Logo
0 800 30 11 77

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Читати 15 хвилин | Створено: 31 липня 2023 | Оновлено: 29 серпня 2023 | 465612 465612
Хвороби печінки (цироз, вірусний гепатит і рак) щорічно призводять до більш ніж двох мільйонів смертей і становлять 4% смертності у світі. Захворювання жовчного міхура та жовчних шляхів діагностовано у понад 52 млн людей.

Для лікування патологій печінки, жовчного міхура та жовчних шляхів, а також хвороб шлунка та підшлункової залози використовують не лише лікарські препарати, а й медичну дієту номер 5.

Що таке дієта (стіл) номер 5?

Дієта (стіл) номер 5 — медична дієта, яка була розроблена радянським дієтологом М. І. Певзнером у середині XX століття і призначена переважно для пацієнтів із захворюваннями печінки, жовчного міхура та жовчовивідних шляхів. Гастроентерологічна дієта 5 є частиною загального спектру дієтичних рекомендацій, призначених для лікування та профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту.

Хто призначає дієту номер 5?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Дієту номер 5 призначає гастроентеролог — лікар, який спеціалізується на діагностиці, лікуванні та профілактиці захворювань ШКТ (печінки, шлунка, кишечника, жовчного міхура). Обстеження перед призначенням дієтичного столу 5 включають:

  • збір анамнезу та аналіз симптомів. Лікар запитує про скарги, аналізує особистий та сімейний анамнез пацієнта;
  • фізичний огляд. Гастроентеролог оглядає шкірні покриви, склери та язик, пальпує живіт;
  • аналізи крові. Включають загальний (ОАК) та біохімічні аналізи крові (загальний білок, білірубін, амінотрансферази, альбумін), які можуть допомогти оцінити функціональний стан печінки та шлунка;
  • УЗД органів черевної порожнини. Ультразвукове дослідження дозволяє перевірити та оцінити розміри печінки, жовчного міхура та шлунка, виявити запалення, виразки, пухлини;
  • ендоскопію. Лікар може направити на гастроскопію для оцінки травного тракту;
  • біопсію. При виявленні уражених ділянок чи новоутворення гастроентеролог робить біопсію (забір шматочка тканини) для виявлення доброякісності чи злоякісності патології.

Лікар може направити на дослідження калу, які дозволяють виявити наявність крові, жиру, патогенних мікроорганізмів (наприклад, глистів, бактерії гелікобактер пілорі) у фекаліях. Для оцінки структури та функції травних органів використовується рентгенографія органів черевної порожнини.

Коли призначають 5 стіл?

Стіл номер 5 є частиною курсу терапії при хворобах шлунково-кишкового тракту, доповнюючи лікарські препарати. Захворювання, при яких призначається дієта 5:

  • холецистит. Запалення жовчного міхура, часто викликане утворенням каменів, може призвести до болів у животі, нудоті та блювоті. Дієта номер 5 при холециститі допомагає зменшити подразнення жовчного міхура завдяки обмеженню споживання жирів та важких харчових продуктів;
  • жовчнокам'яна хвороба. Утворення каменів у жовчному міхурі або жовчних протоках може спричинити коліки, диспепсію, діарею, відрижку. Дієта №5 при жовчнокам'яній хворобі допомагає зменшити секрецію жовчі та знизити ризик утворення нових каменів;
  • гепатит. Запалення печінки може бути спричинене інфекціями, алкоголем, токсичними речовинами (наприклад, алкоголем). Дієта 5 при гепатиті С знижує навантаження на печінку завдяки споживанню легкозасвоюваних білків і зменшенню жирів і солі в раціоні;
  • цироз печінки (хронічне захворювання печінки, при якому здорові тканини печінки замінюються рубцевою тканиною). Дієта (стіл) 5 при цирозі печінки допомагає зменшити навантаження на тканини та запобігти додатковим ушкодженням органа;
  • біліарний сладж (стан, який характеризується утворенням твердих частинок, подібних до каменів, у жовчному міхурі). Дієта №5 допомагає запобігти утворенню каменів та підтримувати здоров'я жовчного міхура;
  • панкреатит (запалення підшлункової залози). Дієта при панкреатиті (стіл номер 5) допомагає зменшити вироблення травних ферментів, зменшуючи навантаження на підшлункову залозу;
  • коліт (запалення товстого кишечника). Дієта сприяє зниженню подразнення слизової оболонки кишки та допомагає полегшити симптоми (болі в животі, діарею та закрепи);
  • гастродуоденіт (запалення шлунка та дванадцятипалої кишки). При гастродуоденіті дієта (стіл) 5 допомагає знизити подразнення слизової оболонки травного тракту, пом'якшити симптоми та підтримати травлення.

Стіл №5 стимулює рухову функцію кишечника, вироблення жовчі, регулює холестериновий та жировий обміни. При виконанні всіх рекомендацій гастроентеролога дієта допомагає нормалізувати стан пацієнта, зменшити симптоми та запобігти загостренню.

Навіщо потрібна дієта (стіл) номер 5?

Дія столу номер 5 залежить від ураженого органу, для лікування якого призначається медична дієта. Переваги дієти №5:

  • зменшення запалення печінки та зниження навантаження на орган;
  • мінімізація ризику загострення та прогресування патологій органів ШКТ;
  • зменшення накопичення жиру в печінці;
  • запобігання подразненню стінок шлунка;
  • зменшення ймовірності утворення каменів у жовчному міхурі;
  • зниження навантаження на жовчні шляхи та спрощення виділення жовчі;
  • полегшення процесу травлення;
  • запобігання утворенню твердих частинок у жовчному міхурі.

Дієта допомагає знизити навантаження на печінку, жовчний міхур та жовчовивідні шляхи, що сприяє підтримці їх функцій та запобігає загостренню патологій. Стіл номер 5 може допомогти контролювати вагу та зменшити ризик розвитку ожиріння, що також важливо для здоров'я печінки та жовчовивідних шляхів.

Дієта (стіл) номер 5: основні правила

Дієта номер п'ять дозволяє забезпечити пацієнту збалансований раціон, який передбачає обмеження жирів. Основні правила дієти №5:

  • обмеження жирів. Слід відмовитися від важких тваринних жирів (свинини, фастфуду) і віддати перевагу рослинним оліям і корисним жирам, які містяться в насінні чіа, червоній рибі, авокадо;
  • помірна кількість білка. Рекомендується включити до раціону білок рослинного походження (наприклад, бобові, соєві продукти);
  • комплексні вуглеводи. Перевагу потрібно надати вуглеводам з овочів, фруктів, злакових, картоплі та хлібобулочних виробів із цільнозернового борошна;
  • обмеження солі. Зменшити споживання солі потрібно до 10-12 г на день;
  • відмова від подразнювальних продуктів. Передбачає вилучення гострих приправ, копченостей, маринадів, солодких газованих напоїв, алкоголю;
  • обмеження грубих волокон. Зменшення грубих волокон (наприклад, сирої капусти або редиски) може бути рекомендовано лікарем.

При дотриманні дієти потрібно надавати перевагу вареній, тушкованій, запеченій та приготованій на парі їжі. Слід відмовитися від смаження продуктів у великій кількості олії чи жиру та приготування у фритюрі. Режим харчування передбачає чотири-п'ять прийомів їжі.

Дозволені продукти: що можна на дієті номер 5

При дієті номер 5 раціон має бути різноманітним і збалансованим, щоб попередити зриви та порушення харчування.

Список дозволених продуктів при дієті номер 5

М’ясо

Нежирне м'ясо без фасцій та сухожиль, птиця без шкіри. Дозволяються молода нежирна баранина, яловичина, кролик, курка, індичка, оленина, перепілка, телятина

Риба

Горбуша, дорада, камбала, лящ, сибас, сом, тріска, форель, щука, хек та окунь

Морепродукти

Кальмари, морський гребінець, креветки, краби, восьминіг

Молочні продукти

Нежирні кефір тп молоко, напівжирний і нежирний сир та страви з нього, негострий і нежирний сир

Овочі

Батат, кабачок, капуста (морська, кольорова), броколі, цибуля-порей, морква, салат (айсберг, корн, романо), огірок, гарбуз, квасоля. При дієті номер 5 капусту рекомендується їсти у тушкованому вигляді.

Фрукти

Абрикос, банан, груша, манго, маракуйя, нектарин, персик

Ягоди

Лохина, ожина, полуниця, чорниця

Складні вуглеводи

Каші (гречана, кіноа, вівсянка, пшоно, рис, жито, геркулес), підсушений хліб, макарони твердих сортів

Жири

Соняшникова нерафінована та оливкова олія, авокадо

Напої

Соки та смузі овочеві, фруктові, компоти, киселі, відвар шипшини, зелений трав'яний чай

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Список дозволених продуктів під час дієти номер 5

Список дозволених продуктів під час дієти номер 5

Також до раціону можна включити сухофрукти, сухі бісквіти та десерти, виготовлені з дозволених продуктів. Рекомендується віддавати перевагу рослинним жирам і білкам. При дієті 5 можна готувати курячі та рибні котлети на парі, робити супи та пюре.

Заборонені продукти: що не можна на дієті номер 5

З раціону при дієті номер 5 потрібно виключити смажені та гострі страви, які можуть дратувати слизову оболонку органів шлунково-кишкового тракту та викликати загострення симптомів.

Заборонені продукти при дієті номер 5

М’ясо та птиця

Жирні сорти м’яса (свинина) та птиці (гуска, качка)

Риба

Будь-яка риба у смаженому вигляді

Фрукти

Лимони, гранати, ананаси, вишня, грейпфрут

Ягоди

Журавлина, агрус, малина, обліпиха, брусниця, ківі, червона смородина

Овочі

Редиска, кукурудза, часник

Соуси та маринади

Соєвий соус, майонез, кетчуп, гірчиця, хрін, оцет, гострий перець

Напої

Кава та кофеїновмісні напої (чай, енергетики)

Хлібобулочні вироби

Здобне тісто, булочки, пиріжки

Солодощі

Морозиво, крем і тістечка, халва і шоколад

З раціону важливо виключити алкоголь, оскільки спирт може негативно вплинути на печінку, погіршити її стан та спровокувати загострення захворювань печінки (хронічного гепатиту чи цирозу). Алкоголь також може спричинити подразнення слизової оболонки травного тракту, негативно вплинути на роботу жовчного міхура та жовчних шляхів, збільшуючи ризик утворення жовчних каменів та посилення симптомів холециститу.

Частково заборонені продукти на дієті номер 5

При дієті номер 5 є продукти, які можна їсти в невеликій кількості.

Частково заборонені продукти на дієті номер 5

Яйця

Курячі та перепелині яйця

Риба

Лосось, оселедець, макрель

Молочні продукти

Молоко з високим вмістом жиру (понад 3.2%), домашні вершки та сметана

Овочі

Помідори, редька, шпинат

Фрукти

Цитрусові (апельсин, мандарин, лайм)

Каші

Перловка, кукурудзяна каша

Жири

Сало, вершкове масло

Хліб

Свіжий хліб

Уточнити точну кількість зазначених у таблиці продуктів потрібно у лікаря. Рекомендації можуть змінюватися залежно від ураженого органу (печінка, кишечник, шлунок, жовчний міхур), ступеня ушкодження, а також характеру перебігу хвороби (гострої або хронічної форми).

Як часто можна порушувати дієту номер 5?

Порушувати дієту номер п'ять неможна, оскільки вона запобігає загостренню захворювань шлунково-кишкового тракту, покращує травлення, зменшує прояв симптомів. Вживання заборонених продуктів може призвести до прогресування патологій, погіршення дії лікарських засобів.

Які солодощі можна при дієті 5?

При дотриманні дієтичного столу номер п'ять потрібно обмежувати солодкі продукти, надаючи перевагу натуральним солодощам. Дозволені солодощі, які можна при дієті 5:

  • мед. Є натуральним солодким продуктом, який можна додавати в невеликих кількостях до різних страв або вживати як солодкий десерт;
  • мармелад та пастила. Вважаються менш жирними солодощами та допустимими при дієті номер 5. Однак важливо вибирати продукти без додавання штучних барвників та ароматизаторів;
  • варення та повидло. До раціону можна включити варення і повидло з нежирних фруктів, проте слід уникати великих шматків фруктів, щоб не навантажувати систему травлення;
  • бісквіти. Варто надати перевагу бісквітам без доданих жирів і кремових начинок.

Потрібно уникати пудингів та кремів на основі вершків або тваринних жирів. На дієті 5 рекомендується готувати нездобну випічку та пудинги самостійно, використовуючи знежирені молочні та кисломолочні продукти.

Дієта (стіл) номер 5: меню на тиждень

При дієті номер п'ять можна зробити раціон не лише корисним, а й смачним. Нижче наведено варіант щоденного меню на тиждень при столі 5.

Таблиця меню на кожний день при дієті 5

День тижня

Сніданок

Перекус

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Вівсянка на воді з яблуком і корицею

Нежирний йогурт без ароматизаторів

Куряче філе на парі з картопляним пюре

Терте яблуко

Варений хек із тушкованими овочами

Вівторок

Омлет із білків з некислими помідорами та зеленню

Фруктовий смузі

Рис з тушкованими овочами та курячим філе

Нежирний сир з медом та персиком

Гречка з котлетами з індички

Середа

Сирна запіканка з некислими ягодами

Нежирний йогурт

Салат з морською капустою та відварною яловичиною

Стигла і м'яка груша

Курячі котлети на парі з кабачковим гарніром

Четвер

Мюслі з йогуртом та лохиною або чорницею

Овочевий салат

Гречка з курячим філе

Некислі ягоди

Яєчний білок на парі із зеленню

П’ятниця

Сендвіч із цільнозернового хліба з відвареною індичкою та овочами

Смузі з фруктів та ягід

Пшенична каша із запеченим у духовці кроликом

Полуниця

Суп з білою рибою та овочами

Субота

Рис із ізюмом та корицею

Йогурт з горіхами

Тушкована риба з гарніром

Нежирний сир із медом

Парові курячі котлети та картопляним пюре

Неділя

Млинці з цільнозернового борошна з медом

Фруктовий салат

Курка з рагу

Ягідний пудинг

Мінтай із запеченими овочами

Особливості дієти номер 5 при захворюваннях печінки

Дієта номер 5 призначається при стеатозі (жировій хворобі) печінки, хронічному гепатиті, цирозі, каменях у жовчному міхурі, алкогольній хворобі печінки та гепатозі (порушенні обміну речовин) у вагітних. Особливості дієти (столу) 5 при захворюваннях печінки:

  • обмеження жирів. Зниження споживання насичених та трансжирів допомагає зменшити навантаження на печінку та запобігти утворенню жирових відкладень;
  • зменшення цукрів та швидких вуглеводів. Обмеження споживання простих цукрів та швидких вуглеводів сприяє покращенню рівня цукру в крові та допомагає запобігти накопиченню жиру в печінці;
  • помірне споживання білка. Хоча білок важливий для здоров'я, при хворобах печінки його споживання слід контролювати, щоб знизити навантаження на печінку та запобігти утворенню аміаку;
  • підвищення споживання клітковини. Харчові продукти, багаті на клітковину (фрукти, овочі, злаки), допомагають поліпшити травлення та полегшують роботу печінки;
  • збільшення споживання рідини. Вживання достатньої кількості води допомагає покращити функцію печінки та сприяє виведенню токсинів з організму.

Дієта 5 при ожирінні печінки передбачає обмеження кількості калорій зменшення загальної ваги тіла і зниження навантаження на орган. При ожирінні печінки важливо повністю виключити споживання алкоголю, оскільки він може погіршити стан печінки та сприяти утворенню жирових відкладень.

Що важливо врахувати для дієти номер 5 при хворобах шлунка

Дієта номер 5 може призначатися при гастриті, виразковій хворобі шлунка, поліпах, диспепсії (порушенні травлення), гастродуоденіті, рефлюкс-езофагіті. Рекомендації щодо харчування при хворобах шлунка:

  • відмова від гострих, жирних та копчених продуктів;
  • розподіл їжі на невеликі порції;
  • виключення кислих продуктів;
  • переважання нежирних та низькокислотних продуктів;
  • відмова від алкоголю та кави;
  • помірне споживання солі;
  • відмова від сирих продуктів;
  • вживання їжі у теплому вигляді.

При виразці шлунка дієта (стіл) 5 використовується для зниження кислотності, зменшення подразнення, прискорення загоєння та запобігання новим виразкам, поліпшення травлення. Дієта при гастриті (стіл номер 5) застосовується для підтримки травної системи та зменшення запалення шлунка.

Дієта 5 при подразненому кишечнику

При подразненому кишечнику дієта 5 допомагає мінімізувати біль, зменшити запалення та навантаження на орган, а також знизити запалення. При подразненому кишечнику потрібно виключити гострі та смажені продукти, штучні підсолоджувачі, харчові добавки. Важливо вводити нові продукти обережно та поступово, щоб відстежити реакцію організму на них.

Дієта 5: рецепти салатів

При дієті номер 5 можна їсти салати, уникаючи великої кількості твердих (білокачанної капусти, редьки) та кислих (помідорів) овочів. Нижче наведені рецепти страв на кожен день при дієті номер 5.

1

Рецепт салату з гарбузом при дієті номер 5

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Підготовка
20 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
250
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • гарбуз — 300 г
  • морква — 1 шт.
  • броколі — 150 г
  • куряче філе — 200 г
  • оливкова олія — 2 ст. л.
  • сіль та перець — за смаком
  1. Наріжте гарбуз та моркву невеликими кубиками або тонкими скибочками.
  2. Відокремте букетики броколі від стеблин і розріжте їх на невеликі частини.
  3. Куряче філе наріжте невеликими шматочками чи смужками.
  4. У великій сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні.
  5. Обсмажте куряче філе до золотистої скоринки та доведіть до готовності. Викладіть його на тарілку.
  6. У тій же сковороді обсмажте моркву та гарбуз до м'якості. Додайте броколі та готуйте ще кілька хвилин до того, як овочі стануть ніжними, але залишаться хрусткими.
  7. Поверніть обсмажене куряче філе у сковорідку з овочами.
  8. Приправте салат сіллю та перцем за смаком. Ретельно перемішайте, щоб усі інгредієнти добре з'єдналися.
2

Рецепт вінегрету при дієті 5

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Підготовка
30 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
45 хвилин
Ккал на порцію
150
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • картопля — 2 шт.
  • морква — 2 шт.
  • буряк — 2 шт.
  • квашені огірки — 3 шт.
  • зелений горошок (консервований) — 100 г
  • оливкова олія — 2 ст. л.
  • сіль та перець — за смаком
  • петрушка чи кріп — для прикраси
  1. Очистіть картоплю, моркву та буряк, потім поріжте їх невеликими кубиками або тонкими півкільцями.
  2. Поставте картоплю та моркву в окремі каструлі, залийте водою так, щоб овочі були покриті, і варіть на середньому вогні до м'якості, але не переварюйте.
  3. Відваріть буряк до готовності. Час варіння залежить від розміру шматочків, але зазвичай займає близько 15-20 хвилин.
  4. Коли овочі готові, дайте їм охолонути до кімнатної температури.
  5. Наріжте огірки невеликими кубиками та додайте у велику миску.
  6. Додайте до миски консервований зелений горошок.
  7. Окремо змішайте оливкову олію, сіль та перець.
  8. Додайте охолоджену відварену картоплю, моркву та буряк у миску з огірками та горошком.
  9. Полийте овочі соусом і обережно перемішайте, щоб усі інгредієнти добре просочилися.
  10. Прикрасьте вінегрет свіжою зеленню.
3

Рецепт гарбузового супу при дієті номер 5

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Підготовка
20 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
130
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • гарбуз — 500 г
  • картопля — 2 шт.
  • морква — 1 шт.
  • цибуля — 1 шт.
  • оливкова олія — 1 ст. л.
  • нежирний овочевий бульйон — близько 1 л
  • сіль та перець — за смаком
  • свіжа зелень (петрушка чи кріп) — для прикраси

При приготуванні перших страв важливо уникати наваристих м'ясних бульйонів. Страви потрібно подавати у теплому вигляді.

  1. Очистіть гарбуз від шкірки та насіння, наріжте його невеликими шматочками.
  2. Почистіть картоплю, моркву та цибулю, потім наріжте їх кубиками або дрібними кільцями.
  3. У великій каструлі нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Обсмажте цибулю до прозорості, додайте моркву та картопля.
  4. Додайте нарізаний гарбуз в каструлю, перемішайте і обсмажуйте разом ще кілька хвилин.
  5. Залийте овочі овочевим бульйоном так, щоб вони повністю вкрилися рідиною. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні, накривши каструлю кришкою, близько 20-25 хвилин, або поки овочі не стануть м'якими.
  6. За допомогою занурювального блендера подрібніть суп до однорідної консистенції. Якщо суп занадто густий, додайте ще трохи бульйону, щоб досягти бажаної текстури.
  7. Приправте суп сіллю та перцем до смаку.
  8. Подавайте гарбузовий суп у теплому вигляді, прикрасивши свіжою зеленню.
4

Рецепт овочевого супу з кроликом при дієті 5

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Підготовка
30 хвилин
Приготування
50 хвилин
Загальний час
80 хвилин
Ккал на порцію
140
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • кролик (філе чи нога) — 400 г
  • картопля — 2 шт.
  • морква — 1 шт.
  • цибуля — 1 середня
  • броколі — 150 г
  • лавровий лист — 1-2 шт.
  • оливкова олія — 1 ст. л.
  • сіль та перець — за смаком
  • свіжа зелень (петрушка чи кріп) — для прикраси
  • нежирний овочевий бульон - 1.5 л
  1. Промийте під проточною водою та очистіть овочі.
  2. Наріжте картоплю кубиками, моркву — дрібними кільцями, цибулю — дрібними півкільцями, розділіть броколі на букетики.
  3. У каструлі розігрійте оливкову олію на середньому вогні. Обсмажуйте цибулю до прозорості, додайте кролика та трохи води, тушкуйте до готовності.
  4. Додайте картоплю та моркву, тушкуйте ще кілька хвилин.
  5. Залийте овочі та кролика овочевим бульйоном так, щоб вони повністю вкрилися рідиною. Додайте лавровий лист.
  6. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні, накривши кришкою каструлю, близько 30-40 хвилин.
  7. Додайте броколі в суп і варіть ще близько 5-7 хвилин, поки овочі стануть м'якими.
  8. Приправте суп сіллю та перцем до смаку.
  9. Подавайте овочевий суп з кроликом, прикрасивши свіжою зеленню.
5

Рецепт овочевого рагу при дієті 5

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Підготовка
20 хвилин
Приготування
40 хвилин
Загальний час
60 хвилин
Ккал на порцію
160
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • картопля — 2 шт.
  • морква — 2 шт.
  • цвітна капуста — ¼ головки
  • броколі — ¼ головки
  • зелений горошок — 100 г
  • некислі томати — 2 шт.
  • оливкова олія — 2 ст. л.
  • нежирний овочевий бульйон — 1 склянка
  • сіль та перець — за смаком
  • петрушка чи кріп — для прикраси

При дієті 5 рецепти других страв можуть включати м'ясо, рибу, овочі та фрукти. Наприклад, при приготуванні парових курячих котлет при дієті 5 потрібно обмежувати сіль, перець та гострі спеції.

  1. Очистіть та промийте овочі. Картоплю, моркву, цвітну капусту та броколі наріжте невеликими шматочками.
  2. У великій каструлі розігрійте олію на середньому вогні. Обсмажуйте цибулю та часник до прозорості.
  3. Додайте моркву, обсмажуйте кілька хвилин, потім додайте картоплю та продовжуйте обсмажувати ще близько 5 хвилин.
  4. Додайте цвітну капусту та броколі, обсмажуйте ще кілька хвилин.
  5. Покладіть свіжі або заморожені зелений горошок та томати. Перемішайте та обсмажуйте ще 2-3 хвилини.
  6. Залийте овочі бульйоном. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою каструлю і варіть овочеве рагу на слабкому вогні до м'якості овочів (зазвичай близько 15-20 хвилин).
  7. Приправте рагу сіллю та перцем за смаком.
  8. Подавайте дієтичне овочеве рагу теплим, прикрасивши свіжою зеленню.
6

Рецепт дієтичного плову при дієті 5

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Підготовка
20 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
230
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • куряче філе або індичка — 400 г
  • морква — 2 шт.
  • нежирний курячий бульйон — 3 склянки
  • цибуля — 1 шт.
  • оливкова олія — 2 ст. л.
  • куркума — ½ ч. л. (для надання кольору)
  • сіль та перець — за смаком
  • свіжа зелень (петрушка чи кріп) — для прикраси
  • рис — 1.5 склянки
  1. М'ясо наріжте кубиками чи смужками. Моркву натріть на великій тертці або наріжте тонкою соломкою. Цибулю наріжте дрібними півкільцями.
  2. У великій каструлі розігрійте олію на середньому вогні. Обсмажуйте цибулю до прозорості та додайте м'ясо.
  3. Додайте моркву та обсмажуйте ще кілька хвилин до м'якості.
  4. Покладіть рис у каструлю, перемішайте з рештою інгредієнтів та обсмажуйте протягом 2-3 хвилин.
  5. Залийте вміст каструлі курячим бульйоном. Посолити, поперчити та додати куркуму для надання плову яскравого кольору.
  6. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою каструлю і варіть плов на слабкому вогні до готовності рису та м'яса (зазвичай близько 20-25 хвилин).
  7. Коли плов готовий, залиште його на невеликому вогні під кришкою на 5 хвилин, щоб аромати добре з'єдналися.
  8. Подавайте дієтичний плов теплим, прикрасивши свіжою зеленню.
7

Рецепт творожного пудинга при диете 5

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Підготовка
20 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
120
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • сир знежирений — 400 г
  • яйця — 2 шт.
  • манна крупа — 2 ст. л.
  • нежирне молоко — 1 склянка
  • натуральні підсолоджувачі — 2-3 ст. л.
  • ванільний екстракт — 1 ч. л.
  • сіль — ¼ ч. л.
  • ягоди чи фрукти — за смаком (для прикраси)

При приготовлении десертов при медицинской диете (столе) номер 5 нужно отказаться от белого сахара, отдав предпочтение меду и натуральным подсластителям. Есть десерты рекомендуется в небольшом количестве, поскольку для большинства блюд требуются яйца, которые при диете 5 можно есть нечасто.

  1. В миске смешайте творог, яйца, манную крупу, молоко, подсластитель, ванильный экстракт и соль. Хорошо перемешайте все ингредиенты до получения однородной массы.
  2. Дайте смеси постоять в течение 10-15 минут, чтобы манная крупа набухла, и перемешайте еще раз.
  3. Вылейте творожную массу в форму для запекания или порционные креманки.
  4. Разогрейте духовку до 180°C.
  5. Выпекайте пудинг в разогретой духовке примерно 25-30 минут, или до тех пор, пока пудинг не станет золотистым и приобретет упругую текстуру.
  6. Выньте из духовки и оставьте остыть.
  7. Украсьте творожный пудинг свежими ягодами или фруктами по вашему выбору перед подачей.
8

Рецепт сухого бісквіту при дієті 5

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Підготовка
15 хвилин
Приготування
25 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
220
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • яйця — 3 шт
  • мед — ½ ч. л
  • пшеничне борошно — 1 чашка
  • ванільний екстракт -— 1 ч. л.
  • лимонна цедра (тільки натерта частина жовтої шкірки) — 1 ч. л.
  1. Попередньо розігрійте духовку до 180°C (350°F). Приготуйте деко, на якому випікатимете бісквіт, покривши його пергаментним папером.
  2. У великій мисці збийте міксером чи вінчиком яйця з медом до утворення густої маси.
  3. Додайте ванільний екстракт та лимонну цедру, добре перемішайте.
  4. Поступово додавайте пшеничне борошно в миску, постійно перемішуючи, щоб уникнути грудок.
  5. Коли тісто стане однорідним, вилийте його на підготований лист і рівномірно розподіліть по поверхні.
  6. Поставте деко з тістом у розігріту духовку і випікайте близько 20-25 хвилин або до золотистої скоринки.
  7. Коли бісквіт буде готовий, дістаньте його з духовки та дайте охолонути.

Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти? - Плутенко Інна Михайлівна
Плутенко Інна Михайлівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Яке печиво можна при дієті 5?

При дієті 5 можна їсти печиво з вівсяного, рисового та цільнозернового борошна. При покупці в магазині потрібно вибирати печиво без додавання жиру та олії, шоколаду, горіхів.

2. Який сир можна при дієті 5?

При дієті номер 5 можна їсти сири твердих нежирних сортів, молоді сири (пармезан, моцарелла, бринза, сулугуні). Важливо уникати сирів із добавками гострих спецій, трав, сухофруктів, а також із високим вмістом солі. Краще надати перевагу знежиреним сирним продуктам.

3. Як приготувати кролика при дієті 5?

Кролика при дієті 5 можна готувати на парі, запікати, тушкувати та варити. Є багато рецептів страв із кроликом при дієті 5, які можна приготувати у мультиварці чи духовці.

4. Чи можна пельмені на дієті номер 5?

Дієта номер 5 призначена для людей із захворюваннями печінки, жовчного міхура та жовчовивідних шляхів. Основною метою дієти є полегшення роботи органів, а також запобігання загостренню захворювань. Рекомендації для приготування пельменів удома:

  1. Використовуйте нежирне м'ясо. Для страви можна взяти індичку чи курку без шкіри.
  2. Замініть традиційне тісто на легше. Можна спробувати приготувати пельмені на тісті з цільнозернового борошна або використовувати тісто без яєць.
  3. Зменшіть кількість солі та спецій. Уникайте надмірного вживання гострих спецій, оскільки вони можуть підвищувати навантаження на печінку та жовчні шляхи.
  4. Контролюйте розмір порцій. Не потрібно вживати занадто багато пельменів за один прийом їжі.
  5. Відмовтеся від обсмажування пельменів. Приготування пельменів шляхом варіння, запікання або приготування на парі може зробити їх менш жирними.

Магазинні пельмені не рекомендується на дієті номер 5, оскільки вони можуть бути досить важким та жирним блюдом. Залежно від рецептури пельмені можуть містити жирне м'ясо та тісто, що може бути неприйнятним для дієти.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Дієта (стіл) номер п'ять: коли призначається, які продукти включає та яке меню можна скласти?
Стаття перевірена: Орленко Дмитро Борисович
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олег 8 місяців тому
Доброго дня, а чи можна дотримуватись дієти (стола) 5 при алергії за власним бажанням? Чи досить просто виключити алергенний продукт та відмовитися від шкідливостей (алкоголю, солодощів)?
Відповісти
Здрастуйте, при алергії достатньо виключити алергенний продукт і шкідливі продукти (алкоголь, солодощі) з раціону. Дотримання дієти 5 при алергії не має сенсу, оскільки вона розрахована на лікування захворювань жовчовивідних шляхів та печінки і не пов'язана з алергічними реакціями.
Інна 8 місяців тому
Доброго дня, чи підійде ваше меню на тиждень на дієті при гепатиті С? І що потрібно враховувати під час планування раціону самостійно?
Відповісти
Доброго дня, раціон, прописаний у статті, повинен підійти, проте потрібно погодити з лікарем, оскільки можливі індивідуальні протипоказання. При плануванні раціону слід уникати вживання алкоголю та обмежити споживання жирів, особливо насичених. Важливо дотримуватися збалансованого харчування з помірним споживанням білків, вуглеводів, фруктів та овочів, крім продуктів, що сприяють підвищенню навантаження на печінку.
Артем 8 місяців тому
Доброго дня, через хворобу мені видалили жовчний міхур. Нині я намагаюся налагодити своє харчування. Скажіть, чи можна їсти печінку після видалення жовчного міхура?
Відповісти
Здрастуйте, після видалення жовчного міхура рекомендується уникати вживання жирної та важкої їжі, включаючи смажену печінку, доки організм не адаптується до функціонування без жовчного міхура. Конкретні рекомендації щодо печінки та інших продуктів слід отримати від гастроентеролога з огляду на індивідуальні особливості здоров'я.
Софія 8 місяців тому
Доброго дня, розкажіть, що можна, що не можна при дієті (столі) 5 при жовчнокам'яній хворобі? Заздалегідь дякую
Відповісти
Доброго дня, при дієті 5 при жовчнокам'яній хворобі можна вживати нежирні продукти, фрукти та овочі, каші на воді. Слід уникати жирних, смажених, гострих продуктів та спецій, алкоголю та газованих напоїв.
Алина 8 місяців тому
Доброго дня, у мене гепатит і призначили дієту номер 5. Скажіть, які страви з кабачків можна приготувати на дієті 5? Я просто дуже їх люблю, але раніше їх тільки смажила кружальцями на сковороді.
Відповісти
Доброго дня, на дієті 5 можна приготувати кабачкову ікру, запіканку, рагу, стейки з кабачків. Також можна зробити фарширований кабачок, крем-суп, оладки. Ви також можете замаринувати кабачок, відмовившись від оцту та гострих спецій, що зробить страву корисною.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!