Logo
0 800 30 11 77

Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню

Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню
Читати: 14 хв | Створено: 5 червня 2025 | Оновлено: 5 червня 2025 | 884 884
Вегетаріанство як стиль харчування значно впливає на здоров'я людини. Правильно збалансована вегетаріанська дієта може бути корисною і знижувати ризики розвитку деяких захворювань.

Що таке вегетаріанство?

Вегетаріанство — це система харчування, яка передбачає відмову від м'яса, риби та морепродуктів. Деякі вегетаріанці не їдять яйця, молочну продукцію та мед — в їх раціоні є продукти тільки рослинного походження.

Коли виникло вегетаріанство?

1 жовтня у світі відзначають Всесвітній день вегетаріанства, заснований у 1977 році Північноамериканським вегетаріанським товариством (North American Vegetarian Society, NAVS). Ініціатива націлена на підвищення обізнаності громадськості про переваги вегетаріанського способу життя як з точки зору здоров'я та екології, так і з етичної точки зору.

Відмова від їжі тваринного походження бере початок ще з часів до нашої ери. Близько 500 р. до н.е. рослинне харчування називалося піфагорійською дієтою на честь давньогрецького філософа та математика Піфагора, який популяризував ідеї відмови від м'яса. Піфагорійські ідеї поділяли й інші давньогрецькі мислителі — Платон, Сократ і Арістотель порушували питання про становище тварин у світі. Сам термін «вегетаріанство» (з латині vegetus перекладаэться як «свіжий») з'явився в Англії 1847 року, коли сформувалося перше європейське суспільство людей, які практикують відмову від м'яса.

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Які бувають види вегетаріанства?

Існує кілька різновидів вегетаріанства, вони відрізняються перелыком дозволених та заборонених продуктів. Види вегетаріанства:

  • веганство. Передбачає виключення будь-якої їжі тваринного походження (молочних продуктів, яєць та меду);
  • лактовегетаріанство. Тип вегетаріанської дієти, при якій з раціону виключається м'ясо тварин, риба, морепродукти (креветки, молюски, кальмари) та яйця. Основу раціону лактовегетаріанця становить рослинна їжа, а також молоко та молочна продукція (йогурт, сметана, сир);
  • оволактовегетаріанство. Полягає у відмові від вживання м'яса, риби та морепродуктів, але можна їсти яйця, молочні продукти та мед;
  • пісковегетаріанство. Виключається тільки м'ясо, в раціоні залишають рибу, морепродукти та інші продукти тваринного походження, які можуть вживатися як без обмежень, так і за винятком деяких категорій;
  • сироїдіння. Крім відмови від продуктів тваринного походження, не їдять овочі, підігріті до температури понад 48°C.
  • фрукторіанство. Дотримуються вегетаріанства, а також їдять лише плоди, які можна зібрати чи зірвати, не знищуючи рослини.

Також є інші менш поширені типи вегетаріанства. Наприклад, половегетаріанці крім овочів, фруктів, яєць і молока вживають м'ясо птиці. Популярним останніми роками стало флекситаріанство чи напіввегетаріанство, яке передбачає часткове включення продуктів тваринного походження (крім червоного м'яса).

Чим вегетаріанство відрізняється від веганства?

Веганство — це вид строго вегетаріанства, при якому людина повністю відмовляється від вживання продуктів тваринного походження, у тому числі від молока, молочних продуктів, меду та яєць. Крім того, веганство є не просто дієтою, а цілісною концепцією, яка виключає з життя все, що може бути отримане людиною в результаті експлуатації тварин: шерсть, шкіру, шовк, випробувані на тваринах медикаменти, відвідування зоопарків, дельфінаріїв та цирків.

Що їдять вегетаріанці?

Вегетаріанець — це людина, яка не їсть червоне м'ясо, птицю, рибу та морепродукти. Також виключаються з раціону м'ясні та рибні продукти, наприклад, ковбаси, сосиски, паштет, консерви. Під забороною приховані продукти тваринництва, у виробництві яких використовуються частини тіла тварин. До них належать сичужні сири, желатин, гематоген та деякі харчові добавки.

Основу раціону складають продукти рослинного походження, а також молочна продукція та яйця. До вегетаріанської дієти належать:

  • плодові овочі та коренеплоди (морква, картопля, буряк, редиска, помідори, огірки, селера, броколі, спаржа та інші);
  • зелень та листові овочі (петрушка, кінза, кріп, шпинат, щавель, капуста, листя салату тощо);
  • фрукти, ягоди (цитрусові, чорниця, полуниця, яблука, груші, кавун);
  • бобові культури (чечевиця, горох, квасоля, соя);
  • хліб, хлібобулочні та макаронні вироби;
  • насіння, злаки, цілісні зерна та зернові продукти (рис, льон, чіа, кіноа, гречка, овес, вівсяні та злакові пластівці, злакові батончики, пшениця, ячмінь, борошно);
  • насіння, горіхи та горіхова паста (волоський горіх та фундук, арахіс, кеш'ю, фісташки, мигдаль, кедрові та кокосові горіхи);
  • молоко та кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ряжанка, сир, сметана, всі види сирів, вершкове масло);
  • яйця;
  • гриби;
  • водорості (ламінарія, фукус, спіруліна, норі, хлорела);
  • рослинні олії (соняшникова, оливкова, мигдальна, кокосова);
  • мед.

Важливою частиною вегетаріанського харчування є сухофрукти та фруктові снеки: чорнослив, курага, фініки, родзинки, сушені манго та ананас. Вони розраховані на тривале зберігання та містять велику кількість антиоксидантів, клітковини та поживних речовин (калію, заліза, вітамінів А та С). Солодощі для вегетаріанців — це халва, джем, рахат-лукум, мармелад, шоколад.

Як вегетаріанство впливає на здоров'я?

Як показують різні дослідження, правильно складений вегетаріанський раціон корисний для здоров'я та може застосовуватися для профілактики та лікування деяких захворювань. Збалансоване вегетаріанське меню містить мало насичених жирів та холестерину, багато клітковини, велику кількість мікроелементів, вітамінів та природних антиоксидантів (калію, магнію, фолієвої кислоти, вітамінів А, С та Е). Потенційні плюси вегетаріанства:

  • зниження рівня холестерину в крові та ризику розвитку серцево-судинних захворювань (атеросклерозу, ішемічної хвороби серця);
  • зменшення симптомів цукрового діабету другого типу та запобігання його розвитку (через зниження споживання калорій, підвищеного вживання клітковини та продуктів з низьким глікемічним індексом);
  • покращення травлення, нормалізація роботи кишківника, схуднення та підтримування маси тіла в межах фізіологічної норми (вегетаріанське меню менш калорійне та містить велику кількість харчових волокон);
  • зниження ризику розвитку онкопатологій (відмова від копченого, смаженого та обробленого м'яса, що містить канцерогени, може захистити від деяких видів раку, також рослинна їжа містить безліч антиоксидантів, які запобігають пошкодженню клітин вільними радикалами);
  • зниження ризику харчових отруєнь і кишкових інфекцій, оскільки бактерії, що їх викликають (salmonella, E. coli, listeria, campylobacter) найчастіше знаходяться в продуктах тваринного походження.

Перейшовши на вегетаріанську дієту, людей можуть помічати більшу енергійність, покращення настрою та зниження втоми, оскільки м'ясо є важкою їжею, на перетравлення якої організм витрачає багато енергії. З погляду працездатності, вегетаріанець демонструє вищу витривалість і потребує набагато меншого часу на відновлення сил.

Чим небезпечне вегетаріанство?

Якщо при вегетаріанській дієті щоденний раціон збалансований за БЖУ (співвідношенню білків, жирів і вуглеводів), мікроелементів і вітамінів, то вона потенційно безпечна. Їжа при вегетаріанстві повинна бути різноманітною та містити достатню кількість поживних речовин, щоб уникнути їх дефіцитів та пов'язаних з ними наслідків. Потенційні мінуси вегетаріанства:

  • нестача вітаміну В12 (може призвести до розвитку неврологічних захворювань, анемії, атеросклерозу);
  • дефіцит йоду (може спровокувати порушення у роботі щитовидної залози та уповільнення метаболізму);
  • низький рівень омега-3 жирних кислот (підвищує ризик розвитку серцево-судинних патологій, може призвести до погіршення когнітивних функцій).

При вегетаріанстві підвищений ризик розвитку залізодефіцитної анемії, оскільки залізо, що міститься у рослинній їжі, засвоюється гірше, ніж із м'ясних продуктів. Крім того, надлишок клітковини, якими багаті овочі та фрукти, погіршує засвоєння білка, що може призвести до його нестачі та знизити синтез ферментів підшлункової залози. Велика кількість нерозчинних харчових волокон у раціоні може спровокувати порушення травлення та розлади випорожнень, найчастіше діарею.

Щоб уникнути ризиків, пов'язаних із вегетаріанською дієтою, варто відвідувати лікаря не рідше одного разу на рік та здавати аналізи для визначення можливого дефіциту поживних речовин. Лікар може порекомендувати приймати харчові добавки, які допоможуть заповнити дефіцит вітамінів та мінералів в організмі.

Чи дозволяється вегетаріанство під час вагітності?

Вегетаріанство під час вагітності може мати як позитивні, так і негативні наслідки для здоров'я жінки та дитини. Вегетаріанське харчування під час виношування плода потребує уважного підходу та усвідомленого вибору продуктів.

Рослинна дієта, багата на овочі, фрукти і злаки, може знизити ризик надмірної ваги, а також забезпечує організм необхідними вітамінами і мінералами, наприклад, фолієвою кислотою, яка важлива для правильного розвитку нервової системи плода. З іншого боку, нестача деяких поживних речовин (білка, заліза, вітаміну B12 та омега-3 жирних кислот), які переважно містяться в м'ясі та рибі, може призвести до їх дефіциту, що негативно позначиться на здоров'ї матері та дитини.

При вагітності важливо ретельно планувати раціон. Рекомендується проконсультуватися з дієтологом, щоб забезпечити повноцінне харчування та збалансований прийом усіх необхідних речовин. Також важливою є консультація гінеколога, який проведе обстеження та оцінить ризики вегетаріанського харчування майбутньої матері.

Чи підходить вегетаріанство для підлітків та дітей?

Вплив вегетаріанських дієт на здоров'я дітей та підлітків є спірною темою серед педіатрів та вчених. Харчування впливає на розвиток дитячого організму, тому воно має бути здоровим (без смаженої, копченої, маринованої, консервованої їжі та фастфуду), збалансованим та містити достатню кількість поживних речовин. Відповідно до рекомендацій ВООЗ в раціоні дитини мають бути фрукти, овочі, бобові, цільнозернові продукти, горіхи та насіння, риба, яйця, м'ясо птиці та молочні продукти. Деякі лікарі вважають, що вегетаріанство є потенційно небезпечним для дітей, оскільки вони мають високі потреби в харчуванні для нормального росту та психомоторного розвитку.

Незважаючи на збалансованість рослинної дієти, при відмові від м'яса і риби можуть виникнути дефіцити поживних речовин. Дефіцит здатен викликати гіпотрофію (хронічне порушення травлення, яке супроводжується недостатнім приростом маси тіла відносно віку і зросту дитини), метаболічний збій і залізодефіцитну анемію. Можливі ризики для дітей при вегетаріанському харчуванні:

  • дефіцит йоду, необхідний розвитку мозку, регуляції рівня гормонів, підтримки роботи серця, судин і щитовидної залози;
  • нестача вітаміну B12, який допомагає синтезувати еритроцити, запобігати розвитку анемії, а також підтримує нервову систему;
  • нестача цинку, необхідного для функціонування імунної системи;
  • нестача жирів та жирних кислот, які є основним джерелом енергії для клітин;
  • зниження рівня вітаміну D, який допомагає організму засвоювати кальцій та фосфор для зростання та розвитку кісткової системи.

Тривале вегетаріанське харчування за відсутності додаткових джерел мікроелементів та вітамінів може призвести до погіршення пам'яті та уваги, поганої концентрації у дітей. У підлітків на фоні вегетаріанства посилюється протягом акне, відзначається підвищена дратівливість. У дівчат у пубертатний період можуть розпочатися проблеми з менструацією (наприклад, аменорея — відсутність місячних).

При переході дитини або підлітка на вегетаріанське харчування необхідно ретельно продумати раціон разом з дієтологом або нутриціологом. Лікар допоможе визначити ризики та компенсувати відсутні нутрієнти за допомогою харчових добавок. Дитині, яка перебуває на вегетаріанській дієті, важливо регулярно здавати аналізи крові на визначення рівня основних мікроелементів, гормонів та вітамінів в організмі для контролю стану організму.

При яких захворюваннях не можна переходити на вегетаріанське харчування?

Вегетаріанське харчування може бути неприйнятним при деяких захворюваннях. Стани, при яких небажано переходити на вегетаріанство: 

  • деякі хронічні захворюваннях кишечника та підшлункової залози. Дієта, наповнена сирими овочами та фруктами, не підходить для людей з чутливим кишечником і здатна спровокувати загострення коліту та розвиток дисбактеріозу. Білок рослинної їжі гірше засвоюється, що може спричинити ферментативну недостатність підшлункової залози;
  • тяжка форма залізодефіцитної анемії;
  • дефіцит вітамінів групи В.

Не рекомендовано відмовлятися від продуктів тваринного походження у період відновлення після травм, операцій, кровотеч, оскільки потреба організму у білку та гемовому залозі значно зростає. Також існує думка, що вегетаріанство небажане для людей похилого віку, оскільки з віком знижується щільність кісток і м'язів та підвищуються ризики розвитку й загострення остеопорозу.

Як плавно перейти на вегетаріанство?

Переходити на вегетаріанство необхідно плавно, поступово зменшуючи кількість м'яса та риби у раціоні. Скласти меню харчування з урахуванням важливих нутрієнтів можна з допомогою гастроентеролога чи нутриціолога. Поради для вегетаріанців-початківців:

  1. Не варто різко відмовлятися від тваринних продуктів, наприклад, для початку можна запровадити щотижневий пісний день. Потім щотижня можна вводити до раціону по чотири-п'ять нових вегетаріанських страв, поступово витісняючи тваринну їжу з раціону впродовж наступних тижнів.
  2. Не потрібно встановлювати конкретні терміни переходу до вегетаріанства, оскільки всім потрібен різний час — насамперед людині має бути комфортно.
  3. Вивчіть, якими альтернативними вегетаріанськими продуктами можна замінити м'ясо та рибу.
  4. Складіть перелік вегетаріанських рецептів. Спочатку додайте до нього всі вже знайомі вам страви, а потім нові. Розмістіть вегетаріанські рецепти на кухні, щоб вони завжди були під рукою.
  5. Експериментуйте. Спеції, прянощі, ароматні трави, в'ялені томати, часниковий порошок, соус тамарі, насіння кунжуту та гарбуза, інші прості кулінарні добавки допоможуть вам змінити смаки вже знайомих страв.
  6. Намагайтеся використовувати органічні та сезонні фрукти та овочі, уникайте вживання промислових рафінованих продуктів з високим вмістом цукру, солі, трансжирів та насичених жирів (наприклад, пальмової та канолової олії).
  7. Перебуваючи поза домом, обирайте заклади, де подають вегетаріанські страви (наприклад, ресторани індійської або азіатської кухні).

Швидкий перехід на вегетаріанську дієту без поступового перехідного періоду може спричинити нудоту, метеоризм (здуття живота), спазми шлунка, головний біль та проблеми зі сном. Люди можуть зіткнутися з неприємними симптомами при нестачі поживних речовин, зокрема заліза, вітамінів В12 і D, йоду та омега-3, що переважно містяться у м'ясі та рибі. У перші місяці після зміни раціону важливо стежити за самопочуттям.

Що робити, якщо після переходу на вегетаріанство погіршилося самопочуття?

Незважаючи на високий вміст деяких вітамінів та мікроелементів (кальцію, заліза, міді, цинку) у продуктах рослинного походження, їх засвоюваність нижча порівняно з продуктами тваринного походження, тому при строгому вегетаріанстві можуть розвинутися патологічні стани. У разі тривалої відмови від тваринних білків можливі збої у роботі травної та ендокринної системи.

Вітамінна та білкова недостатність може виявлятися хронічною втомою, м'язовим та головним болем, ослабленням імунітету та, як наслідок, частими інфекційними захворюваннями. Також можуть виникнути симптоми порушення роботи щитовидної залози (наприклад, гіпотиреозу), що супроводжується сухістю шкіри, ламкістю волосся, зниженням лібідо. Нестача жирів може призвести до закрепів, а надлишок клітковини — до здуття живота та підвищеного газоутворення.

При погіршенні самопочуття після переходу на вегетаріанське харчування потрібно звернутися до лікаря за консультацією. Важливо провести контроль вітамінів і мінералів в організмі, а також здати аналізи на гормональний фон. При дефіциті поживних речовин лікар може призначити вітамінно-мінеральні комплекси чи харчові добавки, рекомендувати корекцію раціону.

Як скласти збалансований вегетаріанський раціон?

Щоб скласти збалансований вегетаріанський раціон, необхідно вивчити склад продуктів. Основні правила вегетаріанського меню:

  1. Добове споживання калорій повинно бути не нижче 2200 ккал.
  2. Необхідно уникати одноманітного меню, використовувати різні інгредієнти та дотримуватись щоденної норми БЖУ.
  3. Вживати більше вуглеводів необхідно в першій половині дня. Увечері треба надавати перевагу білкам, щоб уникнути підвищення рівня глюкози в крові (у нічний час знижується вироблення інсуліну — гормону, що регулює рівень цукру в крові).
  4. Потрібно обмежити кофеїновмісні напої (кава, какао, або зелений чай рекомендується пити не більше однієї чашки на день), оскільки вони перешкоджають засвоєнню заліза, особливо його негемової форми з рослинних джерел.

Необхідно вживати різні джерела білка, щоб отримати правильне поєднання амінокислот, які використовуються для будови і відновлення клітин в організмі. До джерел білка при вегетаріанстві належать: яйця, сир тофу, сою, гриби, сир, кіноа, амарант, гречана крупа, спіруліна (різновид синьо-зелених водоростей), квасоля.

Приклад вегетаріанського добового раціону

Овочі сирі

25%

Овочі варені або запечені

25%

Фрукти свіжі або сушені

25%

Білкові продукти (горіхи, кисломолочні продукти, бобові, гриби)

10%

Вуглеводи (зернові продукти)

10%

Жири (олії, вершки або вершкове масло)

5%

Вегетаріанські страви: меню на тиждень

Вегетаріанське меню щодень включає безліч страв, які містять усі необхідні нутрієнти та насичуватимуть організм енергією. Раціон повинен містити супи, овочеві запіканки, свіжі овочі та фрукти, молочні продукти, яйця.

Вегетаріанське меню на тиждень

День тижня

Сніданок

Обід

Вечеря

Понеділок

Вівсяна каша на молоці або воді з додаванням сезонних ягід, кава

Квасоляний суп-пюре, гречана каша, овочева котлета та салат зі свіжих овочів

Сирна запіканка, салат з яблука та свіжої моркви

Вівторок

Сир із сметаною, трав'яний чай

Пісний борщ, різотто з грибами

Гарбузова запіканка, кефір

Середа

Омлет зі шпинатом, цільнозерновий хліб, кава

Овочевий суп, вареники з квасолею

Овочева піца з помідорами чері, грибами, сиром та оливками

Четвер

Вівсяні пластівці з бананом, насінням льону та чорносливом

Гороховий суп, рисова каша та стейки з цвітної капусти

Рагу з гарбузом та квасолею

П'ятниця

Пудинг з насінням чіа, чай і халва

Тушкована картопля з болгарським перцем і квасолею в томатному соусі

Рисові котлети з цибулею та морквою

Субота

Лаваш з яйцем і сиром, зелений чай

Овочевий суп, спагетті з сиром та запеченими помідорами, салат із зелені

Кабачкова ікра та цільнозерновий хліб

Неділя

Вівсяні млинці з медом, корицею та яблуками, кава

Салат з пекінської капусти, сиру та маринованої кукурудзи

Тушкована капуста з грибами, хлібці

Перекусити між основними прийомами їжі вегетаріанці можуть бутербродами із сиром, яйцями та зеленню. Також перекусом можуть бути свіжі фрукти (яблука, банани, груші), горіхи, сухофрукти, овочеві та фруктові чіпси.

Рецепти вегетаріанських страв

1

Оладки з капусти

Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню
Підготовка
10 хвилин
Приготування
40 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
600
Кількість порцій
3

Інгредієнти

  • капуста — 450 г
  • середня морква — 1 шт.
  • яйця — 3 шт.
  • сметана — 2 ст.л.
  • твердий сир — 250 г
  • борошно — 100 г
  • часник — 2 зубці
  • кріп — 2-3 гілочки
  • олія для смаження — 5 ст.л.
  • сіль та перець — за смаком
  1. Тонко нашинкуйте або подрібніть капусту, моркву потріть на середній терці, сир потріть на терці з крупними вічками.
  2. У великій мисці з'єднайте подрібнену капусту та терту моркву, додайте яйця, сир, пропущений через прес часник, порізаний кріп, сіль та перець і добре перемішайте.
  3. Додайте борошно, сметану та ще раз перемішайте до однорідної маси. Якщо суміш занадто густа, можна додати трохи води або молока для коригування консистенції.
  4. На сковороді розігрійте олію та викладайте тісто ложкою, формуючи оладки. Обсмажувати потрібно на середньому вогні, щоб оладки добре пропеклися всередині. Обсмажуйте з обох боків до золотавої скоринки.
  5. Викладіть готові оладки на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Подавайте гарячими зі сметаною.
2

Вареники з квасолею

Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню
Підготовка
10 хвилин
Приготування
35 хвилин
Загальний час
45 хвилин
Ккал на порцію
620
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • консервована квасоля — 1 банка
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • олія рослинна — 2 ст.л.
  • сіль і перець за смаком
  • вершкове масло за смаком
  • борошно — 300 г
  • яйце — 1 шт.
  • вода — 180 мл
  1. У глибоку миску насипте борошно, вбийте яйце, влийте воду і посоліть. Потім ретельно вимішайте тісто (воно має бути еластичним) і залиште настоюватися на 10-15 хвилин.
  2. Відкрийте банку вареної квасолі, процідіть її від рідини і викладіть в окрему миску.
  3. Очистіть цибулю і дрібно її наріжте. Потім обсмажте на сковороді в соняшниковій олії до прозорого кольору.
  4. Перекладіть обсмажену цибулю до квасолі і трохи збийте продукти міксером. Маса не повинна бути однорідною і рідкою, в ній можуть залишатися шматочки квасолі.
  5. Злегка присипте робочу поверхню борошном, розкачайте тісто в пласт товщиною приблизно півсантиметра. За допомогою склянки з тіста зробіть кружечки.
  6. У кожен кружечок викладайте начинку (приблизно по одній повній чайній ложці) і затискайте краї тіста, сформувавши вареник.
  7. У каструлі закип'ятіть підсолену воду. Потім опустіть вареники і проваріть п'ять-сім хвилин.
  8. Готові вареники виймайте за допомогою шумівки і викладайте в миску з вершковим маслом, щоб вони не злипалися.
3

Ікра із запечених овочів

Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню
Підготовка
15 хвилин
Приготування
50 хвилин
Загальний час
65 хвилин
Ккал на порцію
275
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • кабачок — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • солодкий перець — 1 шт.
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • часник — 2 зубчики
  • олія рослинна — 3-4 ст.л.
  • половина лимона
  • сіль та перець за смаком
  1. Вимийте овочі, висушіть їх паперовим рушником і зробіть кілька проколів дерев'яною шпажкою. Потім посоліть, полийте (збризніть) соняшниковою олією, загорніть у фольгу і поставте в духовку запікатися на 40 хвилин при температурі 180°С.
  2. Дістаньте приготовані овочі і дочекайтеся, поки вони охолонуть.
  3. Наріжте овочі довільними шматками, перекладіть в чашу блендера, додайте два зубчики часнику і половину ріпчастої цибулі. Потім перебийте всі інгредієнти до стану пюре.
  4. Заправте ікру соняшниковою олією, посоліть і поперчіть за смаком. Подавати овочеву ікру краще охолодженою.
4

Овочевий пиріг

Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню
Підготовка
10 хвилин
Приготування
50 хвилин
Загальний час
60 хвилин
Ккал на порцію
300
Кількість порцій
3

Інгредієнти

  • сочевиця — 1 ст.
  • картопля — 500 г
  • печериці — 250 г
  • морква — 1 шт.
  • помідор — 2 шт.
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • часник — 2 зубчики
  • олія рослинна — 3 ст.л.
  • сіль та перець за смаком
  1. Відваріть сочевицю в підсоленій воді до готовності (згідно з інструкцією на упаковці).
  2. Зваріть картоплю і розімніть її товкачем з додаванням однієї столової ложки соняшникової олії.
  3. Помийте печериці і наріжте їх тонкими слайсами.
  4. Підготуйте овочі: цибулину наріжте дрібними кубиками, помідори — невеликими часточками, моркву натріть на крупній тертці, два зубчики часнику дрібно поріжте ножем.
  5. Розігрійте сковороду зі столовою ложкою соняшникової олії і обсмажте цибулю і моркву. Потім додайте в сковороду слайси печериць і обсмажуйте кілька хвилин.
  6. Додайте в сковорідку до овочів нарізані помідори, томатну пасту, подрібнений часник і 100 мл води і тушкуйте п'ять-сім хвилин.
  7. Додайте в сковороду відварену сочевицю, посоліть, поперчіть і тушкуйте ще одну хвилину.
  8. Викладіть начинку з овочів і сочевиці у форму для запікання і рівномірно розподіліть. Зверху покрийте шаром картопляного пюре і відправте в духовку на 20 хвилин при температурі 180°С до появи рум'яної скоринки.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гастроентерологія в ОН Клінік Ужгород

Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню - Вайда Алла Вікентіївна
Вайда Алла Вікентіївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського, 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Гастроентерологія ОН Клінік в інших містах

Популярні питання

1. Як довго можна дотримуватися вегетаріанського харчування?

Вегетаріанського харчування можна дотримуватися все життя. При збалансованому раціоні і при відсутності хронічних патологій воно не несе шкоди. Важливо стежити за самопочуттям і станом здоров'я, не менше одного разу на рік здавати контрольні аналізи на рівень білка і важливих нутрієнтів в організмі: заліза, вітамінів групи В, йоду.

2. Які вітаміни потрібно приймати вегетаріанцям?

Вегетаріанці можуть відчувати нестачу вітамінів В12, D, кальцію, заліза, йоду і цинку. Ознаки, які можуть свідчити про нестачу поживних речовин:

  • блідість і сухість шкіри;
  • випадання волосся, ламкість нігтів;
  • порушення стільця (часті закрепи або діарея), відсутність апетиту;
  • зниження гостроти зору;
  • потемніння і руйнування зубної емалі, карієс;
  • часті запаморочення і головні болі; безсоння, часте пробудження вночі;
  • перепади артеріального тиску;
  • підвищена дратівливість, перепади настрою;
  • загальна слабкість і швидка втомлюваність.

Вітаміни при вегетаріанстві може призначити лікар за результатами аналізів. Для визначення дефіцитів важливо здати клінічний і біохімічний аналізи крові, дослідження мінерального обміну і рівня вітамінів. Самостійний прийом вітамінно-мінеральних комплексів, полівітамінів або харчових добавок може викликати гіпервітаміноз (надлишок нутрієнтів), що також небезпечно, як і їх нестача.

3. Чи можна перейти на вегетаріанство при гастриті?

Перехід на вегетаріанство при гастриті може допомогти полегшити симптоми запалення шлунка, включаючи нетравлення, пекучий біль у животі, здуття і нудоту. Рослинна їжа з високим вмістом клітковини зменшує запалення, легко перетравлюється і сприяє зниженню вироблення соляної кислоти (велика кількість шлункового соку потрібна для перетравлення важкої їжі, зокрема жирного м'яса). Але при переході на вегетаріанство важливо враховувати, що деякі продукти рослинного походження можуть подразнювати слизову оболонку шлунка і погіршувати стан ― провокувати пекучий біль у животі. До них відносяться кислі овочі та фрукти (наприклад, цитрусові, помідори, деякі сорти яблук і ягід), гострий перець, чилі, часник. Також слід уникати продуктів, здатних викликати підвищене газоутворення в органах травлення і здуття живота, наприклад, білокачанної капусти, болгарського перцю. Дієту при гастриті призначає гастроентеролог, враховуючи тяжкість і форму патології. Перед переходом на вегетаріанське харчування при хронічних захворюваннях системи травлення рекомендується записатися до гастроентеролога на консультацію. Лікар дасть рекомендації щодо харчування, враховуючи індивідуальні особливості пацієнта.

4. Чи можна желатин при вегетаріанстві?

Желатин ― це продукт тваринного походження, який отримують з копит, кісток і хрящів тварин, тому його не їдять вегетаріанці. Желатин зазвичай використовують для приготування желе, джемів, загущення супів і соусів. Його можна замінити речовинами рослинного походження з желюючими властивостями (агар-агаром, пектином) або ксантановою камедью.

5. Чи можна схуднути від вегетаріанства?

Від вегетаріанства можна схуднути, оскільки в раціоні відсутні м'ясо і жири тваринного походження, які, як правило, калорійні. Для схуднення важливо дотримуватися дефіциту спожитих калорій.

Рейтинг статті:
Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Вегетаріанство: користь і шкода для здоров'я, як скласти меню
Стаття перевірена: Пригара Інна Геннадіївна
Лікар-гастроентеролог.

Схожі статті:

Коментарі

Галина 4 тижні тому
Добрий день. У яких продуктах міститься омега-3 при вегетаріанстві?
Відповісти
Добрий день. Найбільшу концентрацію омега-3 містять насіння чіа і льону, брюссельська капуста, волоські горіхи, водорості, морська капуста. Також омега-3 жирні кислоти містять олії: оливкова, кокосова, кунжутна, лляна.
Людмила 1 місяць тому
Добрий день. Як називається дієта без м'яса і чим вона корисна?
Відповісти
Добрий день. Вегетаріанство – це система харчування, яка виключає вживання м'яса і м'ясних продуктів. Користь вегетаріанства полягає в зменшеному споживанні холестерину, який негативно впливає на кровоносні судини. Відмова від м'яса може знижувати ризики розвитку серцево-судинних патологій і покращувати травлення через велику кількість харчових волокон у раціоні.
Андрій 1 місяць тому
Добрий день. Чи хворіють на рак вегетаріанці?
Відповісти
Добрий день. Вегетаріанці мають нижчі показники рівня глюкози і холестерину в крові, менший індекс маси тіла і, як правило, в цілому ведуть більш здоровий спосіб життя. Крім того, рослинна їжа містить велику кількість антиоксидантів, які захищають клітини організму від впливу вільних радикалів і пошкодження. Імовірність захворюваності на рак у вегетаріанців знижена, але ризик розвитку онкології існує.
Софія 1 місяць тому
Добрий день. Я не можу їсти сир, чим заповнювати білок при вегетаріанстві?
Відповісти
Добрий день. Джерелами рослинного білка в раціоні вегетаріанців можуть бути сир тофу (продукт із соєвих бобів), квасоля, сочевиця. При нормальній переносимості казеїну і лактози можна вживати грецький йогурт і сир пармезан, крім білка вони також містять насичені жири і кальцій.
Катя 1 місяць тому
Добрий день. Що буде, якщо не їсти м'ясо?
Відповісти
Добрий день. Відмова від м'яса може призвести до нестачі в організмі заліза, кальцію, фосфору, омега-3 жирних кислот. Для перебудови організму лікарі рекомендують плавний перехід на вегетаріанство (поступово обмежувати споживання м'яса). Знизити ризик розвитку нутрієнтної недостатності можна, якщо ввести в раціон рослини, що містять рослинні білки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.