Logo
0 800 30 11 77

Під дахом твого будинку, або Про бактерії, які живуть у наших будинках

Під дахом твого будинку, або Про бактерії, які живуть у наших будинках
Читати 8 хвилин | Створено: 26 грудня 2019 | Оновлено: 26 грудня 2019 | 15581 15581
У нашому будинку багато місць, де мешкають бактерії (гриби, пліснява, спори, мікроскопічні водорості). Як показують дослідження, наші уявлення про їх місце проживання відрізняються від дійсності. Чи справді наш будинок — наша фортеця?

Кухня & туалет

Вчені з NSF International у штаті Мічиган перевірили 22 будинки. Дослідники виявили, що губки для миття посуду містять найбільшу кількість мікроорганізмів, за якими йдуть тримачі зубних щіток, миски для домашніх тварин, кухонні раковини, ємності для кави, кухонні стільниці, ручки для печей, іграшки для домашніх тварин та сидіння для унітазу.

У ході дослідження на багатьох дерев'яних, скляних та пластикових поверхнях вчені виявили дріжджі та плісняву, бактерії сімейства коліформних (включаючи Escherichia coli), Staphylococcus, Streptococcus та Corynebacteria, золотистий стафілокок, а також гриби Leptosphaerupic chartarum.

Мікробіолог Чарльз Герба, професор охорони здоров'я, науки про навколишнє середовище та імунології в Університеті Арізони, впевнений: багато людей думають, що найнебезпечніше місце в будинку — ванна, де знаходиться унітаз, але це не так. У кухонній раковині більше фекальних бактерій, ніж у туалеті після того, як його змивають. Тому собаки спокійно можуть пити воду з туалету, а цих тварин не проведеш. У дітей і дорослих фекальні бактерії здатні викликати спазми у шлунку, призводити до розладів шлунково-кишкового тракту (нудоти, блювоти, діареї), провокувати появу захворювань кишківника та нирок.

Професор рекомендує закривати кришку унітазу під час змивання, щоб не допустити поширення бактерій на навколишні предмети. Сильний потік води піднімає бактерії в повітря, після чого вони осідають на предметах особистої гігієни (зубній щітці, рушнику, милі).

Вчені з Сеульського національного університету в Кореї вивчили бактерії, які мешкають на поверхнях холодильників та унітазів. Вони виявили, що багато шкідливих мікроорганізмів мешкають на шкірі людини, а значить, люди теж є джерелом багатьох мікробів.

Спальня

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Найпоширеніші мешканці спалень — постільні клопи, які можуть стати постояльцями будь-якого будинку незалежно від санітарних умов. Люди можуть їх принести додому на собі, з новими меблями чи речами (з транспорту, громадських місць чи сусідів). Клопи активні вночі, тому у теплі сезони можуть проникати у приміщення навіть через вікна. Якщо помітили чорні крапки на ліжку чи одязі, виявили укуси на тілі, прокинувшись вранці, — це клопи і їх треба позбуватися.

Лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Харків» Юлія Нікуліна зазначає:

«Укуси клопів можуть спричиняти алергічну реакцію, інфекційні захворювання, порушення сну. Потрібно проводити дезінфекцію приміщення за виявлення паразитів та не допускати їх появи. Насамперед стежити за чистотою в оселі».

Інші предмети

За результатами дослідження ЮНІСЕФ, також у списку найнебезпечніших предметів, на яких «живуть» бактерії, знаходяться ігрові керма та джойстики, підлокітники м'яких меблів. Наприклад, на кожні 100 кв. см ігрових джойстиків та кермів припадає понад 7 тисяч мікробів. За оцінкою вчених, це майже вп'ятеро більше, ніж на обідку унітазу. На підлокітниках крісел та диванів — понад 19 тисяч шкідливих мікроорганізмів, а на сидінні — у 12 разів менше. Щоб зменшити кількість мікробів на таких поверхнях, їх потрібно чистити спиртовими або мильними розчинами.

Місцем скупчення бактерій є:

  • зубні щітки, які потрібно міняти кожні 3-4 місяці;
  • мокрі речі після прання, що вимагають негайного сушіння.

Дезінфікувати потрібно дрібні речі (ключі, телефони, пульти управління), а також предмети, що знаходяться в жіночій косметичці (спонжі, кисті для тіней та рум'ян, ватяні палички). До манікюрних наборів теж потрібно ставитись з увагою: не давати їх чужим людям та протирати спиртовими розчинами після кожного використання. Раджу видавати гостям окремий гостьовий набір, який може складатися не лише з капців та рушників, а й косметичних засобів у одноразових флаконах.

Люди

На шкірі та в організмі людини теж мешкають бактерії, більшість з яких необхідні для нормального функціонування багатьох органів і систем. Наприклад, грибки роду Candida у жінок є частиною нормальної мікрофлори піхви, але внаслідок дії багатьох факторів (переохолодження, незахищеного статевого контакту) можуть призвести до розвитку молочниці.

Лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Інга Чабаненко рекомендує:

«Завжди дотримуйтесь правил особистої та інтимної гігієни. Кожен член сім'ї повинен мати власний рушник для обличчя і тіла, мило та інші засоби для купання. Контактно-побутовий шлях зараження залишається актуальним для вірусу герпесу, гонококу, сифілісу та інших захворювань».

Домашні тварини

Домашні улюбленці — кладезь бактерій і вірусів. Особливо багато бактерій містять миски наших улюбленців. Співробітники Організації з громадського здоров'я та безпеки виявили, що у годівницях знаходиться понад 473 тисячі бактерій на 10 кв. м, серед яких кишкова паличка та стафілокок. Миски тварин потрібно чистити щодня, а найбезпечнішими вважаються ті, які виготовлені зі скла або нержавіючої сталі. А ще бактерії містяться в роті та фекаліях домашніх тварин. З цієї причини слід стежити за гігієною домашніх вихованців і тим, щоб предмети особистого вжитку не опинилися у зоні доступності тварин.

Бактерії та алергія

Алергія розвивається тоді, коли організм приймає за загрозу ту чи іншу речовину та реагує імунною відповіддю. Американські вчені довели, що мікроби у наших будинках здатні викликати алергію. Водночас деякі бактерії, такі як Bacterioides, Bifidobacterium, Faecalibacterium та Enterobacteria, сприяють утворенню клітин, що протистоять алергії.

Професор Печча виявив, що корисні пробіотичні бактерії мають «жити» у будинку, захищаючи від алергії та астми. Не потрібно по три рази на день мити підлогу або витирати пил із шафок. Часте прибирання зменшує опірність організму до хвороботворних мікробів, що насамперед збільшує ризик захворювання органів дихання. Професор Печча стверджує: Faecalibacterium prausnitzii має протизапальну дію і перешкоджає розвитку хвороби Крона. В окремому дослідженні команда професора виявила, що дріжджі у грибному класі Кондоа створюють бар'єр для появи важкої стадії астми. Тому професор рекомендує не поспішати викидати закваски, що зберігаються в холодильнику, для виготовлення пива, квасу або йогурту. Це доводить, що зайва стерильність може згубно впливати на наше здоров'я, як і її відсутність.

Як ужитися з бактеріями?

  • Змінюйте кухонні рушники раз на 3-4 дні, постільну білизну — раз на тиждень. Вологе середовище — ідеальне місце для розмноження бактерій. Щодня прибирайте кухню після приготування їжі. Завжди мийте дошки, особливо після м'яса. Сире м'ясо може бути джерелом кишкової палички або сальмонельозу.
  • Проводьте прибирання кухні, унітазу, ванної кімнати не рідше за один раз на добу за допомогою засобів для чищення дезінфікуючих з вмістом хлору. Слабким розчином хлору (змішайте 1 ст. ложку хлору з 3,8 л води) протирайте обробні дошки, раковину, поверхні та підлогу, ручки крана.
  • Прибирайте територію, де мешкають домашні тварини, стежте за їхньою гігієною. Після вулиці обов'язково мийте лапи кішкам, собакам та іншим домашнім вихованцям.
  • Протирайте пил не рідше, ніж 1-2 рази на тиждень, провітрюйте приміщення хоча б на 10-15 хв на добу.

Лікар-дерматовенеролог медичного центру «ОН Клінік Полтава» Віта Мелащенко радить:

«Завжди мийте руки перед їжею та після відвідування туалету, щоб запобігти попаданню бактерій всередину організму. Як не дивно, люди не виконують це просте та банальне правило, що призводить до інфікування організму чи харчового отруєння».

Бактерії перебувають навколо нас і найкращий спосіб контролювати їх — встановити свої правила гри. Доглядайте місце, де живете, за собою і за домашніми тваринами, яких взяли на піклування. Впевнена, бактерії боятимуться вас!

Інфектологія в ОН Клінік Одеса

Під дахом твого будинку, або Про бактерії, які живуть у наших будинках - Березан Тетяна Миколаївна
Березан Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Під дахом твого будинку, або Про бактерії, які живуть у наших будинках
Лікар-інфекціоніст. Перша категорія.
Під дахом твого будинку, або Про бактерії, які живуть у наших будинках
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Васильєв Денис Олександрович 1 рік тому
Йдеться про громадські місця чи бактерії відходів власної життєдіяльності також небезпечні? До питання про справедливість висловлювання, мовляв своє ... не пахне! :-)
Відповісти
Здрастуйте! Йдеться і про відходи власної життєдіяльності, не тільки про громадські місця.
Віктор 1 рік тому
Дуже корисна стаття, дочитав усю до кінця, дещо для себе дізнався. СПАСИБІ!
Відповісти
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!