Logo
0 800 30 11 77

На що звернути увагу, якщо ви вирішили звернутися до психотерапевта?

На що звернути увагу, якщо ви вирішили звернутися до психотерапевта?
Читати 12 хвилин | Створено: 12 лютого 2021 | Оновлено: 12 лютого 2021 | 13670 13670
Останнім часом фахівців у галузі психотерапії стає все більше, і психотерапевта досить просто знайти навіть у невеликих містах.

Часом приватних психотерапевтичних центрів настільки багато, що іноді ми губимося у виборі: а який психотерапевт і метод психотерапії необхідний саме мені? Розповідаємо про те, як не помилитися у виборі та знайти потрібного фахівця.

Чим відрізняються психолог, психотерапевт і психіатр?

Психолог, психотерапевт і психіатр - це фахівці в галузі ментального здоров'я. Їх спільне завдання полягає в підтриманні нормальної роботи психіки. Але між ними є відмінність: вони працюють з різними станами психіки та застосовують різні методи лікування.

Психолог має гуманітарну освіту. Він працює зі здоровими людьми, які мають психологічні труднощі, наприклад, стрес, конфлікти в родині або розставання з коханою людиною. Психолог не має медичної освіти, тому не може ставити діагноз і призначати ліки.

Психолог може використовувати психологічні методики для оцінки розвитку психіки та брати участь у соціально-психологічній реабілітації, а на консультаціях дитячий психолог може оцінити готовність дитини до школи.

До компетенції психіатра належать розлади психіки, наприклад, шизофренія, депресія, деменція, порушення свідомості, марення, галюцинації або епілепсія. Психіатр може ставити діагноз і лікувати розлади психіки ліками. Відмінність психіатра від психолога полягає в тому, що психіатр працює з хворобливою психікою, коли базові психічні процеси в розладі, наприклад, порушення процесів мислення або сприйняття.

Галузь компетенції психотерапевта - здорові люди, люди з прикордонним станом психіки та пацієнти з психічними розладами, але які в даний момент не мають психотичних симптомів (марення, галюцинації, ілюзії, порушення свідомості). Застосовуючи методи психотерапії, психотерапевт лікує депресію, фобії, тривожний розлад, розлад особистості та неврози.

Крім того, до психотерапевта не обов'язково звертаються з прикордонними станами, по допомогу до фахівця можна прийти, якщо, наприклад, довгий час мучить образа або почуття провини, відчувається безпричинна агресія на себе або отоення, регулярно накочуються сльози або не дає спокою відчуття самотності. Та й загалом, немає чітких методичних вказівок щодо того, коли слід звернутися до психотерапевта. Ви можете звернутися до психотерапевта навіть в разі, якщо вас щось турбує.

Консультація психотерапевта - що це таке?

Консультація психотерапевта - це двостороннє співробітництво пацієнта і психотерапевта, під час якого за допомогою психологічних методів (наприклад, раціональної психотерапії або гіпнозу) розв'язуються особистісні та емоційні проблеми пацієнта. Сеанс у психотерапевта побудований на бесіді, яка спрямована на те, щоб впоратися з певними психологічними проблемами, наприклад, тривогою або відчуттям внутрішньої порожнечі.

Сценарій бесіди вибудовує психотерапевт залежно від багатьох факторів: методу психотерапії, актуального стану пацієнта і його запитів, стадії курсу психотерапії. Завдання психотерапевта - максимально об'єктивно і неупереджено оцінити стан людини, виявити причину її стану і допомогти пацієнтові розібратися в собі.

Крім індивідуальної, існує ще й групова психотерапія. Створюється спеціальна психотерапевтична група, яка регулярно зустрічається і працює під керівництвом психотерапевта. Кожен член групи прагне досягти певної мети, наприклад, опрацювати внутрішні конфлікти або страх виступів. Також існує системна сімейна психотерапія, завдання якої полягає у врегулюванні стосунків між подружжям.

Навколо сеансів психотерапії існує безліч міфів, наприклад, психотерапевт дає поради або розповідає, як правильно жити. Насправді психотерапевт ніколи не дає порад і рекомендацій, він робить так, щоб пацієнт сам усвідомив те, чого хоче насправді і що відчуває в тій чи іншій ситуації. У психотерапевта є чіткі посадові інструкції та психологічна етика, він працює з пацієнтом не як друг, а як фахівець, і під час консультації керується професійним кодексом.

Навіщо потрібно розбиратися у видах психотерапії?

Терміни "позитивна психотерапія" або "психодинамічна психотерапія" середньостатистичній людині можуть нічого не сказати. Існує безліч напрямків у психотерапії, і якщо ви ніколи ними не цікавилися, то можете легко заплутатися. Друг може порекомендувати метод, який допоміг йому, але може не допомогти вам. Або сам психотерапевт може нав'язати психотерапевтичну методику, в якій він практикує. Коли ви ознайомитеся з основними підходами в психотерапії, самі зможете вибрати напрямок, який найбільш зацікавить і виявиться, що це саме те, що вам потрібно.

Що таке когнітивно-поведінкова терапія?

Когнітивно-поведінкова психотерапія полягає в роботі з думками та поведінкою пацієнта. Одне із завдань терапевта на сеансах - пояснювати людині, що з нею відбувається, чому виникають ті чи інші поведінкові реакції, які думки призводять до певної поведінки. Психотерапевт навчає пацієнта опрацьовувати думки, переконання та емоції, які призводять до негативних наслідків і заважають отримувати від життя задоволення.

У поведінковій психології психотерапевт дає домашні завдання, які пацієнт повинен виконати в проміжках між сеансами, наприклад, протягом дня записувати свої думки та відстежувати свої поведінкові реакції в різних ситуаціях. Це частина рефлексії - процесу самопізнання і вивчення власного внутрішнього світу.

Мета когнітивно-поведінкової терапії - замінити негативний досвід позитивним, змінити звичне мислення і навчитися виробляти продуктивне поводження. Усе це в результаті призводить до підвищення рівня життя і усвідомлення причин конфліктів, невдач в особистому житті та викорінення багатьох страхів.

Когнітивно-поведінкова психотерапія вважається найбільш доказовим видом індивідуальної терапії, вона є в багатьох сучасних клінічних протоколах з лікування депресії, тривожного розладу, фобій, панічних атак і обсесивно-компульсивного розладу. Поведінкова терапія добре підходить людям, які звикли протистояти проблемі, а не уникати її.

Як використовується гіпноз у психотерапії?

Гіпноз - це метод навіювання, спрямований на зміну відчуттів, поведінки або переконань. Для цього психотерапевт вводить пацієнта в стан підвищеної сугестивності. Гіпноз - не окремий метод психотерапії, це скоріше допоміжний інструмент багатьох видів особистісної психотерапії.

Гіпноз оповитий упередженнями та хибними уявленнями. Але на ділі це клінічно доведений метод психотерапії, який добре усуває точкові психологічні проблеми, наприклад, ірраціональний страх павуків, психосоматичні розлади або нервові тики.

Що таке нейролінгвістичне програмування в психотерапії?

Нейролінгвістичне програмування (НЛП) - неакадемічний підхід у психотерапії, суть якого зводиться до того, що будь-яка людина може моделювати поведінку або навички іншої людини, яка домоглася успіху в певній галузі. Наприклад, представники НЛП навчають моделювати поведінку успішних підприємців і бізнесменів.

Проблема нейролінгвістичного програмування полягає в тому, що цей метод ненауковий і не визнаний медичними та психотерапевтичними спільнотами. Безліч оглядів НЛП вказують на те, що його інформаційна база ґрунтується на застарілих уявленнях про роботу головного мозку і психічних процесах, а метааналізи вказують на безліч помилок за проведення експериментів у нейролінгвістичному програмуванні.

Що таке гештальт-терапія?

У гештальт-терапії увага акцентується на бажаннях, поведінці, інтересах, сприйнятті та мисленні пацієнта. Через це перевага віддається тим явищам і особливостям, які задовільняють важливі потреби людини. Завдання індивідуальної психотерапії в гештальт-підході - сформувати здорову і гармонійну роботу психіки та ставлення особистості до навколишнього світу насамперед до самого себе.

Внаслідок роботи з гештальт-психотерапевтом у пацієнта вибудовуються особистісні кордони, виявляються справжні, а не нав'язані суспільством потреби. Гештальт-терапевт вчить людину звертати увагу на свої відчуття, емоції та переживання, вчить опрацьовувати негативно забарвлені спогади та досвід.

Якщо в когнітивно-поведінковій психотерапії бесіда базується на думках людини, то в гештальті - на почуттях і переживаннях. І, як результат, гармонійні відносини з людьми, відповідальність за свої вчинки таемоції, дотримання внутрішнім потребам.

На що звернути увагу, якщо ви вирішили звернутися до психотерапевта?

Коли звертаєтесь до психотерапевта, перше, на що потрібно звернути увагу, - це сам психотерапевт. Важливо, щоб ви відчували себе прийнятим, щоб вас розуміли, вислуховували та не засуджували. Напрямок психотерапії не такий важливий, як відчуття, які у вас складаються в роботі з психотерапевтом.

Друге, на що слід звернути увагу під час звернення до психотерапевта, - це те, чи лікар розуміє ваш запит і мету звернення. Психотерапевт не повинен нав'язувати своє бачення проблеми та давати поради про те, як вам краще чинити.

Як вибрати психотерапевта?

Певних критеріїв для вибору психотерапевта немає. Для початку ви можете запитати про його освіту, досвід роботи, запитати у людей, які працювали з ним, вивчити відгуки про психотерапевта. Запитайте у психотерапевта про його методи: якщо він добре розбирається, він пояснить суть своєї роботи в декількох реченнях. Якщо ж фахівець не досить упевнений у знаннях і навичках, спробує пояснити складними термінами.

Вибираючи психотерапевта, орієнтуйтеся на власні відчуття. У бесіді повинно бути легко і невимушено. Якщо відчуваєте напруження, спробуйте знайти іншого фахівця.

Коли шукайте психотерапевта, звертайте увагу на неадекватні обіцянки. Якщо вам твердять, що вас позбавлять усіх проблем всього за три сеанси, найімовірніше, це низькокваліфікований фахівець або самозванець.

Які питання поставити психотерапевту?

Перш ніж почати співпрацювати з психотерапевтом, слід поставити йому кілька запитань, які допоможуть скласти думку про його досвід:

  • чи є у психотерапевта досвід розв'язання схожих на ваші проблем і які були результати психотерапії;
  • чи сам психотерапевт відвідує консультації;
  • який план психотерапії та лікування;
  • чим може допомогти психотерапевт.

Ви можете поставити подібні питання психотерапевта без сорому, оскільки маєте право знати все про своє лікування і кваліфікацію фахівця. Якщо вашій дитині потрібна допомога, ви можете розпитати дитячого психотерапевта про методи роботи, які він застосовує до дітей. У центрі психотерапії та медичної психології вам повинні розповісти все про те, як буде відбуватися робота з дітьми та про очікувані результати.

Чи ефективне проходження курсу психотерапії онлайн?

Багато психотерапевтів пропонують консультації онлайн, це актуально під час пандемії коронавируса. Психотерапія онлайн ефективна, але має недоліки та підходить не всім. Заочні консультації можна розглядати як допоміжний метод і лише у випадках, коли особисто відвідати психотерапевта неможливо, наприклад, через інфекцію або нестачу часу.

Очні зустрічі рекомендуються і в деяких випадках є обов'язковими, наприклад, якщо це перший сеанс із психотерапевтом. На першій зустрічі важливий особистий контакт з лікарем: під час знайомства виникають відчуття, за якими можна спрогнозувати подальшу співпрацю, наприклад, чи відчуваєте ви себе комфортно поряд із психотерапевтом, чи є напруження в бесіді.

Крім того, онлайн-консультації не підходять пацієнтам із суїцидальними думками та поведінкою. Також психотерапевт не може повноцінно скласти уявлення про людину, оскільки не бачить її невербальні знаки, наприклад, сіпання ногою, покручування каблучки на пальці. А ще є імовірність витоку конфіденційної інформації, якщо канал зв'язку погано зашифрований.

Психотерапія онлайн допомагає в лікуванні багатьох невротичних розладів, але вона буде ще ефективнішою і результативнішою, якщо хворий буде особисто зустрічатися з лікарем, а не спілкуватися з ним через екран. Якщо хочете отримати психологічну допомогу, відчути себе в безпеці, бути вислуханим і прийнятим, запишіться на особисту консультацію до психотерапевта.

Вибір відповідного психотерапевта часом може бути складним завданням. Можливо після перших сеансів ви зрозумієте, що лікар вам не підходить, тоді доведеться шукати іншого, і це абсолютно нормально. Не шкодуйте часу і сил на ознайомлення з напрямками психотерапії та пошук відповідного психотерапевта, оскільки це вкладення в довгостроковій перспективі повністю себе окупить.

Психологія в ОН Клінік Полтава

На що звернути увагу, якщо ви вирішили звернутися до психотерапевта? - Благадир Наталія Борисівна
Благадир Наталія Борисівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чим невропатолог відрізняється від психотерапевта?

Лікар-невролог спеціалізується на профілактиці, діагностиці та лікуванні захворювань нервової системи (головного та спинного мозку, периферичних нервів). Звертатися до невролога слід за появи скарг на часті головні болі та мігрені, біль у спині, порушення рухів або чутливості в кінцівках. Водночас психотерапевт займається питаннями психічного здоров'я і приймає пацієнтів з депресією, порушеннями емоційної або сексуальної сфери. Деякі питання, наприклад, безсоння, є суміжними та вимагають консультації обох фахівців.

2. Скільки разів ходити до психотерапевта?

У своїй практиці лікар-психотерапевт використовує переважно немедикаментозні методи лікування. Лікування методами психотерапії (когнітивно-поведінкової терапії, гештальт-терапії, нейролінгвістичного програмування) проходить курсами. Тривалість курсу терапії визначається індивідуально залежно від суті проблеми. Важливу роль відіграє ваша налаштованість на результат і бажання працювати з психотерапевтом.

3. Коли потрібно звертатися до психотерапевта?

Звертатися до психотерапевта необхідно за появи проблем зі сном, відчуття тривоги і паніки, частої зміни настрою, погіршення пам'яті, уваги і працездатності, проявів агресії або суїцидальних думок. Психотерапевт також допомагає розв'язувати проблеми сексуальної сфери (зниження лібідо або еректильної дисфункції) і питання повторюваних конфліктів у сім'ї або колективі.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 9 оцінок
На що звернути увагу, якщо ви вирішили звернутися до психотерапевта?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Психологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 2 місяці тому
Добрий день, я давно планую звернутися до психотерапевта через невроз, проте я переживаю, що сеанс пройде погано. Що входить у сеанс психотерапії? Як проходить перша консультація? Що може призначити лікар?
Відповісти
Доброго дня, сеанс психотерапії зазвичай передбачає відкрите обговорення емоцій, думок і поведінкових патернів пацієнта. Перша консультація орієнтована на встановлення довірчих стосунків і виявлення основних проблем. Методи психотерапії можуть включати когнітивно-поведінкову терапію, гештальт-терапію, психоаналіз. За необхідності лікар призначає медикаментозні засоби (наприклад, антидепресанти, анксіолітики).
Альбіна 3 місяці тому
Вітаю, близько року тому в мене з'явилася підвищена тривожність, з якою я намагалася впоратися за допомогою валеріани, сеансів із психологами. Але у мене не вийшло. Підкажіть, як провести гештальт-терапію самостійно, як вона діє? І чи допоможе вона?
Відповісти
Добрий день, гештальт-терапія фокусується на цілісному сприйнятті себе і навколишнього середовища. У процесі терапії акцент робиться на усвідомленні поточних емоцій, фізичних відчуттів і думок. За допомогою самоаналізу пацієнт намагається зрозуміти свої внутрішні конфлікти, поліпшити саморозуміння і приймати більш усвідомлені рішення. Цей вид терапії можна освоїти і застосовувати на практиці, однак для навчання необхідні сеанси психотерапії.
Катерина 3 місяці тому
Добрий день, близько року тому я перенесла травмувальну подію в житті, це було домашнє насильство. Я хочу забути про це і продовжувати жити далі, проте все виявилося набагато складніше, ніж я б хотіла. У мене підвищена тривожність, дратівливість, депресія. Я вже не раз була у різних психіатрів і психологів, але нічого не допомогло. Скажіть, чи допоможе регресивний гіпноз? Як він діє?
Відповісти
Доброго дня, регресивний гіпноз — це метод терапії, за якого пацієнт у гіпнотичному стані повертається до минулих переживань, особливо до травматичних подій. Він застосовується для опрацювання емоційних труднощів, включно з посттравматичним стресом і фобіями, шляхом розблокування і переосмислення травматичних спогадів. Дія регресивного гіпнозу спрямована на зняття емоційної напруги та підтримку психологічного здоров'я.
Петро 3 місяці тому
Доброго дня, розкажіть, будь ласка, як проявляється компульсивна поведінка? Я переживаю, що мій брат зіткнувся з подібним розладом, оскільки в нього з'явилися дивні нав'язливі думки. Що робити, якщо це захворювання підтвердиться?
Відповісти
Добрий день, компульсивна поведінка проявляється повторюваними нав'язливими думками, які призводять до виконання певних ритуалів або дій для зняття тривоги. Важливо звернутися до психотерапевта для професійної оцінки та лікування, оскільки комплексна терапія може допомогти в ефективному управлінні симптомами і поліпшенні якості життя.
Ірина 3 місяці тому
Добрий день, я зіткнулася зі зниженою концентрацією уваги, порушенням сну, відсутністю апетиту, а також різкою втратою ваги. Спочатку я була впевнена, що причина в хронічному стресі, проте лікар діагностував депресивний розлад. Підкажіть, чи допоможе когнітивно-поведінкова терапія і чи можна її провести самостійно? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Доброго дня, когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) фокусується на зміні негативних думок і поведінкових патернів, пов'язаних із депресивним розладом. Психотерапевт допомагає пацієнтові виявити і переоцінити деструктивні переконання, розробляючи здорові стратегії, які їх замінюють. Самостійне проведення КПТ не рекомендується, оскільки професійне керівництво фахівця важливе для адаптації терапевтичних методів до індивідуальних потреб і запобігання можливих негативних ефектів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!