Logo
0 800 30 11 77

Глаукома: як розпізнати та як лікувати

Глаукома: як розпізнати та як лікувати
Читати 16 хвилин | Створено: 12 грудня 2023 | Оновлено: 12 грудня 2023 | 3733 3733
Глаукома є найпоширенішою причиною сліпоти. За статистикою, захворювання діагностовано у 80 млн людей у світі, у 13% з яких (приблизно в 11 млн.) воно призвело до повної втрати зору.

Що таке глаукома?

Глаукома ока — захворювання, яке розвивається через ушкодження зорового нерва, що виконує функцію передачі зорової інформації від сітківки ока до мозку. Зоровий нерв забезпечує сприйняття кольору, форми, руху та яскравості, а також регулює зміну розміру зіниці у відповідь на рівень освітленості.

Здорове око та око з глаукомою

Здорове око та око з глаукомою

Чому з'являється глаукома?

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Основною причиною глаукоми вважається підвищений внутрішньоочний тиск. Усередині очного яблука знаходиться водяниста волога, яка підтримує форму ока, сприяє фокусуванню світла на сітківці, а також допомагає утримувати внутрішньоочний тиск у нормі. За порушення відтоку рідини тиск усередині ока підвищується, що призводить до пошкодження волокон зорового нерва та розвитку глаукоми. У нормі внутрішньоочний тиск у дорослих становить від 10 до 21 мм рт. ст.

Первинна глаукома розвивається без видимої причини, проте може бути пов'язана зі змінами в структурі ока, які призводять до повільної втрати зору. Вторинна глаукома розвивається на фоні інших захворювань або травм ока. Фактори ризику глаукоми:

  • високий внутрішньоочний тиск;
  • спадкова схильність;
  • вікові зміни (зазвичай захворювання розвивається у людей віком старших за 55 років);
  • витончення рогівки в центральній частині;
  • короткозорість або далекозорість високого ступеня;
  • травма очного яблука;
  • перенесена операція на очах;
  • цукровий діабет першого-другого типів;
  • мігрень або сильний головний біль;
  • підвищений (гіпертонія) чи знижений (гіпотонія) артеріальний тиск.

Тривалий прийом кортикостероїдних препаратів, включаючи очні краплі, може вплинути на розвиток глаукоми. Кортикостероїди збільшують внутрішньоочний тиск шляхом погіршення дренажу (відтоку) очної рідини чи зменшення її утворення, а також зниження чутливості зорового нерва.

Сприяти розвитку патології може серпоподібноклітинна анемія — захворювання, що характеризується зміною структури еритроцитів (з дисковидної на форму у вигляді півмісяця) та надмірним руйнуванням клітин крові. За підозри на розвиток глаукоми необхідна консультація офтальмолога для постановки діагнозу та підбору курсу терапії.

Симптоми, типи та стадії глаукоми

Ознаки глаукоми на ранній стадії зазвичай відсутні. У 90% випадків глаукома виявляється на пізніх стадіях, що ускладнює підбір курсу лікування для уповільнення прогресування патології.

Класифікація глаукоми

Вид

Характеристика

Симптоми глаукоми

Відкритокутова глаукома

Є найпоширенішою формою захворювання, яка діагностується в 95% випадків. За відкритокутової глаукоми порушується дренажна система ока, що призводить до поступового накопичення рідини та підвищення тиску всередині ока.

Ознаки можуть бути відсутніми на ранніх стадіях захворювання. За відкритокутової глаукоми поступово знижується периферичний (бічний) зір, з'являються «сліпі плями». При прогресуванні патології погіршується центральний зір, що призводить до сліпоти.

Закритокутова глаукома

Рідкісна та більш небезпечна форма глаукоми, спричинена «випинанням» райдужної оболонки ока. У результаті відбувається часткова чи повна закупорка дренажного каналу, що призводить до порушення циркуляції очної рідини.

За гострої форми з'являються сильний біль і почервоніння очей, різке зниження зору, поява кольорових ореолів навколо джерел світла, нудота, блювання, головний біль. Пацієнтам помилково можуть діагностувати захворювання центральної нервової системи чи шлунково-кишкового тракту. Для хронічної форми характерні дискомфорт і почервоніння очей, нечіткість зору, а також головний біль, який зменшується під час сну.

Неоваскулярна глаукома

Форма глаукоми, яка розвивається через утворення нових кровоносних судин над райдужкою та кутом передньої камери ока. У групі ризику перебувають люди, які мають цукровий діабет.

Перші симптоми можуть включати нечіткість зору та підвищену чутливість до світла. Згодом у пацієнтів з'являються болісні відчуття та почервоніння очей.

Пігментна глаукома

Форма глаукоми, що виникає через особливості в розподілі пігменту, що міститься в райдужці ока. При захворюванні пігмент з райдужки переходить у передню камеру ока, перешкоджаючи нормальному відтоку водянистої вологи.

Зазвичай протікає безсимптомно. Однак під час вивільнення пігменту може відбуватися різке підвищення внутрішньоочного тиску та набряк рогівки, які призводять до короткочасного затуманення зору, болю в очах, почервоніння, світлобоязні, підвищеної чутливості до світла. Також напади глаукоми можуть супроводжуватися головним болем, що виникає під час різких рухів голови, тривалого читання чи фізичних навантажень, моргання.

Глаукома нормального тиску

Глаукома, за якої пошкодження зорового нерва та втрата зору відбуваються за нормальних або низьких рівнів внутрішньоочного тиску.

Переважно протікає безсимптомно. Однак під час прогресування патології у пацієнтів знижується чіткість зору, з'являється чутливість до яскравого освітлення та «відблисків».

Симптоми захворювання прогресують у міру пошкодження зорового нерва. Стадії глаукоми:

  1. Передглаукомна стадія. Характеризується стійким підвищенням внутрішньоочного тиску, пошкодження зорового нерва відсутнє.
  2. Рання стадія. Поступово погіршується периферичний зір, проте пацієнт може не помічати змін, оскільки центральний зір зберігається повністю.
  3. Середня стадія. Бічний зір значно знижується, з'являються «білі плями» перед очима, через які виникають труднощі з виконанням повсякденних завдань (читанням, роботою за комп'ютером, водінням автомобіля).
  4. Пізня стадія. У пацієнта пропадає бічний і центральний зір, що призводить до неможливості виконання повсякденних справ без допомоги інших людей. Здебільшого на пізній стадії пацієнт може розрізняти кольори й яскраве світло, лікування глаукоми препаратами не допомагає уповільнити сліпоту.

У більшості випадків глаукома прогресує повільно: «білі плями» в полі зору збільшуються поступово, процес необоротного пошкодження зорового нерва може тривати понад 20 років. За своєчасного початку лікування 90% пацієнтів вдається уповільнити розвиток захворювання.

Як діагностують глаукому?

Захворювання на ранніх стадіях протікає безсимптомно, тому для постановки діагнозу до значного ушкодження зорового нерва необхідно проходити регулярні огляди в офтальмолога. Методи ранньої діагностики глаукоми:

  • розширене обстеження очей. Використовується для оцінки стану задньої частини ока, включно з зоровим нервом і сітківкою, для виявлення ознак захворювань очей. Дослідження проводять після закапування очей для розширення зіниці;
  • гоніоскопія. Призначається для вивчення кута з'єднання райдужної оболонки та рогівки з метою визначення стану дренажних шляхів і можливих змін, що призводять до глаукоми;
  • оптична когерентна томографія. Обстеження проводиться для оцінки стану зорового нерва (наприклад, виявлення збільшення чи зменшення товщини нервового волокна, зміни в обсязі диска зорового нерва);
  • тонометрія. Проводиться для вимірювання внутрішньоочного тиску для виявлення потенційних проблем з дренажем водянистої вологи камер ока;
  • пахіметрія. Застосовується для вимірювання товщини рогівки (прозорої зовнішньої структури ока) для визначення реального рівня тиску всередині ока;
  • пахіметрія. Застосовується для вимірювання товщини рогівки (прозорої зовнішньої структури ока) для визначення реального рівня тиску всередині ока;
  • огляд за допомогою щілинної лампи. Використовується для оцінки переднього (рогівки, райдужки та кришталика) та заднього (зорового нерва, сітківки) сегментів ока;
  • перевірка гостроти зору. Дозволяє виявити нечіткість і затуманення зору, які характерні для глаукоми;
  • периметрія. За глаукоми периметрію застосовують для оцінки периферичного зору та виявлення ділянок втрати поля зору.

Після 40 років або за наявності факторів ризику розвитку глаукоми (наприклад, спадкової схильності, цукрового діабету) перевіряти зір потрібно щонайменше кожні один-два роки. Профілактичні огляди допоможуть виявити підвищення внутрішньоочного тиску своєчасно, що дасть змогу підібрати курс терапії для уповільнення прогресування патології.

Як лікувати глаукому?

До першої лінії препаратів для лікування глаукоми відносять краплі та пероральні засоби для зниження вироблення внутрішньоочної рідини та зниження тиску всередині ока. Лікування глаукоми включає:

  • простагландини;
  • бета-блокатори;
  • альфа-адренергічні агоністи;
  • інгібітори карбоангідрази;
  • міотичні засоби.

Сучасним методом лікування глаукоми є інгібітори Rho-кінази, які знижують очний тиск завдяки пригніченню ферментів, відповідальних за збільшення водянистої вологи. За призначення кількох крапель для лікування глаукоми між їх застосуванням має минути щонайменше п'ять хвилин (за відсутності інших вказівок від лікаря щодо використання).

Компоненти крапель можуть проникати в кровообіг, спричиняючи побічні ефекти, серед яких нерегулярне серцебиття, припухлість очей, сухість і металевий присмак у роті, часте сечовипускання. Зменшити вбирання крапель допоможе прикриття повік і легке натискання на куточки очей біля носа для закриття слізної протоки на одну-дві хвилини. Після використання потрібно промокнути повіки за потрапляння на них лікарських засобів.

За неефективності медикаментозного лікування та швидкого прогресування захворювання пацієнту може бути рекомендовано хірургічне лікування глаукоми. Види операцій при глаукомі:

  • лазерне лікування глаукоми. Окуліст використовує тонкий лазерний промінь для поліпшення дренажу тканин між райдужною оболонкою та рогівкою, сприяючи відновленню відтоку рідини з ока;
  • фільтраційна хірургія (трабекулектомія). Під час операції офтальмолог створює додатковий канал для відтоку очної рідини в склері (білку ока);
  • мінімально інвазивна хірургія глаукоми. Передбачає використання мікроінструментів і невеликих розрізів для зниження внутрішньоочного тиску;
  • відкрита операція. Хірург створює невеликий клапоть у склері для отримання доступу до сітківки та передньої камери ока. Лікар видаляє невелику частину сітківки, створюючи відкритий простір для відтоку очної рідини.

Також пацієнту може бути запропоновано використання спеціальної дренажної трубки, яку вставляють всередину ока для відведення зайвої рідини. Трубка зазвичай розміщується під кон'юнктивою чи під шкірою.

Що робити під час гострого нападу глаукоми?

Під час гострого нападу закритокутової глаукоми в пацієнта виникають інтенсивний біль в очах, різко знижується зір, з'являються різнокольорові кола навколо джерел світла, нудота, блювання та головний біль. Під час нападу глаукоми зіниця нерухома, рогівка каламутна, внутрішньоочний тиск досягає 40-80 мм рт. ст.

За гострого нападу глаукоми рекомендується негайно викликати швидку допомогу. За вираженого больового синдрому також можна використовувати очні краплі, призначені офтальмологом.

Особливості лікування глаукоми у дітей

У дитини захворювання може бути спричинене порушенням розвитку очей в утробі матері чи підвищенням внутрішньоочного тиску. Види глаукоми у дітей:

  • вроджена. Захворювання розвивається до народження дитини чи впродовж першого місяця життя, виявляють у 25% дітей з глаукомою;
  • дитяча глаукома. Ознаки патології виникають у дітей віком від одного місяця до трьох років, діагностується найчастіше (у 65% випадків);
  • ювенільна глаукома. Патологія розвивається у дітей віком від трьох років до повноліття дитини (до 18 років), виявляється у 10% дітей.

Глаукома у дітей може проявлятися світлобоязню, закриттям одного чи обох очей у добре освітлених приміщеннях, помутнінням або збільшенням рогівки. Також у дитини можуть бути очі різного розміру. За підозри на глаукому потрібна консультація дитячого офтальмолога.

Медикаментозне лікування глаукоми у дітей може включати альфа-адренергічні агоністи, бета-блокатори, парасимпатоміметики чи аналоги простагландинів. Альфа-агоністи можуть застосовуватися для лікування дітей віком від шести років, більш раннє застосування може призвести до підвищеної сонливості, утрудненого дихання та апное (тимчасової зупинки дихання).

Основним варіантом лікування глаукоми є хірургічне втручання для відновлення нормального відтоку рідини з ока. Тип операції підбирають залежно від виду та стадії захворювання, прозорості рогівки та віку дитини.

Чи можна лікувати глаукому народними засобами?

Лікування глаукоми народними засобами неефективне, оскільки відвари та настоянки не можуть поліпшити відтік рідини з ока, зменшити внутрішньоочний тиск або запобігти пошкодженню зорового нерва. Для контролю стану при глаукомі необхідне медикаментозне лікування, призначене офтальмологом.

Ускладнення глаукоми

У дітей глаукома може призвести до збільшення ока та помутніння рогівки. Незалежно від віку захворювання може стати причиною часткової чи повної втрати зору.

Чим відрізняється глаукома від катаракти?

Глаукома та катаракта — захворювання очей, які мають різні причини, симптоми та методи лікування.

Відмінності глаукоми та катаракти

Критерій

Глаукома

Катаракта

Характеристика

Патологія, спричинена пошкодженням зорового нерва (зазвичай на фоні підвищеного внутрішньоочного тиску)

Захворювання, спричинене руйнуванням білків у кришталику ока (зазвичай на фоні травми чи вікових змін)

Фактори ризику

Спадкова схильність, травма чи операція на очах, мігрені, високий або низький артеріальний тиск, потоншення рогівки, короткозорість або далекозорість

Підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет, вплив інтенсивного сонячного випромінювання, зловживання алкоголем, травма чи запалення очей, надмірна вага, куріння

Симптоми

«Білі» плями в полі зору, погіршення периферичного та центрального зору, почервоніння та біль у ділянці очних яблук, головний біль

Тьмяний або розмитий зір, двоїння в одному оці, пожовтіння та вицвітання кольорів, чутливість до відблисків та яскравого світла, порушення нічного зору

Лікування

Глаукома не лікується, однак за допомогою медикаментозного (очних крапель) і хірургічного лікування можливе уповільнення прогресування патології

Захворювання повністю виліковне, лікування передбачає хірургічне втручання з видалення помутнілого кришталика та встановлення прозорого штучного аналога

Чи можна поліпшити зір при глаукомі?

Покращити зір за глаукоми не можна, оскільки пошкодження нервових волокон зорового нерва є незворотнім. У 3-17% пацієнтів зір продовжує знижуватися навіть за своєчасної діагностики та виконання всіх рекомендацій офтальмолога щодо лікування.

Що не можна робити при глаукомі?

За глаукоми не можна займатися самолікуванням або відмовлятися від проходження курсу терапії, призначеного лікарем. Для запобігання підвищенню внутрішньоочного тиску та пошкодження зорового нерва важливо контролювати рівень цукру в крові, артеріальний тиск, а також захищати очі від травм.

Яка група інвалідності при глаукомі?

За глаукоми на ранній стадії пацієнт не може отримати групу інвалідності, оскільки захворювання не впливає на працездатність і не погіршує якість життя. За значного зниження зору рішення про надання пацієнту групи інвалідності ухвалює медико-соціальна експертна комісія (МСЕК).

Профілактика глаукоми

Запобігти появі глаукоми не можна, проте можна знизити ризик її розвитку завдяки зменшенню чи усуненню факторів ризику захворювання. Профілактика глаукоми включає:

  • контроль хронічних захворювань (наприклад, цукрового діабету, короткозорості, далекозорості, анемії);
  • захист очей за допомогою окулярів або шоломів (під час занять спортом, при використанні електроінструментів);
  • регулярну фізичну активність мінімум тричі на тиждень.

Своєчасно виявити захворювання очей (зокрема глаукому) допоможуть профілактичні огляди. Американська академія офтальмології рекомендує проходити комплексне обстеження очей пацієнтам віком до 40 років кожні 5-10 років, від 40 до 54 років — кожні два-чотири роки, від 55 до 64 років — кожні один-три роки, людям, старшим за 65 років — кожні один-два роки.

Офтальмологія в ОН Клінік Полтава

Глаукома: як розпізнати та як лікувати - Кононов Богдан Сергійович
Кононов Богдан Сергійович
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Як бачить людина з глаукомою?

За глаукоми у пацієнта порушується периферичний зір, що не дає змоги йому чітко бачити об'єкти чи рух з боків. Також часто погіршується зір при слабкому освітленні чи в темряві, з'являються кола, що світяться навколо джерел світла (наприклад, фар або ліхтарів).

2. Які препарати протипоказані за глаукоми?

За глаукоми потрібно відмовитися від лікарських засобів, що містять стероїди, оскільки вони можуть збільшувати внутрішньоочний тиск. Інші препарати, які протипоказані при глаукомі:

  • антихолінергічні засоби (призводять до розширення зіниць);
  • судинозвужувальні препарати (звужують кровоносні судини в очах);
  • фотосенсибілізатори (підвищують чутливість до світла).

За глаукоми потрібно відмовитися від ліків від грипу, які містять антигістамінні чи протизастійні компоненти. Також слід утриматися від уколів ботулотоксину в зоні навколо очей через ризик порушення відтоку водянистої вологи.

3. Які окуляри потрібні при глаукомі?

Окуляри при глаукомі можуть призначатися офтальмологом за значного зниження зору. Також лікар може підібрати окуляри для забезпечення комфортної роботи за комп'ютером (наприклад, з покриттям антивідблиску) та захисту від ультрафіолетового випромінювання.

4. Чи можна вилікувати глаукому назавжди?

Глаукома невиліковна, оскільки пошкоджений зоровий нерв неможливо відновити. Уповільнити погіршення зору можна за допомогою контролю внутрішньоочного тиску за рахунок лікарських препаратів.

5. Чи ефективні очні краплі від глаукоми?

Краплі від глаукоми ефективні, оскільки можуть запобігати різкому підвищенню внутрішньоочного тиску та покращувати відтік рідини з ока. Пацієнту можуть бути призначені кілька видів ліків від глаукоми залежно від типу та стадії захворювання.

6. Глаукома — це рак?

Глаукома — це хронічне прогресуюче захворювання очей, зазвичай пов'язане з підвищеним внутрішньоочним тиском, яке може призвести до пошкодження зорового нерва та втрати зору. Глаукома не є онкологічним захворюванням і не підвищує ризик його розвитку. Рак органів зору характеризується неконтрольованим поділом і зростанням аномальних клітин, які можуть проникати в навколишні тканини.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Глаукома: як розпізнати та як лікувати
Лiкар-офтальмолог.
Глаукома: як розпізнати та як лікувати
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 3 місяці тому
Добрий день, які краплі протипоказано закапувати за глаукоми? Як лікарські препарати можуть негативно вплинути на очі за підвищеного внутрішньоочного тиску?
Відповісти
Добрий день, препарати, що містять адренергічні агенти чи стероїди, можуть підвищувати тиск усередині ока та провокувати прогресування патології. Через можливі протипоказання не можна самостійно підбирати лікування, використовувати можна тільки засоби, призначені лікарем.
Сергій 4 місяці тому
Добрий день, у мене швидко прогресуюча глаукома, лікар рекомендує операцію, а саме вплив лазером. Я прочитав в Інтернеті, що після операції на глаукому око може не бачити. Які ризики під час лазерного лікування глаукоми?
Відповісти
Добрий день, лазерне лікування вважається одним з найбезпечніших видів лікування глаукоми, оскільки не передбачає розрізання тканин. Можливі ризики включають тимчасове підвищення внутрішньоочного тиску, появу запальної реакції чи необхідність повторного втручання.
Катерина 4 місяці тому
Добрий вечір, у мене п'ять років тому діагностували відкритокутову глаукому, її прогресування вдалося зупинити за допомогою медикаментозної терапії. Однак у мене таке запитання: чи можна вакцинуватися від грипу при глаукомі?
Відповісти
Добрий вечір, у більшості випадків вакцинація є безпечною для пацієнтів з глаукомою. Однак перед щепленням рекомендується проконсультуватися з офтальмологом для виключення протипоказань.
Віталій 4 місяці тому
Добрий день, три тижні тому я вперше помітив, що погано бачу об'єкти, розташовані з боків, у центрі зір залишається нормальним. Скажіть, як визначити глаукому в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день, визначити глаукому в домашніх умовах неможливо. Для діагностики необхідно звернутися до офтальмолога, лікар перевірить гостроту зору, виміряє внутрішньоочний тиск, проведе пахіметрію та оптичну когерентну томографію.
Ольга 4 місяці тому
Добрий день, а як за симптомами можна зрозуміти, що внутрішньоочний тиск підвищений? Розкажіть про симптоми очного тиску.
Відповісти
Добрий день, незначне підвищення внутрішньоочного тиску зазвичай не викликає симптомів, що ускладнює діагностику глаукоми на ранній стадії. Високий тиск усередині ока може призвести до головного та очного болю, змін у зорі (наприклад, появі світних кіл навколо джерел світла) та погіршення периферичного зору.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!