Logo
0 800 30 11 77

Сексуальні загрози онлайн: як захистити дитину в Інтернеті?

Сексуальні загрози онлайн: як захистити дитину в Інтернеті?
Читати 18 хвилин | Створено: 19 квітня 2024 | Оновлено: 19 квітня 2024 | 395 395
Засновниця інформаційно-освітньої громадської організації #stop_sexтинг Анастасія Дьякова розповідає про сексуальні ризики, які можуть загрожувати дітям в Інтернеті, як їх вчасно розпізнати, що з ними робити та як їх попередити.

З якими загрозами можуть зустрітися діти в Інтернеті?

Дослідження #stop_sexтинг підтвердило тенденцію до зростання онлайн-часу у дітей: наприклад, учні 6-8 класів (діти віком 11-14 років) проводять в Інтернеті три та більше годин на день. Крім того, діти виділяють такі топ-5 категорій головних ризиків онлайн: 

  • неприємні чи образливі повідомлення;
  • запитання про місце проживання;
  • пропозиція дружби від незнайомця;
  • пропозиція відкрити невідоме посилання;
  • прохання надіслати фото чи відео.

Під час війни до цих ризиків додалися: допомога стороннім у пошуках геолокації чи пропозиції виконати інші дії за гроші. Зокрема, посилилася тенденція до залучення дітей при створенні інтимного контенту за фінансову винагороду. Так, з початком війни багато дорослих або втратили роботу, або переїхали та розпочинали життя заново. Діти, слухаючи розмови дорослих, розуміють, що потрібні додаткові кошти, та більш охоче погоджуються на такі пропозиції. Крім того, важливо не забувати про тему обмеженого часу онлайн: для здоров’я дитини безпечними є дві-три години на день в Інтернеті. Тому важливо наповнити час дитини оффлайн-розвагами та встановити обмежувальні правила, яких чесно будуть дотримуватись усі члени родини. Наприклад, «обід і вечеря — без гаджетів», «вночі всі телефони заряджаються в інших кімнатах, а не у спальнях».

Що таке сексуальні онлайн-загрози для дітей?

Говорячи про сексуальні онлайн-загрози для дітей, необхідно розпочати з секстингу, який передбачає обмін власними інтимними фото чи відео (нюдсами), переписка на теми сексу. Термін «секстинг» з’явився та набув свого поширення у зв’язку з появою смартфонів з камерами майже у кожної людини в суспільстві. У дітей також є смартфони, а отже вони можуть робити та надсилати нюдси. Так, згідно зі статистикою, в Україні 8% дітей (майже 400 з 4700 опитаних) просили надсилати фото чи відео їх оголеного тіла та 2% дітей (100 дітей) надсилали такі матеріали.

На сьогодні у європейських країнах все частіше стаються ситуації, коли діти вимагають інтимні фото та відео (нюдси) в інших дітей чи змушують виготовляти та надсилати такий контент. Тому найважливіше, чого варто навчити дітей, — це те, що вимагати оголені фото та відео — це злочин. Нікому не можна вимагати такий контент. Не можна просити інших дітей надсилати нюдси. Крім того, дітям не можна робити та надсилати такі фото й відео, відповідно до законодавства України. Важливо відзначити, що дитина завжди є жертвою, коли від неї вимагають надіслати такий контент. Особа, яка просить про такий контент, завжди несе відповідальність за вимагання оголених фото чи відео у дитини.

Усі вище наведені дії караються законом. Згідно ст. 301-1 Кримінального кодексу України (ККУ), за одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення, виготовлення, збут, розповсюдження та примушування неповнолітньої особи до участі у створенні дитячої порнографії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років. Кримінальну відповідальність за злочин несуть усі особи, яким на момент вчинення кримінального правопорушення виповнилось 16 років (відповідно до ч. 1 ст. 22 ККУ).

Водночас, відповідно до ст. 498 ККУ, до осіб віком від 11 до 16 років за вчинення кримінального правопорушення (виготовлення та поширення власних оголених фото та відео, створення чи вимагання нюдсів іншої дитини) будуть застосовуватись примусові заходи виховного характеру. У випадках, коли кримінальне правопорушення вчинила дитина молодша за 16 років, її батьки можуть нести адміністративну відповідальність. Крім того, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, на батьків може бути накладена цивільна відповідальність (наприклад, відшкодування моральної та матеріальної шкоди).

Що таке секстинг?

Секстинг — це обмін власними фото-, відео- та текстовими матеріалами інтимного характеру з застосуванням гаджетів: мобільних телефонів, планшетів, персональних комп’ютерів. Секстинг іноді може здаватися жартом, але його наслідки для дітей можуть бути небезпечними, бо повністю видалити будь-яку інформацію, що потрапила до мережі, практично неможливо.

Які наслідки секстингу?

Відправивши свої фото чи відео інтимного характеру (навіть якщо вони не були опубліковані та залишаються таємницею), дитина постійно перебуває в надзвичайно пригніченому стані: переживає, що її приватні світлини побачать та опублікують сторонні люди, що вона стане об’єктом знущань з боку однолітків. Стан дитини ускладнюється й тим, що їй важко та соромно зізнатися у такому вчинку дорослим, хоча саме їх участь важлива для розв'язання цієї проблеми.

Часто світлини та відео потрапляють в Інтернет, де швидко й безконтрольно розповсюджуються між користувачами (у соціальних мережах та чатах класу), що призводить до кібербулінгу дитини — цькування через сучасні засоби комунікації. Розповсюдження таких матеріалів може призвести до переслідування дитини в учнівському колективі та до виникнення проблем в освітньому процесі (навчанні).

Такі дії загрожують психічному здоров’ю дитини, підривають її довіру до людей, створюють проблеми в побудові стосунків у майбутньому чи можуть стати причиною втечі з дому та спроб покінчити життя самогубством. Окрім того, секстинг може стати серйозною перешкодою для самореалізації у дорослому житті (під час навчання чи пошуку роботи), оскільки роботодавці можуть побачити світлини у відкритому доступі в мережі.

Що таке онлайн-грумінг?

Онлайн-грумінг (кібергрумінг) — це побудова дорослою людиною чи групою дорослих осіб довірливих стосунків з дитиною з метою сексуального насильства онлайн чи у реальному житті. Зазвичай злочинці (чи злочинні угруповання) реєструються в соціальних мережах під виглядом підлітків чи налагоджують контакт зі школярами в онлайн-іграх, через соціальні мережі тощо.

Причини онлайн-грумінгу

Зазвичай за онлайн-грумінгу дитина психологічно пригнічена та боїться розказати про такі випадки дорослим, тому більшість з них не доходить до слідчих органів. Однак випадки онлайн-грумінгу — це тяжкі злочини (виготовлення дитячої порнографії, розбещення, вимагання та шантажування контенту інтимного характеру), за вчинення яких законодавство України передбачає кримінальну відповідальність. Категорії дітей, які найчастіше піддаються онлайн-грумінгу:

  • діти, що відчувають труднощі в спілкуванні з однолітками (включаючи соціальні та комунікаційні проблеми);
  • діти з низькою самооцінкою;
  • діти, які мають обмежену обізнаність щодо ризиків в Інтернеті (наприклад, можуть сприймати всіх онлайн-знайомих як надійних друзів);
  • діти, які багато часу проводять в Інтернеті (батьки не стежать, скільки часу дитина проводить онлайн).

Такі діти можуть відчувати самотність та тривогу, писати про це у себе на сторінках у соціальних мережах (наприклад, «мене ніхто не любить, навіщо я народився» чи «мені дуже самотньо»). Особливо такі дописи можуть з’являтися після конфліктів у родині чи з однолітками.

Протягом деякого періоду злочинець може вести листування з дитиною, вибудовуючи довірливі стосунки. З часом може отримувати від дитини відвертіші світлини, ніж вона зазвичай розміщує у себе на сторінці. Пізніше злочинець вимагає більш інтимні фото та відео чи навіть особисті зустрічі, погрожуючи надіслати попередньо відправлені фото батькам дитини, її друзям або розмістити їх біля школи дитини.

Наслідки онлайн-грумінгу для дитини

За випадків онлайн-грумінгу діти відчувають самотність, відчай та безвихідь, тому погоджуються на всі умови кривдників. Часто у дитини виникає відчуття провини за те, що трапилось, чи думка, що вона заслуговує на те, що з нею відбувається.

Злочинець порушує довіру дитини, й ця зрада може вплинути на подальшу побудову відносин дитиною з людьми. У таких ситуаціях жертва схильна відмовитись від подальших близьких стосунків впродовж тривалого часу, а інколи й впродовж всього життя.

Що таке сексторшен?

Сексторшен — це вимагання приватних матеріалів, шантажування ними та вимагання грошей чи додаткового, більш відвертого контенту. Жертвою сексторшену можна стати у будь-якому додатку чи на онлайн-платформі, через які можна надсилати фото та відео.

Причини сексторшену

Основною причиною сексторшену є необізнаність дітей щодо ризиків та дій в таких випадках. Злочинці використовують спеціальні підходи в онлайн-комунікації. Наприклад, вони можуть погрожувати дитині чи членам її родини, залякувати створенням неіснуючого (змонтованого) контенту сексуального характеру, в якому буде поєднане обличчя дитини з тілом іншої людини через спеціальні додатки. Також злочинці можуть залякувати, що вчинять суїцид, якщо дитина чи підліток не надішле оголене фото, чи можуть пообіцяти гроші чи коштовні подарунки за такий контент.

Наслідки сексторшену для дитини

Сексторшен однаково впливає на дівчат та хлопців будь-якого віку. Згідно з міжнародними дослідженнями, одна дитина з трьох, що мала досвід сексторшену, чинила собі шкоду, вчиняла спроби самогубства через отриману психологічну травму. Більшість з дітей, хто зіштовхнувся зі сексторшеном, повідомляє про відчуття самотності, надмірної тривоги та депресивні думки. Психологічна травма, спричинена такого роду сексуальним насиллям, впливає на всі сфери життя жертви.

Чому дівчата та хлопці погоджуються на секстинг?

Хлопці та дівчата можуть погоджуватися на інтимну переписку чи відправляти відверті фото, щоб привернути увагу чи підвищити свою самооцінку. Інші причини, чому діти та підлітки можуть погоджуватися на секстинг:

  • доступність гаджетів. Мало хто з батьків замислюється про онлайн-ризики перед тим, як купувати дитині мобільний телефон. У багатьох дітей шести-семи років уже в першому класі (іноді раніше) є власний пристрій. Саме тому дитина може надіслати своє зображення, якщо в неї є телефон з камерою та доступ до Інтернету. Таким чином діти досліджують власну сексуальність. Для підлітків надсилання інтимних фото чи відео, на перший погляд, виглядає безпечніше, ніж справжній секс;
  • особливість підліткового віку та брак уваги з боку дорослих. Зазвичай підлітки шукають уваги у соціальних мережах. Через сучасні тенденції відбувається гіперсексуалізація поведінки (тобто наявне бажання виглядати відверто та спокусливо);
  • брак знань щодо можливих наслідків віртуальних стосунків. Секстинг може бути частиною побудови довіри в онлайн-середовищі, особливо між підлітками: «Я надішлю тобі відверті фото, щоб показати, що довіряю тобі». Але людина може зловживати такою довірою, про що підлітки не замислюються. Секстинг може бути частиною шантажу: «Якщо не надішлеш фото, значить, ти мені не довіряєш, і ми розірвемо наші стосунки».

Надсилаючи фото одне одному чи стороннім людям, підлітки зазвичай не усвідомлюють, що видалити інформацію з Інтернету буде майже неможливо. Контент інтимного характеру може з’явитися у мережі через багато років.

Як говорити з дітьми про безпеку онлайн?

Дорослим необхідно говорити з дітьми та підлітками про онлайн-безпеку. Спілкування допоможе батькам вчасно помітити та захистити дитину від сексуального насильства. Рекомендації, як говорити з дітьми про безпеку в Інтернеті:

  • заспокойте дитину тим, що ви поруч та готові вислухати та допомогти. Наголосіть дитині на тому, що вона зараз знаходиться в безпеці;
  • слідкуйте за своїм тоном під час розмови. Якщо ви почнете розмову повчальним тоном, ви можете налякати дитину, та вона, швидше за все, дасть вам відповіді, які ви хочете почути, а не правду, яка з нею трапилась. Постарайтеся зробити розмову невимушеною — це дозволить дитині розслабитись;
  • ставте відкриті питання. Наприклад, «Поділись, будь ласка, що викликало такі переживання у тебе? Що повпливало на твою поведінку останнім часом?»;
  • слухайте та чуйте. Дозвольте дитині розповідати у тому ритмі, як зараз їй хочеться. Не сприймайте всі слова на свій рахунок — дитина може висловлюватись доволі агресивно. Спробуйте почути, про що саме вона говорить і що потребує зараз;
  • уникайте суджень та звинувачень;
  • використовуйте «я-повідомлення». Замість «Як таке могло трапитись?» можна сказати: «Я співчуваю, що тобі довелось таке пережити»;
  • подякуйте дитині за те, що вона поділилась своїми переживаннями.

Зацікавленість життям дитини допоможе вчасно побачити зміни в її поведінці через будь-які проблемні ситуації та допомогти у їх вирішенні на початковому етапі. За довірливих відносин дитина може сама звернутися до батьків за допомогою.

Як налаштувати гаджети дитини, щоб знизити онлайн-ризики?

Команда громадської організації #stop_sexтинг розробила понад 20 спеціальних посібників про налаштування безпеки у різних соціальних мережах, гаджетах, браузерах, ігрових консолях, персональних комп’ютерах тощо. Ви можете ознайомитися з налаштуваннями гаджетів та соцмереж за посиланням: https://stop-sexting.in.ua/adult/korysni-materialy/.

Як розпізнати, що дитина зіткнулася з ризиками сексуального насильства в Інтернеті?

Один з наслідків надмірного використання Інтернету — це стирання кордонів між реальністю та онлайн-світом, коли виникає уявлення, що небезпечні дії є безпечними. Ознаки ризикованої поведінки дитини в Інтернеті:

  • фізичні прояви (зниження апетиту, порушення режиму сну, поява соматичних ознак в тілі без видимої причини);
  • соціальні прояви (прогулювання уроків, погіршення успішності в школі, прагнення до усамітнення, втрата інтересу до дружби, життєвої діяльності);
  • психологічні прояви (знижений настрій, роздратування, поява почуття провини, спустошення, зловживання наркотиками чи алкоголем, аутоагресія).

Ознаки ризикованої поведінки дитини в Інтернеті

Ознаки ризикованої поведінки дитини в Інтернеті

Зміна поведінки у дитини може бути пов’язана й з іншими ситуаціями. Для того, щоб впевнитись, чи дійсно дитина переживає важкий життєвий етап та потребує допомоги від дорослих, слід поговорити з нею.

Що робити, якщо дитина вже надіслала оголені фото чи відео?

Якщо так сталося, що дитина вже надіслала оголені фото чи відео, головне — не треба її сварити. Дитині потрібна ваша підтримка та допомога у вирішенні ситуації, в яку вона потрапила. Алгоритм дій у ситуації, коли дитина вже надіслала інтимний контент:

  1. Вислухайте дитину без критики та осудження.
  2. Надайте дитині підтримку.
  3. Разом зверніться до поліції чи кіберполіції (усно, телефоном, з письмовою заявою у відділку, написавши електронного листа, чи через офіційний сайт структури) та надайте їм скріни-докази, щоб притягнути порушника до відповідальності.
  4. Якщо матеріали поширені в мережі, то зверніться до адміністрації сайту, спільноти з проханням видалити матеріали.
  5. Зверніться до психолога для отримання психосоціальної підтримки для попередження впливу наслідків.

Також надішліть посилання для видалення матеріалів на ресурс: https://stop-sexting.in.ua/adult/povidomyty/ та/або https://stop-sexting.in.ua/adult/zupynyty-poshyrennia/. Портал працює як лінія звітування: ви можете повідомити про контент сексуального насильства над дітьми, який виявили в Інтернеті. Всі повідомлення обробляються партнерами організації #stop_sexтинг у Великобританії — громадською організацією Internet Watch Foundation (IWF). Звернутися можна анонімно, проте за бажання дізнатися статус щодо видалення матеріалів, необхідно зазначити контактну інформацію.

Куди звертатися по допомогу за онлайн-ризиків для дітей?

Звертатися по допомогу за онлайн-ризиків для дітей можна, подзвонивши на Урядову консультаційну лінію з питань безпеки дітей в Інтернеті 1545*3 (1545, далі обрати 3). Подзвонити можна анонімно, цілодобово та безкоштовно. Інші установи та сервіси, куди можна звертатися по допомогу за онлайн-ризиків для дітей:

  1. Психологічна лінія підтримки на тему онлайн-ризиків. Працює для дітей, що постраждали від онлайн-ризиків. Також за допомогою можуть звернутись батьки, діти яких є постраждалими в Інтернеті.
  2. Чат-бот #stop_sexтинг у Телеграмі. У боті можна отримати допомогу про прикмети, причини, наслідки, порядок дій та попередження щодо різних ризиків для дитини в Інтернеті. Шукайте в Телеграмі @online_kids_bot — бот для батьків, старших братів та сестер, а також спеціалістів, що працюють з дітьми.
  3. Чат-бот для дітей на сайті та в Telegram @StopSextingBot. Чат-бот для дітей та підлітків працює, щоб захистити їх від сексуального насильства в Інтернеті. Діти та підлітки можуть отримати інструкцію, що робити та куди звертатися, якщо їх шантажують в Інтернеті та вимагають контент сексуального характеру, чи як допомогти друзям, якщо вони потрапили в такі ситуації.
  4. Портал повідомлень про небажаний контент IWF. На сайті #stop_sexтинг можна повідомити про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Портал працює як лінія звітування. Ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити їх подальшої сексуальної експлуатації.
  5. Інструмент Take it Down, що допоможе видалити контент. Take It Down допомагає зупинити поширення та видалити онлайн-фото та відео, що можуть скомпрометувати особу віком до 18 років. Take It Down дозволяє будь-кому анонімно й без завантаження фактичних зображень створити те, що, по суті, є цифровим відбитком цього зображення. Цей відбиток (унікальний набір чисел, який називається «хеш») потрапляє в базу даних, а технічні компанії-партнери видаляють зображення зі своїх сервісів. Все це відбувається без виходу зображення чи відео з вашого пристрою та без перегляду його кимось.

Більше інформації та рекомендації, як попередити сексуальні загрози в Інтернеті, батьки та діти можуть знайти на таких ресурсах:

  1. Сайт для дорослих: https://stop-sexting.in.ua/adult/
  2. Сайт для дітей: https://stop-sexting.in.ua
  3. Instagram: https://www.instagram.com/stopsexting.ua/
  4. Facebook: https://www.facebook.com/stopsextingua/
  5. YouTube: https://www.youtube.com/StopSextingUkraine
  6. TikTok для дітей: https://www.tiktok.com/@stopsexting 
  7. Telegram: https://t.me/stopsexting_ua
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Сексуальні загрози онлайн: як захистити дитину в Інтернеті?
Засновниця ГО #stop_sexтинг

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн