Logo
0 800 30 11 77

Коли потрібно звертатися до психолога та як його вибрати?

Коли потрібно звертатися до психолога та як його вибрати?
Читати 7 хвилин | Створено: 16 травня 2022 | Оновлено: 16 травня 2022 | 28960 28960
Психолог допомагає знайти вихід із кризових ситуацій (конфліктні ситуації в сім'ї, проблеми на роботі, емоційне вигорання).

Без кваліфікованої допомоги тривалий стрес та емоційні потрясіння можуть призвести до затяжної депресії та проблем зі здоров'ям.

Хто такий психолог?

Психолог — це фахівець, який допомагає знаходити здорові способи розв’язання психологічних проблем. Його головне завдання полягає у підтримці нормальної роботи психіки.

Професія психолога, на відміну від психотерапевта і психіатра, зазвичай передбачає наявність гуманітарного освіти. Фахівець працює з людьми, які зіштовхнулися із психологічними труднощами, наприклад, хронічним стресом, проблемами на роботі, конфліктами в родині. Також він допомагає подолати невпевненість у собі та самореалізуватися.

До компетенції психолога не входять постановка діагнозу та призначення медикаментів. Проте він бере участь у соціально-психологічній реабілітації пацієнтів, які пережили травматичні події.

Що робить психолог?

Поставте своє питання Психологу
«ОН Клінік»

Галузь роботи психолога — кризові ситуації та проблеми, пов'язані з психічним здоров'ям. Наприклад, він допомагає людині з симптомами депресії та тривоги.

Психолог використовує різні психологічні методики залежно від проблеми, з якою до нього звернулися. Поширеним підходом є використання розмовної терапії. Методика спрямована на пошук прихованих значень почуттів клієнта та дозволяє позбутися симптомів і покращити емоційне самопочуття. За потреби психолог може взаємодіяти з іншими медичними співробітниками (сімейним лікарем, психіатром), щоб забезпечити клієнту належну терапію.

Які існують психологи?

Існує багато галузей, на яких може спеціалізуватися психолог, наприклад, практична психологія, клінічна психологія, психологія розвитку, психологія впливу тощо. Кожна галузь сконцентрована на різних цілях та сферах життя людини.

У широкому розумінні практичний психолог — це будь-який фахівець, який застосовує психологічні методики на практиці. Основна функція практичного психолога полягає у наданні психологічної допомоги людям, які її потребують.

Клінічний психолог забезпечує підтримку та догляд за людьми з проблемами психічного здоров'я та поведінки. Він також допомагає справлятися з психологічними симптомами (невпевненість у собі, почуття безвиході), спричиненими іншими проблемами зі здоров'ям (еректильною дисфункцією, коронавірусом, онкопатологією).

Психолог стосунків допомагає конструктивно обговорити проблеми та налагодити взаємини в парі. Психолог впливу працює з тим, як людина інтерпретує ситуації, та впливом цих інтерпретацій на людську поведінку, почуття та емоції.

З якого віку можна звертатися до психолога?

Психологічна допомога може знадобитися у будь-якому віці. Однак для дітей віком до 5-6 років консультація фахівця може бути малоефективна, оскільки дитина у цьому віці ще сильно прив'язана до батьків і піддається лише їхньому впливу. Дитячий психолог може оцінити готовність дитини до школи та допомогти в процесі адаптації до нового середовища та режиму дня. Психолог для підлітка необхідний за різкої зміни настрою, прояву агресії, скритності та уникнення спілкування з людьми. Також фахівець може допомогти впоратися з хвилюванням під час закінчення школи та вступу до університету.

Коли потрібно звертатися до психолога?

Послуга психолога може бути корисною кожному, хто відчуває емоційні, поведінкові чи когнітивні (погіршення пам'яті, зниження концентрації уваги) проблеми. Також фахівець допоможе впоратися з хронічним стресом, спричиненим конфліктами, втратою роботи або зміною навколишнього середовища. Симптоми хронічного стресу включають:

  • часті головні болі, мігрень;
  • дратівливість, спалахи гніву;
  • швидку стомлюваність;
  • порушення сну (безсоння або неспокійний сон);
  • проблеми з концентрацією уваги;
  • втрату апетиту, проблеми з травленням;
  • часті застуди.

Звернутися до психолога потрібно у разі панічних атак, які проявляються нападами задухи, порушенням серцевого ритму, ознобом, хвилями жару чи холоду. Щоб допомогти клієнту позбутися панічних атак, фахівець індивідуально підбирає психологічну методику залежно від причин симптомів.

Як вибрати психолога?

Основний критерій, який допоможе вибрати психолога, — це дотримання професійної етики. Психолог не повинен давати оцінок вашим діям і почуттям чи критикувати їх. Він також не порушує межі людини, не нав'язує допомоги та не дає порад, як правильно жити.

Обов'язково запитайте психолога про освіту та досвід розв’язання проблем, подібних до ваших. Також уточніть у фахівця, які методи він застосовує у роботі, — професіонал зможе описати їхню суть коротко і зрозуміло, без складної термінології.

Під час вибору психолога також орієнтуйтесь на власні відчуття. Спілкування має бути комфортним і легким. Якщо у розмові відчувається напруження, краще пошукати іншого фахівця.

Як відбувається консультація психолога?

Консультація психолога побудована на бесіді, яка спрямована на оцінку поточного стану людини, з'ясування причин невпевненості у собі та визначення кола психологічних проблем, що потребують розв’язання. Сценарій розмови визначає психолог залежно від багатьох факторів: обраної методики, актуальних запитів клієнта, стадії терапії тощо.

Сеанси психолога можуть бути індивідуальними та груповими. За групової терапії формується спеціальна група зі схожими проблемами, яка регулярно зустрічається та працює під керівництвом психолога.

У медичному центрі «ОН Клінік» доступна консультація психолога онлайн у Києві, Харкові, Львові, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі та інших містах України та країн світу. Це ефективний спосіб отримати психологічну допомогу, не маючи змоги прийти на очний прийом.

Що таке арт-терапія?

Арт-терапія — це метод психологічної терапії, заснований на використанні художніх методів для покращення психічного здоров'я. Мета арт-терапії полягає в тому, щоб через творчий процес допомогти людям досліджувати емоції, розвинути самосвідомість, впоратися зі стресом, підвищити самооцінку та працювати із соціальними навичками.

Методи, що використовуються в арт-терапії, можуть включати малювання пальцями, роботу з глиною, скульптуру, створення колажів тощо. Проте образотворче мистецтво — це не єдиний вид творчості, який використовується для лікування психологічних проблем. Інші види арт-терапії:

  • танцювальна терапія;
  • музична терапія;
  • драматична терапія:
  • письмова терапія.

Арт-терапія для дорослих ефективна за соціальних конфліктів, емоційних труднощів, сильного стресу та занепокоєння. Цей метод також рекомендується людям, які пережили психологічну травму.

Навіщо потрібні сімейні психологи?

Сімейний психолог допомагає впоратися з почуттям самотності у парі, ревнощами та втратою довіри до партнера. Сімейна консультація необхідна за частих конфліктів, розбіжностей, зниження інтересу та сексуального потягу до партнера.

Звернутися за психологічною допомогою варто також за складнощів у стосунках батьків і дітей. Психолог сімейних відносин допоможе обговорити проблеми та побудувати довірчі стосунки між членами сім'ї. Також до його компетенцій належать депресія у дитини та надання психологічної допомоги підлітку в особистісному розвитку та самовизначенні.

Психологія в ОН Клінік Полтава

Коли потрібно звертатися до психолога та як його вибрати? - Благадир Наталія Борисівна
Благадир Наталія Борисівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що не можна казати психологу?

Можна розповідати психологу все, оскільки він дотримується таємниці клієнта, яка аналогічна до лікарської таємниці. Навпаки, приховування інформації може знизити ефективність роботи психолога. Але якщо є теми, які вам поки що незручно обговорювати, абсолютно нормально встановити межі та повідомити про них свого психолога.

2. Чи допомагають психологи?

Психологи допомагають нормалізувати психологічний стан людини, впоратися з депресією, вирішити конфлікти в сім'ї та на роботі, позбутися хронічного стресу, почуття тривоги та самотності. Проте робота з психологом передбачає двосторонню співпрацю, інакше терапія може бути неефективною.

3. Як спілкуватися із психологом?

Під час спілкування з психологом важливо чесно відповідати на його запитання та розповідати про свої емоції та переживання. Якщо через внутрішні блоки ви не можете бути відвертими, повідомте про це фахівця, це нормально. Усі тривоги та занепокоєння можна пропрацьовувати разом із психологом.

4. Психолог чи психотерапевт?

Вибір між психологом та психотерапевтом залежить від проблеми, з якою звернувся клієнт. До психолога рекомендується звернутися за емоційного вигорання, невпевненості в собі, тривожності, постійного почуття страху, конфліктів у сім'ї. У компетенції психотерапевта — хронічна депресія, фобії, розлади особистості, тривожний розлад і неврози.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Коли потрібно звертатися до психолога та як його вибрати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Яна 1 рік тому
Добрий день! До якого фахівця звертатися в разі депресії?
Відповісти
Добрий день. Депресія — це клінічне захворювання, лікуванням якого займається психіатр. Під час депресії людина втрачає інтерес до занять, які зазвичай приносили задоволення (захоплення, спорт, робота тощо). Також депресія може супроводжуватися порушенням сну, різкими перепадами настрою, зміною апетиту, втратою або збільшенням ваги. Прояви депресії, пов'язані з психологічним станом клієнта, належать до компетенції психолога.
Дар'я 1 рік тому
з якими проблемами можна звертатися до сімейного психолога?
Відповісти
Добрий день. Консультація сімейного психолога необхідна парам, у яких виникають регулярні конфлікти та непорозуміння. Фахівець допоможе вибудувати конструктивний діалог без взаємних звинувачень і претензій між партнерами, обговорити проблеми та вибудувати довірчі стосунки. Також до сімейного психолога можна звернутися в разі зниження інтересу та сексуального потягу до партнера, ревнощів і недовіри.
Євген 1 рік тому
Здрастуйте) як проходить перший сеанс психолога?
Відповісти
Добрий день. На першому сеансі зазвичай відбувається знайомство психолога з клієнтом. Людина розповідає про те, що її спонукало звернутися по психологічну допомогу, описує свій емоційний стан, ділиться переживаннями. Якщо клієнту важко самостійно сформулювати запит, фахівець ставить навідні запитання. Також психолог може запропонувати пройти тестування, щоб глибше зрозуміти проблему.
Таня 1 рік тому
Добрий день. Як часто потрібно регулярно відвідувати психолога?
Відповісти
Добрий день. Кількість сеансів у курсі терапії визначається індивідуально залежно від проблеми, з якою звернувся клієнт, і обраної методики. Важливу роль також відіграє ваш настрій на результат і відвертість у роботі з психологом.
Ірина 1 рік тому
З якого віку підліток може самостійно звернутися до психолога?)
Відповісти
Добрий день. У медичному центрі «ОН Клінік» підліток старше 14 років може самостійно записатися на прийом до психолога. Якщо дитина молодше 14 років, консультація проводиться для батьків. Психологічна допомога підлітку може бути необхідна в разі помітних змін у поведінці, втрати інтересу до повсякденних занять, млявості й апатії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!