Питання та відповіді

Добридень! Як проводиться радіохвильове висічення анальної тріщини Сургітроном і чи обов'язково записуватися на первинний прийом до проктолога, якщо я хочу відразу провести процедуру?
Відповідь: 28.07.2021

Добридень! Анальні тріщини є ускладненням хронічної форми геморою. Для того щоб повністю позбутися їх, потрібно провести радикальне лікування геморою. До безопераційних методів лікування геморою належить латексне лігування, лазерна вапоризація гемороїдальних вузлів. Пацієнти в обов'язковому порядку повинні пройти обстеження товстого кишечника, прямої кишки ректоскопом, аноскопом. За потреби більш глибокого огляду товстого кишечника проводиться фіброколоноскопія. Необхідний обов'язковий огляд та консультація лікаря-гастроентеролога.

Смоловий Валерій Васильович
Лікар-проктолог. Перша категорія. Досвід роботи 24 роки.
Добридень! Скажіть, будь ласка, мені поставили діагноз внутрішній гемороїдальний вузол 1 см на колоноскопії, зараз у мене почався період загострення, вузол кровоточить, я п'ю детралекс, ставлю свічки і мені нічого не допомагає вже 2 тижні. Скажіть, мені в такий період можуть провести латексне лігування гемороїдального вузла або потрібно чекати, коли пройде загострення?
Відповідь: 28.07.2021

Добридень! Пацієнту, що має перераховані вище скарги і відповідну клінічну картину на тлі проведеної консервативної терапії, показано проведення латексного лігування гемороїдальних вузлів безпосередньо після огляду у лікаря на прийомі.

Смоловий Валерій Васильович
Лікар-проктолог. Перша категорія. Досвід роботи 24 роки.
Добрий день. У мене така проблема - постійно з'являються анальні тріщини, після лікування гояться на час і знову з'являються. Дуже боляче ходити в туалет по-великому. Підкажіть, як це можна вилікувати, щоб не було рецидивів?
Відповідь: 28.07.2021

Видалення хронічної анальної тріщини проводиться під місцевою анестезією радіохвильовим апаратом Сургітрон. Після ретельного обстеження, якщо стан пацієнта дозволяє, ця процедура проводиться безпосередньо на первинному прийомі.

Смоловий Валерій Васильович
Лікар-проктолог. Перша категорія. Досвід роботи 24 роки.
Добрий день, лікарю! Останнім часом у мене після стулу рясно виходить слиз. Ще відчуваю якусь пухлину всередині заднього проходу з лівої сторони, вона знаходиться всередині майже на виході. Підкажіть, що це може бути та як це лікується?
Відповідь: 28.07.2021

Добридень!

За описаними Вами скаргами, з більшою часткою ймовірності можу припустити наявність поліпа прямої кишки, однак відразу обмовлюся, що для постановки діагнозу необхідно пройти повне проктологічне обстеження, що включає огляд, дослідження прямої і сигмовидної кишки спеціальними апаратами. У деяких випадках може навіть виникнути необхідність зробити колоноскопію і провести УЗД черевної порожнини, здати аналізи, проконсультуватися із суміжними спеціалістами, наприклад, гастроентерологом. Якщо встановлений в проктологічному відділенні нашої клініки діагноз входить в сферу компетентності хірурга-проктолога, тоді вирішується питання про вибір методу лікування виявленої патології. У разі, якщо діагностовано поліп прямої кишки, розташований на відстані до 7 см від ануса, як правило, приймається рішення про видалення поліпа з використанням радіохвильового лазера вже на першому прийомі з обов'язковим гістологічним дослідженням, так як поліп є доброякісною пухлиною і в деяких випадках може перероджуватися в злоякісну. Більш глибоко розташовані поліпи видаляються з використанням кольпоскопічної техніки.

Хочу звернути Вашу увагу на те, що подібні скарги можуть виникати і за інших захворювань прямої кишки: геморой, парапроктити, доброякісні та злоякісні пухлини та ін.

У будь-якому випадку, Вам не потрібно затягувати з походом до проктолога, оскільки вчасно встановлений діагноз дозволить лікарю в короткі терміни усунути виявлену проблему, а сама процедура обстеження проходить досить швидко, безболісно і з використанням сучасної апаратури.

Будьте здорові!

Уразовський Сергій Миколайович
Лікар-проктолог. Вища категорія. Досвід роботи 23 роки.
Добрий день, хотів дізнатися, наскільки ефективний метод лігування латексними кільцями за умови внутрішнього геморою на третій стадії? Був в іншій клініці, лікар сказав, що за такого лікування майже 100% рецидивів. Хотів би запитати, чи можливо досягти зменшення вузлів тільки медикаментами або краще спробувати латексні кільця?
Відповідь: 28.07.2021

Вітаємо!
Лікування геморою методом латексного лігування має високі показники ефективності - за різними даними, понад 85-90% випадків повного одужання пацієнтів без необхідності повторно проводити процедуру. Наша клініка в лікуванні гемороїдальної хвороби, наданні показань і протипоказань до тієї чи іншої методики, підборі лікувальної тактики та профілактики керується клінічними рекомендаціями американського товариства колоректальних хірургів з лікування гемороїдальної хвороби, розробками кафедри хірургії та проктології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, Київ, Україна, досвідом роботи багатьох клінік світового рівня в області проктології.
Виходячи з цього, показаннями для лікування методом латексного лігування, є наявність у пацієнтів внутрішнього геморою 1,2,3 стадій. При цьому найкращі результати спостерігаються за лікування пацієнтів, в яких 2-а і 3-я стадія захворювання. 1-я стадія геморою, як правило, лікується вакуумним лігуванням за наявності фонової патології або ускладнень (тріщини, кровотечі тощо). У виняткових випадках методика лігування латексними кільцями доцільна навіть на 4-й стадії захворювання, але лише у тих пацієнтів, в яких чіткі межі випадаючих вузлів. При цьому, у деяких хворих для досягнення повного одужання в нашій клініці застосовуються комбіновані методи малоінвазивного лікування з використанням лазерних технологій. У даний час вакуумне лігування латексними кільцями і деякі інші малоінвазивні методики замінили 80% гемороїдектомій, що проводяться в стаціонарах.
За даними американського товариства колоректальних хірургів, ефективність лікування латексними кільцями пацієнтів, які страждають на геморой II і III стадії, склала 93%, а частота рецидивів не перевищує 11% протягом 2 років, незалежно від стадії гемороїдальної хвороби. Схожі дані показують і вітчизняні державні і приватні клініки.
На сьогоднішній день існує два основних напрямки малоінвазивного лікування геморою: перший - спрямований на деструкцію кавернозної тканини гемороїдальних вузлів (латексне лігування) і другий - спрямований на зниження кровотоку гемороїдальними артеріями. Тому, відповідаючи на другу частину Вашого питання, хочу сказати, що медикаментозна терапія не розглядається як самостійний метод лікування геморою, оскільки застосування різних препаратів лише знімає або зменшує прояв тих чи інших симптомів захворювання, не усуваючи саму хворобу. Водночас геморой продовжує прогресувати, що, в кінцевому підсумку, може призвести до серйозних ускладнень (парапроктити, свищі, кровотечі, тріщини тощо), порушити роботу товстого кишечника (коліти, синдром подразненого кишечника) аж до формування різних пухлинних процесів на цьому тлі. Для одужання необхідно повністю позбутися геморою, використовуючи той чи інший метод малоінвазивного або, в деяких випадках, радикального втручання.
Будьте здорові!

Уразовський Сергій Миколайович
Лікар-проктолог. Вища категорія. Досвід роботи 23 роки.
Добридень! Народила дитину вісім місяців тому, у даний час годую грудьми. У цьому циклі, через тиждень після рясної менструації у виділеннях трапляються вкраплення крові. Іноді тягнучі болі внизу живота. УЗД робила два місяці тому - все в нормі. Що це може бути?
Відповідь: 28.07.2021

Добрий день! Важко визначитися з діагнозом тільки за скаргами. Необхідно прийти на прийом до гінеколога. Подібні симптоми можуть бути за різних гінекологічних захворювань. Це може бути і запальний процес, і овуляторний синдром. За 2 місяці після проведення УЗД багато могло змінитися. Тому обов'язково треба записатися на прийом до гінеколога з УЗД органів малого таза для уточнення діагнозу і призначення лікування.

Ліщінська Тетяна Вілховна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія. Досвід роботи 39 років.
Добридень! Мені тридцять років. Нещодавно була на огляді у гінеколога зі скаргами на мазанину протягом тижня після менструації і тягнучі болі внизу живота. Почалося близько двох місяців тому після сильного стресу. Лікар на прийомі сказала, що можливо не вистачає якихось гормонів, тому і менструація в такому затяжному вигляді, і прописала КОК на півроку, при цьому, на здачу аналізів не направила. Я нічого не приймаю, думала налагодиться як доктор сказав, але ні, болі турбують і ось вже 10 днів мазня. Що це може бути?
Відповідь: 28.07.2021

Добридень! Я думаю, що для уточнення діагнозу і призначення лікування у Вашому випадку необхідно додаткове обстеження. Обов'язково треба провести УЗД органів малого таза, обстеження на гормони. Треба з'ясувати причину порушення менструального циклу, виключити ендометріоз, запальні захворювання жіночих статевих органів.

Ліщінська Тетяна Вілховна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія. Досвід роботи 39 років.
Добридень! Рік безрезультатно намагаємося з чоловіком завагітніти. Чоловік здав спермограмму. За умови утримання впродовж семи днів: висновок - нативна олігоастенотератозооспермія. Будь ласка, прокоментуйте його результат. Чи можу я завагітніти і можна це вилікувати?
Відповідь: 28.07.2021

Добрий день. Так, результат не дуже хороший. Але ви порушили умови правильної здачі спермограми. Спермограма здається зазвичай на 3-й день утримання. Якщо відповідь буде такою ж після правильно зданої спермограми, то партнера необхідно дообстежити у фахівця уролога-репродуктолога. І все ж остаточний результат про можливість завагітніти дає гінеколог після обстеження пари, тобто і вам необхідно прийти дообстеження, щоб виключити проблеми у вас або ж збільшити шанси на зачаття. Дякую за запитання, приходьте - допоможемо!

Яркова Ольга Валентинівна
Лікар акушер-гінеколог. Друга категорія. Стаж роботи 9 років.
Добрий день. Хочу зробити УЗД за вагітності на 20-22 тижні. Скажіть, якщо робити у вашій клініці, чи можна чоловікові бути присутнім і чи можна зробити фото?
Відповідь: 28.07.2021

Другий скринінговий огляд вагітних проводиться в терміни 18н.1д-21н.6д. Лікар проводить детальне обстеження органів і систем плода та оцінює правильність їх функціонування.

На жаль, на даний момент послуги скринінгових оглядів за вагітності клініка в м. Суми не надає.

За бажання, пацієнтка може пройти обстеження, однак це дослідження вже не є скринінгом.

За допомогою ультразвукового дослідження (УЗД) лікар визначає розміри плода, окружність голови та живота, приблизну масу тіла і ряд інших показників. Порівнюючи їх з нормальними значеннями для конкретного тижня вагітності, лікар робить висновки про відсутність аномалій розвитку.

За бажання на огляді може бути присутнім батько дитини.

У нашому медичному центрі використовується сучасна і високоточна ультразвукова діагностична система ACUSON NX3 Elite, яка також обладнана принтером. За бажанням майбутніх батьків, отримане зображення може бути роздруковане.

Коболєва Анастасія Євгеніївна
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД). Досвід роботи 4 роки.
Скажіть, будь ласка, чи можна замінити мамографію УЗД молочних залоз? Є думка фахівців, що це дослідження не показано для людей, що мають ризик спадкового захворювання (був рак мол. залози у матері, онкозахворювання у бабусі, дідуся і батька). Мені 57 років. З 30 років - фіброаденоматозом гр. залоз.
Відповідь: 28.07.2021

УЗД молочних залоз є більш інформативним для обстеження жінок до 40-45 років. У цьому віці в структурі молочної залози переважає залозиста тканина, яка більш зручна для обстеження за допомогою ультразвуку. Переважання в структурі молочних залоз жирової тканини, характерне для жінок старшого віку, вимагає мамографії. Крім того, певне значення має розмір молочних залоз. Для ультразвуку більш комфортним є робота з залозою меншого розміру, оскільки ультразвукова хвиля має певні обмеження глибини проникнення в тканини. Мамографія таких обмежень не має, навпаки, невеликий розмір грудей може бути незручним для її проведення.

УЗД незамінне для діагностики доброякісних утворень в молочних залозах (кісти, фіброаденоми і ін.), а також їх диференціації.

Мамографія є більш чутливим методом у діагностиці злоякісних утворень, хоча якісно виконане УЗД так само досить інформативне за діагностики типових варіантів злоякісних пухлин.

ІНОДІ для уточнення характеру патологічного процесу необхідно використовувати обидва методи дослідження.

Коболєва Анастасія Євгеніївна
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД). Досвід роботи 4 роки.
Здрастуйте, лікарю! Підкажіть, будь ласка, за виконання УЗД органів малого таза чи можна точно побачити спайкову хворобу? Дякуємо.
Відповідь: 28.07.2021

Звичайне ультразвукове дослідження не дозволяє достовірно виявити наявність спайок малого таза.

Лапароскопія - єдиний метод діагностики, який дозволяє виявити наявність спайкових зрощень між органами малого таза, оцінити тяжкість спайкового процесу і зруйнувати спайки під час процедури.

Всі інші методи дослідження (огляд в гінекологічному кріслі, гістеросальпінгографія, МРТ тазових органів) також можуть лише побічно підтвердити наявність спайок у малому тазі.

Коболєва Анастасія Євгеніївна
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД). Досвід роботи 4 роки.
Добридень! Чи можливе проведення УЗД черевної порожнини дитині шести років? Підозру на синдром подразненого кишечника зможемо підтвердити за допомогою УЗД?
Відповідь: 28.07.2021

Дитині 6 років потрібно проведення комплексного УЗД (печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза, селезінка, нирки) за підозри на СПК. СПК - діагноз виключення, для встановлення якого необхідно виконати цілий ряд досліджень, зокрема і УЗД.

Шевченко Олена Борисівна
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД). Вища категорія. Стаж роботи 31 рік.

Останні статті у блозі