Які вітаміни та мікроелементи в абрикосі?
Абрикоси багаті на вітаміни С, А, Е, в їх складі є калій, магній, кальцій і фосфор. Також у складі фруктів міститься невелика кількість заліза, натрію та цинку. Користь вітамінів та мікроелементів в абрикосі:
- вітамін С (аскорбінова кислота) — є антиоксидантом, зміцнює імунітет, покращує стан шкіри та сприяє загоєнню ран;
- вітамін А (ретинол) — підтримує здоров'я репродуктивної, імунної систем, сприяє регенерації клітин шкіри, бере участь у зростанні та розвитку кісток та зубів;
- вітамін Е (токоферол) — захищає клітини від ушкодження, уповільнює процеси старіння, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань;
- калій — підтримує здоров'я серця, м'язів та нервової системи, регулює водно-сольовий баланс в організмі;
- магній — нормалізує артеріальний тиск та серцевий ритм, необхідний для роботи нервової системи та регуляції рівня цукру в крові;
- кальцій — зміцнює кістки та зуби, бере участь у передачі нервових імпульсів та згортання крові;
- фосфор — регулює кислотно-лужний баланс, підтримує роботу серця та нирок, бере участь у скороченні м'язів.
Абрикоси містять антиоксиданти бета-каротин та лютеїн, які корисні для імунної системи, здоров'я шкіри та очей. Також абрикос корисний для серця та печінки, завдяки високому вмісту калію та магнію.
Скільки калорій в абрикосі?
За даними Міністерства сільського господарства США, калорійність абрикосів становить 48 ккал на 100 грамів. У свіжих абрикосах міститься 11,1 г вуглеводів, 1,4 г білків та 0,39 г жирів на 100 г продукту. Калорійність кураги (сушених абрикосів) становить 211 ккал на 100 г. Оскільки в процесі сушіння випаровується вода, курага містить набагато більше калорій, ніж свіжі фрукти.
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Чим корисний абрикос для жіночого здоров'я?
Користь абрикоса для жінок полягає у позитивному впливі на шкіру та волосся, регуляції репродуктивного здоров'я, підвищенні імунітету. Антиоксиданти у складі абрикосів захищають шкіру від вільних радикалів та зменшують ознаки ранніх зморшок. Вітаміни А і С сприяють виробленню колагену та підвищують еластичність шкіри. Залізо допомагає у профілактиці анемії.
Магній, який міститься в абрикосах, зменшує ознаки передменструального синдрому (ПМС), полегшує симптоми менопаузи. Низький вміст калорій та велика кількість клітковини у свіжих фруктах сприяють покращенню травлення та профілактиці ожиріння. Свіжі та сушені абрикоси корисні для нервової системи завдяки високому вмісту калію. Також абрикос має протизапальні властивості і може бути корисним для профілактики раку молочної залози.
Чим корисні абрикоси?
Корисні властивості абрикосів для чоловіків
Користь абрикосів для чоловіків полягає у підтримці серцево-судинної, репродуктивної систем, підвищенні імунітету та витривалості. Калій та магній в абрикосах нормалізують артеріальний тиск, підтримують роботу серця. Фосфор сприяє відновленню м'язів після фізичних навантажень. Вітамін А прискорює вироблення сперматозоїдів та покращує потенцію. Антиоксиданти в абрикосах можуть допомагати у профілактиці раку передміхурової залози. Курага корисна великим вмістом вуглеводів та білків — спортсмени можуть додавати її до раціону для підвищення енергії.
З якого віку дітям можна давати абрикоси?
Абрикоси можна вводити в прикорм дітям з шести-семи місяців у вигляді пюре. Перед вживанням фрукти необхідно ретельно промити, видалити шкірку та кісточки, подрібнити м'якоть у блендері. Абрикосовий сік не рекомендується давати дітям до одного року. Також до року не можна давати дитині цілі свіжі абрикоси, поки вона не навчиться самостійно пережовувати їжу. Якщо у дітей є алергія чи проблеми із травленням, перед введенням абрикосів у харчування необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем або педіатром.
Чи можна абрикос при вагітності та ГВ?
Абрикоси можна вживати при вагітності та грудному вигодовуванні (ГВ). Фрукти багаті на клітковину, вітаміни і калій, які сприяють зміцненню кровоносних судин і знімають запалення. Вітаміни А та С в абрикосах зміцнюють імунну систему та захищають від інфекцій.
Рекомендується вживати свіжі та сушені абрикоси, а не консервовані, оскільки при термічній обробці може втрачатися частина корисних властивостей фруктів. Під час вагітності та лактації варто відмовитися від вживання абрикосових кісточок, оскільки вони містять амигдалін, який може нашкодити матері та дитині. Також під час грудного вигодовування у разі появи алергії у дитини необхідно припинити споживання абрикосів.
Чи можна абрикос при захворюваннях шлунково-кишкового тракту?
Абрикоси корисні для травлення та можуть вживатися в їжу при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (ШКТ) у період ремісії. Нерозчинна клітковина у складі плодів запобігає закрепам, а розчинна — сприяє утворенню корисних бактерій у кишківнику. У період загострення захворювань травної системи треба вживати фрукти обережно, оскільки можна посилити симптоматику. Особливості вживання абрикосів при патологіях ШКТ:
- абрикоси при гастриті — можуть викликати подразнення слизової оболонки шлунка при підвищеній кислотності через вміст яблучної та лимонної кислоти у плодах;
- абрикоси при виразці шлунка та дванадцятипалої кишки — не рекомендується вживати в сирому та сушеному вигляді. Можна їсти абрикоси у вареному чи запеченому вигляді, оскільки термічна обробка знижує вміст кислоти у фруктах;
- абрикоси при панкреатиті — можна вживати в період ремісії;
- абрикоси при холециститі — можна їсти у приготованому вигляді (пюре, несолодкий компот, запечені абрикоси).
Сушені абрикоси містять концентрований цукор, тому не рекомендуються при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту. Для складання дієти при патологіях органів травлення можна звернутися за консультацією до гастроентеролога.
Чи можна їсти абрикос при цукровому діабеті?
Абрикоси можна їсти при цукровому діабеті, але в обмеженій кількості, щоб не збільшити рівень глюкози у крові. Можна вживати близько трьох свіжих абрикосів або 30 г кураги на день. Курага при вживанні у великій кількості може призвести до різкого стрибка цукру, тому в меню при діабеті її варто додавати обережно. Також не рекомендуються варення та джеми з абрикосів через великий вміст у них цукру.
Чи корисний абрикос при подагрі?
Абрикос містить антиоксиданти, які знижують запалення при подагрі. Вітамін С у складі плодів може сприяти виведенню сечової кислоти, що руйнує суглоби при подагрі. Свіжі абрикоси містять багато води, що допомагає виводити сечову кислоту через нирки. Але курага містить велику кількість фруктози, тому треба обмежити її вживання при захворюванні суглобів.
Чи можна абрикос при схудненні?
Абрикоси належать до низькокалорійних продуктів (48 ккал на 100 г) — їх можна їсти під час схуднення. Антиоксиданти у складі плодів покращують обмін речовин і можуть пришвидшувати жироспалювання, а клітковина допомагає перетравленню їжі. Абрикоси не повинні замінювати основні прийоми їжі під час схуднення, їх можна використовувати в комплексі збалансованого харчування (додавати у вівсяну кашу, смузі).
Скільки абрикосів можна їсти в день?
Рекомендується вживати близько п'яти порцій фруктів на день (три-чотири свіжих абрикоси на порцію). Курага містить більше цукру та калорій, ніж свіжі фрукти, тому порція має становити близько 30-40 г сухофруктів. Бажано поєднувати вживання абрикосів з іншими фруктами (яблуками, грушами, бананами).
Чи можна їсти абрикоси на ніч?
Абрикоси містять магній та калій, які сприяють розслабленню м'язів та можуть покращити сон. Але надмірне вживання абрикосу на ніч може викликати здуття живота і метеоризм через великий вміст клітковини. Їсти абрикоси на ніч не рекомендується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, оскільки кислота у фруктах може подразнювати слизову оболонку шлунка та кишківника. Також бажано не їсти багато кураги на ніч через великий вміст калорій та цукру.
Чим корисні ядра абрикосу?
Згідно з деякими дослідженнями, кісточки абрикоса корисні при онкології і мають протипухлинні властивості. Але наукових доказів користі ядер кісточок абрикосу недостатньо, тому не рекомендується їх включати до раціону через вміст амигдаліну (вітаміну В17).
Органічна сполука амигдалін в організмі перетворюється на ціанід (токсичну речовину), що може спричинити харчове отруєння. Ціанід може викликати головний біль, зниження тиску, сплутаність свідомості та непритомність, тому кісточки абрикоса їсти небажано.
Кому не можна їсти абрикоси?
Абрикоси є корисними та безпечними фруктами, але при їх надмірному вживанні або наявності загострення захворювань шлунково-кишкового тракту вони можуть завдати шкоди та спричинити розлад травлення. Можливі протипоказання до вживання абрикосів:
- гастрит із підвищеною кислотністю;
- загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки;
- алергія на абрикоси;
- синдром подразненого кишківника;
- харчова непереносимість абрикосів.
Шкідливим є вживання ядер абрикосових кісточок через вміст у них амигдаліну. Також не рекомендується їсти немиті плоди через ризик потрапляння на них шкідливих мікроорганізмів (сальмонели, шигели), які можуть спричинити кишкові інфекції. З появою розладу травлення після вживання абрикосів необхідно записатися до гастроентеролога, а при виникненні висипу на шкірі — на огляд до алерголога.
Як зберігати абрикоси?
Абрикоси можна зберігати у свіжому, замороженому чи сушеному вигляді. Нестиглі плоди варто зберігати при кімнатній температурі далеко від сонячних променів або в паперовому пакеті впродовж одного-двох днів, доки вони не стануть стиглими. Свіжі стиглі абрикоси необхідно зберігати у холодильнику у ємності для фруктів або закритому контейнері (при температурі 0-4°C впродовж тижня). Не варто зберігати фрукти в поліетиленових пакетах, оскільки конденсація вологи прискорить їх псування. Також не рекомендується мити абрикоси перед зберіганням — вода сприяє утворенню плісняви на плодах.
Як заготовити абрикоси на зиму?
Заготівля абрикосів на зиму може включати сушіння, заморожування або консервацію. Фрукти зберігають поживні властивості та смак при тривалому зберіганні. Способи заготівлі абрикосів на зиму:
- заморожені абрикоси (зберігаються у морозильній камері при температурі -18°C до одного року);
- сушені абрикоси (зберігаються при кімнатній температурі близько шести місяців);
- сік або компот з абрикосів (зберігаються у стерилізованих банках із герметичними кришками впродовж одного року);
- абрикосовий джем або варення (зберігаються у стерилізованих банках з герметичними кришками впродовж одного-двох років);
- абрикосове вино (зберігається у герметичних пляшках у сухому прохолодному місці до трьох років);
- абрикосовий соус до м'яса або риби (зберігається в стерилізованих банках з герметичними кришками до одного року).
Для заготівлі на зиму необхідно обирати стиглі неперезрілі абрикоси без пошкоджень. При консервації рекомендується видаляти кісточки з абрикосів, оскільки вони містять амигдалін, який може бути шкідливим для здоров'я. Також необхідно ретельно стерилізувати банки для консервації та вказувати дату приготування, щоб відстежувати термін зберігання.
Як заморозити абрикоси?
Заморожування абрикосів зберігає близько 90% вітамінів та поживних речовин. Інструкція, як заморозити абрикоси:
- Відібрати стиглі тверді абрикоси та промити їх під холодною проточною водою.
- Висушити фрукти, розклавши в один шар на кухонному або паперовому рушнику.
- Розрізати абрикоси навпіл і видалити кісточки (за бажання можна розрізати плоди на дольки або кубики).
- Розкласти фрукти на підносі або деку в один шар, щоб вони не торкалися один з одним.
- Попередньо заморозити абрикоси до твердого стану (впродовж двох-трьох годин).
- Перекласти плоди в пакети на застібках або герметичні пластикові контейнери, помістити в морозильну камеру з температурою від -18°C.
Можна заморозити абрикоси з цукром або у вигляді пюре, перемоливши фрукти в блендері. Для запобігання потемнінню плодів можна додати лимонну чи аскорбінову кислоту. Перед вживанням фрукти необхідно розморозити у холодильнику за температури 2-4°C. Розморожування при кімнатній температурі може спричинити деформацію абрикосів.
Як зробити курагу в домашніх умовах?
Зробити курагу в домашніх умовах можна за допомогою сушіння на сонці або в електроприладах. Способи, як сушити абрикоси:
- сушіння абрикосів на сонці. Потрібно розкласти половинки фруктів без кісточок на підносі або деку в один шар, зверху накрити марлею для захисту від комах. Необхідно сушити абрикоси близько тижня, перевертати плоди декілька разів на день і ховати на ніч, під час дощу та роси, щоб вони не набирали вологу.
- сушіння абрикосів у духовці. Необхідно розкласти плоди на деку в один шар, помістити в духовку і сушити при температурі 60-70°C впродовж 10-12 годин. Фрукти потрібно перевертати кожні одну-дві години.
- сушіння абрикосів в електросушарці. Фрукти поміщаються в лоток електросушарки зрізом вверх і сушаться при температурі 50-60°C впродовж 10-14 годин, поки плоди не перестануть виділяти сік.
Найбільш простий спосіб сушити абрикоси в домашніх умовах — сушіння на сонці, але необхідні погодні умови (висока температура і відсутність опадів). Більш якісно та швидко можна зробити курагу за допомогою духовки або електросушарки. Термін зберігання кураги у сухому та темному місці становить шість місяців, а в холодильнику — 10 місяців.
Як приготувати абрикоси?
З абрикосами можна приготувати солодкі та м'ясні страви, десерти та напої. Варіанти страв з абрикосами:
- десерти (пастила з абрикосів, цукерки, муси);
- салати (з додаванням фруктів, овочів, сиру);
- випічка (кекси, печиво, пироги з абрикосами);
- соуси (до м'яса та риби);
- напої (соки, узвари з абрикосів);
- консервація (пюре, варення, джем).
Свіжі та сушені плоди можна додавати до чаю, смузі, коктейлів. З абрикосів можна робити алкогольні напої (лікери, вино, настоянки). За наявності алергії чи хронічних захворювань бажано утриматися від вживання алкогольних напоїв.
Рецепти страв з абрикосами
Абрикосові оладки

Інгредієнти
- кефір — 150 мл
- яйце — 1 шт.
- ванільний цукор — 5 г
- борошно пшеничне — 100 г
- сода — 0.25 ч. л.
- рослинна олія — 1.5–2.5 ст. л.
- дрібка солі
- кориця — 0.25 ч.л.
- абрикоси без кісточок — 250 г
- цукор — 150 г
- У глибоку миску налийте кефір і додайте яйце. Ретельно перемішайте суміш вінчиком до однорідності.
- Додайте сіль, 25 г цукру та ванільний цукор. Знову перемішайте, всипте соду та ще раз добре вимішайте.
- Додайте борошно, корицю. Тісто повинно бути густе, без грудочок — воно має стікати з ложки.
- У невеликий сотейник викладіть почищені абрикоси без кісточок (свіжі або попередньо розморожені). Засипте їх рештою цукру.
- Готуйте абрикосовий джем до оладок на середньому вогні близько 20 хвилин, періодично помішуючи.
- Розігрійте сковорідку з олією. Викладайте тісто столовою ложкою, формуючи невеликі оладки. Обсмажуйте з обох боків до золотистої скоринки. Подавайте з абрикосовим джемом.

Курка з абрикосами

Інгредієнти
- куряча грудка без шкіри та кісток — 6 половинок
- абрикосовий джем — 1 скл.
- сіль і перець за смаком
- рослинна олія — 5 ст. л.
- сушена цибуля — 40 г
- Розігрійте духовку до 175°C. Покладіть курку у форму для запікання.
- Змішайте в мисці сіль, перець, рослинну олію, абрикосовий джем і суху цибулю до однорідної маси. Полийте курку цією сумішшю.
- Накрийте форму і запікайте в розігрітій духовці близько години.
Абрикосові кекси

Інгредієнти
- подрібнена курага — 1 скл.
- пшеничне борошно — 2 скл.
- цукор — 0.75 скл.
- харчова сода — 1 ч. л.
- сіль — 0.5 ч. л.
- розтоплене вершкове масло — 0.25 скл.
- рослинна олія — 0.25 скл.
- знежирені вершки — 1 скл.
- яйце — 1 шт.
- Розігрійте духовку до 200°C. Змастіть маслом форму для кексів або використайте пергаментний папір.
- Викладіть абрикоси в невелику миску і залийте одним стаканом окропу. Дайте постояти п’ять хвилин.
- В середній мисці змішайте борошно, цукор, соду та сіль. В окремій мисці збийте розтоплене вершкове масло, рослинну олію, знежирені вершки та яйце. Влийте рідкі інгредієнти до сухих і перемішайте до однорідної маси.
- Злийте воду з абрикосів. Додайте абрикоси до тіста і розкладіть ложкою по підготовлених формах для кексів.
- Випікайте в розігрітій духовці близько 15 хвилин. Остудіть у формі на решітці.
Абрикосово-малиновий смузі

Інгредієнти
- малина — 0.75 скл.
- почищена абрикоса без кісточки — 1 шт.
- знежирений грецький йогурт — 0.5 скл.
- колений лід — 0.5 скл.
- мед — 2 ст. л.
- насіння льону — 1 ст. л.
- лимонний сік — 1 ст. л.
- Помийте й висушіть малину та абрикос. Зберіть усі інгредієнти.
- Змішайте в блендері малину, йогурт, абрикос, мед, насіння льону та лимонний сік до однорідної маси.
- Налийте смузі у склянку і додайте лід.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Біла Церква


Гастроентерологія ОН Клінік в інших містах
Популярні питання
Абрикосовий компот зберігається близько року в сухому прохолодному місці (підвалі, погребі). Обов’язково потрібно стерилізувати банки й кришки перед консервацією компоту та стежити за герметичністю тари.
В абрикосовому варенні містяться вітаміни А і С, які корисні для зміцнення імунітету. Але у варенні міститься цукор, тому його слід вживати в помірних кількостях. Також від абрикосового варення варто відмовитися людям із цукровим діабетом та захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастритом, виразкою).
До солодких сортів абрикоса належать Harcot, Golden Sweet. Солодкими сортами абрикоса в Україні є Ананасний, Краснощокий, Медовий.
Курага — це висушена половинка абрикоса без кісточки, а урюк — цілий сушений плід із кісточкою. Різниця між урюком і курагою полягає в способі сушіння. Урюк сушать природним способом, іноді прямо на дереві, а курагу виготовляють промисловим методом (у сушарках і печах). Також курага виходить м’якшою та м’ясистішою, ніж урюк.
Абрикоси в Україні дозрівають з червня по серпень залежно від сорту. Ранні сорти абрикосів достигають наприкінці червня — на початку липня, а пізні сорти — кінцем липня - початком серпня.