Logo
0 800 30 11 77

Що таке міопія (короткозорість) і як її лікувати?

Що таке міопія (короткозорість) і як її лікувати?
Читати 16 хвилин | Створено: 5 червня 2024 | Оновлено: 5 червня 2024 | 460 460
Міопія — одне з найпоширеніших захворювань очей у світі, за якого об'єкти, що знаходяться на відстані, видно розмито. Патологія піддається корекції за допомогою правильно підібраних окулярів або лінз.

Що таке міопія (короткозорість)?

Міопія — це дефект рефракції очей, при якому світло і зображення об'єкта фокусуються перед сітківкою. Нормальна осьова довжина ока у дорослого — близько 23 мм, при міопії здатна збільшуватися до 26 мм і більше. При патології людина розмито бачить віддалені об'єкти, близькі ж об'єкти здаються нормальними. У нічний час при міопії навколо джерел світла можуть виникати відблиски.

Короткозорість може передаватися по спадковості. При спадковій формі суттєво впливає на очі інтенсивне навантаження (тривалий перегляд телевізора, читання лежачи, робота за комп'ютером, неправильне освітлення робочої зони). Також факторами ризику розвитку спадкової міопії очей є наявні хронічні захворювання та знижений імунітет.

Які причини міопії?

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Справжні причини короткозорості до кінця невивчені. Достовірно відомо, що захворювання передається по спадковості. Крім того, патологія частіше виникає у людей, чия увага тривалий час зосереджена на ближніх об'єктах (екранах телевізорів, смартфонів, моніторах комп'ютерів).

Симптоми короткозорості іноді можуть бути ознакою коливань рівня цукру в крові в людей із цукровим діабетом. Також міопія може бути раннім симптомом катаракти.

Які симптоми міопії?

Іноді захворювання протікає безсимптомно і запідозрити патологію можна тільки з того, що людина розпливчасто бачить віддалені об'єкти. Інші симптоми короткозорості:

  • постійне примружування очей;
  • напруга очей;
  • втома органів зору;
  • часте кліпання.

При прогресуванні захворювання може збільшуватися внутрішньоочний тиск. Іноді люди з міопією скаржаться на головний біль, але це не постійний симптом. У разі важкої короткозорості (міопії високого ступеня) зростає ризик розвитку інших патологій органів зору (відшарування сітківки, дистрофії сітківки).

Які бувають ступені та форми міопії?

Класифікується короткозорість відповідно до сили рецептурної лінзи (вимірюється в діоптріях), яка потрібна для корекції зору. Міопія буває слабкого (від -0,50 до -3,00), середнього (-3,00 до -6,00) і високого (від -6,00 і вище) ступенів. Короткозорість, що перевищує -10,00, іноді називають крайньою.

Форми міопії

Форма

Особливості

Спадкова міопія

Передається дітям від батьків. Згідно з дослідженнями NICER діти, один із батьків яких є короткозорим, страждають від міопії втричі частіше, ніж діти, у чиїх батьків немає цього захворювання. 

Набута міопія

Розвивається через надмірні зорові навантаження.

Хибна міопія

Причиною нечіткого зору є надмірне використання механізму фокусування очей. Хибна міопія — це стан, за якого фокусування порушується не через патології кришталика, а через спазм циліарного м'яза. Чіткий зір вдалину при помилковій короткозорості повертається після того, як очі відпочинуть. Але за постійного зорового стресу чіткість зору вдалину може необоротно знизитися. 

Прогресуюча міопія

Буває повільно та швидко прогресуючою. За міопії, що повільно прогресує, зорова функція протягом року знижується менше, ніж на одну діоптрію. За швидко прогресуючої короткозорості зниження зорової функції відбувається більше, ніж на одну діоптрію на рік.

Стабильна міопія

Міопія слабкого ступеня, яка не прогресує з роками.

Дегенеративна міопія

Патологія розвивається у людей з міопією високого ступеня. За дегенеративної міопії відбуваються патологічні зміни на очному дні, які впливають на гостроту зору.

Нічна міопія

Стан, за якого погіршується нічний зір (людина погано бачить у темряві). Правильно сфокусуватися очам також заважає слабке світло.

Транзиторна міопія

Спричинена прийомом деяких ліків (сульфаніламідів). Патологія зазвичай має двосторонній характер і є оборотною (після закінчення приймання ліків зір відновлюється).

Під час обстеження органів зору дітей виділяють також поняття «преміопія». Це стан рефракції ока, близький до емметропії (нормальної рефракції), але з високою ймовірністю розвитку міопії в майбутньому.

Як бачать люди з короткозорістю?

Короткозорість — патологія, при якій люди чітко розрізняють і бачать предмети, розташовані поблизу. При цьому об'єкти, розташовані на більш далекій відстані, здаються розмитими.

Чим міопія відрізняється від далекозорості?

Різниця між короткозорістю і далекозорістю полягає в можливості бачити предмети на різній відстані. Далекозорій людині важко розрізняти предмети, розташовані поблизу, але добре видно на далекі відстані. При міопії люди нечітко бачать далекі предмети, але добре бачать те, що близько перед очима.

Як зрозуміти, що в тебе короткозорість?

Людям із короткозорістю складно розрізняти предмети, що знаходяться на відстані. Зрозуміти, що у тебе короткозорість, можна по тому, що стає важко розрізняти дорожні знаки, вивіски. Складно також впізнавати обличчя інших на відстані. Часто людина усвідомлює, що зір погіршився. Але встановленням точного діагнозу займається офтальмолог, який визначає степінь патології, виключає інші захворювання. 

Короткозорість — це плюс чи мінус?

Короткозорість — це мінус. Наскільки людина короткозора показують цифри — щодалі число від нуля, то гірший зір і вища потреба в корекції.

Чи буває короткозорість на одне око?

Іноді діагностується короткозорість на одне око. Коли одне око бачить нормально, а друге — короткозоро, йдеться про міопічну анізометропію. Запідозрити анізометропію можна по очах, що косять або блукають. Незначні відмінності в аномаліях рефракцій очей не приносять дискомфорту. Але без лікування патологія може спричинити подвоювання в очах та біль, запаморочення, затуманення зору. 

Міопія у вагітних

Згідно з деякими дослідженнями, у жінок під час вагітності можуть спостерігатися міопатичні зрушення. Це може бути пов'язано зі зміною товщини рогівки або кривизни кришталика.

Причини міопії під час вагітності можуть мати як фізіологічний, так і патологічний характер. Патологічні причини міопії під час вагітності:

  • прееклампсія (стан, за якого у вагітної підвищується артеріальний тиск і визначається білок у сечі);
  • еклампсія (ускладнення прееклампсії, за якого відбуваються судоми);
  • судинні порушення;
  • наявні в анамнезі захворювання (діабетична ретинопатія, токсоплазмоз).

Фізіологічні причини призводять до тимчасових змін у структурі органів зору. В такому випадку міопія у вагітних зазвичай минає в післяпологовий період і зір відновлюється повністю. 

Короткозорість у дітей

Міопія — поширене захворювання серед дітей. За статистикою, 5% дітей дошкільного віку, 9% шкільного і 30% підлітків страждають на короткозорість. Часто міопію діагностують у віці від шести до 14 років. Ймовірність розвитку захворювання вища у дітей, чиї батьки страждають на міопію.

За наявності міопії зір у дітей буде нечітким, дитина може скаржитися, що погано бачить настінну дошку в школі, відчуває головний біль. Батьки можуть помітити, як дитина мружиться, намагаючись роздивитися щось, часто тре очі. Нерідко при міопії в дітей розвивається косоокість і амбліопія (синдром «ледачого ока»). За появи ознак патологій органів зору необхідно записатися на прийом до дитячого окуліста.

Які окуляри потрібні при короткозорості?

Найчастіше при міопії слабкого, середнього та високого ступеня потрібні окуляри для корекції зору. Призначити їх і підібрати правильні може тільки офтальмолог. Залежно від ступеня короткозорості, можуть знадобитися окуляри тільки для певної діяльності (перегляду телевізора, читання). Іноді окуляри для короткозорості потрібно носити постійно.

Зазвичай призначають однофокальні (розраховані на стандартну відстань) лінзи. Людям віком від 40 років і дітям, а також дорослим, у яких патологію спричинено стресом від роботи зблизька, призначають біфокальні (розраховані на різні відстані) лінзи, що забезпечують чіткий зір вдалині та зблизька.

Чи можна носити контактні лінзи при короткозорості?

За наявності короткозорості можна носити контактні лінзи. Засіб корекції зору підійде для людей, які ведуть активний спосіб життя. Перед використанням контактних лінз необхідно обов'язково перевірити зір і проконсультуватися у лікаря.

Які є методи лікування міопії?

Існує декілька варіантів лікування міопії. Найпростіший спосіб лікувати короткозорість — вибрати окуляри або лінзи для корекції зору. Інші методи лікування короткозорості:

  • рефракційна хірургія. Полягає в застосуванні лазера, за допомогою якого змінюють форму рогівки, що забезпечує постійну корекцію зору. Проте лазерне лікування підходить не всім (процедуру не проводять вагітним, молодим людям у віці до 18 років), має низку протипоказань (ревматоїдний артрит, ВІЛ) і пов'язане з деякими ризиками та побічними ефектами (сухістю очей, астигматизмом); 
  • ортокератологія. Нехірургічний спосіб лікування, при якому для тимчасової корекції рогівки необхідно носити контактні лінзи вночі. Протягом дня рогівка зберігає нову форму, що забезпечує чіткий зір;
  • вправи для очей. Немає наукових досліджень, які б підтверджували, що певні вправи покращать зір. Але при щоденному виконанні спеціальна гімнастика знімає напругу, втому з очей.

Використовуються для терапії короткозорості в дорослих і дітей і спеціальні медикаментозні засоби. Краплі з атропіном для поліпшення чіткості зору при короткозорості може призначити тільки лікар.

Як вилікувати міопію без операції?

Вилікувати міопію неможливо. Але можна запобігти прогресуванню захворювання. Лікування міопії без операції передбачає дотримання правил роботи за комп'ютером (відводити очі від монітора кожні 20 хвилин), перебування на свіжому повітрі тривалий час. За наявності проблем з очима, зниження гостроти зору необхідно звернутися за консультацією офтальмолога, пройти діагностику і лікування. Ці заходи допоможуть контролювати зір і уникнути розвитку міопії.

Як проводиться лазерна корекція міопії?

Лікування міопії лазером може знизити потребу в носінні окулярів і контактних лінз. Лазерна корекція показує високі результати під час лікування міопії високого ступеня. Під час процедури лазерний промінь змінює форму рогівки. Види лазерної корекції:

  • лазерний кератомільоз (LASIK). Під час процедури хірург формує клапоть рогового шару за допомогою надрізу. Після чого за допомогою лазера тканину рогівки видаляють. Відновлення після операції проходить швидко, не викликаючи дискомфорту;
  • лазерна субепітеліальна кератектомія (LASEK). Клапоть рогового шару відокремлюється спеціальним розчином, після чого лазером змінюється форма рогівки і відбувається вирівнюванням рогівкового вигину. Завершальний етап — повернення епітелію на місце;
  • фоторефрактивна кератектомія (ФРК). Процедура схожа з LASEK. Різниця в тому, що епітелій повністю видаляється. Рогівку закривають тимчасовою захисною контактною лінзою, поки не відбудеться відростання епітелію природним шляхом.

Хірургічне лікування короткозорості має протипоказання (периферичні розриви сітківки, значна сухість очей). Процедуру рекомендовано проводити, коли патологія не прогресує.

Чи є медикаментозне лікування міопії?

Міопія лікується краплями з атропіном. Засіб застосовується в малих дозах, завдяки чому збільшення зіниці практично не відбувається. Медикаментозне лікування міопії добре переноситься дітьми. Згідно з дослідженнями, медикаментозне лікування атропіном допомагає зупинити прогресування міопії у високий ступінь. Лікування проходить під контролем лікаря.

Чи можна вилікувати короткозорість назавжди?

Вилікувати короткозорість назавжди неможливо, але захворювання можна контролювати і сповільнити його прогресування. Ліків із доведеною ефективністю, які б назавжди вилікували міопію, не існує. Корекція зору при патології можлива за допомогою контактних лінз, окулярів або лазерної хірургії.

Як додаткова терапія можуть бути призначені вітаміни. Вживання вітамінних комплексів не є лікуванням, але підтримує загальне здоров'я очей. Немає наукових даних щодо користі вітамінів D, А, цинку в корекції короткозорості. Дослідження засвідчили, що захисну роль за міопії можуть відігравати харчові добавки з лютеїном (органічним пігментом, антиоксидантом) та поліненасичені жирні кислоти омега-3.

Які ускладнення бувають при міопії?

При короткозорості збільшується ризик розвитку інших хвороб очей. Можливі ускладнення міопії високого ступеня:

  • розрив або відшарування сітківки. Стан, що потребує негайного хірургічного втручання для виключення можливості повної втрати зору в ураженому оці;
  • катаракта. Ранніми ознаками помутніння кришталика ока є посилення яскравого світла в нічний час і стрімке падіння зору;
  • глаукома. Часто протікає безсимптомно, є наслідком підвищення тиску рідини всередині очного яблука;
  • дегенерація жовтої плями. Короткозорість високого ступеня призводить до розтягування і витончення сітківки, дегенеративних процесів.

Іншими ускладненнями міопії можуть бути різні зміни очного дна. Щоб уникнути негативних наслідків, необхідно своєчасно перевіряти стан очей і проходити лікування, призначене офтальмологом.

Як зупинити розвиток міопії?

Уповільнити прогресування міопії можна за допомогою контактних лінз із подвійним фокусом. Особливість виробу полягає у зміні центральної, а не периферичної активності сітківки. Інші методи зупинки розвитку міопії:

  • ортокератологія. Полягає в носінні жорстких контактних лінз у нічний час. Виріб здатний змінювати форму рогівки, що позначається на швидкості прогресування захворювання. Жорсткі лінзи вдень не носять;
  • факічні інтраокулярні лінзи. Підійдуть для людей, у яких діагностовано високий ступінь міопії, а також при протипоказах лазерної корекції зору. Лікар розміщує лінзи перед природним кришталиком.

Також у деяких випадках покращити зір може допомогти спеціальна гімнастика для очей. Підійде для міопії, спричиненої спазмами м'язів, що фокусують. Вправи для очей зміцнюють м'язи органів зору, покращують концентрацію уваги.

Які вправи для очей допомагають при короткозорості?

Існують різноманітні комплекси безліч вправ для очей. Користь гімнастики для очей при наявності міопії науково не доведена, проте регулярні заняття допоможуть зменшити напруження і поліпшити самопочуття. Вправи для очей у разі короткозорості:

  • зміна фокусу. Виконується в положенні сидячи. Вказівний палець тримайте на відстані кількох сантиметрів від очей. Зосередьте зір на пальці, повільно відведіть палець убік, утримуючи фокус, повільно подивіться вдалину. Повторіть тричі;
  • ближній і дальній фокус. Займіть положення сидячи. Великий палець встановіть за кілька сантиметрів від обличчя і зосередьтеся на ньому протягом 15 секунд, після чого переведіть погляд на дальній об'єкт і сфокусуйтеся на ньому також на 15 секунд. Після цього поверніть погляд до пальця. Повторіть п'ять разів;
  • вісімка. Вправа виконується сидячи або стоячи. Виберіть на підлозі точку і зафіксуйте на ній погляд. Намалюйте очима уявну вісімку. Виконуйте протягом 30 секунд, після чого змініть напрямок.

Щоб очі не відчували втоми та напруги, дотримуйтеся правила 20-20-6. Протягом дня кожні 20 хвилин дивіться 20 секунд на віддалені предмети на відстані приблизно шести метрів.

Яка психосоматика короткозорості?

Психосоматика короткозорості полягає в тому, що патологія здатна викликати стан тривожності у дорослих і дітей. Згідно з дослідженнями, погіршення зору негативно позначається на психічному здоров'ї: у людей з міопією спостерігається вищий рівень депресії порівняно з людьми без порушення зору.

Які існують методи профілактики міопії?

Для профілактики міопії потрібно обмежити час, проведений за комп'ютером або іншими гаджетами. Також необхідно частіше гуляти на свіжому повітрі. Потрібно своєчасно проходити профілактичні огляди в офтальмолога та виконувати рекомендації лікаря.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Офтальмологія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Що таке міопія (короткозорість) і як її лікувати? - Кірейчук Оксана Олегівна
Кірейчук Оксана Олегівна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 8:00 - 18:00

Популярні питання

1. Чи є міопія показанням до кесаревого розтину?

Немає достовірних даних про те, що міопія високого ступеня або попередні операції на очах є показанням до кесаревого розтину. Протипоказом до природних пологів є хоріоїдальна неоваскуляризація, яка може стати причиною субретинальної кровотечі з гострою втратою зору.

2. Які існують протипокази до роботи при міопії високого ступеня?

За наявності міопії високого ступеня протипоказано піднімати важкі предмети, пірнати. Протипоказанням при міопії високого, середнього та низького ступенів є тривала робота за комп'ютером. Обираючи професію, необхідно враховувати можливі обмеження. Навіть із поганим зором люди можуть обіймати різні посади в усіх основних категоріях зайнятості. За необхідності на робочому місці створюються спеціальні умови (налаштоване освітлення, великий монітор гаджета).

3. Чи можна займатися спортом при міопії?

При міопії займатися спортом можна. Проте варто відмовитися від спорту, який пов'язаний із прямою травмою голови або очей (кікбоксинг, кінний спорт).

4. Чи потрібні окуляри при міопії слабкого ступеня?

Залежно від ступеня короткозорості, носити окуляри може знадобитися під час певної діяльності. Але навіть за слабкого ступеня міопії краще носити коригувальні окуляри, які знизять навантаження на очі та допоможуть краще бачити вдалину.

5. Чи буває одночасно астигматизм і короткозорість?

Астигматизм і міопія — поширені хвороби очей. Часто астигматизм діагностується з міопією високого ступеня в одному оці. Таке поєднання ще більше ускладнює бачення, тому важливо в разі одночасного астигматизму і короткозорості звернутися до лікаря, який допоможе підібрати лікування.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке міопія (короткозорість) і як її лікувати?
Лікар-офтальмолог, дитячий лікар-офтальмолог. Перша категорія.
Що таке міопія (короткозорість) і як її лікувати?
Лікар-офтальмолог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Галина 2 тижні тому
Добрий день. Яка норма зору в дитини?
Відповісти
Добрий день. У кожного віку свої норми. Середня норма зору до 18 років становить 1,0 діоптрії.
Володимир 3 тижні тому
Доброго дня. Який тест на короткозорість найточніший і найнадійніший?
Відповісти
Доброго дня. Міопію можна виявити під час планового огляду в офтальмолога. Обов'язково проводиться перевірка гостроти зору шляхом читання букв на очній таблиці. Також може бути використаний дуохромний (червоно-зелений) тест на короткозорість. Його можна виконати в домашніх умовах, щоб попередньо оцінити свій зір. Щоб перевірити зір, знайдіть в інтернеті тест із червоно-зеленим фоном і відкрийте його на весь екран. Відійдіть від монітора комп'ютера на відстань двох метрів, заплющте одне око і подивіться на зображення. Необхідно визначити, на якому тлі (червоному чи зеленому) літери видно краще. Те ж саме виконати з іншим оком. Якщо літери видно однаково чітко на обох сторонах зображення, дефектів рефракції немає. Люди з можливою короткозорістю краще бачать літери на червоному тлі, з можливою далекозорістю — на зеленому. Пам'ятайте, що встановити діагноз «міопія» і призначити лікування може тільки лікар.
Ірина 4 тижні тому
Добрий день. Чи можна вилікувати міопію в дитини?
Відповісти
Добрий день. Міопія не лікується, можна тільки вжити заходів, щоб зупинити прогресування захворювання і зберегти зір дитини. Для цього використовують контактні лінзи, окуляри, вправи для очей. Для вибору найбільш відповідного методу необхідно звернутися на консультацію до офтальмолога.
Таня 4 тижні тому
Доброго дня. Чи корисний вітамін D для очей при міопії у дітей?
Відповісти
Доброго дня. Немає наукових даних, які б доводили зв'язок між концентрацією вітаміну D в крові та міопією. При міопії дітям можуть бути призначені вітаміни для загального зміцнення здоров'я, зокрема такі, що корисні для очей. Інші дослідження засвідчили, що в людей із високою концентрацією лютеїну в крові на 40% знижена ймовірність короткозорості. Тому доцільно проконсультуватися з лікарем щодо прийому дитиною харчової добавки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн