Logo
0 800 30 11 77
Читати 1 хвилину

Як вибрати сонцезахисні окуляри, які вони бувають і в чому їхня користь для очей?

Як вибрати сонцезахисні окуляри, які вони бувають і в чому їхня користь для очей?
Читати 1 хвилину | Створено: 6 червня 2024 | Оновлено: 6 червня 2024 | 321 321
1. Чому потрібно носити сонцезахисні окуляри? 2. Які бувають види сонцезахисних окулярів? 3. Що таке фотохромні окуляри (хамелеон)? 4. Що таке сонцезахисні окуляри з поляризацією? 5. Які лінзи бувають в окулярах від сонця? 6. Який рівень захисту від сонця буває у сонцезахисних окулярів? 7. Як вибрати сонцезахисні окуляри? 8. Як вибрати сонцезахисні окуляри при проблемах із зором? 9. Як зрозуміти, що сонцезахисні окуляри захищають від ультрафіолету? 10. Кому обов'язково потрібно носити окуляри від сонця? 11. Чи можна не носити сонцезахисні окуляри? 12. Що буде, якщо не носити сонцезахисні окуляри? 13. Чи є протипокази для носіння сонцезахисних окулярів? 14. Чи можна постійно носити сонцезахисні окуляри? 15. Як сонцезахисні окуляри впливають на зір? 16. Чи запобігають окуляри від сонця появі зморшок? 17. Чи можна носити сонцезахисні окуляри та контактні лінзи одночасно? 18. Чи можна носити сонцезахисні окуляри, коли немає сонця? 19. Чи можна носити сонцезахисні окуляри взимку? 20. Чи можна носити сонцезахисні окуляри в приміщенні? 21. Чи можна дітям носити сонцезахисні окуляри? 22. З якого віку дітям можна носити сонцезахисні окуляри? 23. Чи носять сонцезахисні окуляри при астигматизмі? 24. Навіщо носити сонцезахисні окуляри при катаракті? 25. Чому носять сонцезахисні окуляри при глаукомі? 26. Чи можна носити сонцезахисні окуляри при короткозорості та далекозорості? 27. Які сонцезахисні окуляри носити після лазерної корекції?
1

Чому потрібно носити сонцезахисні окуляри?

Крім поліпшення видимості (усунення відблисків і променів, підвищення різкості та приглушення яскравості) сонцезахисні окуляри мають й інші переваги. Носіння сонцезахисних окулярів дає змогу:

  • запобігти розвитку очних захворювань (катаракти, синдрому сухого ока, макулодистрофії). Хвороби очей часто виникають через пошкодження сітківки та кришталика ультрафіолетовими променями;
  • зменшити втому очей і частоту головного болю. Окуляри з фільтрами і затемненням знижують навантаження на очі;
  • уповільнити появу зморшок. Мімічні зморшки з'являються через примружування і негативний вплив UV-променів при тривалому перебуванні на сонці;
  • уникнути механічного травмування очей. Окуляри захищають від вітру, пилу, піщинок і дрібних травмонебезпечних камінчиків. 

За наявності короткозорості або далекозорості можна вибрати сонцезахисні окуляри з діоптріями для корекції зору. Фотохромні окуляри для зору із сонцезахисним ефектом можна носити постійно. Також можна підібрати окуляри для зору із сонцезахисними насадками.

2

Які бувають види сонцезахисних окулярів?

Сонцезахисні окуляри потрібні для захисту очей від негативного впливу ультрафіолетового сонячного проміння. Види сонцезахисних окулярів:

  • фотохромні (хамелеони). Фотохромні окуляри підлаштовуються під рівень освітлення, ними можна користуватися щоденно, особливо під час водіння, роботи на відкритому просторі;
  • поляризаційні. Завдяки здатності усувати оптичні перешкоди (промені світла, відблиски, ореоли фар і вуличного освітлення) використовуються для водіння, занять спортом, активного відпочинку на воді;
  • дзеркальні. Завдяки металевому покриттю на лінзах дзеркальні окуляри, залежно від товщини покриття, відбивають від 10 до 50% сонячного світла, що актуально за умови високого рівня освітлення, наприклад, у горах.

Окуляри для зору з сонцезахисним ефектом можна використовувати для повсякденної діяльності, проте їхнім первинним призначенням є захист від сонця та ультрафіолетових променів. Декоративні моделі з позначкою «cosmetic» затемнюють, проте в умовах інтенсивного сонячного освітлення від ультрафіолету не захищають. Універсальним і практичним варіантом є сонцезахисні окуляри для підтримки гостроти зору, за необхідності — з корекцією за допомогою лінз із діоптріями.

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

3

Що таке фотохромні окуляри (хамелеон)?

Фотохромні окуляри — це оптичний виріб із лінзами, що змінюють колір залежно від рівня освітлення. На яскравому сонці окуляри-хамелеон для зору темніють, захищаючи очі від ультрафіолетового випромінювання, а в приміщенні, при похмурій погоді або у вечірній час — залишаються прозорими. Підлаштування під умови освітлення відбувається завдяки речовині із фотохромними властивостями, що нанесена на лінзи окулярів.

Для людей із короткозорістю, далекозорістю та астигматизмом доступні сонцезахисні фотохромні окуляри з діоптріями. Фотохромні окуляри для зору вирішують зразу дві проблеми — покращують зір і захищають очі від ультрафіолету. 

4

Що таке сонцезахисні окуляри з поляризацією?

Поляризація — це процес поглинання світлових променів, відбитих від горизонтальних поверхонь. Сонцезахисні окуляри з поляризацією дають змогу бачити чітку картинку без відблисків і яскравого сонячного та штучного світла, яке погіршує видимість при денному освітленні. Проте у вечірній час поляризаційні окуляри краще замінити на антивідблискові, що дозволяють уникнути надмірного затемнення і покращують нічний зір

5

Які лінзи бувають в окулярах від сонця?

Для захисту очей від сонця можна використовувати різні види скла для сонцезахисних окулярів. Сучасні моделі відрізняються довговічністю, невеликою вагою, різноманітністю форм і кольором лінз. Види лінз для сонцезахисних окулярів:

  • полікарбонатні (з органічного скла). Найпоширеніший матеріал, що взаємодіє з фотохромним, поляризаційним, дзеркальним і ультрафіолетовим покриттям. Вирізняються невеликою вагою і високою міцністю, тому часто використовуються для спортивних і дитячих окулярів від сонця;
  • кварцові (з мінерального скла). Є сучасним аналогом скляних окулярів. Вирізняються високою чіткістю картинки, меншою вагою, стійкістю до подряпин. Не підходять для водіїв і дітей через меншу міцність і більшу вагу порівняно з полікарбонатними;
  • полімерні (трайвекс). За характеристиками матеріал наближений до полікарбонату, при цьому важать лінзи з полімеру ще менше. Відмінною особливістю трайвекса є здатність блокувати ультрафіолетові промені. 

Популярним матеріалом для сонцезахисних окулярів є пластик. Але пластикові лінзи відрізняються низькою стійкістю до механічних пошкоджень (швидко дряпаються, втрачають прозорість), через що служать недовго.

6

Який рівень захисту від сонця буває у сонцезахисних окулярів?

Сонцезахисні окуляри не тільки покращують видимість в умовах інтенсивного освітлення, а й захищають очі від шкідливого впливу ультрафіолету. Рівні захисту від сонця:

  • 100% UV-protection. Мають максимальний UV400 (блокування світла з довжиною хвилі до 400 нанометрів) захист від сонця. Підходять для субтропічного клімату, тривалого перебування на пляжі або зимового відпочинку;
  • General. Утримують від 60 до 95% сонячних променів, надаючи середній рівень захисту. Актуальні в умовах помірного клімату та тривалого перебування в місті;
  • P (Polarized). Поляризаційні сонцезахисні окуляри від ультрафіолету не захищають, проте краще за інші типи лінз пригнічують світлові перешкоди (відблиски, ореоли вуличного світла). Корисні під час водіння, занять спортом, а також у післяопераційний період;
  • Cosmetic. Мають декоративний характер, не захищають від впливу ультрафіолету. Через відсутність UV-фільтра можуть бути шкідливими для очей, оскільки за затемненими лінзами зіниці розширюються і, відповідно, поглинають більше сонячного світла. 

Ступінь захисту UV (UltraViolet) у більшості виробників вказано на дужці окулярів. У сонцезахисних окулярів має бути захист UVB (від коротких сонячних променів) і UVA (від довгих сонячних променів).

7

Як вибрати сонцезахисні окуляри?

Щоб вибрати відповідні сонцезахисні окуляри, необхідно відштовхуватися від кількох критеріїв. На вибір окулярів впливає:

  • гострота зору. Перед підбором окулярів від сонця можна перевірити зір, оскільки за наявності короткозорості або далекозорості зручніше носити сонцезахисні окуляри зі спеціальними коригувальними лінзами;
  • наявність очних захворювань. Деякі хвороби очей (катаракта, глаукома, кератит, астигматизм) потребують індивідуального підбору сонцезахисних окулярів, що виконують додаткові функції (розслаблення очей, адаптація під рівень освітлення);
  • період післяопераційного відновлення. Операції з відновлення зору, видалення катаракти, а також хірургічне втручання на повіках вимагають носіння сонцезахисних окулярів з високим захистом від ультрафіолету.

Під час вибору окулярів також слід враховувати середовище використання. У міських умовах оптимальним рівнем захисту стане 95% UVB і 60% UVA, тоді як для проживання в спекотних країнах, тривалої роботи на сонці, перебування на пляжі або в засніженій місцевості потрібен максимальний захист UV 400.

8

Як вибрати сонцезахисні окуляри при проблемах із зором?

Сонцезахисні окуляри з лінзами для зору підбирають, відштовхуючись від гостроти зору. За наявності далекозорості (гіперметропії) використовують лінзи з позитивними значеннями, при короткозорості (міопії) — з негативними. Підбір сонцезахисних окулярів для поганого зору передбачає консультацію офтальмолога

9

Як зрозуміти, що сонцезахисні окуляри захищають від ультрафіолету?

Виробники сонцезахисних окулярів вказують ступінь захисту на оправі. За наявності сумнівів переконатися в користі сонцезахисних окулярів можна кількома методами. 

Якщо шкіра під окулярами за декілька днів не засмагне, то УФ-захист присутній. За допомогою спеціального приладу (спектрометра) можна визначити довжину ультрафіолетової хвилі, яку не пропускає обрана лінза. Якщо спектрометра немає, використовуйте УФ-ліхтарики та предмети з люмінесцентними властивостями, наприклад, кольорові маркери або стікери. 

10

Кому обов'язково потрібно носити окуляри від сонця?

Носити сонцезахисні окуляри необхідно влітку, під час тривалого перебування на пляжах, відкритих сонячних просторах, зокрема в умовах міста. За наявності супутніх захворювань (синдрому сухого ока, глаукоми, кератиту) показано носіння сонцезахисних окулярів для запобігання можливих загострень.

Сонцезахисні окуляри з лінзами для зору також показані за міопії та гіперметропії. Носіння лінз з рівнем захисту «cosmetic» може погіршити ситуацію — розширення зіниць під затемненою лінзою, що не має захисту від ультрафіолету, підвищує шкоду від УФ-променів. 

11

Чи можна не носити сонцезахисні окуляри?

Сонцезахисні окуляри не є медичним показанням для здорових очей, проте необхідно враховувати потенційні ризики, що виникають у разі відмови від їхнього носіння (ризик механічної травматизації, погіршення зору через вплив UV-променів, виникнення зморшок, підвищення втоми через перенапруження очей). 

12

Що буде, якщо не носити сонцезахисні окуляри?

У перспективі тривала відсутність сонцезахисних окулярів може прискорити появу зморшок, спричинити зниження зору та появи очних захворювань внаслідок опіку сітківки та рогівки, фотопошкодження кришталика. За наявних захворювань очей нехтування сонцезахисними окулярами може бути причиною подальших ускладнень.

13

Чи є протипокази для носіння сонцезахисних окулярів?

Правильно підібрані сонцезахисні окуляри, виконані з якісних матеріалів, нешкідливі для здоров'я. Іноді для виробництва оправ і лінз використовуються матеріали, які можуть провокувати алергічні реакції та погіршення зорових функцій.

14

Чи можна постійно носити сонцезахисні окуляри?

Окуляри від сонця можна носити і в сонячні години, і в похмуру погоду або взимку. Але постійне носіння сонцезахисних окулярів може викликати звикання і розвиток світлобоязні  потреба в захисті від світла знадобитися навіть у вечірній час або в освітленому приміщенні. Щоб уникнути подібних проблем, окуляри від сонця постійно носять тільки за рекомендаціями окуліста.

15

Як сонцезахисні окуляри впливають на зір?

Під затемненими лінзами сонцезахисних окулярів зіниця розширюється, через що поглинає більше ультрафіолетових променів, уникнути шкідливого впливу яких вдається за умови вибору окулярів з високим ступенем UV-захисту. Якісні сонцезахисні окуляри в тривалій перспективі допоможуть запобігти проблемам із зором, наприклад, відшаруванню або дистрофії сітківки за наявності короткозорості або далекозорості. Гіпоалергенні матеріали сонцезахисних окулярів (ацетат целюлози, полікарбонат, титан) також дадуть змогу уникнути небажаних реакцій у вигляді почервоніння, свербіння і виділень з очей. 

16

Чи запобігають окуляри від сонця появі зморшок?

Окуляри з високим захистом від сонця (UV400, 95% UVB і 60% UVA) знижують навантаження на очі, підтримують ефект блефаропластики. Скорочення частоти примружувань щоб під сонячними променями побачити картинку зменшує ймовірність і швидкість виникнення зморшок не тільки в ділянці очей, а й на всьому обличчі. До того ж, обираючи дизайн оправи сонцезахисних окулярів за формою обличчя, можна візуально «збалансувати» його пропорції.

17

Чи можна носити сонцезахисні окуляри та контактні лінзи одночасно?

Носити сонцезахисні окуляри, якщо поганий зір, необхідно — моделі з високим ступенем UV-захисту сумісні з контактними лінзами. Носити контактні лінзи із сонцезахисними окулярами комфортно — в очі не потрапляє пил і пісок. Також знижується чутливість до сонячного світла.

18

Чи можна носити сонцезахисні окуляри, коли немає сонця?

Носити сонцезахисні окуляри, коли немає сонця, необхідно в післяопераційний період, наприклад, після лазерної корекції зору або лікування катаракти. Хмари не є перешкодою для сонячних променів, тому носіння сонцезахисних окулярів у похмуру погоду необхідне, адже йдеться про шкідливий вплив UV-променів на сітківку, кришталик і рогівку ока.

19

Чи можна носити сонцезахисні окуляри взимку?

Вплив сонячних променів у зимовий час не такий помітний, як влітку, проте в засніжених умовах та в сонячну зиму носити сонцезахисні окуляри обов'язково. Окуляри від сонця взимку допоможуть запобігти опіку кон'юнктиви (сніговій сліпоті) через промені сонця, що відбиваються від снігу, а також утомі та сухості очей через холодний вітер.

20

Чи можна носити сонцезахисні окуляри в приміщенні?

При підвищеній світлочутливості, наприклад, після операцій, можна носити сонцезахисні окуляри в приміщенні. Щоб не знімати окуляри, заходячи в приміщення, можна вибрати фотохромні моделі, що підлаштовуються під рівень освітлення. У фотохромні сонцезахисні окуляри вставляють лінзи для зору та носять їх незалежно від місця перебування.

21

Чи можна дітям носити сонцезахисні окуляри?

Сітківка ока у дітей більш чутлива до впливу ультрафіолету, тому якщо падає зір у дитини, варто розглянути спеціальні сонцезахисні окуляри. Крім того, діти більшою мірою схильні до механічної травматизації очей, запобігти якій вдасться за допомогою дитячих сонцезахисних окулярів із захистом від ультрафіолету.

22

З якого віку дітям можна носити сонцезахисні окуляри?

Дітям носити сонцезахисні окуляри можна з шестимісячного віку. Проте більша частина виробників виготовляє дитячі сонцезахисні окуляри у вікових категоріях «від одного до трьох років» і «від трьох до семи років». На прийомі дитячого окуліста можна підібрати окуляри для дитини відповідно до віку.

23

Чи носять сонцезахисні окуляри при астигматизмі?

За астигматизму (дефекту зору, що характеризується нерівномірною кривизною рогівки та відсутністю єдиної фокусної точки) спостерігається підвищена чутливість очей, тому носіння окулярів від сонця з високим ступенем ступеня захисту є обов'язковим. Спеціальні сонцезахисні окуляри при астигматизмі, завдяки лінзам з діоптріями, об'єднують захист від сонця і корекцію зору. При астигматизмі також можна носити фотохромні окуляри для зору, що підлаштовуються під рівень освітлення. 

24

Навіщо носити сонцезахисні окуляри при катаракті?

Катаракта потребує комплексного лікування, зокрема носіння сонцезахисних окулярів для зору, які необхідні через підвищену чутливість кришталика, а також для уникнення можливих ускладнень. Вибирати сонцезахисні окуляри після операції з видалення катаракти варто спільно з офтальмологом. Лікар підбере окуляри з сірими або коричневими лінзами, що знижують навантаження на очі і мінімізують дискомфорт від перебування на сонці.

25

Чому носять сонцезахисні окуляри при глаукомі?

Носити сонцезахисні окуляри за наявності глаукоми в складі комплексної терапії необхідно для полегшення стану очей (усунення очних і головних болів, запаморочень і нудоти). Для захворювання характерний високий очний тиск, прояви якого можна знизити за допомогою спеціальних окулярів для заломлення світлових променів і нейтралізації ультрафіолетового випромінювання. Сонцезахисні окуляри при глаукомі мають зелені лінзи, що знижують навантаження на очі та зоровий нерв, що також дає змогу запобігти можливим ускладненням захворювання.

26

Чи можна носити сонцезахисні окуляри при короткозорості та далекозорості?

Сонцезахисні окуляри з плюсовими або мінусовими діоптріями дають змогу вирішити відразу два завдання — усунути проблеми із зором і захистити очі від ультрафіолетового випромінювання. Фотохромні окуляри з діоптріями варто підбирати разом з офтальмологом, з огляду на гостроту зору, наявність астигматизму або косоокості, а також мету застосування (для щоденного користування, занять спортом, відпочинку на морі або в горах).

27

Які сонцезахисні окуляри носити після лазерної корекції?

Після лазерної корекції зору потрібні сонцезахисні окуляри з високим ступенем UV-захисту. Носити сонцезахисні окуляри одразу після корекції зору потрібно для захисту очей від запалень та інфекцій, що виникають на тлі підвищеної чутливості та слабкої захисної функції очей, які захищають. В подальшому носити сонцезахисні окуляри після лазерної корекції зору слід для запобігання ушкодженням сітківки та повторного росту випареної лазером тканини. 

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Офтальмологія в ОН Клінік Одеса

Як вибрати сонцезахисні окуляри, які вони бувають і в чому їхня користь для очей? - Шишман Ольга Володимирівна
Шишман Ольга Володимирівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як вибрати сонцезахисні окуляри, які вони бувають і в чому їхня користь для очей?
Лікар-офтальмолог. Перша категорія.
Як вибрати сонцезахисні окуляри, які вони бувають і в чому їхня користь для очей?
Лікар-офтальмолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Христина 2 тижні тому
Доброго дня, чи обов'язково носити дитячі окуляри від сонця?
Відповісти
Доброго дня, дитяча сітківка більш чутлива до ультрафіолетових променів, тому носіння сонцезахисних окулярів необхідне не тільки в літні дні, а й зимові. Крім того, діти мають більш чутливу шкіру на обличчі та в ділянці очей, що, щоб уникнути сонячних опіків, вимагає систематичного носіння сонцезахисних окулярів.
Іра 2 тижні тому
Доброго дня, який матеріал лінз вибрати для сонцезахисних окулярів?
Відповісти
Доброго дня, вибір матеріалу для лінз залежить від мети використання і середовища, для якого окуляри підбираються. Оптимальним варіантом, придатним як для активного відпочинку, так і для водіння і роботи, вважаються полікарбонатні або полімерні лінзи, що характеризуються довгим терміном служби, ударостійкістю і невеликою вагою.
Тарас 3 тижні тому
Добрий день, чи потрібно носити сонцезахисні окуляри після лазерної корекції?
Відповісти
Добрий день, носіння сонцезахисних окулярів показано після лазерної корекції зору та інших операцій на очах. Нехтування сонцезахисними окулярами може призвести до опіку сітківки і кришталика, що може підвищувати ризик виникнення синдрому сухого ока, відшарування сітківки, катаракти.
Марія 3 тижні тому
Добрий день, чи потрібно носити сонцезахисні окуляри в похмуру погоду?
Відповісти
Добрий день, носити сонцезахисні окуляри в сонячну погоду необов'язково, однак за наявності показань (післяопераційного відновлення, підвищеної чутливості або травмування очей) окуляри допоможуть полегшити стан і запобігти можливим ускладненням. Взимку і ранньою весною сонцезахисні окуляри також допоможуть уникнути снігової сліпоти.
Катя 3 тижні тому
Доброго дня, чи шкідливо не носити сонцезахисні окуляри?
Відповісти
Доброго дня, коротке перебування на сонці без окулярів не несе шкоди, проте тривалі прогулянки, відпочинок або робота на відкритих сонячних просторах без сонцезахисних окулярів шкідливі для очей. Для здоров'я очей варто обирати окуляри з UV протекцією від 60% для міських умов і UV400 зі 100% захистом — для перебування на відкритому сонці та зимового періоду.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн