Logo
0 800 30 11 77

Як зупинити кашель?

Як зупинити кашель?
Читати 12 хвилин | Створено: 4 червня 2020 | Оновлено: 1 лютого 2023 | 638150 638150
Кашель — це корисний рефлекс, який допомагає очистити дихальні шляхи від слизу та не дає сторонньому предмету опинитись в легенях. Він може бути симптом застуди, грипу чи іншого розладу в організмі.

Здебільшого кашель проходить без втручання за 3-4 тижні, але інколи потребує спеціального лікування. Щоб зрозуміти, коли достатньо випити чаю з медом, а коли необхідно йти до лікаря, слід дізнатись більше про цей симптом.

Чому з'являється кашель при застуді?

Під час застуди кашель одночасно є наслідком захворювання та способом боротьби з проблемою. Річ у тому, що вірус першочергово атакує слизову оболонку всередині носа, через що організм виділяє у цьому місці спеціальні захисні речовини. Разом зі слизом ці частинки потрапляють на стінки гортані та подразнюють її. Так з’являється печіння у горлі, а згодом — кашель. 

Також кашель є одним із засобів самолікування організму. Небезпечні мокроти у легенях і дихальних шляхах стимулюють нервові закінчення і провокують кашель, при якому різкий видих виводить слиз назовні.

Помірний кашель є типовою ознакою застуди. Разом із нежитем, болем у горлі та підвищеною температурою він свідчить про зараження організму вірусом. Усі симптоми зазвичай зникають протягом тижня, але кашель може залишитись ще на тиждень довше.

Від чого може бути кашель, якщо не хворієш?

Застуда — найімовірніша, але не єдина можлива причина кашлю. Рефлекс може бути викликаний іншим захворюванням, шкідливою звичкою чи забрудненим повітрям. Перед тим, як звертатись до лікаря чи займатись самолікуванням, слід розібратись у його походженні.

Оскільки функція кашлю в очищенні горла, його може викликати пил, дим чи сторонні предмети у дихальних шляхах. Кашель навіть може стати хронічним, якщо людина часто перебуває у запиленому приміщенні чи працює на шкідливому виробництві.

Періодичне покашлювання є типовою ознакою курців. Постійний вплив шкідливого диму на легені та дихальні шляхи викликає подразнення і кашель, який посилюється з часом. В окремих випадках кашель може стати побічною дією препаратів від високого артеріального тиску та серцевих захворювань. Проблема зникне, як тільки закінчиться прийом ліків.

Інші причини виникнення кашлю:

  • алергія;
  • пошкодження голосових зв’язок;
  • печія;
  • серцева недостатність;
  • рефлюксна хвороба — розлад, при якому вміст шлунка потрапляє у стравохід.

Якщо причину неможливо визначити самостійно або кашель є надто інтенсивним, слід звернутись до терапевта. Він визначить точного збудника кашлю після огляду чи додаткового обстеження.

чому з'являється кашель

причини кашлю та мокротиння

Як відрізнити сухий кашель від вологого?

Кашель може бути сухим чи вологим, залежно від наявності виділень. Визначення його виду допоможе точніше встановити причину та визначити план лікування.

Вологий або продуктивний кашель супроводжується виділенням мокрот, які можуть мати різну густину та забарвлення. У такому випадку людина відчуває, що у горлі застрягла слиз, яка підіймається та з’являється у роті під час кашлю. Паралельно з мокрим кашлем може з’явитись задишка, хрип чи інші звуки в легенях під час дихання.

Сухий кашель називають непродуктивним, оскільки він не виштовхує шкідливе мокротиння з організму та не сприяє швидкому одужанню. Він є лише відповіддю на подразнення дихальних шляхів або на запальні процеси у них. Сухий кашель супроводжується лоскотанням і печінням у задній частині горла.

Можливість контролю — це ще одна ознака, що розрізняє два види кашлю. Мокрий кашель часто є свідомим бажанням людини очистити горло та позбутись дискомфорту. Натомість сухий кашель має вигляд раптового і тривалого рефлекторного приступу, який майже неможливо зупинити.

Як позбутися сухого кашлю?

Спосіб лікування сухого кашлю залежить від його причини. У випадку ГРВІ варто постаратись перетворити його на продуктивний кашель, щоб вивести мокротиння з легень. Сухий кашель, який не пов’язаний з інфекцією та захворюванням легень, можна полегшити.

Краплі чи льодяники з ментолом допоможуть при подразненому горлі, заспокоять пошкоджену ділянку та дадуть ефект охолодження. Якщо кашель сильно подразнює гортань, викликає біль і заважає спокійному сну, лікар може виписати протикашльові препарати. Вони послаблюють чутливість нервових закінчень і пригнічують рефлекс. 

Хронічний кашель може виникнути через сухе повітря в приміщенні з кондиціонером чи опаленням. Щоб позбутись його, слід використовувати зволожувач повітря та якнайчастіше провітрювати кімнату.

Для ефективного лікування кашлю слід пити багато теплої рідини. Підійде бульйон, рідкий суп, трав’яний чай чи напій з додаванням меду. Якщо постійно зволожувати поверхню горла, подразнення загоїться швидше. Також слід триматись подалі від будь-яких подразнень, на зразок пилу, диму чи шерсті тварин.

Як перевести сухий кашель у вологий?

Якщо під час застуди дратує сухий кашель, слід не гамувати його, а перетворити на вологий. Головний принцип у цьому процесі — пити якнайбільше рідини. Найкращим варіантом будуть теплі напої з лимонним соком і відваром лікарських трав, які слід доповнювати медом. Цей інгредієнт покращить стан горла та розм’якшить мокротиння в дихальних шляхах. 

Додатково можна проводити інгаляційні процедури та масаж грудної клітини. Також варто встановити у кімнаті зволожувач повітря або регулярно відчиняти вікна.

Як лікувати вологий кашель?

Лікування вологого кашлю спрямоване на те, щоб допомогти людині очистити дихальні шляхи від мокротиння за допомогою цього рефлексу. У такому разі протипоказані ліки проти кашлю, що блокують дію нервових закінчень, адже накопичення слизу в легенях може спричини ускладнення.

Найчастіше у випадку вологого кашлю застосовують муколітики та відхаркувальні засоби. Вони розріджують слиз і роблять кашель ефективнішим та легшим водночас. Застосовувати такі препарати слід лише в тому випадку, якщо є проблеми з підняттям мокротиння і організм не може справитись з цим самостійно.

Якщо кашель є лише одним із симптомів захворювання, слід зосередитись на усунені цієї першопричини. Ефективне лікування призначить лікар після огляду й обстеження.

Чи можна приймати антибіотики при кашлю?

Застосовувати антибіотики проти кашлю можна лише після призначення лікарем, адже вони будуть ефективними лише в окремих випадках. До таких ситуацій належить дуже важкий перебіг бактеріальної інфекції, коли лікар визнає необхідність застосування антибактеріальних препаратів. За будь-яких інших обставин від антибіотиків краще відмовитись.

Здебільшого кашель є симптомом вірусної інфекції, яка не реагує на антибіотики та проходить самостійно протягом 10 днів. Окрім нульової ефективності, антибіотики можуть принести побічні ефекти: проблеми з травленням, дріжджові інфекції чи запаморочення. Водночас із цим може підвищитись стійкість бактерій до антибіотиків. Це означає, що в майбутньому у критичний момент, коли людина справді потребуватиме ці ліки, вони можуть не спрацювати.

Гавкаючий кашель — привід звернутися до лікаря?

Якщо кашель є частим і нагадує гавкіт собаки, не обов’язково одразу йти до лікаря. Спершу варто звернути увагу на супутні симптоми та особливості перебігу хвороби. Найчастіше причиною гавкаючого кашлю є віруси, які спричиняють набряк і запалення гортані. Цей синдром називають помилковим крупом і він більш притаманний дітям, у яких дихальні шляхи малі та вузькі.

Гавкаючий кашель супроводжується такими симптомами:

  • дихання зі свистом;
  • висока температура;
  • захриплий голос.

Зазвичай недуга триває до 5 днів і потребує лише симптоматичного лікування, щоб полегшити біль у горлі. Але якщо кашель триває довше тижня чи значно посилюється, слід записатись на прийом до терапевта. 

Симптоми, з якими необхідно швидко звернутись до лікаря:

  • посиніння біля губ та на кінчиках пальців;
  • важке дихання;
  • проблеми з проковтуванням слини;
  • сильна втома.

Своєчасний візит до лікаря може врятувати від серйозних ускладнення та полегшити перебіг хвороби.

Як лікувати кашель в домашніх умовах?

Кашель — не хвороба, а лише її симптом. Щоб позбутись кашлю, слід діагностувати основне захворювання та спрямувати сили на його подолання. Втім, існують універсальні поради, які допоможуть полегшити кашель і пришвидшити одужання.

Перш за все, потрібно пити багато води та теплих напоїв. Якщо поверхня гортані буде постійно зволоженою, її подразнення зменшиться і кашльовий рефлекс стане помірним. До води можна додати кілька крапель ментолового сиропу, сік лимона, 1-2 ложки меду чи імбир. Також слід щодня полоскати горло солоною водою, щоб усунути слиз і зменшити запалення.

Якщо вночі кашель посилюється, можна покласти більше подушок, щоб підняти голову вище. Важливо уникати будь-яких подразників на зразок диму і пилу. Це допоможе кашляти рідше та вберегти горло від нових пошкоджень.

Засоби, що розріджують мокротиння чи пригнічують кашель, слід використовувати в крайньому разі і після консультації лікаря. У багатьох випадках організм здатен самостійно подолати захворювання і кашель — один зі способів його самолікування.

Для того, щоб швидко вилікувати кашель і уникнути можливих ускладнень (бронхіту, пневмонії), найкраще звернутися до лікаря. Терапевт або пульмонолог підбере сиропи від кашлю в залежності від типу кашлю.

Кашель здатен перейти в хронічну форму (триває довше, ніж 8 тижнів) або розвиватися на фоні інших захворювань (астми, риніту, захворювань легень). Симптоми хронічного кашлю:

  • постійно дере в горлі;
  • виникає подразнюючий кашель (кашель викликають подразники: тютюновий дим, забруднене чи холодне повітря, тощо);
  • відчувається закладеність горла;
  • хриплий голос;
  • першить в горлі під час розмови;
  • жорстке дихання;
  • біль та важкість у грудях під час глибокого вдиху-видиху.

Якщо кашель турбує тільки вранці, то у людини спостерігається не застуда, ГРВІ чи інші інфекції дихальних шляхів. Регулярний ранковий кашель може вказувати на патології легень (фіброз легень, рак легень), захворювання дихальної системи (туберкульоз) або захворювання серця (серцева недостатність). Тому важливо звернутися до лікаря та пройти обстеження, перш за все — провести рентгенографію органів грудної клітки.

Іншими причинами виникнення хронічного кашлю можуть бути куріння, алергія, довготривалий прийом деяких лікарських препаратів (наприклад, ліків для нормалізації артеріального тиску — інгібіторів АПФ). А також хронічний кашель може бути психогенного характеру (нервовий кашель), тобто без захворювань і патологій дихальної системи. Психогенний кашель виникає у людини на фоні нервового збудження і стресу.

Кашель у немовлят може виникати на фоні сухого повітря. Позбутися сухого кашлю у немовлят можна, забезпечивши умови прохолодного вологого повітря в кімнаті (18-22°С за відносної вологості повітря 50-70%). Але слід пам’ятати, що кашель вважається типовим симптомом інфекцій дихальних шляхів і алергії, тому потребує негайної діагностики у лікаря.

Як вилікувати кашель? Коли звертатись до лікаря?

Якщо домашнє лікування не допомогло і кашель триває довше 4 тижнів, слід звернутись до лікаря. Потрібно слідкувати за особливістю кашлю та іншими симптомами недуги, щоб визначити, коли медичний огляд потрібно провести негайно.

Симптоми кашлю, з якими слід звернутись до лікаря:

  • важке дихання та задишка;
  • біль у грудній клітці;
  • постійна печія;
  • кашльові виділення з краплями крові;
  • поганий сон і нічна пітливість;
  • підвищена температура протягом 7 та більше днів;
  • наявність підвищеного ризику інфікування туберкульозом або ВІЛ.

Слід терміново звернутись за медичною допомогою, якщо приступ кашлю пов’язаний зі стороннім предметом в органах дихання. У випадку, коли кашель триває 3-4 тижні, також обов’язково потрібно відвідати лікаря.

Кашель рідко стає сигналом серйозного захворювання, тому не варто поспішати до лікаря після першого покашлювання. Втім, слід прислухатись до свого організму та вивчати перевірену інформацію, щоб вміти розрізняти застуду, алергію та ускладнений випадок, що потребує допомоги сімейного лікаря.

Сімейна медицина в ОН Клінік Черкаси

Як зупинити кашель? - Петруша Максим Олександрович
Петруша Максим Олександрович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чому під час кашлю мокротиння з кров'ю?

Частою причиною кровохаркання є патологічні зміни в бронхах і легеневих судинах. Мокротиння з кров'ю може зустрічатися при багатьох респіраторних захворюваннях:

  • інфекціях верхніх дихальних шляхів (ІВДШ);
  • вірусному бронхіті;
  • туберкульозі.

Рідко причиною мокротиння з прожилками крові є кров із носа, що потрапляє в горло під час нежитю. У всіх інших випадках необхідна консультація лікаря.

2. Як зняти напад гавкаючого кашлю в дитини?

Залежно від віку дитини, способи полегшити кашель будуть відрізнятися. Щоб швидко зняти кашель дитини старше трьох років, потрібно забезпечити їй доступ до свіжого вологого повітря, регулярно провітрювати приміщення і стежити за рясним питтям. У разі сухого кашлю допоможуть молоко або чай, у разі вологого можуть знадобитися інгаляції.

3. Чи можна робити щеплення від коронавірусу в разі кашлю?

Щеплення від коронавірусу робити в разі кашлю не можна. Висип, нежить, червоне горло, підвищення температури є протипоказаннями до вакцинації від вірусів. Потрібно почекати два тижні після повного одужання і звернутися до сімейного лікаря або терапевта, щоб уточнити можливість вакцинації.

4. Чому дере в горлі й починається кашель?

Найпоширенішою причиною першіння в горлі та сухого кашлю є гостре респіраторне захворювання. ГРВІ — це інфекційне захворювання, що спричиняється різними збудниками, включно з вірусами (парагрип, грип, ентеровіруси, респіраторно-синцитіальний вірус) і бактеріями (стафілококи, стрептококи).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 13 оцінок
Як зупинити кашель?
Сімейний лікар. Друга категорія.
Як зупинити кашель?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марія 1 рік тому
Добрий день, я п'ю пігулки від тиску на регулярній основі і з ними в мене з'явився кашель, хотіла дізнатися, чому пігулки від тиску спричиняють кашель?
Відповісти
Добрий день, виникнення кашлю безпосередньо пов'язане з дією препарату: ангіотензин II блокується, накопичується брадикінін (потужний судинорозширювальний гормон), і нервові закінчення стимулюються, викликаючи рефлекторний кашель.
Ігор 1 рік тому
Добрий вечір лікарю! Підкажіть, будь ласка, я займаюся бігом і буває, що в мене з'являється кашель із мокротинням, хочу дізнатися, чи можна бігати в разі кашлю з мокротинням?
Відповісти
Добрий вечір, якщо ви відчуваєте будь-який дискомфорт у ділянці шиї, наприклад, біль у м'язах, слабкість, жар, задишку або сильний кашель із мокротинням, вам слід у таких випадках проконсультуватися з лікарем (сімейним, терапевтом або пульмонологом) і тимчасово відмовитися від бігу.
Тетяна 1 рік тому
Добрий вечір, у мене така проблема, постійно після того, як я поїла, у мене з'являється кашель із мокротою, чому так відбувається?
Відповісти
Добрий вечір, коли ми їмо, ми відкриваємо рот, щоб проковтнути повітря. Це проявляється у вигляді кашлю при ГЕРХ. Слід уважно стежити за реакцією організму на такі продукти, як молоко, сир із пліснявою, спеції та солодощі. Вони часто спричиняють досить сильний кашель після їжі.
Людмила 1 рік тому
Добрий день, у мого чоловіка ковід і до нього додався кашель, хочу дізнатися, скільки часу триває кашель за ковіду?
Відповісти
Добрий день, розрізняють гострий кашель тривалістю 3 тижні або менше, підгострий кашель тривалістю 8 тижнів і хронічний кашель тривалістю 8 тижнів або більше. Після гострої фази кашель може зберігатися до 6 місяців і суттєво впливати на якість життя, тому важливо проводити терапію відповідно до вказівок лікаря.
Аліна 1 рік тому
Здраствуйте доктор! Підкажіть у мого сина сухий кашель, чи можна робити інгаляції з содою за сухого кашлю?
Відповісти
Здрастуйте, содові інгаляції можуть бути ефективними, особливо за сухого кашлю, а також за інших запалень у носоглотці та порожнині рота. Якщо ви будете використовувати ці інгаляції в разі бронхіту, застуди та алергічного риніту, ви можете одужати швидше. Однак будь-яку терапію має призначати лікар, оскільки можуть бути індивідуальні протипоказання.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!