Logo
0 800 30 11 77

Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку

Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку
Читати: 14 хв | Створено: 2 червня 2025 | Оновлено: 6 червня 2025 | 4815 4815
Харчування в спеку повинно бути спрямовано на підтримку водного балансу та забезпечення організму вітамінами і мінералами. У статті розглянемо принципи літнього раціону та ідеї легких страв у спеку.

Як спека впливає самопочуття?

Екстремальні погодні умови, особливо періоди аномальної спеки, негативно впливають на фізичний і психічний стан людини. Вплив високих температур призводить до перегріву організму, що може супроводжуватися слабкістю, головним болем, нудотою, блюванням. Внаслідок перегріву відбувається розширення кровоносних судин, зниження артеріального тиску, посилене потовиділення. Втрата рідини та дисбаланс електролітів (натрію, кальцію, магнію, фосфатів) у спеку викликає втому, може хотітися спати. Інші наслідки спеки для людини:

  • зневоднення організму;
  • підвищення ризику загострення хронічних захворювань дихальної та серцево-судинної систем (бронхіальної астми, ішемічної хвороби серця, аритмії);
  • порушення когнітивних функцій (зниження концентрації уваги, пам'яті, розумової працездатності);
  • пітниця;
  • порушення сну;
  • дефіцит електролітів, які виводяться з організму разом із потом;
  • посилене навантаження на нирки, що підвищує ризик розвитку сечокам'яної хвороби;
  • підвищення навантаження на серце.

Спека впливає на психоемоційний стан, викликаючи дратівливість, збудження, агресію. Посилюється тривожність, почуття безпорадності, розгубленості, занепокоєння. Спека може посилити психологічні порушення (депресію, біполярний розлад, шизофренію).

При тривалому впливі високих температур, відсутності своєчасного наводнення та електролітів розвивається теплове виснаження, яке може прогресувати в тепловий удар. Стан може супроводжуватися підвищенням температури тіла до 40°C і вище, прискореним диханням та серцебиттям, зниженням потовиділення. За відсутності невідкладної допомоги тепловий удар може спровокувати пошкодження головного мозку, відмову внутрішніх органів та летальний випадок.

Чому в спеку не хочеться їсти?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Зниження апетиту у спеку є захисною реакцією організму на підвищення температури навколишнього середовища. У спеку організм витрачає значну кількість енергії та ресурсів на підтримку нормальної температури тіла. Збільшується приплив крові до шкіри і через потовиділення зайве тепло виводиться на поверхню тіла, охолоджуючи його.

Процес травлення, особливо перетравлювання важкої та калорійної їжі, також потребує значних енергетичних витрат і може супроводжуватись деяким підвищенням температури тіла. Зниження апетиту допомагає економити енергію, яка могла б бути витрачена на травлення, та скерувати її на процеси терморегуляції.

У спекотну погоду спостерігаються зміни у виробленні гормонів греліну та лептину, що контролюють відчуття голоду та насичення. Рівень греліну в спеку знижується, а рівень лептину підвищується. Зміна гормонального фону сприяє зниженню голоду та швидкому насиченню при вживанні меншої кількості їжі.

Незважаючи на те, що в спеку часто не хочеться їсти, організм потребує регулярного наводнення та запасів поживних речовин для підтримання нормального функціонування. У спеку краще їсти легкі, багаті на вітаміни і мінерали продукти — фрукти, овочі, холодні супи, каші. У раціон у спекотні дні варто додати знежирені кисломолочні продукти — кефір, йогурт, сир.

Чому важливо не пропускати обід навіть у спекотні дні?

Ситний та збалансований обід забезпечує фізичну та розумову активність у другій половині дня. Нехтування їжею, коли немає апетиту в спеку, може призвести до різкого зниження рівня глюкози в крові. З'являється слабкість, втома, дратівливість, зниження концентрації уваги, занепад сил. У спеку, коли організм працює у посиленому режимі, важливо підтримувати стабільний рівень енергії, що сприятиме збереженню працездатності та когнітивної активності.

Пропускання обіду може призвести до посилення голоду у вечірній час, що сприяє переїданню. Вживання великої кількості їжі перед сном, особливо в спеку, створює додаткове навантаження на систему травлення, викликає почуття тяжкості, млявості, дискомфорту в шлунку, погіршує якість сну.

Яких продуктів варто уникати у спеку, щоб не перевантажувати організм?

У спеку не варто їсти продукти, які створюватимуть додаткове навантаження на організм, посилюючи зневоднення та підвищення температури тіла. Продукти, яких бажано уникати у спеку:

  • гостра, жирна та смажена їжа;
  • фастфуди (бургери, нагетси, картопля фрі);
  • продукти з високим вмістом цукру (торти, тістечка, цукерки);
  • мариновані продукти та соління;
  • ковбасні вироби, копченості, напівфабрикати.

У спеку необхідно обмежити вживання алкогольних напоїв, кофеїну, які мають сечогінний ефект, стимулюючи виведення рідини з організму, порушуючи його терморегуляцію. Алкоголь (коньяк, горілка, вино) у спеку створює додаткове навантаження на серцево-судинну систему та печінку, що підвищує ризик розвитку гіпертонії, аритмії, інфаркту, цирозу.

Вживання морозива, холодних безалкогольних та алкогольних напоїв (пива, сидру) у спекотний день має короткочасний ефект охолодження. Перетравлення будь-якої їжі є теплогенеруючим процесом, що супроводжується підвищенням температури тіла. Різке охолодження призводить до вироблення додаткового тепла, що нівелює початкове відчуття прохолоди.

Які продукти влітку потрібно зберігати у холодильнику?

Правильне зберігання продуктів у літній період дозволить запобігти їх псуванню, розвитку шкідливих бактерій (salmonella, listeria, E. coli), які можуть спричинити харчові отруєння. Продукти, які потрібно зберігати в холодильнику влітку:

  • фрукти, овочі, ягоди;
  • листова зелень;
  • кисломолочні та молочні продукти;
  • свіже м'ясо та риба;
  • яйця;
  • копченості (ковбаси, бекон, шинка).

Будь-які страви, включаючи супи, каші, салати, тушковані овочі, запіканки, треба охолодити до кімнатної температури і покласти в холодильник у герметичних контейнерах. Після розкриття упаковки соки, нектари, морси, а також приготовані домашні напої (компоти, киселі) треба зберігати в холодильнику.

Як зберігати їжу без холодильника влітку?

Зберігати деякі продукти влітку можна у темному прохолодному добре провітрюваному місці без доступу прямих сонячних променів (наприклад, у коморі, тумбочці, шафі, розташованій у північній стороні будинку, підвалі, балконі). Без холодильника можуть зберігатися:

  • крупи та макаронні вироби. Можуть зберігатися в герметичних скляних або пластикових контейнерах;
  • овочі. Коренеплоди треба зберігати в дерев'яних ящиках, засипавши їх піском або тирсою. Цибулю і часник можна скласти в сітчасті мішки та залишити у підвішеному стані на балконі або коморі. Помідори краще зберігати в ящиках, укладаючи в один шар плодоніжкою донизу;
  • фрукти (банани, яблука, груші). Яблука та груші треба зберігати окремо від інших фруктів у дерев'яних або пластикових ящиках, оскільки фрукти виділяють велику кількість газу етилену, що сприяє дозріванню;
  • олія. Зберігається у заводській упаковці або скляній тарі зі щільно закритою кришкою;
  • мед. Зберігається у скляному або пластиковому герметичному контейнері;
  • шоколад;
  • сухофрукти. Зберігати у герметичній скляній тарі.

При кімнатній температурі можуть зберігатися хлібобулочні вироби та випічка. Без холодильника можна містити витримані тверді сири (чеддер, пармезан, гауда, маасдам), попередньо загорнувши їх у пергамент і помістивши в герметичний контейнер або пакет. Для короткочасного зберігання кисломолочних продуктів можна використовувати герметичні скляні ємності, які слід занурити в холодну воду. Зберегти свіжу зелень без холодильника можна в ємності з водою або поліетиленовому пакеті з отворами, попередньо збризнувши пучки водою. 

У герметичній скляній ємності можна зберігати солоне сало без холодильника за умови його утримання у прохолодному місці. Сире м'ясо та рибу до моменту приготування краще тримати в холодильнику. Зберігання м'ясних продуктів влітку при кімнатній температурі сприяє швидкому розмноженню бактерій і може призвести до їх псування. Продукти без холодильника можуть зберігатися у спеку обмежену кількість часу і лише у виняткових випадках.

Для зберігання їжі без холодильника можна використовувати термосумки з акумуляторами холоду. Також можна обкласти продукти пластиковими пляшками із холодною водою.

Тривале зберігання овочів забезпечується за допомогою соління, замочування, маринування та квашення. З фруктів та ягід можна зварити варення, джеми, повидло. З будь-якого м'яса можна зробити тушонку, а з риби — консерви.

Вакуумна упаковка може продовжити термін зберігання без холодильника попередньо охолоджених або заморожених продуктів. У вакуумній упаковці без холодильника тривалий період можуть зберігатись сухі продукти з низьким вмістом вологи (макаронні вироби, крупи, чай, кава).

Чим нагодувати дитину у спеку?

Харчування дитини має бути збалансованим, насиченим необхідними вітамінами і мінералами, мати високу енергетичну цінність, необхідну для повноцінного росту та розвитку. У спеку треба їсти легкозасвоювані продукти з високим вмістом води, що дозволить уникнути додаткового навантаження на організм і сприятиме підтримання водного балансу.

Рекомендації щодо харчування дитини в спеку

Продукти

Корисні властивості

Продукти, багаті на білок (нежирне м'ясо, риба, яйця, кисломолочні продукти)

Білок бере участь у зростанні, розвитку тканин, клітин, формуванні м'язів та кісток.

У раціоні дитини повинні бути нежирні сорти м'яса (курка, індичка, кролик), риба (тріска, хек, мінтай), які можна запікати, відварювати, готувати на пару. Яйця можна давати вареними або у вигляді омлету. Кисломолочні продукти (нежирний сир, кефір, йогурт) можна їсти у чистому вигляді, з фруктами та ягодами.

Продукти, що містять повільні вуглеводи (вівсянка, гречка, рис, макарони з твердих сортів пшениці, бобові, гарбуз, кабачки, брюссельська капуста, шпинат, банани, виноград)

Вуглеводи є джерелом енергії, яка потрібна для запуску обмінних процесів. Продукти, що містять повільні вуглеводи, надовго насичують організм, знижують апетит, допомагають уникнути переїдання та набору зайвої ваги. У спеку краще їсти каші на воді або нежирному молоці. Рекомендується додати до раціону овочеві супи. Овочі краще готувати на пару чи тушкувати.

Фрукти, ягоди та овочі

Багаті вітамінами, мінералами, клітковиною та містять багато рідини. Можна вживати у свіжому вигляді, робити смузі, салати.

Дитині необхідно пити воду в спеку впродовж дня, особливо під час активних ігор чи занять спортом. Для надання напою приємного смаку можна додати у воду сік лимону або апельсину. Домашні лимонади, компоти, морси, трав'яні чаї допоможуть втамувати спрагу в спеку і підтримувати енергію впродовж дня. Рекомендується обмежити вживання газованих напоїв. Дітям з масою тіла близько 40 кг під час фізичних навантажень у спеку бажано випивати орієнтовно 150 мл води кожні 20 хвилин, щоб підтримувати водний баланс та запобігти перегріву.

Організм може реагувати на високі температури зміною апетиту. Не треба насильно годувати дитину в спеку. Якщо вона відмовляється від основної страви, можна запропонувати легкий і освіжаючий перекус (наприклад, овочеву тарілку, літній фруктовий салат, йогурт з фруктами). Бажано відмовитися від солодких перекусів і напоїв, які знижують апетит до основної їжі.

Якщо немовля погано їсть у спеку, необхідно частіше пропонувати грудне молоко, яке є не тільки харчуванням, але втамовує спрагу. Не варто наполягати на довгому годуванні, якщо дитина відвертається. Створення комфортної прохолодної температури в приміщенні під час годування також допоможе покращити апетит малюка в спекотну погоду. 

Що їсти у спеку вагітним?

У раціоні майбутньої мами повинні бути різноманітні продукти, багаті вітамінами, мінералами, клітковиною, білком. У спекотну погоду вагітним рекомендується їсти легкі свіжоприготовані страви (літні супи, салати, запечене або відварне нежирне м'ясо птиці та риби). Необхідно вживати більше свіжих фруктів і овочів, особливо тих, що містять багато води (огірків, солодкого перцю, помідорів, цитрусових, ягід, кавуна).

Задовольнити підвищену потребу у білках та кальції допоможуть кисломолочні продукти. Цінним джерелом поживних речовин для вагітної є продукти із цільнозернового зерна (вівсяна, гречана крупа, рис, макарони), бобові, горіхи.

Вагітним важливо дотримуватися питного режиму, особливо в спеку. Для підтримки водного балансу необхідно пити очищену воду, несолодкий трав'яний чай, літні прохолодні напої з фруктів. Під час вагітності в спеку необхідно обмежити сіль, яка затримує рідину в організмі, збільшуючи ризик виникнення набряків.

Що можна взяти з собою в дорогу під час спеки?

При виборі їжі в дорогу в спеку необхідно обирати легкозасвоювані продукти, які можуть перебувати тривалий час без холодильника. Їжа, яку можна взяти в дорогу у спеку:

  • свіжі сезонні овочі та фрукти твердих сортів (моркву, болгарський перець, яблука, груші), які мають бути ретельно вимиті та висушені;
  • горіхи та насіння (мигдаль, волоські горіхи, кешью, гарбузове та соняшникове насіння);
  • цільнозернові хлібці, крекери, галети, вівсяне печиво;
  • сухофрукти (родзинки, курагу, чорнослив, фініки);
  • злакові батончики.

Бажано не брати в дорогу кисломолочні продукти (сир, кефір, йогурт). Також слід відмовити від приготованих страв «з собою» з м'яса, риби, яєць, які можуть швидко зіпсуватись без належного охолодження та спровокувати нудоту, блювання або діарею.

Продукти треба упаковувати в зіп-пакети або герметичні контейнери для їхньої безпеки та зручності використання у дорозі. По можливості в дорогу краще взяти термосумку з акумуляторами холоду, що дозволить продовжити свіжість продуктів, особливо у спеку. 

Ігнорування правил зберігання і вживання їжі, що швидко псується, в дорозі створює сприятливі умови для розвитку небезпечних захворювань (наприклад, ботулізму). Дотримання правил особистої гігієни, включно з частим миттям рук з милом перед їжею, особливо в дорожніх умовах, допоможе уникнути кишкових інфекцій. За перших ознак харчового отруєння (нудоти, блювоти, діареї) необхідно звернутися до терапевта.

Що приготувати влітку без термічної обробки?

У літню погоду можна готувати без використання плити та духовки. Ідеї ​​страв, які можна приготувати влітку у спеку без термічної обробки:

  • холодні супи (наприклад, гаспачо, буряковий холодник);
  • літні овочеві салати без майонезу (наприклад, грецький, капрезе);
  • роли з лаваша з овочами та зеленню;
  • брускетти з помідорами та базиліком;
  • смузі із зеленню та авокадо;
  • тости із гуакамоле;
  • фаршировані начинкою з сирного сиру, зелені та горіхів овочі;
  • літні напої (лимонад, смузі, морс);
  • фруктові салати;
  • десерти без випічки (сорбети, ягідні муси, чізкейки без випічки).

Без термічної обробки можна приготувати гречку, кускус, замочивши кашу в холодній чи гарячій воді проти ночі. Нежирний сир у поєднанні зі свіжими фруктами, ягодами та невеликою кількістю натурального меду є поживним та освіжаючим перекусом у спеку.

Які холодні супи можна приготувати влітку?

Легкі страви готуються зі свіжих сезонних овочів, зелені та заливаються прохолодною рідкою основою (наприклад, хлібним квасом, овочевим відваром, мінеральною водою, кисломолочними продуктами). Варіанти холодних літніх супів:

  • окрошка (готується на кефірі, квасі, сироватці, айрані, мінеральній воді);
  • гаспачо;
  • буряковий холодник;
  • таратор (болгарський холодний суп з овочами, зеленню, несолодким йогуртом або кислим молоком);
  • куксі (холодний суп з локшиною, м'ясним бульйоном та овочами).

Приготування холодних супів часто не потребує термічної обробки інгредієнтів, що дозволяє зберегти їх свіжий смак та корисні властивості. Зазвичай, продукти подрібнюються блендером до однорідної консистенції або нарізаються дрібними шматочками. Перед подачею суп охолоджується у холодильнику.

Які напої допоможуть охолодитися, коли спекотно?

У спеку важливо підтримувати водний баланс організму. Освіжаючі напої у спеку:

  • очищена вода;
  • чай (зелений, трав'яний);
  • нежирні кисломолочні напої без добавок (кефір, айран, йогурт);
  • фруктові соки із високим вмістом води;
  • фруктові, ягідні або овочеві смузі;

Втамувати спрагу в спеку допоможуть домашні напої — компоти, киселі, лимонади, ягідні морси. Рекомендується відмовитися від вживання солодких напоїв, які містять багато калорій і погано втамовують спрагу. Пити треба невеликими порціями впродовж дня. Напої мають бути кімнатної температури. 

Чи можна пити гарячий чай у спеку?

Гарячий напій у спеку тимчасово підвищує внутрішню температуру тіла. Організм активізує роботу потових залоз, щоб охолонути. Завдяки посиленому потовиділенню тіло починає швидше віддавати тепло, запускаючи механізм внутрішнього природного охолодження. 

У спеку організм швидко втрачає воду і потребує регулярного поповнення рідини для підтримки водного балансу. Підтримувати природний процес терморегуляції організму у спеку допоможе помірно гарячий трав'яний чай. При цьому важливо пити достатньо рідини впродовж дня, щоб компенсувати втрату вологи з потом. 

Чи можна пити гарячу каву у спеку?

Кава містить антиоксиданти, які можуть бути корисні для організму в боротьбі з вільними радикалами, що утворюються в тому числі і під впливом високих температур. Але сечогінний ефект літніх напоїв на основі кави в жарку погоду може сприяти зневодненню при відсутності достатнього рівня поповнення рідини. Рекомендована безпечна кількість кофеїну для дорослої людини становить до 400 мг, що відповідає трьом-чотирьом чашкам кави.

Що приготувати у спеку на обід: рецепти

1

Холодник

Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку
Підготовка
10 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
250
Кількість порцій
6

Інгредієнти

  • огірки — 3 шт.
  • морква — 1 шт.
  • редиска — 250 г
  • зелена цибуля — 1 пучок
  • зелений горошок — 200 г
  • хлібний квас — 1 л
  • йогурт — 400 мл
  • гірчиця — 1 ст.л.
  • кедрові горіхи — 10 г
  • сіль та перець — за смаком
  • базилік — 1 пучок
  1. Моркву очистити і натерти на тертці.
  2. Огірки натерти на тертці.
  3. Редиску порізати на четвертинки кілець.
  4. У мисці змішати овочі та горошок.
  5. Квас змішати з йогуртом, гірчицею, сіллю та перцем.
  6. Залити овочі отриманою сумішшю.
  7. Додати горіхи та подрібнену цибулю.
2

Огірковий гаспачо

Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
200
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • огірки — 350 г
  • кріп — 1 пучок
  • зелена цибуля — 1 пучок
  • базилік — 1 пучок
  • мигдаль — 20 г
  • часник — 1 зубчик
  • мінеральна вода без газу — 600 мл
  • гірчиця — 1 ст.л.
  • сіль та перець — за смаком
  1. Огірки очистити від шкірки і нарізати грубими шматками.
  2. Зелень помити і обсушити.
  3. Всі інгредієнти, крім мигдалю і базиліку, відправити в чашу блендера і подрібнити до однорідності.
  4. В отриману масу влити мінеральну воду.
  5. Додати сіль, перець і гірчицю.
  6. Поставити в холодильник для охолодження.
  7. При подачі посипати обсмаженим мигдалем.
3

Паста з цукіні

Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку
Підготовка
10 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
350
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • макарони з твердих сортів пшениці — 200 г
  • цукіні — 300 г
  • мигдаль — 30 г
  • часник — 2 зубчики
  • сир рікотта — 100 г
  • сік і цедра лимона
  • оливкова олія — 3 ст.л.
  • сіль і перець — за смаком
  1. Макарони відварити в підсоленій воді 8-10 хвилин. Воду злити в окрему ємність.
  2. Цукіні натерти на крупній тертці і обсмажити на оливковій олії.
  3. Додати до цукіні подрібнений часник і протушкувати 1 хвилину.
  4. Влити на сковороду з цуккіні 150 мл води, в якій варилися макарони, додати сіль, перець, цедру лимона і тушкувати 5-7 хвилин.
4

Рататуй

Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку
Підготовка
10 хвилин
Приготування
70 хвилин
Загальний час
80 хвилин
Ккал на порцію
180
Кількість порцій
6

Інгредієнти

  • баклажан — 2 шт.
  • цукіні — 2 шт.
  • помідори — 10 шт.
  • перець солодкий червоний — 1 шт.
  • цибуля — 2 шт.
  • оливкова олія — 4 ст.л.
  • часник — 2 зубчики
  • кріп та петрушка
  • сіль та перець — за смаком
  1. Цукіні, баклажани і 4 помідори нарізати тонкими кружечками, товщиною 2-3 мм.
  2. Цибулю очистити і дрібно нарізати.
  3. Перець очистити від насіння і порізати кубиками.
  4. З решти помідорів зняти шкірку і подрібнити за допомогою блендера.
  5. Обсмажити цибулю, додати м'якоть помідорів, солодкий перець, сіль і тушкувати 10 хвилин.
  6. На дно форми для запікання викласти половину томатного соусу.
  7. Укласти овочі рядами, чергуючи: кружечок баклажана, кружечок помідора, кружечок кабачка.
  8. Залити овочі томатним соусом, що залишився.
  9. Накрити форму пергаментним папером і запікати 1 годину в нагрітій до 180°C духовці.
  10. При подачі посипати рубаною зеленню.
5

Літнє рагу з овочів і квасолі

Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку
Підготовка
30 хвилин
Приготування
40 хвилин
Загальний час
70 хвилин
Ккал на порцію
250
Кількість порцій
3

Інгредієнти

  • перець солодкий — 2 шт.
  • кабачок — 1 шт.
  • баклажан — 1 шт.
  • цибуля — 1 шт.
  • помідори — 3 шт.
  • оливки — 50 г
  • квасоля — 300 г
  • часник — 2 зубчики
  • сіль та перець — за смаком
  • зелень — 1 пучок
  1. Квасолю замочити в холодній воді на 4 години, після чого варити 30-35 хвилин до готовності.
  2. Овочі порізати кубиками.
  3. У сотейнику обсмажити цибулю, кабачок і баклажан, додати помідори і тушкувати 20 хвилин.
  4. До овочів додати квасолю, оливки і тушкувати 10 хвилин.
  5. В овочеве рагу додати сіль, перець і подрібнений часник. Тушкувати 2-5 хвилин.
  6. Готову страву посипати рубаною зеленню.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гастроентерологія в ОН Клінік Чернігів

Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку - Голєва Надія Іванівна
Голєва Надія Іванівна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00;
Нд: 8:00 - 14:00

Гастроентерологія ОН Клінік в інших містах

Популярні питання

1. Скільки зберігається грудне молоко без холодильника?

Грудне молоко може зберігатися без холодильника при кімнатній температурі (25°C або нижче) впродовж чотирьох годин. Продукт повинен знаходитися в спеціальних харчових контейнерах зі скла або пластику, призначених для зберігання зцідженого грудного молока.

2. Чому набрякають ноги в спеку?

У спекотну погоду відбувається розширення кровоносних судин, що є результатом природного охолодження тіла. У спеку збільшується приплив крові до ніг, що сприяє надходженню частини рідини в прилеглі тканини, викликаючи набряк. Розширення судин може також призвести до уповільнення кровотоку, особливо у венах. В результаті відтік рідини назад до серця порушується, що сприяє її накопиченню в кінцівках, частіше в кистях рук і щиколотках. Якщо набряклість супроводжується болем, почервонінням, відчуттям жару в нозі необхідно звернутися до лікаря для виключення можливих патологій.

3. Скільки зберігаються яйця без холодильника в спеку?

У спекотну погоду яйця слід зберігати в холодильнику. Висока температура сприяє швидкому розмноженню бактерій всередині яйця, навіть якщо шкаралупа виглядає цілою. Вживання зіпсованого продукту може призвести до харчового отруєння. Зварені круто яйця без холодильника можуть зберігатися при кімнатній температурі не більше двох годин.

4. Де зберігати дитячу суміш влітку?

Для зберігання дитячої суміші влітку необхідно вибрати сухе, прохолодне місце, подалі від прямих сонячних променів, джерел тепла (плити, духовки, вікна), ліків, спецій, побутової хімії, круп, чаю, кави. Оптимальна температура від п'яти до 25 градусів, відносна вологість до 75%. Не слід класти суміш в холодильник. Найкраще зберігати продукт в оригінальній упаковці, щільно закриваючи її після кожного використання. Суміш необхідно готувати безпосередньо перед годуванням дитини. Готовий продукт можна використовувати впродовж однієї години. Приготована суміш може зберігатися в холодильнику не більше 24 годин в герметичній ємності. Не можна зберігати залишки недоїденої суміші до наступного годування.

5. Як зберігати м'ясо без холодильника влітку?

Не рекомендується в літній період зберігати сире м'ясо без холодильника. Висока температура сприяє швидкому розмноженню бактерій і може призвести до псування продуктів. Відварене, смажене м'ясо бажано не зберігати без холодильника більше однієї години при спеці. Правильно приготоване в'ялене м'ясо (м'ясні джеркі) з низьким вмістом вологи може зберігатися при кімнатній температурі в герметичному контейнері впродовж  двох тижнів.

Рейтинг статті:
Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Що приготувати на обід влітку: 5 ідей легких страв у спеку
Стаття перевірена: Жила Людмила Григорівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Марія 1 місяць тому
Добрий день. Чи потрібно допоювати немовля водою в спеку?
Відповісти
Поліна 1 місяць тому
Добрий день. Чому кіт став погано їсти в спеку? Що робити?
Відповісти
Катя 1 місяць тому
Добрий день. Що робити, якщо у дитини в спеку рідкий стілець?
Відповісти
Добрий день. Рідкий стілець у дитини в спеку може бути симптомом харчового отруєння, кишкової інфекції, алергії, непереносимості продуктів. Для поповнення втрати рідини необхідно використовувати препарати для регідратації. Для визначення причини проносу рекомендується звернутися до лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.