Logo
0 800 30 11 77
Читати 1 хвилину

Відповіді лікаря-ендокринолога на запитання читачів

Відповіді на запитання лікаря-ендокринолога «ОН Клінік»
Читати 1 хвилину | Створено: 2 жовтня 2023 | Оновлено: 2 жовтня 2023 | 11143
1. Що таке аутоімунний тиреоїдит? 2. Чи можна приймати йод при гіпотиреозі? 3. Як дізнатися, чи є дефіцит йоду в організмі? 4. Що буде, якщо відмовитись від прийому гормонів щитоподібної залози? 5. Як зрозуміти, що потрібно звернутися до ендокринолога? 6. Що таке вузловий зоб та як його лікують? 7. Чи можна вакцинувати дитину, якщо у неї вроджений гіпотиреоз? 8. Як зрозуміти, що необхідно перевірити рівень статевих гормонів? 9. Чи залежить ТТГ від фаз менструального циклу? 10. Що потрібно для профілактики захворювань щитоподібної залози? 11. Як проявляється нестача гормонів щитоподібної залози у дітей? 12. Чи може видалення щитоподібної залози вплинути на репродуктивну функцію у жінок? 13. Що означає діагноз «тиреотоксикоз»? 14. Як розпізнати перші ознаки цукрового діабету? 15. Які аналізи слід здавати за підозри на діабет? 16. Які бувають ускладнення цукрового діабету? 17. Що дає глюкозотолерантний тест під час вагітності? 18. Коли ставлять діагноз цукровий діабет під час вагітності? 19. Які можуть бути причини тремору тіла під час сну? 20. Чи можуть виникнути проблеми з заплідненням при гіпотиреозі? 21. Чи можна планувати вагітність за великої ваги? 22. Чи може феритин (запаси заліза в організмі) бути низьким через підвищений ТТГ? 23. Чи можуть бути причинами надмірної ваги порушення функції щитоподібної залози?
1

Що таке аутоімунний тиреоїдит?

Аутоімунний тиреоїдит (АІТ) — захворювання щитоподібної залози, при якому антитіла атакують здорові клітини органу. При хронічному аутоімунному тиреоїдиті змінюється тканина щитоподібної залози та відбувається її руйнування. На початкових стадіях симптоми аутоімунного тиреоїдиту відсутні, зміна щитоподібної залози відбувається поступово та непомітно.

Якщо при АІТ діагностують гіпотиреоз (дефіцит гормонів), щитоподібна залоза не може самостійно повністю забезпечити потреби організму в гормонах. Ендокринолог призначає лікування гіпотиреозу та АІТ у вигляді препаратів левотироксину (еутироксу, L-тироксину). Замісні гормональні препарати слід приймати довічно. Також при аутоімунному тиреоїдиті необхідно дотримуватися дієти, що включає харчові продукти, багаті на йод (морепродукти, морську капусту).

Дієта на тиждень при аутоімунному тиреоїдиті повинна містити безглютенові крупи (рис, гречку), свіжі овочі та фрукти, м'ясні та кисломолочні продукти. Необхідно виключити з раціону продукти, що містять глютен (пшеницю, борошняні та кондитерські вироби), рафінований цукор, бобові, горіхи, алкоголь.

2

Чи можна приймати йод при гіпотиреозі?

Гіпотиреоз виникає за недостатньої функції щитоподібної залози та нестачі тиреоїдних гормонів. Симптомами гіпотиреозу є:

Зазвичай позбутися гіпотиреозу назавжди неможливо. Замісна гормональна терапія та підтримка вироблення йоду щитоподібною залозою – тривалий чи довічний процес. При АІТ і гіпотиреозі показані до вживання препарати йоду тільки в комплексі з селеном. Йод без селену пошкоджує функцію щитоподібної залози.

При йододефіциті не можна вживати йоду більше, ніж рекомендована доза. Безпечна доза йоду становить від 300-500, 700, 1100 мкг/добу, залежно від регіону проживання. Профілактична доза йоду для України становить 150 мкг/добу.

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

3

Як дізнатися, чи є дефіцит йоду в організмі?

Вся Україна належить до зони йододефіциту. Вживання йоду в Європі в 10-15 разів нижче, ніж у країнах південно-східної Азії. До йододефіциту в організмі призводить недостатнє споживання продуктів, багатих на мікроелемент йоду. Виявити йододефіцит можна за допомогою аналізу на йод. Для визначення кількості йоду здається ранковий аналіз сечі.

4

Що буде, якщо відмовитись від прийому гормонів щитоподібної залози?

При порушенні функції щитоподібної залози може застосовуватись гормональна терапія. При відмові від прийому гормонів щитоподібної залози можуть виникнути захворювання серцево-судинної системи. У людей похилого віку запущений гіпотиреоз може призвести до накопичення рідини в порожнині серця. У жінок дітородного віку при гіпотиреозі відмова від гормональної терапії (прийому левотироксину, еутироксу) може призвести до порушення фертильності (безпліддя).

При плануванні вагітності слід контролювати рівень тиреотропного гормону (ТТГ). ТТГ може бути підвищений при гіпотиреозі, стресі, аутоімунних захворюваннях. У жінок з аутоімунним тиреоїдитом при плануванні вагітності знижують рівень ТТГ до 2–2,5 мкМЕ/мл.

5

Як зрозуміти, що потрібно звернутися до ендокринолога?

Ендокринолог лікує цукровий діабет, гіпо- та гіпертиреоз, тиреоїдит, ожиріння, йододефіцит. Звернутися до ендокринолога потрібно при слабкості та підвищеній втомлюваності. Інші симптоми захворювань щитоподібної залози:

  • сонливість;
  • сухість шкіри;
  • набір ваги;
  • випадання волосся;
  • порушення серцевого ритму.

Симптомами патологій щитоподібної залози у жінок є порушення менструального циклу та проблеми із заплідненням. Збій у роботі щитоподібної залози може бути пов'язаний з порушенням функції надниркових залоз, інсулінорезистентністю, дисбалансом чоловічих і жіночих гормонів.

Ендокринолог проведе обстеження, збере скарги та призначить додаткові дослідження. Діагностика ендокринних захворювань включає:

  • УЗД щитоподібної залози;
  • аналіз ТТГ;
  • аналіз на гормони щитоподібної залози;
  • аналіз на глюкозу та вітаміни.

Рівень ТТГ необхідно визначати у групах ризику (у вагітних і за наявності йододефіциту). За результатами обстеження ендокринолог призначить лікування захворювань щитоподібної залози, яке може включати замісну гормональну терапію.

6

Що таке вузловий зоб та як його лікують?

Вузловий зоб — захворювання щитоподібної залози, що характеризується появою в ній новоутворень (вузлів). Симптоми вузлового зоба:

  • відчуття грудки у горлі;
  • біль при ковтанні;
  • випинання очних яблук;
  • осиплість голосу;
  • сухий кашель.

Вузлові утворення є доброякісними, але можуть призвести до ускладнень у вигляді раку щитоподібної залози, тому вимагають обов'язкового лікування. Для профілактики йододефіциту при вузловому зобі без порушення вироблення гормонів (еутиреоз) призначають «Йосен» протягом 6-12 місяців.

Для контролю лікування необхідно зробити УЗД щитоподібної залози, щоб визначити, які наявні вузли (колоїдні, тканинні). Колоїдні вузли на щитоподібній залозі є йододефіцитними. За наявності колоїдних вузлів без аутоімунного тиреоїдиту ендокринолог призначає дозу йоду від 200 до 300 мкг на добу. Через місяць необхідно повторно здати аналізи на йод, щоб відкоригувати лікування. Тканинні вузли щитоподібної залози потребують додаткового дослідження на УЗД.

7

Чи можна вакцинувати дитину, якщо у неї вроджений гіпотиреоз?

Діти з вродженим гіпотиреозом повинні довічно приймати препарати левотироксину (L-тироксин, еутирокс). Вакцинація дітей із гіпотиреозом проводиться педіатром, згідно з календарем щеплень. Перед вакцинацією необхідно здати аналіз крові на рівень ТТГ з метою оцінки ендокринологом функції щитоподібної залози в межах вікової норми.

8

Як зрозуміти, що необхідно перевірити рівень статевих гормонів?

Статеві гормони відповідають за розвиток статевих ознак і репродуктивну функцію. Порушення вироблення жіночих статевих гормонів проявляється у збої менструального циклу. Показання до перевірки рівня статевих гормонів у жінок:

  • нестабільна вага;
  • шкірні висипання;
  • нерегулярний менструальний цикл;
  • зміна характеру менструації (мізерні або рясні виділення);
  • біль у середині циклу;
  • зміна характеру ПМС (предменструального синдрома).

При плануванні вагітності необхідно оцінити функцію щитоподібної залози та визначити рівень статевих гормонів. Також необхідно пройти обстеження у гінеколога на наявність патологій репродуктивних органів і статевих інфекцій.

9

Чи залежить ТТГ від фаз менструального циклу?

Рівень тиреотропного гормону не прив'язаний до фаз менструального циклу. Неточний рівень ТТГ може бути пов'язаний із методологією проведення аналізу. У жінок у перші дні менструального циклу збільшується в'язкість крові та швидкість осідання еритроцитів. Аналіз на ТТГ робиться на сироватці крові, а збільшення її в'язкості може вплинути на результат.

Підвищений ТТГ не означає, що є гіпотиреоз. Для отримання достовірних результатів рекомендується здати повторний аналіз ТТГ на 4-5 день менструального циклу. Норма ТТГ у жінок дітородного віку становить від 0,2 до 4,9 мед/л.

Таблиця норм ТТГ у жінок за віком

Вік

Концентрація, мЕд/л

14-19 років

від 0,47 до 3,41

19-25 років

від 0,6 до 4,5

26-35 років

від 0,26 до 4,9

35-40 років

від 0,4 до 4,0

41-50 років

від 0,2 до 4,0

51-60 років

від 0,4 до 10,0

61-80 років

від 0,4 до 6,0

Понад 80 років

не больше, ніж 6,7

10

Що потрібно для профілактики захворювань щитоподібної залози?

Мешканці промислових районів стикаються з високовольтним і радіоактивним випромінюванням, що може призвести до пошкодження тканини щитоподібної залози. Профілактика захворювань щитоподібної залози включає:

  • активний спосіб життя;
  • вживання різноманітних продуктів (м'яса, морепродуктів, горіхів, овочів і фруктів);
  • уникнення стресів;
  • дотримання режиму сна (не менше, ніж сім-вісім годин);
  • профілактичне обстеження в ендокринолога (не менше, ніж один раз на рік).

Спосіб життя при аутоімунному тиреоїдиті та гіпотиреозі повинен включати помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, відмову від шкідливих звичок (куріння та вживання алкоголю). З профілактичною метою ендокринолог може призначити прийом препаратів йоду з селеном, магнію (200–300 мкг/добу), цинку, альфаліпоєвої кислоти у вигляді вітамінних комплексів. Також рекомендується визначення рівня вітаміну D у крові та прийом вітамінної добавки за його нестачі.

11

Як проявляється нестача гормонів щитоподібної залози у дітей?

Прийом гормональних препаратів (еутірокс, L-тироксин) під час вагітності не позначається на здоров'ї дитини. Але захворювання щитоподібної залози передаються за спадковістю, і у дитини може бути вроджений гіпотиреоз. Симптоми нестачі гормонів щитоподібної залози у дітей:

  • слабкість;
  • знижений тонус м'язів;
  • сонливість;
  • сухість шкіри;
  • затримка психоемоційного розвитку;
  • загальмованість;
  • малорухливість.

Необхідно записатися на прийом до педіатра або дитячого ендокринолога та перевірити рівень ТТГ у разі набряку щитоподібної залози у дитини. Також при підозрі на вроджений гіпотиреоз лікар робить УЗД щитоподібної залози дитині, враховує спадкові фактори та візуальні ознаки.

12

Чи може видалення щитоподібної залози вплинути на репродуктивну функцію у жінок?

При гіпотиреозі вагітність протипоказана, оскільки існує ризик розвитку патологій у матері та плода. Після хірургічного лікування щитоподібної залози необхідно застосовувати замісну гормональну терапію. Ендокринолог проводить скринінг на рівень тиреотропного гормону. При ТТГ 2-2,5 мед/л можна планувати вагітність. Під час вагітності необхідний постійний прийом гормональних препаратів і контроль рівня ТТГ у крові. Графік скринінгу ТТГ під час вагітності за тижнями:

  • сьомий-дев'ятий;
  • 13-14 (період формування плаценти);
  • 22-23;
  • ближче до 30-го тижня;
  • перед пологами.

З 22 тижня вагітності лікар збільшує дозу гормону тироксину, оскільки починається інтенсивне зростання плода. Після пологів дозу тироксину знижують до допологового рівня. При необхідності ендокринолог призначає дитині прийом гормонів щитоподібної залози.

13

Що означає діагноз «тиреотоксикоз»?

Тиреотоксикоз — патологія щитоподібної залози, що характеризується підвищеним виробленням гормонів. Найбільш поширені форми тиреотоксикозу: дифузний (без вузлів) і вузловий зоб щитоподібної залози. Збільшення щитоподібної залози може протікати з порушеннями її функції (гіпотиреоз, гіпертиреоз) і без порушень (еутиреоз).

Діагноз тиреотоксикоз передбачає прийом тиреостатиків (препаратів, які блокують виділення надлишкових гормонів) протягом одного-півтора року. Лікування тиреотоксикозу має відбуватися під наглядом ендокринолога, який призначить щомісячні аналізи на функцію щитоподібної залози. Також лікар може призначити клінічний аналіз крові чи печінкові проби через можливі побічні ефекти від препаратів.

Перебувати під наглядом ендокринолога при тиреотоксикозі необхідно протягом трьох років. При сприятливому перебігу захворювання щитоподібна залоза нормалізується в розмірах, але може залишитися щільною на кшталт хронічного аутоімунного тиреоїдиту. Переривання курсу лікування тиреотоксикозу може призвести до розвитку стійкості до тиреостатиків і рецидиву захворювання.

14

Як розпізнати перші ознаки цукрового діабету?

Цукровий діабет виникає у разі порушення засвоєння глюкози в організмі. Існує цукровий діабет першого та другого типів. Перший тип діабету є генетичним захворюванням, за якого в організмі припиняється вироблення інсуліну (гормону, що регулює рівень глюкози в крові). Цукровий діабет першого типу розвивається протягом двох-трьох тижнів і проявляється у вигляді нудоти, блювання, слабкості, непритомності.

Діабет другого типу не є інсулінозалежним і може розвиватися роками. Перші ознаки цукрового діабету другого типу:

  • сильне відчуття спраги;
  • прискорене сечовипускання;
  • набір ваги;
  • постійне почуття голоду;
  • повільне загоєння ран;
  • розпливчастість зору;
  • оніміння кінцівок;
  • відчуття втоми.

При цукровому діабеті на початкових етапах цукор піднімається після їди. Діабет першого типу з'являється в дитячому та юнацькому віці, а діабет другого типу найчастіше розвивається у дорослих із підвищеною масою тіла. За перших ознак цукрового діабету необхідно записатися на консультацію ендокринолога.

15

Які аналізи слід здавати за підозри на діабет?

За підозри на цукровий діабет визначається рівень цукру в крові. Діагностика цукрового діабету включає:

  • аналіз рівня глюкози в крові натще (останній прийом їжі за 10 годин до дослідження);
  • аналіз на глікозильований (глікований) гемоглобін (середній рівень цукру протягом останніх трьох місяців).

Норма глікованого гемоглобіну становить 58-59%. Якщо глікований гемоглобін вище 6,5%, діагностується цукровий діабет. При показниках від 58% до 65% призначається глюкозотолерантний тест. Для проведення аналізу на толерантність до глюкози необхідно випити солодкий напій, досліджується кров до та після надходження цукру до організму.

16

Які бувають ускладнення цукрового діабету?

Тривале вживання цукрознижувальних препаратів, які застосовуються при цукровому діабеті другого типу, може призвести до виснаження підшлункової залози та зменшення (апоптозу) її клітин. Як наслідок розвивається інсулінозалежний діабет другого типу та потрібна інсулінотерапія. Ускладнення цукрового діабету:

  • трофічні виразки;
  • інфаркт;
  • інсульт;
  • сліпота;
  • ниркова недостатність.

Також наслідком діабету може бути ураження нервової системи. При діабетичній нейропатії погіршується провідність нервів, спостерігаються оніміння та втрата чутливості кінцівок. При неврологічних ускладненнях цукрового діабету слід записатися на консультацію до невролога.

17

Що дає глюкозотолерантний тест під час вагітності?

Глюкозотолерантний тест роблять обов'язково всім вагітним, щоб виключити порушення вуглеводного обміну (гестаційного діабету). Дослідження оцінює рівень глюкози в крові натще (через 8-12 годин після останнього прийому їжі) і через годину-дві після вуглеводного навантаження (необхідно випити розведену глюкозу).

Тест на толерантність до глюкози рекомендується робити на 24-28 тижні вагітності. При підвищених показниках цукру в крові існує ризик виникнення ускладнень для матері та плода. Вагітним призначається дієта, що виключає вживання швидких вуглеводів (печива, здоби, цукерок). Рекомендується вводити до раціону повільні вуглеводи (вівсяні, гречані каші).

18

Коли ставлять діагноз цукровий діабет під час вагітності?

При підвищеній глікемії (вмісті цукру в крові) та порушенні толерантності до вуглеводів ендокринолог може діагностувати гестаційний діабет при вагітності. Якщо рівень цукру був компенсований дієтотерапією, у вагітних відсутній ризик розвитку діабету першого типу після пологів. Але жінка, що народжувала, знаходиться в групі ризику з розвитку цукрового діабету другого типу через кілька років.

Вагітні з гестаційним діабетом, які під час вагітності приймали інсулін, після пологів мають продовжувати інсулінотерапію. У групі ризику розвитку цукрового діабету перебувають жінки з надмірною вагою. Після пологів їм рекомендується звернутися до ендокринолога та скласти глюкозотолерантний тест.

19

Які можуть бути причини тремору тіла під час сну?

Відчуття тремтіння та прискореного серцебиття є симптомами підвищеної функції щитоподібної залози (гіпертиреозу). Якщо внутрішній тремор з'являється періодично, причиною може бути психосоматика. Необхідно здати аналіз на рівень ТТГ і звернутися за консультацією до невропатолога.

Тремор всього тіла під час сну може виникати при гіпертиреозі, клімаксі. Під час пременопаузи тремтіння може супроводжуватися припливами (відчуттям жару та підвищеним серцебиттям). При треморі тіла уві сні необхідно здати аналізи на статеві гормони, ТТГ і проконсультуватися з гінекологом, ендокринологом.

20

Чи можуть виникнути проблеми з заплідненням при гіпотиреозі?

Гіпотиреоз може бути причиною чоловічого та жіночого безпліддя. При гіпотиреозі щитоподібна залоза не виробляє достатньо гормонів та овуляція не настає. У жінок при зниженому рівні гормонів щитоподібної залози можуть бути порушення менструального циклу та дозрівання яйцеклітини. Гіпотиреоз значно знижує ймовірність запліднення та виношування плода.

21

Чи можна планувати вагітність за великої ваги?

Надмірна вага може порушувати гормональний фон і стати причиною безпліддя, невиношування вагітності. Також велика вага підвищує ризик розвитку діабету під час вагітності.

Ендокринологи рекомендують скинути зайву вагу при плануванні вагітності. Схуднення має бути поступовим: не більше, ніж 15% від ваги за шість місяців. Загальне зниження маси тіла за місяць має становити не більше, ніж два з половиною кілограми.

22

Чи може феритин (запаси заліза в організмі) бути низьким через підвищений ТТГ?

Кількість феритину (запасів заліза в організмі) впливає на роботу щитоподібної залози. Високий рівень ТТГ може бути через те, що тканини, бідні на залізо, не можуть розпізнати гормони щитоподібної залози. Як наслідок розвивається анемія (малакровість) і порушується функція щитоподібної залози.

Для нормального вироблення гормонів щитоподібної залози може знадобитися прийом феритину та вітаміну В12. Необхідно здати аналізи на вміст заліза та вітаміну В12 в організмі та перевірити рівень тиреотропного гормону.

23

Чи можуть бути причинами надмірної ваги порушення функції щитоподібної залози?

Порушення функції щитоподібної залози може уповільнити обмін речовин і призвести до набору ваги. Ендокринні причини надмірної ваги:

  • інсулінорезистентність;
  • підвищений рівень пролактину;
  • знижений рівень тестостерону;
  • підвищений кортизол.

При різкому наборі ваги слід записатися на консультацію ендокринолога. Лікар призначить аналізи для виявлення гормонального збою та лікування.

Ендокринологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Відповіді лікаря-ендокринолога на запитання читачів - Філіпська Зоя Вікторівна
Філіпська Зоя Вікторівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Відповіді лікаря-ендокринолога на запитання читачів
Лікар-ендокринолог. Вища категорія.
Відповіді лікаря-ендокринолога на запитання читачів
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

- 4 місяці тому
Добрий вечір. Тиреотропний гормон показує якість роботи щитоподібної залози. У жінок рівень ТТГ може відхилятися від норми при порушеннях менструального циклу, вагітності, після сильної крововтрати, при зниженні функції щитоподібної залози. Розшифровку аналізу на ТТГ має робити ендокринолог.
Відповісти
Ірина 4 місяці тому
Добрий вечір. Розкажіть, що показує гормон ТТГ і чому він може відхилятися від норми у жінок?
Відповісти
Андрій 5 місяців тому
Добрий день. У мене аналіз показав підвищений рівень ТТГ, чи це небезпечно?
Відповісти
Добрий день. Підвищений рівень ТТГ може свідчити про наявність гіпотиреозу та зниження функції щитоподібної залози. Для уточнення діагнозу та виключення ризиків для здоров'я необхідно проконсультуватися з ендокринологом.
Валерія 6 місяців тому
Вітаю. Скажіть, будь ласка, скільки років людина може прожити з гіпотиреозом?
Відповісти
Вітаю. Гіпотиреоз небезпечний для здоров'я розвитком ускладнень у вигляді серцевої та ниркової недостатності. Але при регулярному обстеженні в ендокринолога та гормональній терапії з гіпотиреозом можна прожити довго без зниження якості життя.
Софія 6 місяців тому
Добрий вечір. Цікавить питання: який гормон показує аутоімунний тиреоїдит?
Відповісти
Добрий вечір. При аутоімунному тиреоїдиті необхідно здати аналіз крові на тиреотропний гормон (ТТГ). Якщо рівень ТТГ підвищений, можливий розвиток гіпотиреозу та аутоімунного тиреоїдиту.
Марина 6 місяців тому
Вітаю. Підкажіть, будь ласка, яке фізичне навантаження рекомендується при аутоімунному тиреоїдиті?
Відповісти
Вітаю. При аутоімунному тиреоїдиті рекомендується помірне аеробне навантаження для нормалізації обміну речовин і зниження зайвої ваги. Корисними будуть заняття на велотренажерах, біговій доріжці, танці, плавання.
Станіслав 6 місяців тому
Добрий день. Після травми руки мені призначили електрофорез, чи можна робити його при аутоімунному тиреоїдиті?
Відповісти
Добрий день. При електрофорезі застосовується мінімальний вплив електричного струму, який не шкодить внутрішнім органам. Аутоімунний тиреоїдит не є протипоказанням до електрофорезу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!