Logo
0 800 30 11 77
Читати 1 хвилину

Як вибрати і носити контактні лінзи?

Як вибрати і носити контактні лінзи?
Читати 1 хвилину | Створено: 13 червня 2024 | Оновлено: 13 червня 2024 | 293 293
1. Що таке контактні лінзи? 2. Які бувають контактні лінзи? 3. Що таке нічні контактні лінзи? 4. Для чого потрібні кольорові контактні лінзи? 5. Коли потрібно носити лінзи для зору? 6. Чи можна носити контактні лінзи після заміни кришталика при катаракті? 7. У чому користь і шкода контактних лінз? 8. Що краще — контактні лінзи чи окуляри? 9. Чи можна носити контактні лінзи та окуляри одночасно? 10. Як підібрати контактні лінзи для зору? 11. Скільки коштують лінзи для зору в Україні? 12. Як надягати контактні лінзи? 13. Як носити контактні лінзи? 14. З якого віку дітям можна носити контактні лінзи? 15. Чи можна вагітним носити контактні лінзи? 16. Чи може бути алергія на лінзи? 17. Як зняти контактні лінзи? 18. Чи можна спати в лінзах? 19. Що буде, якщо не знімати лінзи на ніч? 20. Скільки годин на день можна носити контактні лінзи? 21. Чому контактні лінзи не можна носити довше терміну використання? 22. Як мити контактні лінзи? 23. Чому небезпечно надягати чужі лінзи? 24. Чи можна плавати в лінзах?
1

Що таке контактні лінзи?

Контактні лінзи — це тонкі прозорі лінзи, які вкривають поверхню ока і, як правило, використовуються для покращення зору. Лінзи розміщуються на слізній плівці, що покриває рогівку. Як і окуляри, контактні лінзи коригують проблеми із зором, що спричинені аномаліями рефракції — неправильним заломленням світла (близорукість, далекозорість, астигматизм, пресбіопія).

2

Які бувають контактні лінзи?

Контактні лінзи різняться між собою матеріалами виготовлення, призначенням і тривалістю використання. За призначенням лінзи можуть бути коригувальними та декоративними. Перші необхідні для лікування очних захворювань, а другі — для зміни кольору очей. Види лінз за матеріалом виготовлення:

  • жорсткі контактні лінзи. Виготовляються із пластику та силікону й міцно тримають форму, пропускаючи кисень до ока через кришталик. Газонепроникні лінзи забезпечують чіткіший зір, підходять для людей з алергією і схильністю до утворення білкових відкладень на лінзах;
  • м'які контактні лінзи. Виготовляються з гнучкого пластику, який забезпечує комфортне носіння. Нові матеріали для м'яких лінз включають силікон-гідрогелю, що забезпечує надходження більшої кількості кисню в очі. М'які лінзи доступні в кольорових варіантах, мають УФ-захист і підходять для щоденного використання.

Також є мультифокальні контактні лінзи, які мають одразу кілька зон з різною оптичною дією й дають змогу правильно бачити об'єкти, що знаходяться на різній відстані. Біфокальні контактні лінзи призначені для правильного фокусування при пресбіопії (віковій далекозорості).

За тривалістю використання розрізняють одноразові та багаторазові лінзи. Одноразові лінзи рекомендовані людям, у яких спостерігається алергія під час носіння багаторазових контактних лінз (на тиждень, місяць і більше). Носити одноденні контактні лінзи рекомендується до 16 годин на день. Багаторазові лінзи можуть бути розраховані на тиждень, місяць, три місяці, півроку й більше.

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

3

Що таке нічні контактні лінзи?

Нічні контактні (ортокератологічні) лінзи формують зовнішній шар рогівки і сприяють короткочасному покращенню зору. Після використання нічних лінз щонайменше протягом восьми годин сну, не потрібно наступного дня одягати коригувальні контактні лінзи або окуляри. Ефект оптики зберігається до трьох днів, після чого потребує повторної нічної корекції. Нічні лінзи складаються з двох поверхонь — зовнішньої та внутрішньої. Зовнішня поверхня забезпечує чіткий зір, а внутрішня — вирівнює епітелій рогівки. 

Особливістю лінз є спеціальна форма з плоским центром і опуклими краями. Користуватися нічними лінзами можна з восьмирічного віку. Нічні лінзи є жорсткими — щоб не пошкодити око, їх необхідно надягати і знімати акуратно.

4

Для чого потрібні кольорові контактні лінзи?

Кольорові контактні лінзи використовуються для зміни кольору очей. Також кольорові контактні лінзи з діоптріями пропонуються для корекції міопії (короткозорості) і далекозорості. Оптичні вироби призначені для тривалого або одноразового використання. Кольорові лінзи можуть бути жорсткими і м'якими. Також бувають контактні фотохромні лінзи, які змінюють колір залежно від освітлення.

5

Коли потрібно носити лінзи для зору?

Контактні лінзи використовують при очних захворюваннях як альтернативу окулярам для зору або доповнення до них. Показання до носіння лінз для зору:

  • короткозорість і далекозорість;
  • пресбіопія (вікова далекозорість);
  • нізометропія (різниця гостроти зору очей);
  • кератоконус (витончення рогівки);
  • неправильний астигматизм;
  • помилка рефракції;
  • пошкодження рогівки (виразка, ерозія);
  • сухість очей;
  • патології райдужної оболонки (анірідія, колобома, альбінізм).

Також контактні лінзи призначають при таких симптомів косоокості (двоїння в очах, прикриття одного ока або нахил голови під час спроби сфокусуватися на об'єкт). Лінзи можуть бути призначені в разі погіршення нічного зору (нікталопії).

6

Чи можна носити контактні лінзи після заміни кришталика при катаракті?

Після заміни кришталика внаслідок катаракти можна носити контактні лінзи за необхідності корекції зору або для досягнення косметичного ефекту (зміни кольору очей). Використовувати контактні лінзи для зору рекомендується після повного відновлення ока, приблизно через шість тижнів після операції.

7

У чому користь і шкода контактних лінз?

Користь або шкода контактних лінз визначається окремо для кожної людини з очними захворюваннями. Користь контактних лінз:

  • корекція зору (зокрема при великій різниці в діоптріях між очима);
  • можливість використання під час фізичних навантажень (занять спортом, танцями);
  • необмежений периферичний зір.

При неправильному носінні та догляді контактні лінзи можуть спричинити інфекційні захворювання очей. Щоб уникнути розвитку запалень (кон'юнктивіту, кератиту), не рекомендується носити лінзи довше терміну придатності.

8

Що краще — контактні лінзи чи окуляри?

Обираючи контактні лінзи чи окуляри, необхідно зважати на мету та умови їхнього застосування. Окуляри зручні, оскільки потребують мінімального очищення та догляду, їх не потрібно часто міняти. Окуляри не контактують з поверхнею ока, зводячи до мінімуму ризик розвитку інфекційних захворювань. 

Контактні лінзи зручніші, ніж окуляри, оскільки розташовуються на слізній плівці, не утруднюючи периферичний зір. Також вони не відчуваються в оці, даючи змогу займатися спортом і активними видами відпочинку. Лінзи підходять для корекції зору людям навіть із дуже великою різницею в діоптріях на очах. 

9

Чи можна носити контактні лінзи та окуляри одночасно?

Носити контактні лінзи та окуляри одночасно можна за призначенням офтальмолога. Використання лінз для зору та окулярів призначається для корекції надлишку або нестачі рефракції при далекозорості, короткозорості, двоїнні в очах. Разом із лінзами можна носити сонцезахисні окуляри. Використання окулярів від сонця є частиною профілактики порушення зору.

10

Як підібрати контактні лінзи для зору?

Між лінзою для окулярів і оком є відстань, а контактна лінза щільно прилягає до ока. Для перерахунку окулярних лінз у контактні офтальмологи користуються вертексною таблицею. Вертекс — це відстань від внутрішньої поверхні окулярної лінзи до вершини рогівки.

Таблиця перерахунку оптичної сили окулярних лінз в контактні

Окулярна корекція

Вертексна відстань

+ лінзи

- лінзи

4.00

+4.25

-4.00

4.25

+4.50

-4.00

4.50

+4.75

-4.25

4.75

+5.00

-4.50

5.00

+5.25

-4.75

5.25

+5.62

-5.00

5.50

+5.87

-5.12

5.75

+6.12

-5.37

6.00

+6.50

-5.62

6.25

+6.75

-5.75

6.50

+7.00

-6.00

6.75

+7.37

-6.25

7.00

+7.62

-6.50

7.25

+8.00

-6.62

7.50

+8.25

-6.87

7.75

+8.50

-7.12

8.00

+8.87

-7.25

8.25

+9.12

-7.50

8.50

+9.50

-7.75

8.75

+9.75

-7.87

9.00

+10.12

-8.12

9.25

+10.37

-8.37

9.50

+10.75

-8.50

9.75

+11.00

-8.75

10.00

11.37

-8.87

Підбирати контактні лінзи для зору необхідно після консультації офтальмолога. Етапи підбору контактних лінз:

  1. Діагностика очних захворювань окулістом. Лікар перевіряє зір, оцінює величину діоптрій, за необхідності проводить додаткові обстеження (вимірює очний тиск, перевіряє роботу очних м'язів, периферичний зір).
  2. Призначення методу корекції.
  3. Розрахунок діаметра, базової кривизни, оптичної сили лінзи.
  4. Визначення терміну носіння лінз.

Для контролю якості зору рекомендується відвідати окуліста через один місяць, три місяці, півроку і рік після початку носіння лінз.

11

Скільки коштують лінзи для зору в Україні?

Ціна контактних лінз залежить від їхнього типу, виробника і терміну використання. Вартість лінз становить:

  • щоденні лінзи (30 шт) — 680-2000 грн;
  • двотижневі (6 шт) — 1050-1350 грн;
  • місячні (1 шт) — 296-3300 грн;
  • піврічні (1 шт) — 320-550 грн;
  • мультифокальні (3 шт) — 940-5000 грн;
  • силіконові (3 шт) — 600-1500 грн.

Одна кольорова лінза коштує 400-600 грн.

12

Як надягати контактні лінзи?

Надягати контактні лінзи необхідно двома руками. Етапи надягання лінз:

  1. Вимийте руки, не використовуючи мило з додаванням ароматизаторів і масел, які можуть прилипнути до поверхні лінзи.
  2. Вийміть лінзу з футляра спеціальним пінцетом для контактних лінз.
  3. Помістіть лінзу на подушечку вказівного або середнього пальця.
  4. Другою рукою відтягніть верхню повіку вгору, притисніть вії. Притисніть нижню повіку середнім або безіменним пальцем.
  5. Одягніть лінзу на око та подивіться прямо або вгору.
  6. Повільно заплющте очі та проведіть ними повне коло, щоб лінза опинилася на місці. Відкрийте очі та кліпніть кілька разів.

У процесі одягання необхідно переконатися, що лінза розташована правильним боком — візуально лінза має бути схожа на чашу з рівними краями. При одяганні неправильним боком людина може відчувати поколювання в оці. Швидко надягати лінзи на очі вперше не вийде — необхідна практика.

13

Як носити контактні лінзи?

Щоб правильно користуватися контактними лінзами, новачкам необхідно практикуватися. Для початку рекомендується використовувати оптику від 30 хвилин на день, поступово збільшуючи час до восьми годин. Необхідно дотримуватися гігієни очей — не терти руками, торкатися лінзи тільки попередньо продезінфікованим пальцем.

У людей, які тільки починають носити контактні лінзи, може виникнути дискомфорт, пов'язаний із сухістю очей. Щоб усунути незручність, рекомендується регулярно використовувати зволожувальні краплі для контактних лінз.

Також необхідно правильно доглядати за контактними лінзами — після зняття зберігати в достатній кількості розчину, ретельно дезінфікувати. Розчин для контактних лінз, який заливається в контейнер для зберігання, потрібно міняти щодня.

При неправильному використанні лінзи можуть помутніти і втратити коригуючі властивості до закінчення терміну використання. 

14

З якого віку дітям можна носити контактні лінзи?

Контактні лінзи коригують порушення зору у дітей (короткозорість, далекозорість, астигматизм, косоокість) та дозволені з 8-12 років. Рекомендується використовувати денні одноразові лінзи, в яких не можна спати. Для вибору контактних лінз необхідно записатися на прийом до дитячого окуліста.

15

Чи можна вагітним носити контактні лінзи?

Вагітним можна носити контактні лінзи протягом всього терміну вагітності. Для полегшення дискомфорту, викликаного сухістю, рекомендується використовувати очні краплі. Підбір контактних лінз під час вагітності робить офтальмолог.

16

Чи може бути алергія на лінзи?

У людей з підвищеною чутливістю може виникнути алергія на лінзи. Алергічна реакція може бути пов'язана з порушенням режиму носіння, недотриманням правил догляду, механічними травмами і постійним зовнішнім подразненням ока.

Симптомами алергії є свербіж, печіння, почервоніння очей і сльозотеча. При виникненні алергічної реакції рекомендується припинити використання лінз і звернутися до лікаря.

17

Як зняти контактні лінзи?

Знімати контактні лінзи необхідно чистими руками. Етапи зняття м'яких лінз:

  1. Ретельно помийте руки водою з милом.
  2. Висушіть руки чистою тканиною без ворсу або паперовим рушником.
  3. Покладіть під око чистий рушник, щоб зловити лінзу в разі її падіння.
  4. Притисніть нижню і верхню повіку ока недомінуючою рукою.
  5. Вказівним і великим пальцями домінуючої руки доторкніться до контактної лінзи і відтягніть її від ока.

Щоб зняти жорсткі лінзи, помістіть вказівні пальці обох рук на верхню і нижню повіку, повільно зсуваючи їх. Контактна лінза повинна піднятися над оком і легко витягнутися.

18

Чи можна спати в лінзах?

Спати в лінзах вдень можна при використанні оптики багаторазового носіння. В інших випадках варто спати тільки з нічними лінзами в очах, що призначені для корекції зору.

19

Що буде, якщо не знімати лінзи на ніч?

Якщо не знімати лінзи на ніч, людина може зіткнутися з розвитком кератиту (запалення рогівки). Під час сну знижується вироблення сльози, яка періодично промиває рогівку. Лінза додатково покриває око, сприяючи розвитку мікробів під її поверхнею.

Також у період сну рогівка отримує кисень тільки із зовнішньої атмосфери, доступ до якого знижує використання лінз у нічний час.

20

Скільки годин на день можна носити контактні лінзи?

Носити контактні лінзи не знімаючи можна протягом 8-16 годин. Тривалість використання залежить від індивідуальних особливостей організму (сухості очей, підвищеної чутливості). 

Важливим фактором, який варто враховувати під час визначення тривалості носіння лінз, є їхній тип. Лінзи, призначені для щоденного або одноразового використання, можна носити до 16 годин. Лікар може порекомендувати знімати лінзи за годину або дві перед сном, щоб очі відпочили. 

21

Чому контактні лінзи не можна носити довше терміну використання?

Правильне носіння контактних лінз передбачає контроль терміну їхньої придатності. Перевищення терміну користування може призвести до руйнування шляхів, якими кисень проходить оку, порушення стійкості до білкових відкладень і прилягання лінзи до ока. У результаті може статися забруднення лінз, яке викликає алергічні реакції та інфекційні захворювання.

22

Як мити контактні лінзи?

Мити контактні лінзи необхідно перед кожним використанням. Промивання здійснюється за допомогою спеціальної рідини для контактних лінз. Не рекомендується промивати лінзи водопровідною або стерильною водою, а також використовувати саморобний сольовий розчин. У контейнер для контактних лінз необхідно щоразу заливати новий розчин, не змішуючи його із залишками старої рідини. 

Ефективним методом очищення є ультразвуковий очищувач контактних лінз, який усуває бактерії та дрібне сміття за допомогою ультразвукових хвиль. Порушення правил гігієни може спричинити очні захворювання, наприклад, кон'юнктивіт, кератит, а також мікротравми рогівки.

23

Чому небезпечно надягати чужі лінзи?

Носіння чужих лінз може спровокувати алергічну реакцію або інфекційні захворювання (кон'юнктивіт, кератит, блефарит). Також контактні лінзи іншої людини можуть викликати дискомфорт через різні анатомічні особливості очей.

24

Чи можна плавати в лінзах?

Плавати у водоймах і приймати душ у лінзах не рекомендується. Водопровідна, річкова, морська, а також вода з басейну може провокувати розвиток інфекційних захворювань. При носінні лінз під час плавання варто уникати контакту з водою або використовувати окуляри для плавання.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Офтальмологія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Як вибрати і носити контактні лінзи? - Кірейчук Оксана Олегівна
Кірейчук Оксана Олегівна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 8:00 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як вибрати і носити контактні лінзи?
Лікар-офтальмолог, дитячий лікар-офтальмолог. Перша категорія.
Як вибрати і носити контактні лінзи?
Лікар-офтальмолог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Артем 1 тиждень тому
Добрий день! Як надягати контактні лінзи вперше?
Відповісти
Добрий день! Одягати контактні лінзи вперше необхідно з дотриманням правил гігієни. Лінза розміщується на подушечці пальця домінуючої руки. Другою рукою відтягують повіку, помістивши лінзу на поверхню ока. Одягти лінзи вперше може допомогти присоска для контактних лінз і спеціальний пінцет.
Павло 1 тиждень тому
Добрий день! Скільки можна носити одноденні контактні лінзи?
Відповісти
Добрий день! Носити одноденні контактні лінзи рекомендується до 16 годин. Перевищення допустимого терміну носіння може призвести до порушення кисневої циркуляції ока.
Іра 2 тижні тому
Добрий день! Чи можна підібрати контактні лінзи самостійно?
Відповісти
Добрий день! Для правильного підбору лінз для короткозорих людей, пацієнтам з астигматизмом, косоокістю та іншими очними захворюваннями необхідна консультація офтальмолога. Лікар проводить перевірку зору, вивчає будову ока і вибирає тип лінз для корекції.
Аня 2 тижні тому
Добрий день! Чи можна носити контактні лінзи після лазерної корекції зору?
Відповісти
Добрий день! Контактні лінзи після лазерної корекції зору можна носити після закінчення відновного періоду після операції. Після проведення лазерної корекції форма рогової оболонки може змінюватися, носіння лінз, які використовувалися раніше, не рекомендується.
Остап 3 тижні тому
Доброго дня! Чи можна при астигматизмі носити звичайні контактні лінзи?
Відповісти
Добрий день! При астигматизмі не рекомендується носити звичайні контактні лінзи через можливий дискомфорт і неефективність корекції. Лікар призначає торичні контактні лінзи при астигматизмі, які мають спеціальну вигнуту форму.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн