Logo
0 800 30 11 77

Завмерла вагітність: що робити?

Завмерла вагітність: що робити?
Читати 7 хвилин | Створено: 16 листопада 2023 | Оновлено: 16 листопада 2023 | 19503 19503
Завмерла або нежиттєздатна вагітність зберігається в матці, але характеризується припиненням розвитку плода. Патологія може протікати безсимптомно (без болю і кровотечі).

Що таке завмерла вагітність?

Завмерла вагітність («тихий викидень») — це необоротне припинення розвитку плода без відходження тканин і розширення шийки матки на термінах, що не перевищують 20 тижнів. Основним методом діагностування за підозри на аномальний перебіг вагітності є ультразвукове дослідження (УЗД), що дає змогу з високим ступенем достовірності ідентифікувати відсутність серцебиття у плода.

Причини завмерлої вагітності

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Поширеним фактором ризику є хромосомні патології — відсутні або зайві хромосоми. Інші причини завмерлої вагітності:

  • імунологічні порушення (імунна система жінки може сприймати плід як чужорідне тіло);
  • цукровий діабет;
  • інфекційні захворювання (наприклад, вагіноз, грип або токсоплазмоз);
  • гормональні збої (завмерла вагітність може бути наслідком підвищеного рівня пролактину і дефіциту прогестерону);
  • захворювання матки або шийки матки;
  • пухлинні хвороби матки або яєчників;
  • порушення згортання крові;
  • патології щитоподібної залози (передумови до завмерлої вагітності можуть виникати в разі гіпотиреозу, гіпертиреозу й аутоімунного тиреоїдиту);
  • захворювання нирок;
  • гіпертонія;
  • отруєння;
  • дефіцит ваги або ожиріння;
  • безконтрольний прийом медикаментів;
  • вплив радіоактивного випромінювання.

Причинами патології також є шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю, кофеїнових напоїв). Не існує наукових доказів, що дають змогу зарахувати стреси, фізичні навантаження або заняття сексом до переліку факторів ризику.

Симптоми завмерлої вагітності

У разі завмерлої вагітності можуть виникати спазми, боліти живіт (болі локалізуються в нижній частині живота) і з'являтися вагінальні виділення з кров'ю. Інші симптоми завмерлої вагітності:

  • зменшення молочних залоз;
  • свербіж шкіри;
  • лихоманка;
  • загальна стомлюваність.

На УЗД завмерла вагітність проявляється відсутністю серцебиття, ворушінь плода і припиненням росту матки. Ускладненнями завмерлої вагітності є маткові кровотечі та інфекційні хвороби.

Чи можна відчути завмерлу вагітність?

У разі завмерлої вагітності можуть боліти груди або живіт. Відчути пізню завмерлу вагітність можна за зникненням симптомів токсикозу й ознак ворушінь плода. Завмерлу вагітність, що протікає без виражених симптомів, виявляють під час виконання УЗ-діагностики. Ознакою завмерлої вагітності на УЗД є відсутність серцебиття у плода після 6 тижня.

Виділення при завмерлій вагітності

Невелика кількість крові, що доповнюється не інтенсивними спазматичними болями, є ознакою завмерлої вагітності в першому або другому триместрах. Відтінок виділень у разі завмерлої вагітності варіюється від блідо-рожевого до темно-коричневого.

Гормони і завмерла вагітність

Ризик патологічного розвитку вагітності підвищується за низького рівня прогестерону, необхідного для її збереження. Після завмирання вагітності гормональні показники можуть залишатися підвищеними, тому результати аналізів на гормони не можуть бути достатньою підставою для постановки діагнозу.

На яких термінах вагітність може завмерти?

Максимальний період завмирання вагітності становить 20 тижнів. Раннім терміном вважається період до 10 тижнів, пізнім — 11-20 тижнів. Завмерла вагітність на 21 тижні або більш пізньому терміні діагностується як викидень.

Завмерла вагітність на ранніх термінах

Причинами завмерлої вагітності на ранніх термінах є генетичні (хромосомні) патології, порушення кровопостачання плаценти, ожиріння, зловживання спиртними напоями та куріння. Ознаки завмерлої вагітності на ранніх термінах включають вагінальні кровотечі, болі та спазми внизу живота. Симптоми завмерлої вагітності на ранніх термінах виявляються не завжди (наприклад, за короткого терміну може не підтвердитися наявність або відсутність серцебиття).

Завмерла вагітність на пізніх термінах

До переліку причин завмерлої вагітності на пізніх термінах відносять діабет, гіпертонію, інфекції та ендокринні захворювання. Проявами завмерлої вагітності на пізніх термінах є відсутність серцебиття і припинення рухів плода. Токсикоз за завмерлої вагітності може бути відсутнім. Якщо за завмерлої вагітності нудить, симптом може бути побічним ефектом інтоксикації організму.

Чи може завмерла вагітність почати розвиватися?

Нежиттєздатна вагітність означає припинення розвитку плода. Завмерла вагітність є незворотнім патологічним станом, тому вона не може почати розвиватися за жодних умов.

Як діагностують завмерлу вагітність?

У разі підозри на завмерлу вагітність проводять трансвагінальне ультразвукове обстеження. Ключовими критеріями постановки діагнозу «завмерла вагітність» є відсутність серцебиття, що фіксується під час проведення УЗД, і нульова динаміка зростання плодового яйця.

Діагностичні процедури в разі завмерлої вагітності можуть доповнюватися гістероскопією (візуальним інструментальним оглядом порожнини матки) і аналізом крові. Лабораторне дослідження крові дає змогу визначити концентрацію хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ), який підвищується після зачаття дитини.

Як лікують завмерлу вагітність?

Перед будь-якими терапевтичними процедурами проводять ретельну діагностику, що дає змогу виключити помилки, які можуть виникнути під час обстежень. Основними способами лікування завмерлої вагітності є таблетований і хірургічний методи.

Переривання завмерлої вагітності медикаментозно допускається, якщо термін становить до семи тижнів. Етапи медикаментозного аборту включають використання препаратів, що блокують вироблення прогестерону, і медикаментів, які викликають скорочення м'язів і руйнування слизової матки, а також сприяють розм'якшенню і розширенню шийки матки.

На термінах, що не перевищують 14 тижнів, можна зробити вакуумний аборт, який передбачає використання спеціального шприца або приладу (аспіратора), що створюють вакуум. За більшого терміну або наявності протипоказань до вакуумного аборту хірург або гінеколог проводить вишкрібання завмерлої вагітності (кюретаж).

Робити чистку в разі завмерлої вагітності не боляче, оскільки процедуру, яку виконують у відділенні хірургії медичного центру ОН Клінік, проводять під місцевою анестезією. Під час чищення завмерлої вагітності можуть братися зразки тканин для гістології (лабораторних досліджень).

Виділення (вагінальні кровотечі) є нормальними явищами після кюретажу, вакуумного чищення або мимовільного переривання завмерлої вагітності. У разі кровотеч рекомендується користуватися гігієнічними прокладками та утримуватися від статевих контактів. Якщо кров має негативний резус-фактор, необхідні ін'єкції препаратів, які нейтралізують позитивні антигени.

Реабілітація після чищення завмерлої вагітності може включати курс прийому антибіотиків, що сприяють профілактиці інфекційних захворювань. Завершальними етапами вакуумного аборту, чистки або хірургічного втручання є контрольні аналізи крові, гінекологічний огляд та ультразвукове обстеження. У разі виявлення ознак неповного аборту здійснюється повторна чистка після завмерлої вагітності.

Завмерла вагітність: чистка або таблетки?

Вибір терапевтичної методики в разі завмерлої вагітності (чищення або таблеток) зумовлюється терміном і уподобаннями пацієнтки. Якщо термін перевищує 14 тижнів, рекомендовано хірургічне втручання. На термінах до семи тижнів можна використовувати таблетований метод. Також слід брати до уваги протипоказання.

Фармацевтичний аборт не проводять у разі алергії на препарати, що застосовуються, перенесеного кесаревого розтину, хвороб серця, нирок, надниркової недостатності, сепсису і глаукоми. До переліку несприятливих чинників також відносять приймання стероїдів, гіпертонію, бронхіальну астму, порушення згортання крові та інфекційні захворювання малого таза.

Хірургічний аборт протипоказаний за наявності рубців після кесаревого розтину, підвищеного або зниженого тиску, анемії або тромбоцитопенії. Чищення завмерлої вагітності не проводять у разі гострих інфекцій, запалень, низького згортання крові та лихоманки.

Які можуть бути наслідки завмерлої вагітності?

Наслідками завмерлої вагітності можуть бути вагінальні кровотечі, пухлини, інфекції та анемія. Після завмерлої вагітності може боліти живіт і підвищуватися температура.

Процедура переривання нежиттєздатної вагітності супроводжується ризиком травмування статевих органів, ушкодження сечового міхура, кишківника, перфорації матки і сепсису. Щоб виключити неповний аборт, необхідно пройти гінекологічний огляд і УЗД.

Після терапії нежиттєздатної вагітності нерідко виявляється депресивна симптоматика і прояви психічних розладів, у разі виникнення яких необхідно звернутися до психотерапевта. Щоб уникнути ускладнень (наприклад, розвитку інфекційних хвороб) рекомендується утримуватися від сексу до припинення кровотеч.

Які обстеження потрібно пройти після завмерлої вагітності?

Крім гінекологічного огляду, після завмерлої вагітності виконують аналізи крові на ХГЛ, тромбофілію та УЗД. Діагностика після завмерлої вагітності може доповнюватися гістологією, обстеженнями на інфекції та генетичні патології.

Відновлення циклу після завмерлої вагітності

Для відновлення циклу після завмерлої вагітності потрібно від чотирьох до шести тижнів. Перші місячні після мимовільного, таблетованого абортів або чищення завмерлої вагітності можуть бути нерегулярними. Якщо цикл не відновився після шести тижнів з моменту переривання нежиттєздатної вагітності, потрібна консультація гінеколога.

Як відновитися після завмерлої вагітності?

У разі нежиттєздатної вагітності можуть виникати короткочасні побічні ефекти (наприклад, діарея, нудота, спазми в животі або вагінальні кровотечі). Особливості відновного періоду:

  • використання гігієнічних прокладок (у разі кровотеч);
  • прийом нестероїдних протизапальних препаратів (у разі болю, судом і запалень);
  • відмова від спринцювання і купання (протягом тижня);
  • застосування протизаплідних засобів (щоб організм повністю відновився після завмерлої вагітності, рекомендується уникати зачаття дитини протягом періоду, який узгоджується з лікарем).

Відновлення після завмерлої вагітності

Відновлення після завмерлої вагітності

Курс лікування після завмерлої вагітності також включає обмеження фізичних і психоемоційних навантажень. У разі підвищеної температури, запаморочення, виділень із піхви з неприємним запахом, сильних болів і кровотеч слід відвідати гінеколога.

Чи можлива вагітність після завмерлої?

Місячні та овуляція можуть виникнути через кілька тижнів після вишкрібання завмерлої вагітності. Для уточнення безпечних термінів нової вагітності після завмерлої (береться до уваги часовий інтервал між днем аборту і днем останньої менструації) рекомендується проконсультуватися з гінекологом.

Що буде, якщо завагітніти відразу після завмерлої вагітності?

Якщо завагітніти одразу після завмерлої вагітності, підвищується ризик анемії, передчасних пологів і дефіциту ваги у дитини. Інтервал часу між завмерлою і новою вагітностями не впливає на ступінь ризику патологічних явищ.

Чи може повторитися завмерла вагітність?

Повторна завмерла вагітність спостерігається за цукрового діабету, гіпотиреозу і тромбофілії. Дві завмерлі вагітності можуть вказувати на наявність хромосомних, аутоімунних порушень і анатомічних аномалій матки. Навіть якщо завмерла вагітність повториться кілька разів, ймовірність успішного виношування дитини становить щонайменше 60%

Чи можна запобігти завмерлій вагітності?

Щоб запобігти завмерлій вагітності, потрібно провести лікування хвороб, здатних спровокувати патології розвитку і виношування плода. Інші способи профілактики нежиттєздатної вагітності:

  • відмова від куріння, кави та спиртних напоїв;
  • щоденне вживання овочів і фруктів;
  • прийом вітамінів групи B;
  • нормалізація ваги і фізичної активності (інтенсивність навантажень бажано обговорити з гінекологом);
  • прийом препаратів, що сприяють підтримці гормонального балансу;
  • уникнення впливу випромінювання.

Найнебезпечнішими для завмерлої вагітності є перші 13 тижнів. Для своєчасного реагування на виявлені фактори ризику необхідно регулярно спостерігатися в акушера-гінеколога. У разі болю або кровотеч слід негайно звернутися по медичну допомогу.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Завмерла вагітність: що робити? - Андрус Ганна Михайлівна
Андрус Ганна Михайлівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи росте плідне яйце в разі завмерлої вагітності?

У разі завмерлої вагітності ріст плідного яйця припиняється. Зупинка росту плодового яйця поряд із відсутністю серцебиття, підтвердженим під час УЗД, є основними ознаками завмерлої вагітності.

2. Як часто трапляється завмерла вагітність?

Завмерла вагітність трапляється приблизно в 15% усіх діагностованих вагітностей. Ризик нежиттєздатної вагітності може підвищуватися на тлі шкідливих звичок, хронічних захворювань, генетичних патологій, отруєнь важкими металами або гормональних збоїв.

3. Які вітаміни пити після завмерлої вагітності?

Для зниження ризику рецидивів нежиттєздатної вагітності слід приймати полівітаміни, до складу яких входять залізо, вітаміни A, E і фолієва кислота. Дозування і схеми прийому вітамінів після завмерлої вагітності підбирає гінеколог.

4. Коли можна завагітніти після завмерлої вагітності?

Нова вагітність можлива через два-три тижні після переривання завмерлої вагітності. Точний період, через який можна вагітніти після завмерлої вагітності, визначається часом, необхідним для відновлення овуляції.

5. Коли можна займатися коханням після завмерлої вагітності?

Щоб уникнути виникнення інфекційних хвороб та їх ускладнень, рекомендується утримуватися від статевих контактів до припинення вагінальних кровотеч (у середньому від двох до восьми тижнів). Займатися коханням після завмерлої вагітності можна за умови відсутності болю і дискомфорту. У разі появи хворобливої симптоматики слід проконсультуватися з гінекологом.

6. Який рівень ХГЛ за завмерлої вагітності?

Рівень ХГЛ у разі завмерлої вагітності може перебувати в підвищеному діапазоні протягом кількох тижнів. Результати аналізів крові на ХГЛ не є достатніми для діагностики нежиттєздатної вагітності.

7. Чи може УЗД помилково показати завмерлу вагітність?

УЗД може помилково показати завмерлу вагітність (наприклад, у випадках неточного визначення терміну вагітності). Щоб уникнути помилкового діагностування завмерлої вагітності, проводять повторні УЗД (з інтервалом, який визначає гінеколог).

8. Як визначити завмерлу вагітність у домашніх умовах?

Самодіагностика є неінформативним діагностичним методом, тому достовірно визначити завмерлу вагітність у домашніх умовах неможливо. Наприклад, тест при завмерлій вагітності може показувати хибнопозитивний результат. Для підтвердження діагнозу необхідні лікарський огляд і ультразвукове дослідження.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Завмерла вагітність: що робити?
Лікар акушер-гінеколог.
Завмерла вагітність: що робити?
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Схожі статті:

Коментарі

Софія 2 місяці тому
Добрий вечір. Якщо виявили завмерлу вагітність у другому триместрі, чи можна врятувати дитину?
Відповісти
Добрий день. Щоб виключити неправильне діагностування, рекомендується повторити УЗ-обстеження. Якщо багаторазова діагностика підтверджує завмерлу вагітність у першому або в другому триместрах, врятувати дитину неможливо. Вагітність слід перервати одним із способів, погодженим з гінекологом.
Поліна 3 місяці тому
Доброго дня. Що робити в разі завмерлої вагітності на ранніх термінах?
Відповісти
Добрий день. Слід проконсультуватися з гінекологом і підібрати метод переривання вагітності, що характеризується мінімальними ризиками ускладнень. Залежно від протипоказань та індивідуальних переваг у разі завмерлої вагітності на ранніх термінах лікарі роблять таблетований аборт, проводять хірургічне лікування або використовують метод вичікування.
Тетяна 4 місяці тому
Добрий день. Така проблема — я вже другий місяць не можу завагітніти після завмерлої вагітності.
Відповісти
Добрий день. Неможливість зачати дитину протягом двомісячного терміну після нежиттєздатної вагітності не вказує на наявність будь-яких патологій. Можливо, організму потрібно більше часу для відновлення. Більш детальну консультацію можна отримати на прийомі у гінеколога.
Людмила 4 місяці тому
Доброго дня. Чи варто продовжувати спроби завагітніти, якщо було вже 3 завмерлі вагітності?
Відповісти
Добрий день. Планування вагітності є індивідуальним рішенням. Для з'ясування причин повторюваних завмерлих вагітностей слід пройти діагностику і лікування (при виявленні захворювань). Після трьох завмерлих вагітностей ймовірність виношування дитини досягає 60-65%.
Світлана 5 місяців тому
Добрий день. Моя завмерла вагітність виявилася нормальною. Як це могло статися?
Відповісти
Добрий день. Помилкове визначення нежиттєздатної вагітності зумовлюється неправильним розрахунком термінів або тимчасовою відсутністю динаміки росту плода. Щоб дізнатися, завмерла вагітність чи ні, і виключити діагностичні помилки, проводяться багаторазові УЗД.
Катерина 5 місяців тому
Добрий вечір. Підкажіть, чи можна оживити завмерлу вагітність?
Відповісти
Добрий день. Оживити завмерлу вагітність неможливо. Слід скористатися одним із методів її переривання.
Юлія 5 місяців тому
Добрий день. Наскільки висока ймовірність благополучної вагітності після першої завмерлої?
Відповісти
Добрий день. Після першої завмерлої вагітності ймовірність успішного виношування здорової дитини досягає 80%. На показник впливають наявні захворювання і шкідливі звички.
Інна 5 місяців тому
Добрий день. Чи може виникнути така ситуація, що завмерла вагітність ожила?
Відповісти
Добрий день. Завмерла вагітність є незворотною патологією. Завмерла вагітність, що ожила, може вказувати на діагностичну помилку, допущену під час попередніх обстежень.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!