Logo
0 800 30 11 77

Невралгія трійчастого нерва

Невралгія трійчастого нерва
Читати 9 хвилин | Створено: 2 жовтня 2019 | Оновлено: 2 жовтня 2019 | 78595 78595
Невралгія трійчастого нерва (тригемінальна невралгія) – це патологія, яка характеризується періодичними колючими болями тривалістю в декілька секунд на обличчі в тих місцях, де проходить нерв.

Невралгія трійчастого нерва зустрічається у 5 людей на 100 тисяч населення у світі. Частіше хворіють жінки. Як правило, вперше хвороба проявляється у людей після 40 років життя.

Трійчастий нерв – це множинні волокна, які проходять майже через все обличчя. Чутливі відгалуження нерва знаходяться безпосередньо в шкірі обличчя, слизовій оболонці рота, в придаткових пазухах та слизовій оболонці носа, кон’юнктиві, частково у твердій мозковій оболонці, вушній раковині та скронево-нижньощелепному суглобі.

Причини невралгії трійчастого нерва

Найбільш розповсюджені причини невралгії трійчастого нерва – перенесений вірус герпеса та раніше виконані операції на обличчі. Також болі в області іннервації нерва виникають після сильного переохолодження, при патологіях скронево-нижньощелепного суглоба, травматичного видалення зубів, при наявності залишків коренів у лунках зуба та патологічній звивистості артерій мозочка. Крім того, періодичні сильні болі можуть виникати внаслідок росту пухлин.

Всі зазначені фактори призводять до подразнення та здавлювання трійчастого нерва. Нервові волокна механічно перекручуються, пошкоджується оболонка нерва. В результаті цього виникає ішемія – до нервових волокон постачається менше крові, кисню та харчових речовин. Органічні зміни у волокнах знижують поріг чутливості, тому будь-які, навіть незначні стимуляції, наприклад, дотиком або холодом, провокують болі по ходу трійчастого нерва. Крім того, існують дослідження, які вказують на те, що тригемінальна невралгія передається спадково. Вчені вказують, що у людей з брахідактилією (вроджене вкорочення пальців рук або ніг), стенозом задньої хребтової артерії та патологічною звивистістю судин вище ризик захворіти невралгією трійчастого нерва. 

Все це – симптоматична невралгія трійчастого нерву. Тобто вона виникає внаслідок основного захворювання, наприклад, пухлини або сильної травми щелепи. Існує інший вид хвороби – ідіопатична невралгія трійчастого нерву, яка виникає спонтанно. Це означає, що причину патології встановити неможливо.

Симптоми невралгії трійчастого нерва

Поставте своє питання Неврологу
«ОН Клінік»

Типова невралгія трійчастого нерва – це приступоподібні гострі та колючі болі по ходу нервових волокон з однієї сторони обличчя. Двосторонній больовий синдром виникає у 3% хворих. Частіше за все больові відчуття нагадують удар електричним струмом. За характером вони пронизливі, гострі та стріляючі. Болі виникають в одній із трьох гілок нерва:

  • зорова гілка – болі в області лоба та повік;
  • верхньощелепна гілка – болі, які виникають в області від очей до верхніх губ;
  • нижньощелепна гілка – болі, які виникають в ділянці від нижньої щелепи до шкіри шиї.

В більшості випадків невралгія проявляється в одній або одразу у двох гілках. На початку захворювання виникають неприємні відчуття, які нагадують зубні болі або відчуття сіпання обличчя. На цьому етапі людина часто помилково звертається до стоматолога, але в ротовій порожнині нічого підозрілого не виявляється.

Як правило, гострі болі виникають спонтанно або при подразненні гілок, наприклад, якщо прикусити язика, розмовляти, сміятися, голитися, вмивати обличчя холодною водою або чистити зуби. Цікаво те, що при стимуляції гострою голкою біль не виникає, а при легкому дотику з’являється виражений больовий синдром.

Больовий приступ триває від декількох секунд до декількох хвилин, які можуть повторюватись через короткі інтервали. В деяких випадках приступоподібна біль триває до декількох годин. Чим старша людина, тим рідше виникають приступи.

В особливо тяжких випадках у людини впродовж дня може виникнути від 10 до 70 приступів невралгії. По мірі прогресування хвороби кожен приступ триває все більше. Для захворювання характерна спонтанна ремісія, тобто з часом патологія може вилікуватись самостійно без додаткових лікарських засобів.

Приступ невралгії супроводжується скороченням м’язів на тій половині обличчя, де виникла біль. Кути рота відтягуються вниз. Це відбувається через те, що сильне подразнення збуджує сусідні волокна, які іннервують мімічні м’язи. 

Якщо хвороба прогресує, в області іннервації трійчастого нерва змінюється чутливість. Виникає відчуття повзання мурах по шкірі, спонтанний жар або відчуття холоду, оніміння та надмірна пітливість.

Тригемінальну невралгію в залежності від проявів поділяють на два види:

  • 1 тип – гострі, стріляючі, немов удар електричним струмом приступоподібні болі;
  • 2 тип – ниючі, пульсуючі та постійні болі.

Другий тип зустрічається більше, ніж у 50% хворих.

Чим небезпечна невралгія?

Невралгія трійчастого нерва призводить до соціальних та психологічних ускладнень. У людини виникає виражена тривога з приводу того, що біль може виникнути спонтанно та в недоречних ситуаціях: в кіно, на побаченні, на переговорах, в поїзді або на екзамені. Хворий намагається уникати таких ситуацій, замикається в собі: не відвідує розважальні програми та кафе, не зустрічається з друзями.

Виникає психогенна депресія. Думки концентруються на тому, що скоро знову буде приступ сильного болю. Знижується настрій, зникає бажання займатися хобі та справами по дому.

Погіршуються результати на роботі та навчанні. Хворий не може виконувати певний об’єм роботи через біль або очікування на нього. Через те, що приступ виникає від сміху або жування, пацієнт намагається не сміятися та менше їсти. Втрачається вага та виникають вторинні ускладнення з боку органів шлунково-кишкового тракту від втрати маси тіла. 

Що робити та чи лікується невралгія трійчастого нерва?

Тригемінальна невралгія потребує огляду лікаря, але показів до екстреної госпіталізації немає. На прийомі невролог опитує хворого і встановлює взаємозв’язок між причиною та виникненням симптомів. Для діагностики використовується магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія. Для додаткової діагностики призначається консультація терапевта, кардіолога та стоматолога.

Невралгія трійчастого нерва лікується. Для зняття больового синдрому лікар може призначити нестероїдні протизапальні засоби, антидепресанти та місцеві знеболюючі. Але основний метод лікування – усунення причини захворювання (хворі зуби, запальні процеси в ротовій або носовій порожнинах).

Сучасний напрям лікування за міжнародними стандартами – протиепілептичні засоби. Найбільш розповсюджений та дієвий препарат – це карбамазепін. Для лікування лікар призначає карбамазепін у дозі 200–1200 мг на добу. Слід запам’ятати, що ця інформація надається виключно для ознайомлення та не схиляє до самостійного лікування. Тому, щоб вилікувати невралгію трійчастого нерва необхідно відвідати лікаря.

Щоб покращити харчування нерва, призначаються нейрометаболічні засоби, антиоксиданти, препарати, які захищають нервову тканину від кисневого голодування та вітаміни групи B. Ці засоби допомагають запобігти виникненню нового приступу болі, укріплюють нервові волокна та прискорюють регенерацію структур нервової клітини – аксона та мієлінової оболонки.

В якості допоміжного лікування використовуються фізіотерапевтичні засоби: електрофорез, фонофорез та ампліпульс. Але ці методи мають сумнівну ефективність, тому призначаються рідко.

Якщо медикаментозне лікування виявилось неефективним, а патологія з кожним днем погіршує якість життя хворого, призначається хірургічне втручання. Існує декілька методів оперативного лікування – мікроваскулярна декомпресія та деструкція Гассерова вузла.

Мікроваскулярна декомпресія призводить до довготривалого позбавлення від больового синдрому. 90% хворих повідомляють про те, що взагалі не відчувають біль, 80% хворих не відчувають невралгію більше року, 75% – більше 3 років. Тим не менш, це складна операція, яка виконується шляхом краніотомії – хірург робить декілька отворів у черепі для того, щоб дістатися трійчастого нерва в задній черепній ямці. У 4% пацієнтів виникають ускладнення у вигляді погіршення зору та слуху, гематоми та асептичного менінгіту.

Деструкція Гассерова вузла – це набір хірургічних методик, які включають використання високої температури, тиску та перерізання нерва. Більше 90% пацієнтів після операції не відчувають біль. Ця операція також має ускладнення: половина пацієнтів скаржаться на погіршення чутливості, 6% хворих повідомляють про неприємні відчуття в обличчі. Після операції для профілактики ускладнень лікар призначає знеболюючі та антибіотики.

Для профілактики повторних епізодів невралгії трійчастого нерва рекомендується:

  • обмежити фізичну та емоційну активність;
  • повноцінно харчуватись;
  • нормалізувати режим сну;
  • уникати переохолоджень та перегрівань, протипоказані бані, сауни, стрибки в проруб;
  • уникати провокуючих факторів: занадто гарячої та холодної їжі, ударів по обличчю (спортсменам-боксерам та іншим протипоказані спаринги).

Після призначення лікування та виконаного оперативного втручання людині необхідно спостерігатися у невролога. Які саме ліки вам необхідні та який метод лікування буде найбільш ефективним саме для вас, ви дізнаєтеся тільки на прийомі у лікаря. Не рекомендується займатися самолікуванням: воно може призвести до важких ускладнень.  

Неврологія в ОН Клінік Черкаси

Невралгія трійчастого нерва - Єгорова Марія Валеріївна
Єгорова Марія Валеріївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Невралгія трійчастого нерва
Лікар-невролог.
Невралгія трійчастого нерва
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!