Logo
0 800 30 11 77

Як покращити нічний зір?

Як покращити нічний зір?
Читати 11 хвилин | Створено: 14 липня 2020 | Оновлено: 14 липня 2020 | 62713 62713
Поганий зір в умовах слабкої освітленості, наприклад, у сутінках або вночі, у медицині називається нікталопією. Це розлад відомий також як куряча сліпота.

Нікталопія не є самостійним захворюванням — найчастіше це симптом нестачі певних вітамінів або деяких патологій, що викликають порушення зору.

Чому в сутінках зір буває гіршим?

Зір в умовах слабкої освітленості погіршується через порушення роботи світлочутливих клітин у сітківці ока: паличок і колбочок. Останні бувають трьох видів: сині, зелені та червоні. Колбочки зосереджені в центрі сітківки та функціонують тільки за яскравого освітлення. Вони відповідають за сприйняття кольору і дрібних деталей. Палички розташовані рівномірно по всій сітківці, і їх приблизно у 18 разів більше, ніж колб. Палички сприймають тільки біле світло і відповідають за чорно-білий зір. Вони набагато чутливіші до світла, ніж колбочки.

У сутінках колбочки перестають працювати, тому що їм не вистачає світла. За зір починають відповідати палички, завдяки яким людина бачить обриси предметів у темряві, а кольори сприймаються нею, як різні відтінки сірого. Якщо кількість паличок з якихось причин зменшується або порушується їх робота, людина починає гірше бачити в темряві, і у неї розвивається куряча сліпота. Така назва дана цьому розладу зору через те, що в сітківці курей є тільки колбочки, тож вони добре розрізняють кольори днем, але майже нічого не бачать у темряві.

Але для нормального зору в сутінках очам потрібен час, щоб пристосуватися до нових умов освітлення. Цей процес називається «темновою адаптацією». У паличках міститься родопсин — світлочутливий пігмент, який розпадається на світлі та  посилає нервовий сигнал у зоровий центр мозку. Від його кількості залежить гострота нічного зору у людини. Родопсин відновлюється в темряві, але для його синтезу необхідний вітаміну А — ретинол. Тому за дефіциту цього вітаміну зір у темряві часто погіршується.

Які причини поганого зору в темряві?

Погіршення нічного зору зазвичай є наслідком якого-небудь з офтальмологічних захворювань, проте більшість з них добре піддаються лікуванню. Найбільш поширені причини поганого зору в темряві:

  • глаукома — група захворювань, для яких характерне підвищення внутрішньоочного тиску, що призводить до поступового руйнування сітківки ока, ураження зорового нерва і звуження поля зору. Деякі препарати для лікування глаукоми викликають звуження зіниці, через що вона пропускає менше світла, тому під час їх прийому куряча сліпота посилюється;
  • катаракта — захворювання, що характеризується частковим або повним помутнінням кришталика ока. У нормі прозорий кришталик заломлює світлові промені та направляє їх у сітківку, граючи роль природної лінзи. Коли він стає мутним, цей процес порушується — на сітківку потрапляє менше світла, тому зір, особливо за слабкого освітлення, стає поганим. Відновити нормальний денний і нічний зір за катаракти здатна операція із заміни кришталика;
  • короткозорість — порушення зору, за якого людина добре бачить предмети, розташовані поблизу, але віддалені розрізняє погано, вони здаються їй розмитими. Це відбувається через порушення заломлення світла в сітківці;
  • дефіцит вітаміну А — поширена причина курячої сліпоти. Він необхідний для вироблення родопсину — пігменту, що відповідає за гостроту «сутінкового зору». Дефіцит вітаміну А може виникнути і в тому випадку, коли він надходить в організм з їжею в достатній кількості, але погано засвоюється через захворювання органів шлунково-кишкового тракту (наприклад, недостатність підшлункової залози) або порушення обміну речовин;
  • пігментний ретиніт — рідкісне спадкове захворювання очей, за якого відбувається поступове руйнування світлочутливих клітин сітківки, відповідальних за зір у темряві (палички). На останніх стадіях патології людина може повністю втратити здатність бачити в темряві. Пігментний ретиніт не лікується, але ураження сітківки можна сповільнити за допомогою прийому вітаміну А, деяких харчових добавок і лікарських препаратів.

За погіршення гостроти зору в темряві варто відразу записатися на прийом до офтальмолога, щоб з'ясувати його причину. Рання діагностика і лікування допоможуть уникнути розвитку можливих ускладнень, а також швидше відновити нормальний зір.

Симптоми нікталопії

Основним симптомом курячої сліпоти або нікталопії є погіршення зору в умовах поганої освітленості. Однак воно може проявлятися по-різному — хтось не бачить зірки в нічному небі, комусь важко переміщатися по темній кімнаті. Опитувальник, розроблений фахівцями Американської Академії Офтальмології, допоможе визначити, чи є у вас симптоми нікталопії:

  • мені важко пересуватися по будинку за тьмяного освітлення;
  • я погано бачу вночі, тому мені складно справлятися з кермуванням автомобілем у темний час доби;
  • мені складно розпізнавати обличчя за поганого освітлення;
  • мені потрібно дуже багато часу, щоб звикнути до яскравого світла після знаходження в темній кімнаті;
  • мені потрібно багато часу, щоб бачити в темній кімнаті після вимикання світла.

Якщо ви ствердно відповіли більш ніж на одне питання, швидше за все, у вас є куряча сліпота. Однак підтвердити або спростувати це може тільки офтальмолог під час огляду.

Куряча сліпота може супроводжуватися й іншими симптомами. Їх характер залежить від того, яким захворюванням очей вони викликані. До таких симптомів відносять:

  • головний біль;
  • нудоту;
  • блювоту;
  • біль в очах;
  • затуманення зору або двоїння в очах;
  • підвищену чутливість до світла;
  • погіршення гостроти далекого зору.

Які вітаміни запобігають курячій сліпоті?

Гострота зору багато в чому залежить від того, чи достатньо в організмі поживних речовин і вітамінів, необхідних для належного функціонування органів зору. Важливу роль у профілактиці курячої сліпоти та підтримці здоров'я очей відіграють такі вітаміни:

  • вітамін А — необхідний для підтримки нормального рівня зволоженості рогівки. Це головний вітамін, здатний запобігти курячій сліпоті, оскільки він є компонентом родопсину — білка, відповідального за нічний зір. За даними деяких досліджень, дієта з високим вмістом вітаміну А може знизити ризик розвитку катаракти та вікової макулодистрофії сітківки. Вітамін не синтезується в організмі та надходить до нього тільки з їжею. Він у великих кількостях міститься в моркві, гарбузі, молоці, яйцях, вершковому маслі, картоплі та зелених листових овочах;
  • вітамін Е — потужний антиоксидант. Він захищає клітини всього організму, зокрема очей, від вільних радикалів - нестабільних молекул, що викликають їх пошкодження. Вітамін Е уповільнює процеси старіння, дозволяє відстрочити розвиток вікової далекозорості. Найбільше його міститься в горіхах, насінні, рослинній олії, лососевих, авокадо і зелених листових овочах;
  • вітамін С (аскорбінова кислота) — як і вітамін Е, він є сильним антиоксидантом, що захищає клітини очей від руйнівної дії вільних радикалів. Вітамін С також необхідний для синтезу колагену — білка, з якого складаються рогівка і склера ока. Регулярне вживання добавок з вітаміном С на 45% знижує ризик розвитку катаракти. Аскорбінова кислота міститься в цитрусових і тропічних фруктах, білокачанній капусті та брокколі;
  • вітаміни В6, В9 і В12. Їх комбінація може знизити рівень гомоцистеїну — білка, пов'язаного із запаленням в організмі та підвищеним ризиком розвитку вікової макулодистрофії сітківки;
  • вітамін В2 (рибофлавін) — антиоксидант, що знижує окислювальний стрес в організмі. Тривалий дефіцит рибофлавіну може підвищити ризик розвитку катаракти — у багатьох людей з цим захворюванням виявлена ​​нестача цього вітаміну. Вживання 1,6-2,2 мг рибофлавіну на день знижує ризик розвитку катаракти на 31-51%. Щоденна рекомендована норма вітаміну В2 — 1,1-1,3 мг. Її легко набрати, оскільки він міститься в багатьох продуктах — молоці, йогурті, яловичині, вівсі та інших цільних злаках;
  • вітамін В3 (ніацин) — антиоксидант, здатний істотно знижувати ризик розвитку глаукоми. Однак добавки з його змістом потрібно приймати з обережністю — за вживання у великих дозах (1,5-5 г на добу) ніацин може викликати запалення рогівки та погіршення зору. Вітамін В3 у великих кількостях міститься в яловичині, птиці, рибі, грибах, арахісі та бобових.

Крім вітамінів, для підтримки здоров'я очей необхідні омега-3 жирні кислоти. Вони мають протизапальні властивості та знижують ризик розвитку діабетичної ретинопатії — ураження судин сітківки. Омега-3 жири корисні за захворювань очей, що супроводжуються сухістю рогівки, оскільки вони підвищують її зволоженість. Щоб збільшити кількість омега-3 жирних кислот у раціоні, в нього потрібно включити жирну рибу, насіння льону або чіа, сою, горіхи та оливкову олію.

Чим небезпечна куряча сліпота?

Куряча сліпота часто є симптомом якого-небудь захворювання очей, тому її не можна ігнорувати. У разі погіршення нічного зору необхідно відразу звернутися до лікаря. Чим раніше буде проведено лікування, тим більше шанс уникнути розвитку ускладнень, які не завжди бувають оборотні.

Нічна сліпота — один із симптомів синдрому сухості очі (ксерофтальмії), викликаного дефіцитом вітаміну А. За відсутності своєчасної терапії слізні протоки висихають, а рогівка розм'якшується, що призводить до незворотної втрати зору.

Куряча сліпота також небезпечна підвищеним ризиком травм — людина, яка погано бачить у темряві, може спіткнутися і впасти, завдавши собі каліцтва. Погіршення зору в сутінках небезпечне і на дорозі. За курячої сліпоти поле зору звужується, тому водій може не помітити перешкоди збоку.

Куряча сліпота часто супроводжується порушенням темнової адаптації — людина після перебування в темряві довго звикає до світла, і навпаки. Це особливо небезпечно на дорозі, оскільки створює потенційно аварійну ситуацію. В обличчя водієві періодично світять фари зустрічних машин, внаслідок чого він на деякий час стає засліпленим і втрачає контроль над тим, що відбувається.

Чи можна вилікувати курячу сліпоту?

Позбутися курячої сліпоти можна тільки в тому випадку, якщо захворювання, що викликало її, піддається терапії. Іноді вилікувати нікталопію можна за допомогою підбору правильних окулярів або заміни ліків (наприклад, за глаукоми). У деяких випадках поліпшити зір здатна тільки хірургічна операція, наприклад, заміна кришталика за катаракти.

Більшість захворювань, що викликають курячу сліпоту, успішно лікуються. Виняток становить тільки пігментний ретиніт. Для лікування цього рідкісного генетичного захворювання поки не існує ліків, але його можна контролювати, сповільнюючи темпи ураження сітківки.

Поганий зір у темряві або куряча сліпота — привід перевірити зір у офтальмолога. Іноді для його відновлення досить переглянути своє харчування і додати в раціон продукти, багаті вітамінами А, Е, С і групи В, а також корисні жири омега-3, що містяться в оливковій олії.

Офтальмологія в ОН Клінік Дніпро

Як покращити нічний зір? - Оганезова Сюзанна Ованесівна
Оганезова Сюзанна Ованесівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Як покращити нічний зір?
Лікар-офтальмолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Як покращити нічний зір?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!