Logo
0 800 30 11 77

Лохії (виділення після пологів): норма та патологія

Лохії (виділення після пологів): норма та патологія
Читати 5 хвилин | Створено: 19 квітня 2024 | Оновлено: 19 квітня 2024 | 1090 1090
Лохії — це вагінальні виділення після пологів. У нормі лохії тривають від чотирьох до шести тижнів і мають три стадії. Відхиленням є різке припинення кров'янистих виділень.

Що таке лохії?

Лохії — це виділення з піхви, які є нормою після природних пологів і кесаревого розтину. Виділення з'являються після відходження плаценти та тривають, поки слизова оболонка матки не заживе. Лохії після пологів нагадують менструацію. Виділення містять кров, слиз, білі кров'яні клітини та шматочки слизової оболонки матки.

Як утворюються лохії?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Післяпологові лохії з'являються, коли матка скорочується та позбувається надлишків крові та тканин, щоб повернутися до початкового стану. Змінам сприяє гормон окситоцин, що викликає скорочення матки під час і після пологів. Виділення з'являються в перший день після пологів і йдуть протягом чотирьох-шести тижнів.

Який вигляд мають лохії?

Лохії вигля дають як кров'янисті виділення, які поступово переходять у білуватий слиз. Темно- або яскраво-червоні виділення в післяпологовий період можуть бути рясними. Також лохії можуть виділятися зі згустками. Впродовж тижня виділення набувають рожево-коричневого кольору та стають більш водянистими. Через 10-14 днів після пологів виділення стають жовтуватими.

Лохії під час природних пологів

Виділення після природних пологів проявляються протягом одного-трьох днів після народження дитини. Запах лохій схожий на запах менструальної крові. Між четвертим і сьомим днями виділення набувають рожевого чи коричневого кольору, а кількість згустків зменшується. До кінця першого тижня виділення після пологів стають жовтими чи білими. Через чотири-шість тижнів лохії закінчуються.

Лохії після кесаревого розтину

Лохії після кесаревого розтину мають не такий рясний характер, як після природних пологів. Колір виділень після кесаревого розтину змінюється з червоного на коричневий, а потім — з жовтого на прозорий.

Стадії післяпологових виділень

Процес виділень лохій здійснюється в три стадії. Впродовж усього періоду кількість і характер виділень змінюється.

Перша стадія лохій

Перша стадія лохій, відома як «червона», починається одразу після народження дитини та триває до чотирьох днів. Лохії виглядають як рясні місячні після пологів. У період першої стадії спостерігаються темно- або яскраво-червоні виділення з невеликими згустками крові. Також можуть відчуватися легкі спазми в животі.

Друга стадія лохій

Серозні виділення, які є другою стадією, тривають від чотирьох до дванадцяти днів. Лохії мають рожево-коричневий відтінок і більш водянисту консистенцію. Кількість виділень помірна, також можуть спостерігатися невеликі згустки.

Третя стадія лохій

Лохії на третій стадії йдуть від дванадцяти днів до шести тижнів. Виділення мають жовтувато-білий колір, без згустків і крові. Лохії не мають запаху та мають слизову консистенцію.

Лохії (виділення після пологів)

Лохії (виділення після пологів)

Скільки йдуть виділення після пологів?

Лохії тривають від чотирьох до шести тижнів. Залежно від індивідуальних особливостей організму виділення можуть тривати до восьми тижнів. Кровотеча поступово зменшується впродовж перших двох тижнів після пологів. За збільшення кількості крові необхідно відвідати консультацію гінеколога.

Чим лохії відрізняються від менструації?

Місячні після пологів і лохії схожі запахом і темно-червоним кольором виділень. Критичні дні після пологів і лохії також схожі тим, що кровотеча затихає, перш ніж припинитися.

Різниця між лохіями та менструацією після пологів полягає в тривалості. Лохії йдуть протягом чотирьох-шести тижнів, а місячні — п'яти-семи днів. Відрізнити лохії чи місячні можна за зміною кольору виділень. Лохії починають світлішати через сім днів після початку, а кров до кінця місячних темніє.

Ознаки патологічних виділень після пологів

Виділення після пологів мають насторожити за аномальної кровотечі та надмірного згортання крові. Патологічні ознаки виділень після пологів:

  • зеленуватий колір виділень;
  • неприємний запах;
  • великі згустки крові;
  • лихоманка й озноб;
  • запаморочення;
  • сильні спазми чи біль в зоні таза.

Також звернутися до гінеколога необхідно за набряку та болю в зоні піхви після пологів. Симптоми можуть вказувати на розвиток лохіометри — ускладнень післяпологового періоду, за яких лохії затримуються в порожнині матки.

Гігієна при виділеннях після пологів

Гігієна при виділеннях після пологів включає використання гігієнічних прокладок впродовж чотирьох-шести тижнів. Не рекомендується використовувати тампони, які можуть призвести до потрапляння бактерій у матку та викликати розвиток інфекційних захворювань. Після пологів необхідно використовувати білизну з натуральних тканин та очищувальний засіб для інтимного догляду.

Гінекологія в ОН Клінік Ужгород

Лохії (виділення після пологів): норма та патологія - Гарчар Майя Павлівна
Гарчар Майя Павлівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Коли починаються місячні після пологів?

Місячні після пологів починаються через п'ять-шість тижнів після пологів при штучному вигодовуванні. За годування грудьми менструація може відновитися після припинення нічного годування чи відлучення від грудей.

2. Що ще може спричинити кровотечу після пологів?

Кровотеча після пологів може свідчити про порушення в роботі сечового міхура, розрив піхви та порушення згортання крові. Через недостатнє скорочення матки може виникнути атонія (втрата тонусу матки). Зрозуміти, що матка скоротилася після пологів, можна за больовими відчуттями, що нагадують легкі перейми. Больовий синдром посилюється під час годування грудьми.

3. Що робити, якщо лохії не припинилися?

Лохії тривають до шести тижнів і відрізняються поступовою зміною кольору та кількості виділень. Якщо лохії не припинилися протягом восьми тижнів, необхідно звернутися до гінеколога. Тривалі виділення можуть свідчити про скупчення лохій у матці.

4. Чи можна завагітніти під час лохій?

Зачати дитину можна в період виділення лохій. Вагітність може настати через три тижні після пологів. Лікарі рекомендують утриматися від зачаття до припинення лохій.

5. Чи можуть лохії йти з перервами?

Лохії виділяються впродовж чотирьох-шести тижнів. Виділення можуть посилюватися в ранковий час, у період годування грудьми чи після фізичної активності. За повного зникнення лохій необхідно звернутися до лікаря.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Лохії (виділення після пологів): норма та патологія
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Лохії (виділення після пологів): норма та патологія
Стаття перевірена: Пузако Наталія Геннадіївна
Лікар гінеколог-ендокринолог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Анна 1 тиждень тому
Добрий день! Через скільки можна займатися сексом після кесаревого?
Відповісти
Добрий день! Рекомендується утриматися від інтимної близькості протягом шести тижнів після кесаревого розтину. Мастурбація допускається через кілька днів після пологів.
Валентина 1 тиждень тому
Добрий день! Підкажіть, будь ласка, коли закінчуються лохії?
Відповісти
Добрий день! Лохії після пологів йдуть протягом чотирьох-шести тижнів. Залежно від індивідуальних особливостей організму виділення можуть тривати до восьми тижнів.
Аліна 1 тиждень тому
Добрий день! Йдуть коричневі виділення через 2 місяці після пологів. Чи варто звернутися до лікаря?
Відповісти
Доброго дня! Коричневі виділення через два місяці після пологів можуть свідчити про відновлення менструального циклу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн