Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Тест на овуляцію: коли та як робити?

Тест на овуляцію: коли та як робити?
Читати 10 хвилин | Створено: 22 квітня 2024 | Оновлено: 22 квітня 2024 | 507 507
1

Що таке овуляція?

Овуляція — це фаза менструального циклу, під час якої відбувається вихід дозрілої статевої клітини (яйцеклітини) з фолікула, що лопнув. Під час овуляції готова до запліднення яйцеклітина повільно рухається матковою трубою, а з залишків фолікула формується жовте тіло — тимчасова залоза, що виробляє гормон прогестерон, необхідний для підготовки слизової оболонки матки до вагітності.

Імовірність зачаття у жінок підвищена в певні дні менструального циклу — в овуляторну фазу. Жінки, які планують завагітніти, можуть відстежувати дати овуляції у домашніх умовах.

2

Коли починається овуляція?

Овуляція починається в середині менструального циклу, приблизно на 14-15 день за циклу 28-30 днів. У нормі овуляція відбувається щомісяця, у кожному менструальному циклі.

Нерегулярні овуляції бувають під час лактації, в період пременопаузи та в підлітків з несформованим циклом і гормональною перебудовою організму. Регулярні ановуляторні цикли (без виходу яйцеклітини в маткову трубу) можуть вказувати на патології в репродуктивній системі (полікістоз яєчників, міому матки, ендометріоз) або гормональний збій і потребують консультації гінеколога.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Скільки часу триває овуляція?

Овуляція триває від 12 до 24 годин, її тривалість варіюється залежно від індивідуальних особливостей жінки (наприклад, генетики, віку). Шість діб до овуляції та її день настання називають «вікном фертильності» — часом з високою ймовірністю завагітніти.

4

Як визначити овуляцію в домашніх умовах?

Визначити овуляцію в домашніх умовах можна кількома методами. Жінки можуть зрозуміти, що настала овуляція за характерними їй ознаками. Симптоми овуляції:

  • тягучий біль внизу живота;
  • підвищення лібідо (сексуального бажання);
  • зміна характеру цервікального слизу (з'являються рясні слизові та прозорі виділення з піхви, що нагадують яєчний білок);
  • набухання молочних залоз і підвищена чутливість сосків;
  • часті зміни в настрої та головний біль (через підвищений рівень естрогену);
  • підвищена чутливість до смаків і запахів.

Під час овуляції больові відчуття в нижній частині живота мають бути помірні, вони розвиваються через спазми дрібних судин і вихід яйцеклітини з яєчника. За сильного болю в животі чи в паху в середині менструального циклу необхідно звернутися до гінеколога за консультацією.

Приблизну дату овуляції можна розрахувати календарним методом. Овуляторна фаза настає в середині менструального циклу, за умови його регулярності. Наприклад, за циклу 28 днів передбачувана овуляція припадає між 11 і 16 днями циклу (рахувати необхідно від першого дня місячних). Однак, залежно від індивідуальних особливостей організму жінки, її гормонального фону, психологічного та фізичного стану термін може змінюватися.

Також визначити овуляцію можна методом вимірювання базальної температури: у період овуляції вона підвищується приблизно на 0,5-0,7 °С. Для правильного виявлення підвищення температури необхідно щодня вимірювати її та фіксувати показання, починаючи з першого дня менструального циклу. Правильне вимірювання базальної температури проводять вранці відразу після пробудження, не встаючи з ліжка.

Методи визначення овуляції за зовнішніми ознаками, за календарем і за допомогою вимірювання базальної температури є суб'єктивними та приблизними. Один з точних способів визначення овуляції — використання спеціального домашнього тесту, який продається в аптеці. Його правильне застосування дає змогу виявити точне настання овуляторної фази.

5

Що таке тест на овуляцію?

Тест на овуляцію — це медичний діагностичний виріб, який реагує на високий рівень лютеїнізуючого гормону (ЛГ) в сечі за допомогою спеціальних реагентів. ЛГ виробляється гіпофізом і в жіночому організмі відповідає за дозрівання фолікулів, овуляцію та вироблення прогестерону.

6

Навіщо робити тест на овуляцію?

Домашній тест на овуляцію використовується жінками, щоб визначити час у менструальному циклі, коли завагітніти найімовірніше. За високої концентрації ЛГ тест покаже позитивний результат, який означає, що яйцеклітина готова до виходу для запліднення. При бажанні завагітніти необхідно здійснити незахищений статевий акт не раніше ніж через дві години, але не пізніше 48 годин після позитивного тесту.

7

Як працює тест на овуляцію?

Принцип роботи всіх тестів на овуляцію — визначення найвищої концентрації лютеїнізуючого гормону за допомогою набору реагентів. Впродовж усього менструального циклу ЛГ залишається стабільним, його різкий стрибок відбувається за 24-48 годин до овуляції.

8

Які бувають тести на овуляцію?

Існує кілька типів тестів для визначення овуляції, вони відрізняються між собою особливостями застосування. Види тестів на овуляцію:

  • струменеві (не вимагають збору сечі, пристрій необхідно підставити під струмінь під час сечовипускання);
  • тест-смужки (мають вигляд тонких смужок із міцного паперу, які потрібно на кілька секунд занурити в контейнер з сечею до контрольної позначки);
  • планшетні (являють собою пластиковий футляр з осередками, в які наносяться краплі сечі, вони розраховані для декількох діагностичних процедур);
  • цифрові тести (є виробами для багаторазового застосування зі змінними тест смужками, працюють від батарейок).

Також існують електронні прилади, які мають необмежену кількість застосувань. Зразком біоматеріалу для електронних тестів слугує слина жінки, яку поміщають на скло мікроскопа (у період овуляції під мікроскопом зразок слини має вигляд гілки папороті). Електронні тести потребують уважного вивчення інструкції та є найдорожчими.

9

Де краще купити тест на овуляцію?

Тести на овуляцію необхідно купувати в аптеці. Важливо дивитися на термін придатності виробу та перевіряти цілісність упаковки товару. Ціна тестів на овуляцію варіюється залежно від виду виробу та його виробника.

Найпоширенішими та доступними за вартістю є набори паперових тест-смужок. Вони найчастіше поставляються в комплекті по п'ять-сім штук, що зручно для проведення тестів впродовж декількох днів. Їхня ціна починається від 80 гривень.

Високою зручністю в застосуванні та високою чутливістю характеризуються струменеві тести. За вартістю вони перевищують тест-смужки, але порівняно з планшетними та цифровими їхня ціна доволі доступна (перебуває в межах 145-300 гривень).

Цифрові тести мають високу точність і працюють від батарейок, їхня перевага в багаторазовому використанні. Їхня ціна становить від 1100 гривень і вище.

10

Коли робити тест на овуляцію?

Робити тест на овуляцію необхідно за кілька днів до початку її передбачуваної дати (на 11-12 день менструального циклу, починаючи відлік від першого дня місячних). Найкраще діагностику проводити зранку, але тільки під час другого сечовипускання. Використовувати першу ранкову сечу для дослідження не можна, оскільки за ніч в урині накопичується велика кількість лютеїнізуючого гормону, що може спотворити результати. Тест на овуляцію рекомендується робити впродовж кількох діб, двічі на день в один і той самий час доти, доки не буде позитивного результату.

11

Як підготуватися до тесту на овуляцію?

Проведення тесту на овуляцію не потребує спеціальної підготовки. За три-чотири години слід обмежити вживання рідини, оскільки надлишок води може знизити концентрацію ЛГ у сечі. Також важливо за кілька днів до діагностики відмовитися від вживання медикаментозних препаратів, які впливають на рівень естрогену і прогестерону (наприклад, оральних контрацептивів або кортикостероїдів).

12

Як робити тест на овуляцію?

Щоб з точністю визначити дні фертильності та підвищити ймовірність зачаття, необхідно правильно проводити тести на овуляцію. Перш за все, важливо розрахувати передбачувану дату виходу яйцеклітини за індивідуальним календарем менструального циклу. Для достовірності результату необхідно ретельно ознайомитися з покроковою інструкцією до тесту на овуляцію.

Для визначення овуляції за допомогою паперових тест-смужок необхідно зібрати свіжу порцію сечі в ємність і занурити занурювальний тест до контрольної позначки на 30 секунд. Потім витягнути смужку та покласти на суху поверхню. Результати можна оцінювати протягом двох-трьох хвилин.

Струменевий тест зовні схожий на електронний градусник, з одного боку в нього є знімний ковпачок, який необхідно зняти, і потім підставити пристрій під струмінь сечі на 30 секунд. Після сечовипускання потрібно закрити індикатор ковпачком і чекати на результати протягом двох-трьох хвилин.

Точні часові проміжки та розшифровка результатів вказана в інструкції. За негативного результату тесту на овуляцію необхідно продовжувати їх робити, за позитивного — визначити, що овуляція відбудеться найближчим часом і можна намагатися зачати дитину. Помилковий тест (відсутність смужок) вимагає повтору, дотримуючись інструкції.

13

Як робити тест на овуляцію за нерегулярного циклу?

За нерегулярного менструального циклу жінці потрібно підрахувати середню тривалість свого циклу (скласти дані за чотири-шість останніх місяців і поділити суму на їхню кількість). За нерегулярного циклу також можна враховувати зовнішні ознаки овуляції, які вказують на те, що час починати використовувати тестовий набір: поява слизових виділень із піхви, підвищення базальної температури тіла, підвищення чутливості грудей.

14

Як читати результати тесту на овуляцію?

Точна розшифровка результатів вказана в інструкції. Якщо результат позитивний — значить, рівень ЛГ підвищений, отже овуляція відбудеться в найближчі 24-48 годин, що вказує на високу ймовірність зачаття. Негативний тест на овуляцію свідчить про недостатній рівень ЛГ і низьку ймовірність яйцеклітини до запліднення.

15

Як виглядає позитивний тест на овуляцію?

За позитивного тесту на овуляцію з'явиться смуга такого ж кольору, як і контрольна. Слабка смужка на тесті овуляції означає негативний результат. У цифрових приладах результат може виводитися з використанням знака плюс або смайла.

Позитивний тест на овуляцію

Позитивний тест на овуляцію

16

Як виглядає негативний тест на овуляцію?

Негативний тест на овуляцію покаже смужку набагато світлішу за контрольну або зовсім одну (контрольну смужку). Цифровий прилад може вивести знак «—» або сумний смайл.

Негативний тест на овуляцію

Негативний тест на овуляцію

17

Чому тест на овуляцію може бути негативний?

Тест на овуляцію може бути негативним у разі його неправильного проведення чи на фоні захворювань, за яких може бути відсутня овуляція. Можливі причини негативного тесту на стрибок рівня ЛГ:

  • синдром полікістозних яєчників;
  • підвищений рівень глюкози в крові, цукровий діабет;
  • розростання тканин або новоутворення ендометрія матки (ендометріоз, міома, поліпи матки);
  • патології гіпофіза;
  • захворювання надниркових залоз;
  • невідповідний день для проведення тесту (неправильно розрахована дата передбачуваної овуляції);
  • прийом деяких медикаментозних препаратів (наприклад, комбінованих оральних контрацептивів).

Також відсутність овуляції може з'явитися на тлі тривалого стресу, хронічної перевтоми, підвищених фізичних навантажень. За негативних результатів тесту протягом трьох менструальних циклів необхідно звернутися до гінеколога за консультацією. Лікар проведе огляд і призначить додаткові дослідження (наприклад, аналізи на гормони).

18

Що покаже тест на овуляцію після овуляції?

Позитивний результат на овуляцію може зберігатися протягом 1-2 днів. Тест на овуляцію після овуляції зазвичай показує негативний результат, оскільки стрибок лютеїнізуючого гормону відбувається за 24-48 годин до виходу яйцеклітини з фолікула.

19

Чи може тест на овуляцію показувати вагітність?

Тести на овуляцію реагують на високий рівень ЛГ, тести на вагітність — на рівень хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ). Оскільки рівень ХГЛ можна побачити вже через вісім днів після зачаття, тест на овуляцію може виявити рівень ХГЛ, що призведе до його позитивного результату.

20

Скільки разів потрібно робити тест на овуляцію?

Тест на овуляцію необхідно проводити щодня, бажано двічі на добу (вранці та ввечері, з різницею в 10 годин). Діагностичну процедуру рекомендовано проводити протягом п'яти днів або до моменту визначення високої концентрації ЛГ. За негативних тестів впродовж трьох менструальних циклів необхідно звернутися до гінеколога за консультацією.

21

Наскільки точний тест на овуляцію?

При правильному використанні тест на овуляцію покаже підвищення рівня ЛГ перед виходом яйцеклітини з яєчника з точністю 99%. Однак тест не може підтвердити, що овуляція справді відбулася за день або два, оскільки стрибок ЛГ може відбуватися без вивільнення яйцеклітини, що вказує на патологію в репродуктивній системі (наприклад, полікістоз яєчників, синдром лютеїнізації фолікула, що не овулював).

Оцінити процес росту та розвитку фолікулів може метод ультразвукового дослідження — фолікулометрія. Фолікулометрія дає змогу підтвердити наявність овуляції та визначити її точний термін.

Гінекологія в ОН Клінік Миколаїв

Тест на овуляцію: коли та як робити? - Андрієнко Катерина Володимирівна
Андрієнко Катерина Володимирівна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Тест на овуляцію: коли та як робити?
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Тест на овуляцію: коли та як робити?
Акушер-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Валентина 6 днів тому
Добрий день. Що покаже тест на овуляцію після овуляції?
Відповісти
Добрий день. Тест на овуляцію після овуляції зазвичай показує негативний результат, оскільки стрибок лютеїнізуючого гормону відбувається за 24-48 годин до виходу яйцеклітини з фолікула. Висока концентрація ЛГ у сечі може триматися від 10 до 24 годин, тому, щоб не проґавити овуляцію, рекомендується робити тест щодня двічі на день.
Надія 1 тиждень тому
Добрий день. Скільки днів тест на овуляцію показує позитивний результат?
Відповісти
Добрий день. Позитивний тест на овуляцію показує про наближення виходу яйцеклітини в маткову трубу. Овуляція триває від 12 до 24 годин, тому позитивний тест може бути протягом максимум двох днів.
Анжела 1 тиждень тому
Добрий день. Яка ціна тесту на овуляцію?
Відповісти
Добрий день. Ціна тестів на овуляцію варіюється залежно від його виду і виробника виробу. Найдоступнішими є паперові тест-смужки (вони йдуть у комплекті по п'ять-шість штук) і струменеві тести. Дорожчими є цифрові тести, які є пристроями багаторазового використання зі змінними тест-смужками.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн