Logo
0 800 30 11 77

Як викликати місячні в разі затримки?

Як викликати місячні в разі затримки?
Читати 10 хвилин | Створено: 28 грудня 2023 | Оновлено: 28 грудня 2023 | 68717 68717
Затримка місячних вказує на зміни в організмі жінки: гормональну перебудову або порушення в репродуктивній системі. Також може бути реакцією на зовнішні чинники (стрес, перевтома або зміна клімату).

Який менструальний цикл є нормою?

Менструальний цикл вважається нормальним за умови регулярних місячних зі стабільним інтервалом між ними від 21 до 35 днів. Менструація має тривати чотири-сім днів, у середньому крововтрата має становити 90-150 мілілітрів на добу. У нормі місячні не повинні супроводжуватися рясними кровотечами та інтенсивними болями в животі або попереку.

Як правильно рахувати дні менструального циклу?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Менструальний цикл відраховується від першого дня однієї менструації до першого дня наступної (наприклад, за циклу 30 днів наступні місячні підуть через 30 днів після крайнього дня останньої менструації). Гінекологи рекомендують вести календар менструального циклу і відстежувати регулярність і циклічність місячних, а також їхню рясність, тривалість і свої відчуття (поява болю або зміна його характеру).

З якого дня менструального циклу можна вважати затримку місячних?

Затримка місячних – це відсутність менструальної кровотечі в перший день менструального циклу. Затримка рахується з дня передбачуваної дати місячних (наприклад, якщо місячні мають піти сьогодні, але відсутні, то сьогоднішній день вважається першим днем затримки).

Скільки днів затримки місячних вважаються допустимими?

Допустима затримка місячних – не більше семи днів. Відсутність менструації протягом семи днів від передбачуваної дати є приводом звернення до гінеколога.

Про що сигналізує затримка місячних?

Затримка місячних може бути ранньою ознакою вагітності. Збій менструального циклу (його нерегулярність або відсутність місячних) сигналізують про зміни в роботі ендокринної або репродуктивної системи. Крім вагітності, причинами затримки місячних можуть бути дисбаланс гормонів і гінекологічні патології. Причини затримки місячних:

  • гормональний збій (внаслідок порушення обміну речовин, неконтрольованого прийому оральних контрацептивів, кортикостероїдів, авітамінозу);
  • ендокринні порушення (патології щитовидки, надниркових залоз, гіпофіза);
  • дисфункція яєчників (порушення вироблення статевих гормонів у яєчниках);
  • розвиток запальних захворювань матки та її придатків (оофорит, сальпінгоофорит, ендометрит);
  • новоутворення репродуктивних органів (кіста яєчників, міома або поліпи матки);
  • переривання вагітності (аборт або викидень);
  • тривале використання гормональної внутрішньоматкової спіралі або її неправильне використання (носіння понад зазначений термін експлуатації, її зміщення в матці).

Затримка місячних може статися на тлі стресу і сильного емоційного перенапруження через посилене вироблення кортизолу. Нерегулярність менструацій після 45 років може свідчити про пременопаузальний період (згасання дітородної функції і настання клімаксу).

У разі затримки місячних необхідно звернутися до гінеколога за консультацією. Лікар проведе огляд, за необхідності призначить обстеження, щоб виявити причину менструальної дисфункції, підтвердити вагітність або настання менопаузи.

Фізіологічні причини затримки місячних

Причини затримки менструації можуть бути фізіологічними (не пов'язані з порушеннями в організмі) і патологічними (виникають на тлі захворювань). Фізіологічні причини затримки менструації:

  • вагітність і лактація;
  • період менопаузи;
  • підлітковий вік.

У підлітків менструальний цикл може бути із затримками й ациклічністю через перебудову гормонального фону. Менструальний цикл у пубертатний період має самостійно нормалізуватися протягом одного року після перших місячних. До гінеколога слід звернутися в разі ненастання менструації до 16 років і в разі її нерегулярності понад один рік.

Причиною затримки місячних влітку може бути перегрів і тривале перебування на сонці. Також на менструальний цикл впливає зміна добового біоритму (наприклад, робота в нічний час, денний сон, зміна часового поясу).

Затримка місячних під час вагітності та після пологів

Затримка місячних під час вагітності виникає через припинення відторгнення клітин ендометрія (слизової оболонки) матки. Під час запліднення яйцеклітини ендометрій бере участь у розвитку плаценти. У нормі місячних і кров'янистих виділень під час вагітності бути не повинно.

У період лактації також відсутні місячні (в середньому менструація настає через 6-12 місяців після пологів), що пов'язано з нормалізацією гормонального фону. Під час відновлення місячних після пологів у жінки може спостерігатися нерегулярний менструальний цикл і періодичні затримки, що спричинено коливаннями рівнів гормонів.

Психологічні причини затримки місячних

Затримку місячних можуть спровокувати психологічні чинники, які впливають на ендокринну систему (секрецію гормонів) та імунітет. Психологічні причини затримки місячних:

  • стрес (через посилене вироблення кортизолу та інсуліну порушується синтез статевих гормонів);
  • хронічна перевтома (знижується імунітет, організм акумулює енергію, через що репродуктивна система функціонує менш активно);
  • емоційне напруження і розлади сну (порушуються циркадні біоритми).

Затримка місячних може виникнути після першого разу статевого контакту через емоційне перенапруження (хвилювання, напруженість, страх). Збій менструального циклу через психологічні проблеми супроводжується нервозністю, дратівливістю, плаксивістю і різкими перепадами настрою.

Затримка місячних через незбалансоване харчування

Незбалансоване харчування (раціон із недостатньою кількістю калорійності та поживних речовин) може спровокувати порушення обмінних процесів в організмі, авітаміноз і гормональний збій. Вітаміни та мінерали беруть участь у регуляції гормонів, їх нестача в організмі жінки може призвести до збою менструального циклу.

Затримка менструації через лікарські препарати

Причиною затримки місячних може бути тривале і безконтрольне приймання лікарських препаратів (наприклад, антидепресантів, нейролептиків, засобів, що впливають на згортання крові і рівень артеріального тиску, глюкокортикостероїдів). Медикаментозні препарати можуть впливати на серцево-судинну, травну та ендокринну системи, що може спричинити гормональний дисбаланс і порушення обміну речовин.

Затримка менструації після початку прийому або скасування ОК

Затримка місячних може виникнути в разі тривалого і неконтрольованого прийому протизаплідних таблеток. Оральні контрацептиви запобігають процесу овуляції шляхом пригнічення гонадотропної функції гіпофіза (стимуляції яєчників і зниження вироблення статевих гормонів). Протизаплідні таблетки необхідно приймати без пропусків 21 день, потім слід робити перерву сім днів. Через відсутність овуляції під час приймання ОК, у жінки немає менструацій, замість них відбуваються кровотечі відміни (під час семиденної перерви між прийомом таблеток).

Затримка кровотечі після початку прийому ОК пов'язана з перебудовою організму. Збій менструального циклу може виникнути після скасування преоральних протизаплідних засобів. Відмова від тривалого прийому гормональних препаратів може спровокувати синдром гіперторможення яєчників (пригнічення їхньої функції).

Затримка менструації через менопаузу

Затримка менструації або мізерні місячні (мажучі кров'янисті виділення) у жінок після 45 років може свідчити про пременопаузальний період. Згасання дітородної функції (знижене вироблення статевих гормонів) у віці 45-50 років є природними фізіологічними процесами. У разі виникнення маткових кровотеч у період діагностованої менопаузи необхідно звернутися до гінеколога за консультацією, щоб виключити або виявити гінекологічні захворювання (наприклад, міому матки) на ранній стадії.

Затримка менструації під час занять спортом

Порушення менструального циклу під час занять спортом пов'язані з перебудовою організму у відповідь на інтенсивні фізичні навантаження. Затримка місячних може статися на тлі перевтоми, зміни способу життя і харчових звичок. Напружені спортивні тренування сприяють активному виробленню нейромедіаторів (дофаміну, ендорфіну, окситоцину, серотоніну) і кортизолу, що призводить до зниження секреції гонадотропінів (статевих гормонів) і порушення ендокринної функції яєчників.

Затримка менструації через переїзд в іншу країну

Тимчасово може виникнути затримка місячних через переліт (перепад атмосферного тиску), зміну клімату, рівня вологості та часового поясу. Менструальний цикл, як правило, відновиться самостійно в процесі адаптації жіночого організму до змін зовнішнього середовища.

Затримка місячних після аборту

Аборт – це штучне переривання вагітності, яке впливає на функцію яєчників і секрет статевих гормонів. Після аборту в організмі жінки може статися гормональний дисбаланс через різке зниження рівнів прогестерону та естрогенів.

Менструальний цикл після переривання вагітності відновлюється приблизно через місяць (день аборту прийнято вважати першим днем місячних). Протягом одного-двох циклів затримка 7-10 днів вважається нормальною.

Гінекологічні захворювання, що провокують затримку місячних

Основною причиною менструальних дисфункцій є захворювання органів репродуктивної системи. Гінекологічні захворювання, що провокують затримку місячних:

  • полікістоз яєчників (гормональний дисбаланс, за якого не відбувається овуляція й утворюються кісти на яєчниках);
  • запалення матки і придатків матки (яєчників – оофорит, маткових труб – сальпінгіт, матки – ендометрит);
  • пухлини і новоутворення матки та її шийки (фіброміома, лейоміома, кістозні утворення, поліпи, рак шийки матки);
  • патологічне розростання тканин ендометрія (ендометріоз).

На менструальний цикл можуть впливати ускладнені захворювання, що передаються статевим шляхом і тривало протікають, які можуть призвести до запалення органів жіночої статевої системи. Визначити гінекологічну патологію може гінеколог після діагностики.

Затримка місячних через гормональний збій

Менструальний цикл безпосередньо залежить від стану і функціональності матки, яка реагує на рівень гормонів у крові. Статеві гормони (естрогени і прогестерон) виробляються в яєчниках, на роботу яких впливають усі органи ендокринної системи (щитоподібна і паращитоподібна залози, гіпофіз і наднирники).

Будь-який дисбаланс у роботі органів внутрішньої секреції може призвести до порушення менструального циклу. Причини гормонального збою:

  • патології щитовидки (гіпертиреоз, гіпотиреоз, зоб щитовидної залози);
  • захворювання надниркових залоз (аденома або гіперплазія надниркових залоз);
  • порушення роботи яєчників (через кісти в органах, запалення придатків);
  • захворювання гіпофіза (дисфункція гіпофіза, хвороба Іценка-Кушинга);
  • тривалий і безконтрольний прийом гормональних препаратів, антибіотиків або кортикостероїдів.

До гормонального збою може призвести метаболічний синдром (порушення обмінних процесів в організмі), різка зміна маси тіла (набір ваги або схуднення), ожиріння (через порушену регуляцію прогестерону). Також на баланс гормонів впливають зовнішні чинники, спосіб життя та емоційний стан.

Затримка місячних через новоутворення матки та яєчників

Новоутворення репродуктивних органів являють собою пухлини (доброякісні або злоякісні) і можуть розвиватися внаслідок низки причин. Причини новоутворень матки та яєчників:

  • гормональні порушення;
  • травмування матки та яєчників (внаслідок абортів або перенесених хірургічних операцій);
  • зараження ВПЛ (вірусом папіломи людини);
  • запалення матки або яєчників.

Новоутворення матки і яєчників можуть супроводжуватися болями в животі та періодичними аномальними кровотечами (рясними кров'яними виділеннями, що виникають хаотично в будь-який день циклу). Затримка місячних і біль у яєчниках може виникнути в разі утворення кісти на них. Міома (пухлина) матки проявляється болями в нижній частині живота і попереку, які посилюються після статевого акту або фізичних навантажень. Новоутворення матки можуть супроводжуватися затримкою місячних і рясними матковими кровотечами після неї.

Затримка місячних через інфекції органів малого таза

Інфекції органів малого таза спричиняють запальний процес, який може вражати статеву та сечовидільну системи жінок. Без своєчасної терапії запалення може поширюватися і призводити до ускладнень.

Також вірусні, бактеріальні та грибкові інфекції послаблюють імунну систему і впливають на гіпофіз і гіпоталамус, які регулюють вироблення гормонів. Інфекції органів малого таза супроводжуються затримкою місячних, частим і болісним сечовипусканням, а також патологічними виділеннями з піхви (жовтими, сирнистими, зеленуватими, з неприємним запахом).

Затримка місячних через синехії

Синехії – це патологічний стан, який характеризується утворенням спайок у фалопієвих трубах або порожнині матки. Синехії можуть призвести до порушення менструального циклу: затримки, збільшення тривалості місячних, зменшення їхньої рясності аж до аменореї (відсутності менструацій). Через спайки в матці та маткових трубах може порушуватися відтік менструальної крові, що призводить до відсутності місячних.

Ятрогенна затримка місячних

Ятрогенна затримка місячних – це відсутність менструації внаслідок видалення матки (гістеректомії) або двосторонньої ектомії яєчників (оваріоектомії). Ятрогенна аменорея характеризується постійною відсутністю місячних.

Як викликати місячні в разі затримки?

Викликати місячні за допомогою аптечних медикаментозних препаратів або народних засобів (наприклад, гарячими ваннами, настоями з лікарських трав) категорично не можна.  Самостійні дії спровокувати менструацію можуть призвести до ускладнень у репродуктивній системі та завдати шкоди всьому організму.

Чи можливо позбутися затримки місячних домашніми засобами?

Викликати місячні під час затримки в домашніх умовах неможливо. Використання народних засобів або аптечних препаратів без призначення лікаря небезпечне розвитком наслідків у репродуктивній системі (запаленням статевих органів, безпліддям, гормональним збоєм). Затримка може виникнути під час вагітності, самостійне переривання може призвести до маткової кровотечі й ургентного стану, що потребує негайної медичної допомоги.

Чим небезпечна затримка місячних і як зрозуміти, що пора до лікаря?

Періодичні та короткострокові затримки місячних можуть бути спричинені психологічними факторами (стресом, фізичними навантаженнями, перевтомою) і, як правило, не потребують медикаментозної терапії. Постійні збої менструального циклу (нерегулярність, ациклічність, зміна рясності місячних) можуть вказувати на порушення в організмі: гінекологічні захворювання або патології ендокринної системи.

Захворювання, що впливають на менструальний цикл, можуть спровокувати порушення в роботі серцево-судинної системи (патології серця, тромбоз), послабити імунітет, призвести до безпліддя, невиношування вагітності та передчасного клімаксу. Затримки місячних впливають на гормональний фон, що може стати причиною захворювань підшлункової залози, цукрового діабету й ожиріння.

До якого лікаря звертатися в разі затримки місячних?

Діагностику та лікування менструальних дисфункцій проводить гінеколог. У разі підозри на патології органів ендокринної системи (щитоподібної залози, надниркових залоз, паращитоподібних залоз) лікар направить до ендокринолога.

Як проводиться діагностика в разі затримки менструації?

У разі збою менструального циклу гінеколог збере анамнез (дані про вік, вагітність, пологи, хірургічні втручання на репродуктивних органах), проведе огляд на гінекологічному кріслі та призначить необхідні дослідження. Діагностика при затримці менструації включає:

  • кольпоскопію (мікроскопічне дослідження слизової оболонки піхви та шийки матки оптичним приладом);
  • гінекологічне УЗД (дослідження стану і функціональності органів малого таза);
  • мазок із цервікального каналу на дослідження мікрофлори піхви та цитологію (виявлення атипових клітин);
  • аналіз на рівень статевих гормонів;
  • клінічний аналіз крові (для виявлення та оцінки ступеня запалення і загального стану здоров'я).

У разі підозри на ендокринні патології гінеколог може призначити консультацію ендокринолога та ультразвукове обстеження щитоподібної залози та надниркових залоз. За ознак венеричних захворювань (висипу, почервоніння, набряклості зовнішніх статевих органів, наявності кондилом і папілом) лікар може призначити аналізи на статеві інфекції (гонорею, трихомоніаз, хламідіоз, сифіліс, ВПЛ).

Які аналізи здавати при затримці менструації?

Лабораторні дослідження при менструальній дисфункції гінеколог призначить після огляду залежно від проявленої симптоматики. Аналізи при затримці місячних можуть включати:

  • загальний аналіз крові;
  • мазок із піхви (для визначення її мікрофлори та виявлення патогенних мікроорганізмів);
  • ПЛР-тест на статеві інфекції;
  • дослідження статевих гормонів;
  • цитологічний аналіз мазка з шийки матки (для виявлення атипових клітин).

У разі підозри на наявність супутніх запальних захворювань сечовивідних шляхів можуть знадобитися аналіз сечі та біохімічні показники крові (для оцінки функціональності нирок). Також гінеколог може призначити аналіз на гормони щитовидної залози.

Способи лікування затримки менструації

Лікування затримки місячних передбачає усунення захворювань і провокувальних чинників, через які збився менструальний цикл. Лікування може бути медикаментозним, хірургічним і комплексним (за допомогою операції та лікарської терапії). Також терапія може доповнюватися фізіотерапевтичними процедурами (лазерною або магнітною терапією) для зняття запалення і прискорення регенерації пошкоджених тканин статевих органів.

Як лікують фізіологічну затримку місячних?

Фізіологічна затримка місячних не викликана захворюваннями, тому не потребує лікування. Гінеколог може рекомендувати корекцію харчування і способу життя (нормалізацію режиму сну і відпочинку, регулярні та помірні фізичні навантаження, уникнення стресу). За необхідності лікар може призначити вітамінні препарати (наприклад, добавки магнію і вітамінів групи В для нормалізації психоемоційного стану).

Методи лікування патологічної затримки місячних

Терапію для нормалізації менструального циклу гінеколог призначає після виявлення причини порушення. Лікування патологічної затримки місячних спрямоване на усунення захворювання, що провокує менструальний збій.

Методи лікування патологічної затримки місячних

Гормональна терапія

У разі ендокринних порушень, патологій яєчників, ендометріозу (розростання ендометрія матки)

Антибактеріальні, протизапальні та імуномодулювальні препарати

У разі інфекцій органів малого таза

Хірургічне втручання

У разі новоутворень репродуктивних органів (поліпів і міоми матки, кісти яєчника)

Гінекологія в ОН Клінік Суми

Як викликати місячні в разі затримки? - Ліщінська Тетяна Вілховна
Ліщінська Тетяна Вілховна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що робити, коли затримка місячних?

Затримка місячних є симптомом багатьох гінекологічних захворювань (запалень статевих органів, дисфункції репродуктивної системи) і гормонального збою. Крім того, затримка місячних – це рання ознака вагітності, зокрема й позаматкової, тому рекомендується зробити тест на вагітність. У разі ненастання менструації в термін більш ніж на сім днів, необхідно звернутися до гінеколога за консультацією.

2. Що робити, щоб пішли місячні, коли затримка?

У разі порушення менструального циклу необхідно виявити причину збою, тому за відсутності місячних понад сім днів необхідно звернутися до гінеколога. Самостійні спроби спровокувати місячні в разі затримки можуть призвести до небезпечних наслідків: посилення гінекологічних захворювань, маткової кровотечі, безпліддя і втрати свідомості.

3. Чи може молочниця бути причиною затримки місячних?

Молочниця (кандидоз) – це інфекційне захворювання, яке виникає через патологічне розмноження грибків кандид і характеризується запальним процесом зовнішніх статевих органів (вульви або піхви). Без лікування кандидоз може перейти в хронічну форму або ускладнитися поширенням запалення на репродуктивні органи.

Молочниця без своєчасного лікування може стати причиною затримки місячних, оскільки відсутність терапії може спровокувати розвиток ускладнень (наприклад, запалення яєчників, маткових труб і матки). Також у разі молочниці порушується нормальна мікрофлора піхви і знижується захисна функція її слизової оболонки, що сприяє приєднанню інфекції (наприклад, зараження ІПСШ).

4. Як зрозуміти, що скоро місячні при затримці?

Зрозуміти, що скоро місячні, після затримки можна за звичними передменструальними ознаками: набряканням молочних залоз (відчуття тяжкості та збільшення грудей), ниючим болем внизу живота, підвищеною стомлюваністю. У разі симптомів передменструального синдрому і відсутності місячних протягом одного-двох днів, необхідно звернутися до гінеколога. Затримка понад сім днів є приводом звернення до лікаря.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як викликати місячні в разі затримки?
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Як викликати місячні в разі затримки?
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Поліна 3 місяці тому
Добрий день. Яка максимальна затримка місячних вважається нормальною?
Відповісти
Добрий день. Допустима затримка місячних – сім днів. Відсутність менструації понад сім днів може виникнути в разі вагітності (зокрема позаматкової). Також затримка місячних може бути симптомом гінекологічних захворювань або ендокринних порушень. У разі збою менструального циклу необхідно звернутися до гінеколога для діагностики.
Олена 3 місяці тому
Здрастуйте. Мені 43 роки, затримка місячних. Може настати клімакс?
Відповісти
Доброго дня. Затримка місячних у жінок у віці після 45 років може вказувати на пременопаузальний період або менопаузу. Відсутність менструації в 43 роки може вказувати на ранній клімакс, гормональний збій або гінекологічні захворювання. Необхідно звернутися до гінеколога за консультацією. Лікар проведе обстеження і виявить причину збою менструального циклу.
Марина 3 місяці тому
Добрий день. У мене затримка місячних і білі виділення, також періодично виникає біль внизу живота. Як можна викликати місячні?
Відповісти
Добрий день. Зазначені симптоми можуть свідчити про інфекцію або запалення органів малого таза. Для діагностики необхідно звернутися до гінеколога. Самостійно викликати місячні не можна. Використання народних засобів або аптечних препаратів без призначення лікаря небезпечне розвитком ускладнень (алергічною реакцією, посиленням симптомів, поширенням інфекції за її наявності).
Ольга 3 місяці тому
Добрий день. Чи можу я бути вагітною, затримка місячних 10 днів, а тест на вагітність негативний?
Відповісти
Добрий день. Тест на вагітність має високу точність за умови правильної техніки виконання (зазначеної в інструкції). Затримка місячних, крім вагітності, може бути симптомом гінекологічних патологій, а також вказувати на гормональний дисбаланс. Для виключення або підтвердження вагітності, визначення причини збою менструального циклу необхідно звернутися до гінеколога за консультацією.
Уляна 3 місяці тому
Добрий день. Чому може бути затримка місячних, якщо точно не вагітна (не було статевого контакту)?
Відповісти
Добрий день. Затримка місячних свідчить про зміни в роботі ендокринної або репродуктивної системи. Збій менструального циклу може виникати на тлі статевих інфекцій, запальних захворювань і новоутворень статевих органів, а також вказувати на гормональний збій. Важливо звернутися до гінеколога для діагностики та виявлення причини затримки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!