астенія.

Постковідний синдром насамперед впливає на нервову систему і проявляється слабкістю, дратівливістю, емоційною лабільністю, головними болями, порушенням сну, апатією, м'язовими болями, відсутністю апетиту, підвищену пітливість, погіршенням пам'яті та задишкою. Іншими словами, постінфекційна астенія - це стан слабкості, який розвивається внаслідок боротьби організму з COVID-19.

Оскільки коронавірус поки вивчений недостатньо, важко припустити його наслідки, навіть якщо він протікає в легкій формі, наприклад, через рік або 5 років після COVID-19. Але вже з'являються перші дані про віддалені наслідки через шість місяців після лікування від коронавірусу: люди страждають на депресію, тривогу і м'язові болі.

Коли необхідно почати реабілітацію після COVID-19

Незалежно від тяжкості захворювання, реабілітацію після коронавірусної інфекції потрібно починати якомога раніше. Які саме методи відновлення використовують лікарі залежить від стану хворого. Наприклад, у пацієнтів, які перебувають на кисневій підтримці, проводять дихальну гімнастику.

Також на ранніх стадіях відновлювального курсу після COVID-19 застосовують методи для запобігання ослаблення м'язів і появи пролежнів. Коли пацієнтові стає краще, йому призначають легку лікувальну фізкультуру, внаслідок чого у хворих збільшується показник сатурації: кров краще насичується киснем.

Реабілітація повинна бути індивідуальною - програму відновлення після коронавірусу призначає лікар залежно від вихідного стану хворого. Відновлення можна проводити в домашніх умовах, в стаціонарі або санаторіях, якщо вони для цього призначені.

Крім поліпшення об'єктивних фізичних показників, при ранньої реабілітації після COVID-19 пацієнти часто відзначають у себе поліпшення емоційного стану і настрою. Стабілізація психоемоційної сфери - важливий елемент лікування, оскільки нерідко впливає на перебіг хвороби та її результат.

Які методи реабілітації допомагають відновлюватися після COVID-19?

До реабілітації після коронавірусної інфекції приступають, коли це дозволяє фізичний стан. Пацієнту можуть призначити наступні методи відновлення:

  • реабілітація респіраторних функцій. Вона необхідна для усунення наслідків коронавірусної пневмонії. Триває не менше, ніж 8 тижнів, кожен сеанс триває в середньому 15-20 хвилин, на день призначають 2-3 сеанси. До пульмонологічної реабілітації належить дихальна гімнастика, експіраторний маневр з форсованим видихом, активне циклічне дихання і постуральний дренаж. Річ у тім, щоза вірусної пневмонії знижується дихальний обсяг і порушується вентиляція легенів. Вищеназвані методи дозволяють відновити роботу легенів, дихальних м'язів і поліпшити вентиляцію бронхів;
  • реабілітація м'язів. Вона необхідна у випадках, коли пацієнт тривалий час перебуває без руху, наприклад, у відділенні реанімації та інтенсивної терапії. До основних методів фізіотерапії належать вправи для верхньої і нижньої груп м'язів, тренажери з невеликим опором і дренажна терапія. Спочатку це непросто: задишка буде супроводжувати навіть за незначного фізичного навантаження. Але з часом вправи будуть даватися все простіше. Методи реабілітації м'язів відновлюють м'язову силу, нормалізують дренажну функцію легенів і покращують відходження мокроти;
  • психологічна реабілітація. Хворого оточують негативні психологічні фактори: він бачить інших пацієнтів у важкому стані, дізнається новини про кількість смертей у світі від коронавірусу, страждає тривогою, пригніченістю, розгубленістю, порушенням сну і, можливо, депресією. Також внаслідок інтоксикації страждають когнітивні функції: знижується пам'ять і розсіюється увага. У такому випадку з пацієнтом взаємодіє медичний психолог - фахівець, який надає психологічну підтримку хворим. Завдання медичного психолога - нормалізувати психічний стан, провести діагностику когнітивних здібностей і відновити їх;
  • нутрітивна реабілітація. Від харчування багато в чому залежить функція імунітету: його реакція на інфекцію і сила імунної відповіді на вірус. За недостатнього або неправильного харчування порушується робота клітинного імунітету і вироблення багатьох клітин імунної системи. Нутрітивна реабілітація після коронавірусу - це правильне і збалансоване харчування, що містить більшість вітамінів, мінеральних речовин і правильне співвідношення білків, жирів і вуглеводів;
  • реабілітація супутніх захворювань. Нерідко у хворих з COVID-19 виявляють інші патології, наприклад, обструктивну хворобу легенів, бронхіальну астму або гіпертонічну хворобу. Реабілітація направлена ​​на запобігання розвитку постковідних ускладнень від супутніх захворювань.

Чи можливе повне відновлення після важко перенесеного коронавируса?

Оскільки вчені та лікарі поки недостатньо вивчили віддалені наслідки коронавірусної інфекції, неможливо сказати точно, чи можна повністю відновитися після COVID-19. Відомо, що за середньої та важкої форм перебігу захворювання в легенях може утворитися фіброз: це коли легенева тканина частково заміщується сполучною тканиною.

Фіброз - це необоротна зміна в тканинах легенів, він залишається до кінця життя. Ступінь фіброзу визначається тим, як швидко людина звернулася по допомогу і приступила до реабілітації. Тому багато що залежить саме від самого пацієнта - скільки зусиль він докладає до свого відновлення після коронавируса.

Щоб оцінити стан організму після лікування від коронавірусної інфекції, рекомендується робити Check-Up після COVID-19. Це програма, мета якої - повністю перевірити показники функцій організму, якщо раніше людина перехворіла на COVID-19. Вона спрямована на мінімізацію ризику розвитку залишкових явищ і попередження наслідків. Також програма "Check-Up" дозволяє отримати чітке уявлення про роботу свого організму.

У програму "Check-Up" входить набір діагностичних процедур: аналіз історії хвороби, фізичний огляд хворого, електрокардіограма, обстеження легенів, наприклад, КТ легенів. Отримані дані дозволяють лікарю припустити ймовірність ускладнень і своєчасно призначити методи лікування і реабілітації, які допоможуть запобігти наслідкам впливу коронавірусної інфекції на організм.

Алергологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Кому потрібна реабілітація після COVID-19? - Хіміч Тетяна Юріївна
Хіміч Тетяна Юріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Скільки днів триває температура за ковіду?

Тривалість лихоманки за коронавірусної інфекції індивідуальна і залежить від тяжкості захворювання. Висока температура і лихоманка за неускладненого перебігу ковіда може триматися до семи днів, а за розвитку коронавірусної пневмонії висока температура може турбувати довше. Важливо пам'ятати, що навіть за легкого перебігу коронавірусної інфекції протягом декількох тижнів може зберігатися трохи підвищена температура тіла (до 37,5 градусів).

2. Хто в групі ризику за захворюванням на ковід?

У період пандемії від зараження коронавірусною інфекцією не застрахований ніхто. Проте, в групі ризику за важким перебігом ковіду і розвитку ускладнень знаходяться люди похилого віку (старше 60 років) і особи, які мають хронічні захворювання серцево-судинної системи або обміну речовин (цукровий діабет), а також порушення в роботі імунної системи.

3. Чи можна захворіти на ковід, якщо є антитіла?

Наявність антитіл до вірусу Covid-19 свідчить про те, що організм зустрічався з коронавірусною інфекцією і виробив імунний захист після перенесеного захворювання або вакцинації. Антитіла до коронавірусної інфекції значно знижують ризик заразитися на  коронавірус, проте низька ймовірність підхопити вірус все ж залишається. Коронавірусна інфекція за наявності антитіл може пройти в легкій або прихованій формі.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Кому потрібна реабілітація після COVID-19?
Лікар-алерголог, клінічний імунолог. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Кому потрібна реабілітація після COVID-19?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!