Logo
0 800 30 11 77

Чому знижується лібідо і як його відновити?

Чому знижується лібідо і як його відновити?
Читати 5 хвилин | Створено: 26 березня 2024 | Оновлено: 26 березня 2024 | 4632 4632
Лібідо, як і настрій партнерів, не буває сталим. Сексуальний потяг може знижуватися через стрес, гормональні коливання або хронічні захворювання, внаслідок чого секс стає нерегулярним чи взагалі зникає.

Про те, як підвищити лібідо і покращити сексуальне життя в парі, розповідають лікарі медичних центрів «ОН Клінік».

Що таке низьке лібідо?

Лібідо — це бажання сексуальної активності, яка може включати як сексуальний акт з партнером, так і досягнення оргазму шляхом мастурбації. Не існує нормального чи ненормального рівня лібідо, адже сексуальний потяг регулюється гормонами і змінюється впродовж життя.

Лібідо вважається низьким, якщо знижується частота статевого бажання, яке ви мали до цього. Зниження сексуального потягу може бути тимчасовим або тривалим, оскільки на нього впливають безліч факторів. Проте якщо зниження лібідо завдає вам дискомфорт, необхідно звернутися до лікаря для виявлення та усунення причини.

Симптоми низького лібідо

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

Основною ознакою низького лібідо є зменшення сексуального бажання. Інші симптоми низького лібідо включають:

  • відсутність або зниження інтересу до будь-якого виду сексу;
  • зменшення думок про секс та сексуальних бажань;
  • відчуття емоційного дискомфорту через зменшення сексуального потягу.

Якщо людина взагалі не веде сексуальну активність, це може вказувати на втрату лібідо.

Які гормони впливають на лібідо?

Гормони є основними регуляторами сексуального потягу, які впливають на нього через нейротрансмітери. У чоловіків за лібідо відповідає тестостерон — гормон, що виробляється в яєчках і також впливає на якість ерекції. Якщо у чоловіка низький рівень тестостерону, його сексуальне бажання також зменшується. Тому перше, що треба зробити при низькому лібідо у чоловіків, — це проконсультуватися з урологом та здати аналіз на рівень тестостерону.

Про те, які гормони регулюють лібідо у жінок, розкаже Марія Вальковська, лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«На відміну від чоловічого організму, на відсутність лібідо у жінок впливає цілий «букет» гормонів. Насамперед це естроген і прогестерон, які підтримують сексуальну та репродуктивну функцію. Підвищує сексуальний потяг у жінок і тестостерон, викид якого стається в середині менструального циклу в період овуляції. Високий рівень пролактину може навпаки знижувати лібідо. Цей гормон також впливає на процес лактації, тому в період грудного вигодовування у жінок може спостерігатися зниження сексуального потягу».   

Які хронічні хвороби можуть знизити лібідо?

Причиною зниження сексуального бажання можуть бути хронічні захворювання різних органів та систем, зокрема ендокринні, гінекологічні та інфекційні патології.

Про те, як ендокринні хвороби впливають на лібідо, розкаже Ірина Красовська, лікар-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«Серед ендокринних хвороб найбільший вплив на сексуальний потяг мають цукровий діабет 2-го типу та ожиріння. Надмірні жирові відкладення під шкірою провокують «осідання» тестостерону, в результаті чого концентрація гормону в крові знижується. Цукровий діабет може призводити до пошкодження нервів, що сприяють сексуальному збудженню, а також знизити вироблення вагінального секрету у жінок. Це негативно впливає на сексуальний досвід і може знизити жіноче лібідо».

Також причиною відсутності сексуального бажання можуть бути хвороби статевих органів (вагінізм, кольпіт у жінок) та інфекції, що передаються статевим шляхом. Ці захворювання можуть викликати неприємні відчуття під час сексу, чим пояснюється небажання статевого контакту.

Лібідо і стрес

Стресові ситуації та емоційне перенапруження викликають гормональні коливання, через які статевий потяг може тимчасово зменшуватися. Також через стрес відбувається звуження судин, що обмежує кровоток, і може спричинити еректильну дисфункцію  чоловіків.

Зазвичай вплив стресу на лібідо має тимчасовий ефект. Знизити емоційне напруження допомагають повноцінний відпочинок, медитації, дихальні вправи та помірні фізичні навантаження. Проте якщо вам не вдається самостійно позбутися стресу, завжди можна звернутися до психолога, який допоможе подолати стресову ситуацію та відновити лібідо.

Вплив медикаментів на лібідо

Прийом окремих категорій лікарських засобів може впливати на рівень тестостерону і знижувати сексуальний потяг. Зокрема це стосується препаратів від артеріального тиску, інгібіторів АПФ та бета-блокаторів. Інші медикаменти, які впливають на рівень тестостерона та лібідо:

  • окремі протигрибкові препарати;
  • препарати для лікування печії та гастроезофагеальної хвороби;
  • кортикостероїди та гормони, що використовуються для лікування раку простати;
  • препарати для променевої та хіміотерапії;
  • анаболічні стероїди;
  • опіоїдні знеболювальні препарати;
  • окремі категорії антидепресантів.

Також на зниження лібідо у жінок можуть впливати гормональні контрацептиви. Докладніше про це розповість Владислава Бондарєва, гінеколог-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Більшість комбінованих оральних контрацептивів (КОК) діють шляхом пригнічення овуляції. Такий ефект досягається за рахунок комбінації гормонів, які імітують вагітність для уникнення запліднення. А оскільки найвища концентрація тестостерона у жінок спостерігається саме в період овуляції, то її відсутність може спричинити зниження лібідо. Якщо ви пов’язуєте зменшення сексуалього потягу з початком прийому КОК, варто звернутися до гінеколога для підбору іншого виду контрацепції».

Пʼять простих порад, як підвищити лібідо

Тож що робити, коли впало лібідо? Усе залежить від того, наскільки вас турбує зниження сексуального бажання. Якщо ви переймаєтесь через зниження сексуального потягу, то ось п’ять простих і дієвих порад, як підняти лібідо:

  1. Уникайте стресу та емоційних перевантажень, оскільки вони підвищують рівень кортизолу (гормону стресу) та знижують бажання сексуальної активності.
  2. Дотримуйтесь помірної фізичної активності. Це допоможе мінімізувати ризик розвитку хронічних хвороб, пов’язаних зі зниженням лібідо,  знизити рівень кортизолу та підвищити сексуаний потяг. При цьому надмірні фізичні навантаження, як-от тренування з великою вагою, навпаки можуть призвести до зниження лібідо у чоловіків.
  3. Нормалізуйте сон. Доведено, що відсутність або недостатня тривалість сну вночі може порушити циркадні ритми людини, що призводить до гормонального збою і зниження сексуального потягу. Оптимальним часом вважається 7-9 годин сну вночі.
  4. Збалансуйте свій раціон. Це допоможе покращити самопочуття, знизити ризик цукрового діабету та ожиріння, які можуть впливати на сексуальний потяг. Нестача вітамінів також може впливати на рівень лібідо, а от кава і шоколад, які вважаються афродизіаками, насправді не мають суттєвого впливу на підвищення сексуального бажання.
  5. Перевірте рівень статевих гормонів, тому що вони найбільше впливають на сексуальне бажання та здатність отримувати задоволення від сексу.

Лібідо — як настрій: різне у всіх і може змінюватися залежно від різних чинників. Якщо частота сексуального бажання не завдає дискомфорту, робити щось необов’язково, адже це не хвороба. В іншому випадку рекомендуємо звернутися до гінеколога чи уролога, який допоможе виявити причину зниженого лібідо та усунути її.

Ендокринологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Чому знижується лібідо і як його відновити? - Філіпська Зоя Вікторівна
Філіпська Зоя Вікторівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чому знижується лібідо і як його відновити?
Лікар-ендокринолог. Вища категорія.
Чому знижується лібідо і як його відновити?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!