Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Як справлятися з сезонною депресією та тривогою

Як справлятися з сезонною депресією та тривогою
Читати 6 хвилин | Створено: 25 серпня 2023 | Оновлено: 25 серпня 2023 | 3463 3463
1. Що таке сезонна депресія? 2. Коли починається сезонна депресія? 3. Як проявляється синдром сезонного розладу? 4. Основні причини сезонної депресії 5. Хто більше схильний до сезонної депресії? 6. Як відрізнити поганий настрій від сезонної депресії? 7. Чи можна самостійно впоратися із сезонною депресією? 8. Як зрозуміти, що потрібно звернутися до лікаря за сезонної депресії? 9. До якого лікаря звертатися в разі сезонної депресії? 10. Скільки триває сезонна депресія без лікування? 11. Як лікувати сезонну депресію? 12. Чим схожі зимові та літні сезонні афективні розлади? 13. Чим відрізняються зимові та літні сезонні афективні розлади? 14. Що може посилити сезонну депресію? 15. Чого не вистачає в організмі під час осінньої депресії? 16. Які продукти харчування допомагають у боротьбі із сезонною депресією? 17. Як уникнути сезонної депресії: методи профілактики
1

Що таке сезонна депресія?

Сезонна депресія (сезонний афективний розлад), що супроводжується почуттям смутку, нестачею енергії, сонливістю і втратою інтересу до повсякденних занять, виникає переважно пізньої осені. Зміна пір року супроводжується скороченням світлового дня, зниженням середньодобової температури та переважанням похмурої погоди. У результаті погіршується психоемоційний стан, і ми можемо впадати в депресію.

Сезонна депресія — це різновид депресії, яка розвивається з прив'язкою до пори року. Депресивні загострення можуть проявлятися з пізньої осені або ранньої зими до початку весни або літа.

2

Коли починається сезонна депресія?

Сезонний депресивний розлад характеризується розмитими часовими межами і залежить від індивідуальних особливостей організму, а також від кліматичних умов (переважаючої погоди, часу сходу і заходу сонця). Симптоми сезонної депресії можуть посилюватися не тільки восени та взимку, але також і навесні.

Поставте своє питання Дитячому психіатру
«ОН Клінік»

3

Як проявляється синдром сезонного розладу?

Сезонний депресивний розлад може проявлятися почуттями смутку, печалі, відчаю, провини, пригніченості, безнадійності та марності. Симптоми сезонної депресії:

  • занепад сил;
  • апатія;
  • зниження концентрації уваги;
  • занепокоєння;
  • підвищена збудливість;
  • тривожність;
  • дратівливість, агресивність (характерні для депресії під час клімаксу);
  • порушення сну (безсоння, пересипання, постійна сонливість);
  • зловживання вуглеводною їжею, збільшення ваги;
  • втрата апетиту, схуднення;
  • відчуття важкості в кінцівках;
  • зниження статевого потягу.

Для сезонного депресивного розладу характерне уникнення соціальних контактів, вживання спиртного і порушення харчової поведінки. Важкі форми депресії можуть супроводжуватися думками про смерть або самогубство.

Сезонна депресія у дітей проявляється неуважністю, замкнутістю, частою зміною настрою і зниженням самооцінки. Діти дошкільного віку можуть висловлювати свої почуття під час депресії за допомогою малюнків, у яких переважають темні відтінки.

4

Основні причини сезонної депресії

Точних факторів ризику розвитку сезонного депресивного розладу не встановлено. Причини депресії:

Причинами сезонної депресії також є гормональні перепади. Активність серотоніну, який є одним із нейромедіаторів, що передають сигнали між нейронами і виробляється під дією сонячного світла, знижується в холодну пору року.

Водночас збільшується синтез мелатоніну — гормону, який необхідний для підтримання нормального циклу сну і неспання. Механізм адаптації до сезонних змін тривалості дня порушується, що призводить до порушень сну і поведінки.

У жінок можуть спостерігатися перепади настрою перед менструацією на тлі зміни рівнів естрогену і прогестерону (жіночих статевих гормонів, від яких залежить розвиток і функціонування репродуктивної системи). Симптоми, що виникають, у побуті називають депресією перед ПМС.

5

Хто більше схильний до сезонної депресії?

Несприятливими факторами є наявність родичів із симптомами сезонної (наприклад, осінньої) депресії. Депресивна симптоматика може посилюватися:

  • при проживанні за полярним колом, де вкрай мало сонячного світла;
  • у метеозалежних людей;
  • на тлі біполярного розладу;
  • у гіперактивних людей.

Ризик виникнення сезонної депресії підвищується при синдромі дефіциту уваги. Загострення депресивного розладу також можуть посилюватися загостреннями маній або нападами паніки.

6

Як відрізнити поганий настрій від сезонної депресії?

Наявність поганого настрою не є підставою для діагностування сезонної депресії, яка включає цілу групу симптомів, наприклад, апатію, розлад харчової поведінки, прагнення до самоізоляції, виникнення думок про безглуздість життя. Щоб не дати собі впасти у важку депресію, необхідно звернутися по медичну допомогу за перших ознак захворювання.

7

Чи можна самостійно впоратися із сезонною депресією?

Спроби самостійно позбутися весняної, осінньої або зимової депресії без участі лікаря можуть призвести до посилення симптомів депресивного розладу. Організаційні заходи, наприклад, зміна добового розпорядку, мають лише частковий ефект, не усуваючи ключові причини депресії.

8

Як зрозуміти, що потрібно звернутися до лікаря за сезонної депресії?

За симптомів сезонної депресії необхідна консультація психіатра. Самостійно усунути прояви депресивного розладу не вдасться. Не рекомендується відтягувати візит до медичного фахівця і намагатися лікувати осінню, зимову або весняну депресію без участі лікаря.

9

До якого лікаря звертатися в разі сезонної депресії?

У разі осіннього, зимового або весняного загострення депресії необхідно звернутися до психолога або психіатра. Лікар проведе діагностику і призначить лікування.

10

Скільки триває сезонна депресія без лікування?

Депресія може проявлятися кожної осені, зими та весни протягом багаторічного періоду. Симптоми не усуваються без медикаментозного лікування і призводять до зниження якості життя.

11

Як лікувати сезонну депресію?

Діагностика сезонних депресій включає огляд, аналіз скарг, вивчення анамнезу, лабораторні дослідження крові та УЗД щитовидної залози. Лікування сезонної депресії включає: 

  • світлотерапію. Світлова терапія сезонної депресії передбачає перебування пацієнта в приміщенні з яскравими лампами;
  • когнітивно-поведінкову терапію (різновид психотерапії, що допомагає виявити і змінити негативні думки та установки);
  • прийом антидепресантів (покращують психоемоційний стан, регулюючи рівень серотоніну в організмі);
  • підвищення вітаміну D в організмі.

Також може застосовуватися колірна терапія сезонної депресії (вплив синього і яскравого білого світла). Для лікування сезонної депресії у дітей використовують методи, аналогічні терапії для дорослих, тільки препарати призначають у зменшеному дозуванні.

12

Чим схожі зимові та літні сезонні афективні розлади?

Сезонна депресія взимку і влітку проявляється занепокоєнням, збудженням, роздратуванням, провиною, сумом, важкістю в кінцівках, відчуттям марності і безцільності будь-якої діяльності.

Подібність прояву сезонної депресії влітку та взимку

Частота прояву симптомів

Більша частина дня (майже щодня)

Працездатність, концентрація уваги

Низькі

Ставлення до трудової та соціальної діяльності

Байдуже

Однією з ключових ознак депресії в будь-яку пору року є переважання поганого (сумного, печального) настрою, який не залежить від зовнішніх чинників.

13

Чим відрізняються зимові та літні сезонні афективні розлади?

Вплив погоди на депресію може проявлятися різними симптомами взимку та влітку.

Сезонні афективні розлади в холодну і теплу пору року

Що змінюється?

САР в осінньо-зимовий період

САР у літній період

Якість сну

Пересипання (гіперсомнія)

Недосипання (безсоння)

Харчова поведінка

Підвищений апетит (при депресії може посилитися потяг до продуктів з високим вмістом вуглеводів), збільшення ваги

Поганий апетит, втрата ваги

Поведінкові особливості

Соціальна ізоляція, апатичність

Занепокоєння, збудження, тривожність, агресивність, підвищена дратівливість

Симптоматика літньої та зимової депресії може посилюватися наявністю супутніх захворювань (наприклад, ендокринної системи).

14

Що може посилити сезонну депресію?

Ускладнення сезонного депресивного розладу виникають при ожирінні, цукровому діабеті, ішемії, гіпертонії та обструктивній хворобі легенів. Підвищений ризик посилення депресивних симптомів зумовлений зловживанням алкоголем, підвищеною тривожністю, фобіями, конфліктами і панічними розладами.

15

Чого не вистачає в організмі під час осінньої депресії?

Восени через нестачу сонячного світла знижується вироблення серотоніну — гормону, що впливає на настрій, апетит і сон, а зниження рівня серотоніну призводить до депресії. Незбалансоване харчування може спричиняти дефіцит вітамінів групи B, які беруть участь у виробництві хімічних речовин, що впливають на функції мозку. У разі вітамінної недостатності симптоми осінньої хандри можуть посилюватися.

Сезонні коливання вітаміну D, що виробляється в організмі під дією сонця, також є несприятливими чинниками. Що істотніший дефіцит вітаміну, то вищий ризик розвитку депресії. Усунення нестачі вітамінів є допоміжним заходом терапії та способом профілактики ускладнень. Боротися із сезонною депресією можна за допомогою комплексного лікування, призначеного лікарем, яке неможливо замінити прийомом вітамінних добавок.

16

Які продукти харчування допомагають у боротьбі із сезонною депресією?

Осіння, зимова і весняна депресія — це захворювання, яке неможливо вилікувати за рахунок дієтотерапії. Психіатр може порекомендувати внести зміни в раціон як доповнення до лікувального курсу. Дієта в разі депресії:

  • продукти з вітаміном Д (печінка тріски, лосось, сардини);
  • вітамін B12 (яловича печінка, лосось, тунець);
  • фолієва кислота (темно-зелені листові овочі, бобові, цитрусові);
  • омега-3-жирні кислоти (скумбрія, тунець, насіння льону, волоські горіхи, соєва олія).

У разі депресії рекомендується відмовитися від алкоголю. Також слід обмежити споживання кофеїнових та енергетичних напоїв.

17

Як уникнути сезонної депресії: методи профілактики

Запобігти появі сезонної депресії можна завдяки прогулянкам на свіжому повітрі та прийняттю сонячних ванн. Також рекомендується знизити рівень стресу, підвищити фізичну активність і нормалізувати сон.

Дитяча психіатрія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як справлятися з сезонною депресією та тривогою - Матковська Тетяна Миколаївна
Матковська Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як справлятися з сезонною депресією та тривогою
Лікар-психіатр. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як справлятися з сезонною депресією та тривогою
Лікар-психіатр, дитячий психіатр. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

- 5 місяців тому
Добрий день. Депресивні симптоми є індивідуальними. Наприклад, відчуття можуть описуватися як втома, важкість у руках і ногах або погіршення апетиту. При появі ознак осінньої, зимової або весняної депресії необхідно проконсультуватися з лікарем.
Відповісти
Светлана 5 місяців тому
Добрий вечір. Як відчувається сезонна депресія фізично?
Відповісти
Ольга 6 місяців тому
Добрий день. Чому сезонна депресія відбувається восени та взимку?
Відповісти
Добрий день. Депресія є реакцією організму на зменшення тривалості світлового дня та недостатню кількість сонячних днів. Депресія може виникати через погіршення погоди (опадів, низької температури, хмарності), характерного для осінньо-зимового періоду.
Юлия 7 місяців тому
Доброго дня. Яку музику краще слухати під час осінньої депресії?
Відповісти
Добрий день. Бажано слухати музичні твори, які приносять задоволення і сприяють полегшенню депресивних симптомів. У разі депресії, що супроводжується зацикленням на негативних думках, навіть весела музика може погіршити стан у разі багаторазового прослуховування.
Мария 7 місяців тому
Добрий вечір. Чому в мене влітку виявилася депресія?
Відповісти
Добрий день. Депресія може проявитися в будь-яку пору року. Факторами ризику є гормональні збої, вітамінний дефіцит або малорухливий спосіб життя. Точні причини допоможе встановити лікар.
Лина 7 місяців тому
Доброго дня. Як зрозуміти, що в тебе сезонна депресія, а не просто лінь?
Відповісти
Добрий день. Лінь можна інтерпретувати як небажання виконувати певну роботу, при цьому не спостерігається погіршення психоемоційного стану. Симптоми сезонної депресії включають тривалий безрадісний стан, зміни мислення та поведінки, які не характерні для ліні.
Ганна 7 місяців тому
Добрий день. Які вітаміни пити від осінньої хандри?
Відповісти
Добрий день. За появи ознак загострення депресії восени рекомендується проконсультуватися з лікарем, який призначить необхідні препарати, зокрема вітаміни групи B і D (для поліпшення настрою).
Олена 8 місяців тому
Добрий вечір. Чому в мене восени слабкість і хочеться спати?
Відповісти
Добрий день. Сонливість і занепад сил є реакціями організму на зменшення тривалості світлового дня, дефіцит серотоніну і надлишок мелатоніну. Також слабкість і сонливість можуть зумовлюватися нестачею фізичних навантажень.
Катерина 8 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чи потрібно гуляти під час сезонної депресії?
Відповісти
Добрий день. Так, прогулянки на свіжому повітрі (особливо в сонячну погоду) благотворно впливають на нервову систему і самопочуття за умови проходження основного курсу лікування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!