Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться хірургічне видалення фіброми?

Як проводиться хірургічне видалення фіброми?
Читати 7 хвилин | Створено: 7 жовтня 2021 | Оновлено: 7 жовтня 2021 | 41443 41443
Фіброма — це утворення, яке розростається з клітин сполучної тканини. Фіброми розвиваються у шкірі, підшкірно-жировій клітковині, сухожиллях і матці.

Як і ліпома (пухлина шкіри, яка виникає на ділянках шкіри з жировим прошарком), і невринома (пухлина, яка розвивається з допоміжних клітин нервової тканини), фіброма є доброякісним утворенням.

Чому з'являється фіброма

Фіброми можуть розвиватися внаслідок спадкової схильності. Крім того, до розвитку фібром призводять неправильне харчування, куріння і надмірне споживання алкогольних напоїв.

До причин появи фіброми також належить:

  • гормональний дисбаланс;
  • надлишкова вага;
  • порушення обміну речовин;
  • часті пошкодження шкіри (подряпини, синці, порізи);
  • ендокринні захворювання (цукровий діабет, хвороби щитоподібної залози).

До розвитку фіброми матки можуть призводити аборти на пізніх термінах вагітності, запальні хвороби сечостатевої системи та дисфункції яєчників. Фіброму грудної залози може спровокувати тривале грудне вигодовування або відмова від лактації.

Симптоми розвитку фіброми

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Фіброми можуть бути одиничними та множинними. Основним симптомом розвитку фібром шкіри є наявність під шкірою ущільнення розміром від одного до декількох сантиметрів. Ознаками фіброми молочних залоз виступають виділення із сосків, асиметрія грудей і наявність ущільнень в області грудей.

До симптомів фіброми матки належать:

За перших ознак розвитку фіброми необхідно записатися на консультацію до дерматолога, гінеколога або мамолога залежності від того, де розвивається новоутворення (на шкірі, в матці або в молочних залозах). Діагностувати новоутворення і призначити схему його лікування може тільки лікар.

Види фібром

Фіброми бувають м'якими та твердими. М'яка фіброма являє собою невеликий, повільно зростаючий наріст на ніжці. Тверда фіброма має широку основу без ніжки.

За місцем локалізації та симптомами виділяють наступні види фібром:

  • одинична фіброма шийки матки — доброякісна пухлина, яка досягає невеликих розмірів і, як правило, не перешкоджає вагітності;
  • вузлова фіброма (фіброміома) матки — характеризується розвитком в пухлині вузлів, які можуть збільшуватись у розмірах, викликати сильні болі та тиснути на інші внутрішні органи;
  • субмукозна фіброміома матки — доброякісна пухлина з фіброзних волокон м'язового шару, яка розростається всередину порожнини матки;
  • фіброма молочної залози (фіброміома молочної залози, фіброма грудей) — доброякісна пухлина молочної залози у вигляді вузликів, що складаються з фіброзної та залозистої тканини;
  • фіброаденома молочної залози — доброякісна пухлина залозистої природи, фіброаденома розсмоктується вкрай рідко, у більшості випадків її необхідно видаляти хірургічним шляхом;
  • фіброма м'яких тканин — доброякісна пухлина, яка розвивається в м'яких тканинах (м'язовій тканині, сухожиллях, підшкірно-жировій клітковині, внутрішньом'язовому прошарку, лімфатичних вузлах), під час пальпації фіброма може переміщатися;
  • фіброма яєчника — доброякісна пухлина яєчника округлої або овальної форми. Ризик розвитку фіброми яєчника зростає після настання менопаузи.

Визначити вид фіброми може тільки лікар. Залежно від виду новоутворення, його розміру і стадії розвитку призначається індивідуальна схема лікування.

Протипоказання за фіброми

За одиничних фібром невеликих розмірів протипоказань до фізичної та сексуальної активності немає. Але якщо фіброми множинні або характеризуються яскравими ознаками (рясними кровотечами після статевого акту, сильними больовими відчуттями в області малого таза і спини), необхідно звернутися до лікаря, який проведе діагностику, призначить схему лікування і визначить індивідуальні протипоказання.

За фіброми великих розмірів і фіброми на запущених стадіях їх розвитку можуть існувати протипоказання до інтенсивної фізичної активності та сексуального життя. Крім того, може бути протипоказаний тривалий вплив ультрафіолетового випромінювання (сонячні ванни, солярій), а також відвідування лазні та сауни.

Видалення фібром матки та яєчника

Видалення фібром матки та яєчника проводиться після їх діагностики. Гінеколог або хірург проводить огляд, вивчає історію хвороби і в разі потреби призначає додаткові дослідження (УЗД органів малого таза, лабораторні аналізи).

Після проведення діагностики гінеколог призначає індивідуальну схему лікування фібром матки та яєчника, яка включає медикаментозну терапію (протизапальні та гормональні препарати) та хірургічне видалення фіброміоми. До методів хірургічного видалення фібром матки та яєчника належать:

  • гістероскопічна операція на фіброму матки та яєчника — виконується через піхву за допомогою довгого тонкого зонда з вбудованою відеокамерою з підсвічуванням, зображення з якої передається на монітор;

  • лапароскопія фібром матки та яєчника — малоінвазивне втручання, під час якого фіброма видаляється через кілька невеликих проколів у нижній частині живота;

  • відкрита хірургічна операція — доступ до матки забезпечується завдяки розрізу внизу живота по природній шкірній складці, проводиться за наявності міом великого розміру.

Тривалість операції з видалення фіброми матки та яєчника становить 1-2 години. Напередодні операції ввечері та в день втручання не можна їсти, за дві години до початку операції забороняється також пити.

Видалення фіброаденоми молочної залози

Підготовка до видалення фіброаденоми молочної залози включає консультацію мамолога та проходження діагностичних досліджень. До методів діагностики фіброаденоми грудей належать:

  • біопсія молочної залози;
  • ЕКГ серця і консультація терапевта;
  • загальний і біохімічний аналізи крові;
  • аналіз крові на збудників гепатитів В і С, ВІЛ та сифілісу;
  • УЗД молочних залоз.

Після проведення діагностики фіброаденоми лікар призначає хірургічне лікування. На початковій стадії фіброаденоми проводиться її секторальна резекція (часткове видалення). Видалення фіброми молочної залози проводиться під місцевою анестезією. Після видалення новоутворення хірург накладає косметичний шов з саморозсмоктувальних ниток.

За фіброаденоми грудей великих розмірів проводиться тотальна резекція пухлини з ураженою залозою. Як правило, операція проводиться під місцевою анестезією і триває від одного до двох годин.

Відновлення після видалення фіброми

Період відновлення після видалення фіброми становить, як правило, до семи-десяти днів. Після видалення фіброми молочної залози необхідно щодня або через день відвідувати лікаря або медичну сестру, які роблять перев'язки. Крім того, слід звести до мінімуму фізичну активність, носити бандажну білизну, правильно і збалансовано харчуватися. Після видалення фіброми матки та яєчників також необхідно носити післяопераційний бандаж і вести здоровий спосіб життя (правильно харчуватися, уникати перевтоми, стресу, дотримуватися режиму сну).

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проводиться хірургічне видалення фіброми? - Ільїн Євген Олександрович
Ільїн Євген Олександрович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Що не можна робити після видалення фіброми?

Після видалення фіброми слід уникати фізичного та емоційного перевтоми, недосипання і надмірного вживання алкогольних напоїв. Протипоказано також споживання великої кількості солі, оскільки вона призводить до застою рідини в організмі внаслідок набряклості. Після видалення фіброми матки та яєчників також необхідно відмовитися від солярію, лазні, сауни та контрастного душу.

2. Чим небезпечна фіброма матки?

Фіброма матки може призводити до порушень у роботі внутрішніх органів (закрепів, коліту, циститу, пієлонефриту), які розвиваються внаслідок надмірного тиску на тазові органи. Великі фіброми можуть перекривати гирла маткових труб і перешкоджати потраплянню в них сперматозоїдів, що призводить до безпліддя. Крім того, фіброма матки може деформувати судини, які стимулюють її кровопостачання, і призводити до омертвіння тканин (некрозу).

3. Як видалити фіброму в домашніх умовах?

Видалення фіброми в домашніх умовах протипоказано. Спроба самостійно позбутися новоутворення може призвести до потрапляння інфекції в рану і зараження крові. Лікування фіброми народними методами допустиме тільки за рекомендацією лікаря в складі комплексної терапії.

4. Чи може фіброма знову з'явитися після видалення?

Після видалення фіброма може з'явитися знову. Тому після видалення новоутворення необхідно проходити регулярні профілактичні огляди в гінеколога, мамолога або дерматолога.

5. Чи можна завагітніти після видалення фіброми?

Після видалення фіброми можна завагітніти. Але перед плануванням вагітності необхідно дочекатися повного розсмоктування післяопераційних швів. Як правило, виношування дитини після видалення фіброми за умови регулярних оглядів гінеколога не супроводжується ускладненнями.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як проводиться хірургічне видалення фіброми?
Лікар хірург-онколог. Вища категорія.
Як проводиться хірургічне видалення фіброми?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ігор 2 роки тому
Добрий день. Прочитав, що фіброма може бути і в чоловіків, і в жінок, як її виявити без симптомів? Фіброма м'яких тканин може визначитися на УЗД?
Відповісти
Фіброма м'яких тканин має щільну структуру і чіткі контури, які визначаються на УЗД навіть на ранніх стадіях розвитку захворювання. У разі запущеної стадії розвитку фіброми м'яких тканин вона може перейти в злоякісне утворення.
Анна 2 роки тому
Здрастуйте! У моїх мами й бабусі в різний час знайшли фіброми молочної залози. Чи означає це, що ця хвороба з'явиться і в мене?
Відповісти
Здрастуйте, Анно. Одним із чинників розвитку фіброми молочної залози дійсно є спадкова схильність. Тому жінці, в сім'ї у якої (у матері, бабусі) були випадки захворювання на фіброматоз, необхідно регулярно проходити обстеження у мамолога.
Олена 2 роки тому
Добрий день. За останні п'ять років у мене було два аборти. На огляді в гінеколога лікар сказав, що це може призвести до фіброми матки. Чи правда це?
Відповісти
Доброго дня, Олено. Так, це правда. Під час хірургічного та вакуумного абортів відбувається вишкрібання плода, унаслідок якого стінки матки стають вразливішими до інфекцій, а це може призвести до розвитку фіброми матки. Тому за необхідності проведення аборту бажано зробити його медикаментозним способом, за якого унеможливлено травмування тканин матки.
Аліна 2 роки тому
Здрастуйте. Нещодавно мені видалили фіброму матки. Лікар сказав, що жодних серйозних наслідків бути не повинно. Але я боюся ускладнень. Скажіть, чи можуть вони бути?
Відповісти
Здрастуйте, Аліно. Якщо Ви почали лікування фіброми на ранніх стадіях її розвитку, ускладнень справді, найімовірніше, не буде. Але в разі несвоєчасної діагностики або запущеної стадії фіброми матки наслідком захворювання може стати безпліддя.
Інна 2 роки тому
Добрий день, у мене мастопатія. Лікар каже, що є ризик розвитку фіброми. Підкажіть, будь ласка, як визначити це новоутворення на ранніх стадіях?
Відповісти
Добрий день, Інно. Щоб визначити фіброму в грудях на ранніх стадіях, необхідно проходити регулярні щорічні огляди мамолога. Крім того, щомісяця слід проводити самоогляд грудей, оскільки фіброму можна визначити під час пальпації (за своєю формою новоутворення являє собою невелике ущільнення, схоже на кульку).
Ольга 2 роки тому
Здрастуйте, у мене діагностували міому матки. Гінеколог сказав, що видаляти її не потрібно, тому що її розміри маленькі. Для спостереження за міомою лікар призначив робити УЗД органів малого таза раз на півроку. Чи не занадто це часто?
Відповісти
Здрастуйте, Ольга. Дійсно, як правило, УЗД органів малого тазу за міоми матки потрібно проходити раз на півроку. Але в окремих випадках лікар може рекомендувати проходити обстеження частіше (наприклад, у разі швидкого зростання міоми).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!