Що таке відрижка?
Відрижка — це викид надмірної кількості повітря або газу зі шлунка чи стравоходу через рот. Процес розщеплення вжитої їжі на поживні речовини під впливом шлункової кислоти та травних ферментів супроводжується утворенням газу. Крім цього, повітря може заковтуватися разом з їжею та напоями (зокрема, під час жування жувальної гумки, смоктання льодяників або занадто швидкого пиття).
У міру накопичення повітря шлунок розтягується, а гастроезофагеальний сфінктер, що з'єднує його зі стравоходом, рефлекторно розслабляється. Розслаблення верхнього стравохідного сфінктера дає змогу повітрю вийти зі шлунка через стравохід, глотку та ротову порожнину. Відрижка до чотирьох разів після їди вважається нормою. За частішої відрижки необхідно проконсультуватися з гастроентерологом, оскільки симптом може вказувати на наявність захворювань шлунково-кишкового тракту.
Види відрижок
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Виділяють два види відрижок — фізіологічну та патологічну. Фізіологічна відрижка є механізмом видалення повітря зі шлунка. Частота появи фізіологічної відрижки залежить від режиму харчування (кількості прийомів їжі на добу) і в середньому становить близько 20-30 разів на день.
Патологічна відрижка є розладом, за якого повітря всмоктується до стравоходу з ротової порожнини та виштовхується назад або надходить до стравоходу зі шлунка за умови підвищеного газоутворення в шлунково-кишковому тракті. Ризик виникнення частої патологічної відрижки збільшується при диспепсії, гастроезофагеальній рефлюксній хворобі, нетравленні шлунка, гастриті або синдромі подразненого кишківника.
Відрижка після їди — це добре чи погано?
Вживання їжі або напоїв супроводжується неминучим заковтуванням повітря, надлишки якого провокують відрижку. Також після їжі в шлунково-кишковому тракті внаслідок ферментації їжі виробляються гази (зокрема, водень, метан і вуглекислий газ).
У середньому в травній системі дорослої людини виробляється від 0,6 до 1,7 літра газів на добу. За відсутності дискомфорту відрижка після їжі, на частоту виникнення якої впливає склад страв і обсяги порцій, не є приводом для занепокоєння.
Що робити, якщо після їжі немає відрижки?
Відсутність відрижки після їди може пояснюватися ретроградною дисфункцією крикофарингеального м'яза, який нездатний розпізнавати та випускати газ, що скупчується під верхнім стравохідним сфінктером. Крикофарингеальний м'яз, розташований навколо верхньої ділянки стравоходу, включає еластичні м'язові волокна, які утворюють сфінктер, що працює за принципом клапана.
Зазвичай верхній стравохідний сфінктер постійно перебуває у стані скорочення та рефлекторно розслабляється лише для того, щоб пропустити їжу або повітря (їжа рухається вниз стравоходом під час їди, а повітря — вгору під час відрижки). У разі порушення роботи крикофарингеального м'яза гази затримуються в стравоході та поступово потрапляють у шлунок і кишечник.
Люди, у яких немає відрижки після їди, можуть скаржитися на здуття і дискомфорт у животі, метеоризм (скупчення газів у кишківнику), болі за грудниною або в грудях і шум (булькаючі звуки) в горлі. Симптоми зазвичай посилюються під час вживання газованих напоїв. За відсутності відрижки необхідно записатися на консультацію гастроентеролога.
Від чого можуть бути часті відрижки?
Одним із чинників, що сприяють почастішанню відрижок, є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (хронічна рецидивуюча патологія, супроводжувана закиданням вмісту шлунка або дванадцятипалої кишки в стравохід). Інші причини частих відрижок:
- надлишковий тиск у травній системі, спричинений несвідомим заковтуванням повітря;
- виразка шлунка;
- гастрит (запалення слизової оболонки шлунка);
- печія;
- диспепсія (нетравлення шлунка);
- синдром подразненого кишечника;
- поспішний прийом їжі;
- куріння;
- використання невідповідних за розміром або формою зубних протезів;
- відпочинок у положенні лежачи одразу після прийому їжі;
- метеоризм;
- кишковий дисбактеріоз;
- закреп;
- пухлини органів травлення.
Також часті відрижки можуть виникати за наявності панкреатиту, непереносимості лактози, фруктози або глютену. Додатковим несприятливим чинником є переїдання.
Чому буває часта відрижка
Чому виникає відрижка повітрям?
Відрижка є фізіологічним механізмом, що дає змогу позбутися зайвого повітря, яке накопичується у верхньому відділі травного тракту. Більшість частих відрижок без запаху спричинені заковтуванням зайвого повітря, яке частіше за все не досягає шлунка і накопичується в стравоході. Ковтання надмірної кількості повітря може бути пов'язане не тільки з поспішною їжею або питтям, а й також зі звичкою розмовляти під час вживання їжі, курінням і неврологічними порушеннями.
Що таке аерофагія?
Аерофагія — це стан, за якого заковтується велика кількість повітря (переважно у формі кисню й азоту). Одними з причин аерофагії є підвищена тривожність, стрес і розлади психіки.
Які симптоми аерофагії?
До числа поширених проявів аерофагії належить здуття живота. Інші симптоми аерофагії:
- відрижка;
- метеоризм;
- болі в животі.
Для виявлення повітря, яке накопичується в шлунку та інших відділах травної системи, може проводитися рентгенографія черевної порожнини. Методи лікування аерофагії невротичного характеру можуть включати когнітивно-поведінкову терапію, психотерапію, а також вживання бензодіазепінів (психоактивних речовин, що поєднують седативний, снодійний, протитривожний, протисудомний і міорелаксувальний ефекти).
Щоб позбутися аерофагії (або знизити частоту її проявів), слід повільно пережовувати їжу. Також рекомендується відмовитися від газованих напоїв, жувальних гумок, пиття через коктейльну трубочку і куріння.
Від чого буває відрижка в дитини?
До причин відрижки в дитини, які часто зустрічаються, належить регулярне вживання продуктів, під час перетравлення яких може виділятися велика кількість газів. Інші причини відрижки у дитини включають пиття через соломинку і жування жувальної гумки. Відрижка у дітей може частішати на тлі стресу і тривожних розладів.
Симптомами, що супроводжують відрижку у дітей, можуть бути болі в животі, зниження апетиту і здуття живота. Для підбору схеми лікування відрижки в дитячому віці може знадобитися консультація педіатра, гастроентеролога і психіатра.
Причини кислої відрижки
Однією з поширених причин відрижки кислим є кислотний рефлюкс. За кислотного рефлюксу, супроводжуваного порушенням роботи нижнього стравохідного сфінктера, шлункова кислота піднімається зі шлунка в стравохід. З'являється не тільки кисла відрижка і кислий присмак у роті, а й печія (відчуття печіння в грудях і в горлі).
Від чого буває відрижка жовчю?
Відрижка жовчю буває за жовчного рефлюксу. Патологія, яку також називають некислотним рефлюксом, супроводжується потраплянням жовчі з тонкого кишківника до шлунка, а іноді й до стравоходу. Симптомами, що супроводжують жовчний рефлюкс, можуть бути біль у животі, діарея, нудота та блювання жовто-зеленого кольору, печія, біль у горлі та осиплість голосу.
Ризик виникнення відрижки жовчю збільшується в разі порушення роботи пілоричного сфінктера, який має перешкоджати потраплянню жовчі до шлунка з дванадцятипалої кишки. Серед причин дисфункції сфінктера можна виділити операції на шлунку, видалення жовчного міхура та виразку дванадцятипалої кишки.
Що означає відрижка тухлими яйцями?
Відрижка тухлими яйцями (сірководнем) може бути наслідком вживання продуктів із високим вмістом сірки (наприклад, броколі, білоголової, цвітної капусти, яєць, часнику, молочних продуктів або м'яса). Інші причини сірчаної відрижки:
- синдром подразненого кишечника;
- гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (також може супроводжуватися відрижкою з присмаком або запахом гуми);
- непереносимість лактози або глютену;
- нетравлення шлунка;
- вірусні, паразитарні або бактеріальні кишкові інфекції.
У домашніх умовах відрижку тухлими яйцями можна лікувати дієтотерапією. Якщо скорочення споживання сірковмісних продуктів не призводить до зникнення сірчаної відрижки, рекомендується проконсультуватися з гастроентерологом.
Відрижка під час вагітності
Вагітність супроводжується підвищенням рівня прогестерону, який сприяє розслабленню м'язів по всьому тілу (зокрема, м'язів кишечника). У результаті у вагітних сповільнюється травлення, збільшується час проходження їжі через кишківник, а скупчені гази викликають здуття живота, метеоризм і відрижку. Виникнення відрижки на пізніх термінах вагітності також пов'язане зі збільшенням тиску матки на органи травної системи.
Чому буває відрижка дріжджами?
Причиною відрижки дріжджами може бути синдром автопивоварні (або синдром ферментації кишківника) — це стан, при якому активне розмноження патогенних бактерій або грибків (зокрема, цукроміцетів і кандиди) призводить до вироблення етанолу.
Прояви синдрому автопивоварні збігаються з ознаками алкогольної інтоксикації та можуть включати невиразне мовлення, запаморочення, хитку ходу, сплутаність свідомості та шлунково-кишкові розлади (здуття живота, нудоту та блювання). Симптоматика може посилюватися на тлі регулярного вживання жирної та багатої на вуглеводи їжі, що призводить до сповільнення травлення та виникнення процесів бродіння в кишечнику. Фактори ризику виникнення відрижки дріжджами:
- діабет (також може провокувати відрижку ацетоном);
- ожиріння;
- хвороба Крона;
- зловживання антибіотиками;
- кишкова непрохідність.
Під час діагностики можуть призначатися лабораторні дослідження крові (аналіз на рівень глюкози та вміст етанолу). Також пари етанолу можуть виявитися при поведінці тесту повітря, що видихається.
Що може означати відрижка гіркотою?
Відрижка гіркотою може бути проявом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби або ахалазії — патології, що супроводжується порушенням моторики стравоходу та утрудненням проходження їжі в шлунок. Їжа, що накопичується в стравоході, може ферментуватися, провокуючи відрижку з гірким присмаком у роті. Симптоми ахалазії також включають:
- дискомфорт (відчуття застрявання їжі в горлі);
- печію;
- нічний кашель;
- пневмонію (у разі потрапляння їжі в легені);
- блювоту.
Точні причини ахалазії до кінця не вивчені. Факторами ризику розвитку патології можуть бути вірусні інфекції, аутоімунні реакції, алергічні розлади, надниркова недостатність або пошкодження нервових клітин стравоходу.
Чи може бути відрижка повітрям на нервовому ґрунті?
Відрижка повітрям може супроводжувати не тільки патології травного тракту, а й депресію або тривожний розлад. Ще одним чинником, що провокує виникнення відрижки повітрям на нервовому ґрунті, є хронічний стрес.
Як позбутися відрижки?
За появи відрижки слід звернутися до гастроентеролога. Діагностика відрижки включає:
огляд;
- збір анамнезу;
- аналізи крові, сечі, калу;
- ендоскопію (огляд стравоходу, шлунка і кишківника ендоскопом, який являє собою гнучку трубку з камерою і джерелом світла);
- УЗД черевної порожнини;
- дихальні тести (призначаються для перевірки наявності патогенних бактерій);
- лабораторні дослідження зразків тканин;
- вимірювання рівня кислотності (pH) у стравоході та шлунку;
- манометрію (вимірювання тиску у відділах шлунково-кишкового тракту спеціальними датчиками).
Також у рамках діагностики проводять контрастну рентгенографію. Як контрастну речовину може використовуватися барій. Курс терапії підбирає гастроентеролог за результатами обстеження.
Що випити від відрижки?
Основу лікування гострої та хронічної відрижки складають лікарські засоби, які приймаються після консультації терапевта. Препарати від відрижки:
- міорелаксанти (знижують м'язовий тонус органів шлунково-кишкового тракту);
- антациди (нейтралізують соляну кислоту, яка входить до складу шлункового соку);
- молочнокислі бактерії, що нормалізують кишкову мікрофлору;
- засоби, спрямовані на мінімізацію ферментації, газоутворення і здуття живота (наприклад, ферменти);
- препарати з лактазою (ферментом, який допомагає перетравлювати лактозу — молочний цукор);
- спазмолітики (усувають спазми, через які болить живіт);
- протизапальні засоби (призначаються для лікування захворювань, що супроводжуються запаленнями);
- антигістамінні препарати (застосовують у разі алергічних реакцій, що чинять негативний вплив на роботу травної системи);
- медикаменти, що поліпшують кровопостачання і прискорюють загоєння пошкодженої слизової оболонки шлунка;
- засоби, що зменшують секрецію шлункового соку;
- препарати, що поліпшують моторику відділів травного тракту.
Також у схему лікування відрижки можуть включатися антибіотики. Препарати нейтралізують патогенні мікроби (наприклад, бактерію хелікобактер пілорі, яка провокує запалення і руйнування слизових оболонок шлунково-кишкового тракту).
Народні засоби в разі відрижки
Перелік народних засобів від відрижки включає імбир, пажитник, олії перцевої м'яти й кмину. Деякі з фіторецептів (наприклад, на основі ромашки, чистотілу, розторопші, кореня солодки, насіння фенхелю та олії примули вечірньої) мають недоведену користь — потрібні додаткові наукові дослідження їхнього впливу на відрижку. Застосування народних засобів протипоказане без попередньої консультації з лікарем, а також у разі алергії на їхні інгредієнти.
Які продукти викликають відрижку?
Нераціональне харчування - один із ключових чинників, який може провокувати появу відрижки. Перелік продуктів, що спричиняють відрижку і підвищене газоутворення в травній системі, включає:
- цибулю;
- капусту (цвітну, білокачанну, брюссельську, броколі);
- горох, сочевицю, квасолю;
- огірки;
- редис;
- дині;
- груші;
- персики;
- банани;
- абрикоси;
- яблука;
- чорнослив;
- гриби;
- пшеничні висівки;
- молоко, яйця;
- шоколад;
- кава;
- цільнозернові продукти;
- газовані напої.
Також відрижка може виникати після вживання смажених, жирних, солодких, гострих страв, алкоголю або жувальної гумки. Щоб визначити, які продукти спричиняють часту відрижку, можна по черзі виключати їх із раціону на один день і оцінювати динаміку виникнення симптому.
Харчування за схильностей до відрижки
У раціон рекомендується включати страви та продукти, які не спричиняють відрижку або сприяють її усуненню. Дієта за схильностей до відрижки:
- фрукти (за винятком цитрусових);
- сирі овочі (наприклад, томати);
- пісне м'ясо;
- рис;
- оливкова олія;
- жирна риба (наприклад, лосось або форель);
- обмеження споживання цукру, вуглеводної та копченої їжі;
- заміна висококалорійних продуктів низькокалорійними;
- вживання теплих (не охолоджених і не гарячих) страв і напоїв.
Крім корекції раціону, за відрижки важливо змінити звички, що стосуються режиму харчування. Рекомендується їсти часто, але невеликими порціями, уникати вживання їжі перед сном (за три-чотири години) і не займатися спортом протягом двох годин після їди. Також у разі відрижки не слід приймати їжу за дві години до фізичних навантажень.
Рецепти страв при схильності до відрижок
Запечена форель з лимоном
Інгредієнти
- форель — 4 шт по 250 г
- морква — 2 шт
- цибуля — 1 шт
- половина лимону
- зелений горошок (заморожений або свіжий) — 300 г
- оливкова олія — 30 мл
- сіль — 1 ч. л.
- перець за смаком
- чебрець — 1 гілочка
- Розігрійте духовку до 190°С.
- Помийте рибу, очистіть від луски, випотрошіть, розріжте вздовж живота, посоліть та поперчіть, скропіть соком четвертини лимона.
- Наріжте товстими скибками моркву, цибулю — кільцями.
- Деко застеліть фольгою, змастіть фольгу 1 ч.л. олії, викладіть рибу та овочі, полийте рештою олії. Якщо використовуєте скляну чи антипригарну форму для запікання, застеляти її фольгою непотрібно.
- Скропіть овочі та рибу рештою лимонного соку, полийте рештою олії, присипте нарізаним чебрецем та запікайте в духовці протягом 15 хв.
- Перед подачею покладіть на кожну рибину по 5 г масла.
Лосось на грилі з овочами
Інгредієнти
- філе лосося — 600 г
- невеликий кабачок — 1 шт
- болгарський перець — 2 шт
- дрібно нарізаний свіжий базилік — 3 ст. л.
- оливкова олія — 1 ст. л.
- сіль — 0.5 ч. л.
- Розрізати кабачок і перець навпіл (уздовж), витягти насіння з перцю.
- Розрізати філе на чотири частини.
- Розігріти гриль до температури між середньою та максимальною.
- Змастити овочі олією, посипати 0,25 ч. л. солі.
- Посипати рибу сіллю, що залишилася.
- Викласти на гриль овочі та шматочки лосося шкірою вниз.
- Готувати овочі, перевертаючи один або два рази, доки вони не стануть м'якими і не з'являться сліди від гриля (приблизно по чотири-шість хвилин з кожного боку).
- Готувати рибу, не перевертаючи, поки вона не почне розшаровуватися при натисканні виделкою (8-10 хвилин).
- Коли овочі трохи охолонуть, нарізати їх великими шматочками і змішати у великій мисці.
- Зняти шкіру з філе лосося (за бажанням) і викласти на тарілку разом з овочами.
- Прикрасити кожну порцію базиліком.
Куряча грудка з картоплею та морквою
Інгредієнти
- куряча грудка — 450-500 г
- картопля — 350 г
- морква — 250 г
- дрібно нарізана свіжа петрушка — 2 ст. л.
- дрібно нарізаний свіжий кріп — 1 ст. л.
- мед — 2 ч. л.
- оливкова олія — 3 ст. л.
- сіль — 0.75 ч. л.
- Розігріти духовку до 190°С.
- Розрізати кожну грудку вздовж на шматочки, відбити їх до товщини близько 15 мм і викласти на половину великого дека з бортиками.
- Розділити кожну картоплину навпіл, моркву нарізати овальними шматочками середньої товщини (по діагоналі), викласти овочі в один шар на іншу половину дека.
- Скропити курку й овочі однією столовою ложкою олії та посипати половиною чайної ложки солі.
- Випікати 15 хвилин.
- Вийняти деко з духовки, увімкнути режим гриля.
- Перемішати картоплю з морквою, рівномірно розподілити на курці та овочах суміш із меду, решти солі та олії.
- Готувати на грилі доти, доки курка й овочі злегка не підрум'яняться (близько 10 хвилин).
- Вийняти деко з духовки, перед подачею рівномірно посипати петрушкою і кропом.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Левада
Популярні питання
Відрижка жиром може бути наслідком поганої переносимості жирних продуктів (зокрема, натуральних рослинних олій). Також симптом може виникати після вживання риб'ячого жиру, що відрізняється специфічним запахом. Щоб перевірити ймовірну причину відрижки жиром, достатньо протягом одного-двох днів мінімізувати споживання жирної їжі.
Причинами відрижки, що виникає вночі, можуть бути пізні, рясні прийоми їжі (перед сном), а також ларингофарингеальний рефлюкс (захворювання, за якого шлункові соки піднімаються зі шлунку до стравоходу й далі до глотки). Серед чинників, що спричиняють рефлюкс, можна виділити безконтрольне вживання медикаментів (наприклад, антидепресантів, гормонів або нестероїдних протизапальних препаратів), зайву вагу і куріння.
Постійна відрижка є патологічним симптомом, що потребує діагностики та лікування. Наприклад, під час обстеження може виявитися, що причиною частих відрижок повітрям або зі специфічним запахом є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.
Постійна відрижка, яка не є симптомом захворювання, що потребує лікування, може минути без застосування медикаментів. Зокрема, відрижка, що розвивається на тлі регулярного вживання певних продуктів харчування, може зникнути після корекції раціону. Однак, щоб уникнути ускладнень у разі виникнення відрижки, рекомендується проконсультуватися з гастроентерологом і пройти обстеження.
Рак шлунка може викликати сильну і часту відрижку. Крім відрижки повітрям, симптоми злоякісних пухлин шлунка також можуть включати печію, дисфагію, біль у шлунку, ущільнення у верхній частині живота, діарею, кров у випорожненнях, втрату апетиту, ваги і відчуття швидкого насичення під час їжі.
Рак шлунка може викликати сильну і часту відрижку. Крім відрижки повітрям, симптоми злоякісних пухлин шлунка також можуть включати печію, дисфагію, біль у шлунку, ущільнення у верхній частині живота, діарею, кров у випорожненнях, втрату апетиту, ваги і відчуття швидкого насичення під час їжі.
Якщо відрижка частішає і посилюється, слід звернутися до гастроентеролога. Лікарська консультація також необхідна при відрижці з присмаком блювоти, супутніх болів у животі, нудоти, печії, метеоризму або дискомфорту під час ковтання.