Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Що таке антидепресанти та коли їх призначають?

Що таке антидепресанти та коли їх призначають?
Читати 10 хвилин | Створено: 23 квітня 2024 | Оновлено: 23 квітня 2024 | 524 524
1. Що таке антидепресанти? 2. Кому показані антидепресанти? 3. Як діють антидепресанти? 4. Які бувають антидепресанти? 5. Як вибрати потрібні антидепресанти? 6. Хто виписує антидепресанти? 7. Чи можна купити антидепресанти без рецепта лікаря? 8. Як правильно приймати антидепресанти? 9. Скільки часу потрібно, щоб антидепресанти подіяли? 10. Як зрозуміти, що антидепресанти діють? 11. Що робити, якщо я забув прийняти антидепресанти? 12. Як зрозуміти, що антидепресанти не підходять? 13. Чи викликають антидепресанти залежність? 14. Чи викликають антидепресанти набір ваги? 15. Чи можна приймати антидепресанти під час вагітності? 16. Чи можна приймати антидепресанти дітям і підліткам? 17. Чи можна пити алкоголь з антидепресантами? 18. Чи можна водити машину, якщо приймаєш антидепресанти? 19. Чи можна приймати антидепресанти постійно? 20. Які ліки не можна приймати разом з антидепресантами? 21. Що робити за передозування антидепресантами? 22. Що таке синдром відміни антидепресантів? 23. Як відновитися після антидепресантів? 24. Які побічні ефекти антидепресантів? 25. Кому протипоказані антидепресанти? 26. Які існують альтернативи антидепресантам?
1

Що таке антидепресанти?

Антидепресанти — це психотропні ліки, які застосовуються для лікування депресії, тривожних розладів та інших психічних порушень. Антидепресанти використовують як пігулки від безсоння та депресії, покращують настрій та емоційний стан. Для лікування депресії, крім антидепресантів, лікар може призначити психотерапію (розмовну терапію, метою якої є допомогти людині виявити та змінити емоції, думки та поведінку за допомогою бесід з психотерапевтом).

Антидепресанти — лікарські препарати, які використовуються для нормалізації роботи центральної нервової системи. Для підбору антидепресантів необхідно звернутися до психіатра чи психотерапевта.

2

Кому показані антидепресанти?

Психотерапевт виписує антидепресанти для лікування клінічної депресії. Інші показання до прийому антидепресантів:

Антидепресанти можуть призначатися для лікування алкогольної та наркотичної залежності. Також антидепресанти можуть застосовуватися при клімаксі та для лікування післяпологової депресії (за відсутності грудного вигодовування).

Поставте своє питання Дитячому психіатру
«ОН Клінік»

3

Як діють антидепресанти?

Антидепресанти діють за рахунок підвищення рівня хімічних речовин у мозку (трансмітерів). Таблетки від депресії підвищують рівень серотоніну, норадреналіну, за рахунок чого поліпшуються зв'язки між нейронами мозку. Антидепресанти покращують роботу мозку, внаслідок чого підвищується настрій, поліпшується пам'ять і концентрація уваги.

4

Які бувають антидепресанти?

Антидепресанти бувають сильної та легкої дії. Сильні антидепресанти використовуються для лікування клінічної депресії. Легкі антидепресанти призначають за тривожних і сезонних афективних розладів. Інші види антидепресантів:

Порівняльна таблиця антидепресантів

Вид антидепресанту

Відмінні риси

Селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС/SSRI)

Антидепресанти нового покоління. Легко переносяться, викликають мало побічних ефектів. Діючі речовини: флуоксетин гідрохлорид чи сертралін.

Інгібітори зворотного захоплення серотоніну та норадреналіну

Антидепресанти третього покоління, які добре переносяться та використовуються для лікування тривожних розладів, фобій, депресії. Діючі речовини:  дулоксетин, венлафаксин.

Трициклічні антидепресанти

Давніший клас антидепресантів, який використовується для лікування резистентної депресії, має низку побічних ефектів. Діючі речовини:  нортриптилін, іміпрамін, амітриптилін.

Інгібітори моноаміноксидази (Інгібітори МАО)

Добре підвищують рівень серотоніну, але мають побічні ефекти. Діючі речовини: парнат, фенелзин.

У ТОП-10 антидепресантів входять селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну, оскільки вони практично не викликають побічних ефектів. Підібрати вид антидепресанту можна на консультації психотерапевта.

5

Як вибрати потрібні антидепресанти?

Вибір відповідних антидепресантів здійснює психотерапевт після обстеження. Фактори, що впливають на вибір антидепресантів:

  • клінічні симптоми (порушення сну, тривожність, суїцидальні думки);
  • можливі побічні ефекти (людям з серцево-судинними захворюваннями можуть призначатися легкі антидепресанти);
  • сімейний анамнез;
  • взаємодія з іншими лікарськими препаратами.

Лікар враховує загальний стан здоров'я, щоб антидепресанти не посилювали симптоми хронічних захворювань. При виборі ліків від депресії може знадобитися додаткова консультація терапевта.

6

Хто виписує антидепресанти?

Підбирає та виписує антидепресанти психіатр або психотерапевт. Також призначити антидепресанти може невролог або сімейний лікар. Психолог не має медичної освіти, тому не може призначати прийом антидепресантів.

7

Чи можна купити антидепресанти без рецепта лікаря?

Антидепресанти належать до психотропних препаратів, тому вони не продаються без рецепта. Сильні та антидепресанти легкої дії відпускаються в аптеці тільки за рецептом лікаря. Щоб купити антидепресанти, необхідно пройти обстеження у психіатра чи психотерапевта й отримати рецепт на лікарські препарати.

8

Як правильно приймати антидепресанти?

Антидепресанти слід приймати строго за приписом лікаря. Правила прийому антидепресантів:

  • краще пити антидепресанти в один і той самий час (вранці чи ввечері);
  • починати прийом антидепресантів необхідно з мінімального дозування, поступово збільшуючи дозу;
  • не рекомендується пропускати прийом препаратів від депресії;
  • різко не переривати прийом антидепресантів, щоб не погіршити стан;
  • під час прийому таблеток потрібно стежити за своїм психоемоційним станом (настроєм, сном, емоціями).

За появи побічних ефектів (сухості в роті, нудоти) під час прийому антидепресантів необхідно повідомити про них лікаря. Психотерапевт може знизити дозування антидепресантів для літніх людей або пацієнтів, які страждають на серцево-судинні захворювання.

9

Скільки часу потрібно, щоб антидепресанти подіяли?

Антидепресанти починають діяти після трьох-чотирьох тижнів після початку їх прийому. Антидепресанти роблять психоемоційний стан стабільним приблизно після шести-восьми тижнів лікування. Час терапевтичної дії препарату залежить від тяжкості симптомів, типу антидепресантів та індивідуальних особливостей пацієнта.

10

Як зрозуміти, що антидепресанти діють?

Зрозуміти, що антидепресант діє, можна за поліпшенням психоемоційного стану. Ознаки ефективності антидепресанту:

  • поліпшення сну;
  • нормалізація апетиту;
  • поліпшення пам'яті та концентрації уваги;
  • зменшення тривоги;
  • поява енергії;
  • поліпшення соціальної активності (готовності людини до спілкування та взаємодії з іншими людьми).

Настрій може одразу не покращитися, але пацієнт може помічати появу сил і мотивації. Після початку дії препарату та поліпшення самопочуття не можна різко припиняти прийом антидепресантів.

11

Що робити, якщо я забув прийняти антидепресанти?

Важливо не пропускати жодну дозу антидепресанту, щоб не знизити ефективність лікування. Якщо ви забули прийняти антидепресант, наступну дозу потрібно випити у звичайний час. Не можна приймати подвійну дозу антидепресанту, щоб не з'явилося побічних ефектів (запаморочення, нудоти).

12

Як зрозуміти, що антидепресанти не підходять?

Зрозуміти, що антидепресанти не підходять, можна за відсутністю поліпшення стану після чотирьох тижнів прийому препарату. Змінити терапію необхідно за погіршення симптомів під час прийому антидепресантів (посилення тривожності, поява суїцидальних думок).

Антидепресанти можуть не підійти через індивідуальну непереносимість компонентів препарату. Можуть з'явитися алергічні реакції, розлади травлення. За погіршення психоемоційного чи фізичного стану на фоні прийому антидепресантів потрібно звернутися до лікаря.

13

Чи викликають антидепресанти залежність?

Сучасні антидепресанти не викликають залежність на фізичному рівні. У деяких пацієнтів може виникнути психологічний страх синдрому відміни та погіршення стану після припинення прийому препаратів. При контролі прийому антидепресантів і правильному їх скасуванні зі зниженням дозування не виникає залежності та побічних ефектів.

14

Чи викликають антидепресанти набір ваги?

Лікування антидепресантами може призвести до набору ваги. Таблетки від депресії сприяють поліпшенню апетиту, що може сприяти переїданню та появі зайвих кілограмів. Щоб контролювати вагу під час прийому антидепресантів, необхідно стежити за кількістю споживаних калорій і займатися помірним фізичним навантаженням.

15

Чи можна приймати антидепресанти під час вагітності?

Приймати антидепресанти не рекомендується під час вагітності, оскільки препарати можуть мати негативний вплив на розвиток плода. Рішення про лікування антидепресантами під час вагітності приймає лікар. Якщо ризик наслідків депресії для виношування плода перевищує ризик виникнення побічних ефектів від препаратів, може бути призначений прийом легких антидепресантів.

16

Чи можна приймати антидепресанти дітям і підліткам?

Антидепресанти не рекомендується приймати дітям і підліткам. До 18 років для лікування депресії зазвичай призначається курс психотерапії. У деяких випадках за тяжкої депресії лікар може призначити прийом легких антидепресантів підліткам з 12 років.

17

Чи можна пити алкоголь з антидепресантами?

Змішувати антидепресанти й алкоголь не рекомендується. Якщо пити алкоголь після антидепресантів, можна посилити побічні ефекти (сонливість, запаморочення). Менший ризик появи ускладнень після алкоголю при лікуванні інгібіторами зворотного захоплення серотоніну, але бажано уникати прийому спиртного. Також під час вживання антидепресантів заборонено вживати наркотики (канабіс, кокаїн, амфетамін).

18

Чи можна водити машину, якщо приймаєш антидепресанти?

Антидепресанти нового покоління не впливають на здатність водити машину. Але в перші дні прийому антидепресантів можуть виникнути побічні ефекти у вигляді сонливості та запаморочення. Перш ніж сісти за кермо, необхідно переконатися в контролі координації рухів і концентрації уваги, щоб не створити аварійну ситуацію на дорозі.

19

Чи можна приймати антидепресанти постійно?

Рішення про тривалість приймання антидепресантів приймає психотерапевт, залежно від симптоматики та стану пацієнта. Легка форма депресії чи тривожного розладу може передбачати короткочасне лікування антидепресантами. За хронічної та рецидивуючої депресії може знадобитися тривале та постійне приймання таблеток.

20

Які ліки не можна приймати разом з антидепресантами?

Деякі ліки не можна приймати разом з антидепресантами, оскільки вони можуть посилити їхню дію та призвести до появи побічних ефектів. Список препаратів, що посилюють дію антидепресантів:

  • снодійні;
  • антикоагулянти;
  • інші антидепресанти;
  • опіоїди;
  • анальгетики.

З обережністю потрібно приймати знеболювальні препарати з антидепресантами, оскільки існує ризик посилення побічних ефектів. Також не рекомендується змішувати антидепресанти з іншими психотропними ліками.

21

Що робити за передозування антидепресантами?

Передозування антидепресантами може виникнути за перевищення дози, зазначеної лікарем. Симптоми передозування антидепресантами:

При сильному перевищенні дози антидепресантів людина може впасти в кому. Також наслідком після антидепресантів може бути серотоніновий синдром, який проявляється у вигляді судом, тремору та високої температури. При появі цих симптомів необхідно викликати швидку допомогу.

22

Що таке синдром відміни антидепресантів?

Синдром відміни антидепресантів — поява побічних ефектів, пов'язаних з різким припиненням застосування ліків від депресії. Можуть з'являтися симптоми у вигляді головного болю, пітливості, нудоти. Також можуть посилюватися тривожність і збудження.

Щоб пережити синдром відміни антидепресантів, необхідно знижувати їх дозування поступово. Зазвичай синдром відміни антидепресантів триває близько одного-двох тижнів і не викликає сильного дискомфорту.

23

Як відновитися після антидепресантів?

Щоб відновитися після антидепресантів, необхідно підтримувати здоровий спосіб життя й уникати стресових ситуацій. Способи відновлення після лікування антидепресантами:

  • збалансоване харчування;
  • помірне фізичне навантаження;
  • регулярний сон (близько семи-восьми годин на добу);
  • підтримка з боку близьких людей.

Лікар може призначити сеанси психотерапії, що дають змогу нормалізувати життя після антидепресантів. Також рекомендується уникати вживання алкоголю та наркотичних речовин.

24

Які побічні ефекти антидепресантів?

Під час лікування антидепресантами в перші дні можуть виникнути побічні ефекти у вигляді слабкості та дратівливості. Інші побічні ефекти антидепресантів:

  • сонливість;
  • запаморочення;
  • потемніння в очах;
  • сухість у роті;
  • стрибки пульсу й артеріального тиску;
  • тривога;
  • зниження лібідо (сексуального бажання);
  • порушення випорожнення (діарея чи закреп).

Під час прийому сучасних антидепресантів побічні явища незначні, виникають рідко та не завдають сильного дискомфорту. Побічні явища від антидепресантів минають впродовж трьох-десяти днів.

25

Кому протипоказані антидепресанти?

Антидепресанти не рекомендується застосовувати вагітним жінкам і жінкам-годувальницям, дітям до 18 років. Інші протипоказання до антидепресантів:

  • порушення згортання крові;
  • епілепсія;
  • деменція;
  • алергічна реакція на компоненти препарату;
  • тяжкі серцево-судинні захворювання (тромбоз, інфаркт).

Також не рекомендується приймати антидепресанти пацієнтам з біполярним розладом. З обережністю потрібно приймати препарати при виразковій хворобі, оскільки може збільшитися ризик внутрішніх кровотеч.

26

Які існують альтернативи антидепресантам?

Альтернативою інгібіторам зворотного захоплення серотоніну можуть бути природні та рослинні антидепресанти, які застосовують за легкої та сезонної депресії. Також лікар може призначити прийом антитривожних засобів і транквілізаторів. Найкращою альтернативою антидепресантам є психотерапія, що допомагає усвідомити причину появи захворювання, тривожних думок, зниженого настрою та знайти рішення проблем.

Дитяча психіатрія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке антидепресанти та коли їх призначають? - Матковська Тетяна Миколаївна
Матковська Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке антидепресанти та коли їх призначають?
Лікар-психіатр. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Що таке антидепресанти та коли їх призначають?
Лікар-психіатр, дитячий психіатр. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Валентина 5 днів тому
Добрий вечір. Цікавить питання: чи є фенібут антидепресантом чи ні?
Відповісти
Добрий вечір. Фенібут не належить до класу антидепресантів. Препарат може застосовуватися для прискорення кровообігу головного мозку, поліпшення пам'яті та концентрації уваги.
Надія 1 тиждень тому
Добрий день. Чи можна приймати антидепресант Фейс для лікування депресії?
Відповісти
Добрий день. Препарат з такою назвою не входить до списку ліків, які приймають у разі депресії. Для лікування депресії та вибору антидепресанту необхідно звернутися до психіатра або психотерапевта.
Анжела 1 тиждень тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, біфрен — це антидепресант чи ні?
Відповісти
Доброго дня. Біфрен не є антидепресантом і відпускається без рецепта. Біфрен належить до ноотропних засобів, що поліпшують роботу головного мозку.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн