Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Що таке копрограма і що вона показує?

Що таке копрограма і що вона показує?
Читати 7 хвилин | Створено: 27 січня 2023 | Оновлено: 4 травня 2023 | 43095 43095
1

Копрограма — що це?

Дослідження калу дає змогу оцінити роботу органів шлунково-кишкового тракту: ферментативні функції шлунка, підшлункової залози, печінки, роботу кишківника, всмоктування та перетравлення їжі. Оцінку випорожнень проводять для діагностики захворювань органів травлення та контролю їх лікування.

Копрограма — це лабораторний комплексний аналіз калу, який включає дослідження фізичних, хімічних і мікроскопічних властивостей. Копрограму може призначити терапевт, гастроентеролог, педіатр. Показання до аналізу калу:

  • порушення акту дефекації (закреп, діарея, часті випорожнення, затримка калових мас);
  • біль і дискомфорт у животі;
  • нудота і блювота;
  • погіршення апетиту;
  • зниження ваги без змін у харчуванні;
  • здуття живота.

За симптомів порушення травлення необхідно звернутися до гастроентеролога за консультацією. Визначити захворювання ШКТ лікар зможе після комплексної діагностики (наприклад, аналізів крові, калу, УЗД органів черевної порожнини та гастроскопії).

2

Що показує копрограма?

Під час дослідження калу оцінюється його колір, запах, консистенція, склад, визначається наявність і характер домішок (слизу, крові, гною). Копрограма показує:

  • стан мікрофлори кишківника;
  • кислотність шлунка;
  • інфекції в ШКТ;
  • запальні процеси в органах ШКТ (наприклад, виразковий коліт, гастрит);
  • порушення функції розщеплення і всмоктування;
  • моторно-евакуаторні порушення (затримку або прискорену евакуацію хімусу зі шлунка або кишківника).

Копрограма показує приховану кров у калових масах, що може свідчити про кровотечі з різних відділів травного тракту. Також копрограма показує наявність глистів (лямблій, гельмінтів та їхніх яєць).

Поставте своє питання терапевту
«ОН Клінік»

3

Як здавати копрограму?

Для достовірності результатів копрограми необхідно дотримуватися правил підготовки до здачі аналізу. Підготовка до копрограми включає:

  • відмову від медикаментів, що містять речовини, які забарвлюють кал (наприклад, вісмут, залізо, магній) за три доби до аналізу;
  • виключення з раціону жирної, пряної, копченої, гострої їжі за день до дослідження;
  • припинення прийому антибіотиків і препаратів, що впливають на перистальтику, за три-чотири дні до здачі аналізу;
  • відмова від проносних препаратів (ректальних свічок, клізм) за три доби до дослідження.

Для копрограми потрібно зібрати свіжовиділений кал під час мимовільного спорожнення кишківника. Перед дефекацією необхідно помочитися, щоб сеча не потрапила у фекалії. Збирати біоматеріал на аналіз необхідно із середньої частини калових мас у спеціальний стерильний контейнер (аптечна ємність для збору калу і спеціальна ложка йдуть у комплекті).

У немовлят допустимо проводити відбір фекалій на копрограму з підгузка, не торкаючись його, можна використовувати стерильну пелюшку або горщик, який потрібно попередньо вимити без хімічних засобів і обдати окропом. Кал для аналізу необхідно доставити в лабораторію протягом однієї-двох годин (зберігати біоматеріал можна при температурі від 2 до 8 °C не більше 10-12 годин).

4

Скільки потрібно калу для копрограми?

Об'єм калових мас для копрограми має бути не менше ніж 50 грамів (близько двох чайних ложок), але не більше третьої частини стерильного контейнера. За наявності в калових масах патологічних домішок (слизу, крові, гною) їх необхідно включити в пробу.

5

Копрограма: норма і відхилення

Під час копрограми визначають основні елементи калу: м'язові волокна, рослинну клітковину, нейтральний жир, жирні кислоти та їхні солі, лейкоцити, еритроцити, клітини епітелію і злоякісних утворень. Також під час дослідження калу оцінюється його колір, форма, запах, консистенція.

Таблиця норми копрограми

Показники

Нормативні значення

форма

оформлений

консистенція

м'яка

колір

коричневий

запах

каловий, нерізкий

кислотно-лужна реакція

нейтральна (5,5-6,7 рН)

сполучна тканина

не виявлена

м'язові волокна неперетравлені

не виявлені

м'язові волокна, що перетравлюються

відсутні

покресленість м'язових волокон

без покресленості

нейтральний жир

не виявлений

у дітей до одного місяця — у малій кількості

жирні кислоти

не виявлені

неперетравлювана клітковина

у невеликій кількості

мила

не виявлені

перетравлювана клітковина

не виявлена

крохмальні зерна позаклітинні

не виявлені

крохмальні зерна внутрішньоклітинні

не виявлені

йодофільні бактерії

не виявлені

слиз

не виявлений

лейкоцити

не виявлені або поодинокі

еритроцити

не виявлені

епітелій

не виявлений

найпростіші

не виявлені

дріжджовий грибок

не виявлений

яйця гельмінтів

не виявлені

кристали

не виявлені

білірубін

відсутній

Розшифровку результатів копрограми проводить лікар, враховуючи вік пацієнта, наявність хронічних захворювань і загальний стан здоров'я.

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Норма копрограми

Норма копрограми

Відхилення копрограми від норми можуть вказувати на наявність проблем із травленням і потребують додаткової діагностики (наприклад, аналізів крові та УЗД органів черевної порожнини).

Розшифровка копрограми

Розшифровка копрограми

Дріжджоподібні гриби можуть виявлятися в калі за дисбактеріозу або на тлі тривалого лікування антибіотиками. Виявлення під час копрограми м'язових волокон або елементів сполучної тканини може свідчити про недостатню секрецію ферментів підшлунковою залозою або зниження кислотності шлунка.

Лейкоцити в калових масах виявляються за запальних захворювань ШКТ (виразкового коліту, гастриту, хвороби Крона, дуоденіту). Наявність еритроцитів у калі може вказувати на проктологічні захворювання: геморой, анальну тріщину, поліпи в прямій кишці, парапроктит, що вимагатиме консультації проктолога і додаткових досліджень (наприклад, ректоскопії).

6

Копрограма при сальмонельозі

Наявність лейкоцитів у калі під час копрограми може вказувати на інфекційні захворювання, наприклад сальмонельоз. Сальмонельоз є гострою шлунково-кишковою інфекцією, яка спричиняється бактерією сальмонелою та супроводжується діареєю, інтоксикацією і зневодненням організму. Для точного виявлення збудника інфекції необхідно провести бактеріологічне дослідження калу.

7

Копрограма за муковісцидозу

Муковісцидоз є генетичною патологією, за якої уражаються органи бронхолегеневої системи та шлунково-кишкового тракту (печінки, підшлункової залози). У копрограмі за муковісцидозу міститься підвищений рівень нейтрального жиру, можлива наявність клітковини, крохмальних зерен, м'язових волокон.

8

Копрограма в разі гастриту

Гастрит є запальним захворюванням слизової оболонки шлунка, що призводить до ураження його стінок і порушення функцій. За гастриту можуть спостерігатися зміни калу в консистенції (переважно рідкі випорожнення з вираженим кислим запахом), забарвленні, у фекальних масах можуть бути присутніми кров'яні згустки та слиз. Копрограму за гастриту проводять для оцінки порушень травлення і засвоєння їжі (у калі виявляють залишки неперетравленої їжі).

Лабораторні аналізи в ОН Клінік Дніпро

Що таке копрограма і що вона показує? - Єременко Ірина Сергіївна
Єременко Ірина Сергіївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Що таке копрограма і що вона показує?
Медична сестра. Друга кваліфікаційна категорія.
Що таке копрограма і що вона показує?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 1 рік тому
Доброго дня. Копрограма — це загальний аналіз калу, правильно?
Відповісти
Добрий день. Так, копрограма — це загальноклінічне дослідження калу, яке проводять для оцінки роботи органів шлунково-кишкового тракту і здатності перетравлення їжі. Копрограму може призначити терапевт або гастроентеролог для виявлення причин болю в животі або розладів випорожнення.
Марія 1 рік тому
Добрий день! Що входить до копрограми?
Відповісти
Добрий день. У копрограму входить дослідження фізичних (запах, колір, консистенція), хімічних (кислотність, білірубін, білок) і мікроскопічних (крохмаль, нейтральні жири, жирні кислоти, мила, перетравлювана клітковина, еритроцити, лейкоцити) характеристик калу. Також копрограма охоплює виявлення та оцінку домішок у калових масах, виявлення найпростіших, гельмінтів та їхніх яєць.
Кирило 1 рік тому
Добрий день. Що покаже копрограма в разі целіакії?
Відповісти
Добрий день. Копрограма за целіакії показує ознаки порушення мальабсорбції (всмоктування): у калі можуть виявитися жири, мило, білкові залишки, неперетравлена їжа. За глютенової непереносимості, як правило, порушено баланс мікрофлори кишківника. У разі підозри на целіакію необхідно здати аналіз крові на антитіла до гліадину (білка клейковини) і тканинної трансглутамінази. Діагноз целіакії підтверджується біопсією тонкої кишки.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте! Копрограму і загальний аналіз калу необхідно разом здавати?
Відповісти
Доброго дня. Копрограма і загальний аналіз калу - це одне й те саме лабораторне дослідження. Копрограма — це комплексний аналіз калових мас, який проводять для діагностики роботи органів травлення та виявлення захворювань ШКТ (наприклад, гастриту, коліту, дисбактеріозу, кишкових інфекцій і глистової інвазії).
Олег 1 рік тому
Доброго дня. Для чого призначається копрограма?
Відповісти
Доброго дня. Копрограма призначається для виявлення причин розладів травлення і дефекації (тривалої діареї або частих закрепів, болю і спазмів у животі, підвищеного газовиділення). Також аналіз калу необхідний для контролю лікування захворювань шлунково-кишкового тракту.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!