Logo
0 800 30 11 77

Алергія на холод: чого чекати від несподіваного діагнозу?

Алергія на холод: чого чекати від несподіваного діагнозу?
Читати 7 хвилин | Створено: 17 січня 2022 | Оновлено: 17 січня 2022 | 19837 19837
Ще зовсім недавно потріскані губи та суха шкіра рук взимку були виключно косметичною проблемою.

Проте сьогодні ситуація кардинально змінилася, адже такі прояви можуть свідчити про розвиток холодового дерматиту і турбувати вас впродовж усієї зими, якщо не приділяти їм належної уваги. Чим небезпечна алергія на холод і чи можна запобігти її появі, сьогодні розкажуть лікарі мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Що таке алергія на холод?

Сама собою алергія є специфічною реакцією організму на дію різних подразників (алергенів). Вона може бути викликана різними факторами, зокрема і холодом.

Кропив’янка, що утворюється на шкірі під впливом низьких температур, у медичній термінології називається холодовим дерматитом. Докладніше про причини його появи розкаже Лариса Прохорова, лікар-алерголог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Помилково вважається, що холодова кропив’янка виникає виключно взимку за низької температури повітря. Проте насправді цей стан може бути спричинений також купанням у холодній воді, вживанням холодних напоїв чи перебуванням у кондиціонованій кімнаті. Правда, в останньому випадку йдеться, скоріше, про промислові приміщення, адже для появи реакції температура навколишнього середовища зазвичай має опуститися щонайменше до 4°С».

Часто можна почути думку, що холодовий дерматит не є алергією в її типовому прояві. Проте останні дослідження показали, що організм реагує на мороз так само, як і на інші алергени, підвищеним виробленням гістаміну. Саме він і спричиняє появу симптомів алергії.

Симптоми холодової кропив’янки

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Цей тип алергії може проявлятися по-різному. Найчастіше він супроводжується надмірною сухістю та висипанням на шкірі. Серед інших симптомів холодового дерматиту виділяють:

  • відчуття печіння на ураженій шкірі під час її зігрівання;
  • припухлість і свербіння в місці висипання;
  • підвищення температури тіла;
  • головний біль і безпричинна втома;
  • біль у суглобах.

Найбільше від патології страждають відкриті частини тіла. Так, варто лише вийти на вулицю без рукавиць, і ви найімовірніше помітите появу алергії на холод на руках. Як саме мороз впливає на шкіру, розкаже Олена Каспрук, лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Маріуполь»:

«Холодне повітря і різкий зимовий вітер виводять зі шкіри вологу. Внаслідок цього вона стає сухою і може свербіти. Окрім сухості (ксерозу), холодова алергія може викликати лущення, почервоніння, тріскання, подразнення, поколювання, печіння та загрубілість епідермісу. Симптоми ксерозу варіюються від легких до тяжких залежно від гостроти реакції організму та чутливості шкіри. Полегшити їх прояв можна за допомогою зволожувальних кремів, проте вибирати оптимальний засіб потрібно після консультації з лікарем».

Також на мороз сильно реагує тонка шкіра губ. Причина та сама — підвищений синтез гістаміну в організмі та нестача вологи. Крім неестетичного вигляду, сухі губи завдають значний дискомфорт: вони можуть тріскатися і боліти під час розмови та вживання їжі. Крім того, на місці тріщин можуть утворюватися відкриті кровоточиві ранки, що небезпечно їх інфікуванням.

Можливо, ви також помічали, що взимку волосся також стає сухим і ламким. Чому це відбувається, розкаже Наталія Рожкова, лікар-трихолог медичного центру «ОН Клінік Суми»:

«Причиною сухості та ламкості волосся може стати те, що воно не отримую або не утримую достатню кількість вологи. Від цього пасма втрачають блиск і стають тьмяними. Серед інших, несезонних факторів, спричинити таку ситуацію може низька або, навпаки, занадто висока температура повітря, саме тому наше волосся потребує особливого догляду та додаткового живлення. І хоча сухість пасом пов’язана з впливом холоду, така реакція в організмі не є алергічною і характерна навіть для людей, не схильних до холодового дерматиту».

Парадоксально, але факт! Якщо холодне повітря негативно впливає на стан волосся, то прохолодний душ навпаки. Доведено, що холодна вода, на відміну від гарячої, не сушить шар шкірного сала, що виступає захисним бар’єром для шкіри голови. До того ж, вона «запечатує» та зміцнює кутикули волосся, внаслідок чого воно стає міцнішим і здоровішим. 

Коли вже час звернутися до лікаря?

Ми навряд чи помилимося, якщо скажемо, що більшість людей із симптомами холодової кропив’янки жодного разу не зверталися до лікаря. А дарма, адже ця алергія може бути не менш небезпечною, ніж, скажімо, за укусу бджоли. 

Річ у тім, що гостра реакція на холод, як і будь-яка гостра алергічна реакція, може мати серйозні наслідки, аж до анафілактичного шоку. Саме тому за перших ознак холодового дерматиту краще звернутися до лікаря. Він призначить необхідні аналізи, щоб виключити патології зі схожою симптоматикою, та може провести тест із кубиком льоду, щоб відслідкувати реакцію організму на холод. Після цього фахівець найімовірніше порекомендує вам антигістамінні препарати та засоби для догляду за шкірою, щоб полегшити прояви алергії.

Якщо ж після перебування на холодному повітрі у вас виникли проблеми з диханням, знизився артеріальний тиск, прискорилося серцебиття, з’явився набряк горла чи язика, слід терміново викликати швидку. 

Чи можна запобігти алергії на холод?

Найкращий спосіб профілактики холодової кропив’янки — уникнення впливу низьких температур. Проте це практично неможливо, якщо ви тільки не живете десь в екваторіальному кліматі. Проте ми зібрали для вас кілька порад, які допоможуть відтягнути появу симптомів і полегшити їх перебіг:

  1. У холодну погоду носіть захисний одяг, наприклад, теплі куртки, шапки, рукавички та шарфи. Намагайтеся якомога менше піддавати шкіру впливу низьких температур.
  2. Перевірте температуру води, перш ніж занурюватися в неї, та уникайте холодної води. Якщо вам подобається плавати в басейнах, шукайте басейн з підігрівом навіть у теплу погоду.
  3. Беріть ванну та душ лише у теплій воді. Якою б не була користь холодного душу, вона точно не перевищує дискомфорт, якого може завдати холодовий дерматит.
  4. Пийте напої кімнатної температури, які не містять льоду.
  5. Відмовтеся від холодних продуктів, таких як морозиво та інші заморожені ласощі.

А ще на розвиток холодової алергії на шкірі впливає раціон. Докладніше про це розкаже Тетяна Хіміч, лікар-алерголог і клінічний імунолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Запобігти холодовій кропив’янці на 100% неможливо, це факт. Проте якщо ви маєте міцний імунітет, найімовірніше, вона пройде для вас у значно легшій формі. Насамперед важливо, щоб організм отримував достатню кількість води, адже холод сприяє її виведенню з організму. Крім того, раціон має бути багатий вітамінами та мінералами. Щоб визначити їх рівень в організмі, варто здати відповідні аналізи, а потім звернутися до лікаря. Він розшифрує результати лабораторних досліджень, виявить проблеми і за потреби призначить вітамінний комплекс чи порекомендує коригування раціону».

А як ваш організм реагує на холод?

Дерматологія в ОН Клінік Суми

Алергія на холод: чого чекати від несподіваного діагнозу? - Черняк Наталія Олександрівна
Черняк Наталія Олександрівна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Алергія на холод: чого чекати від несподіваного діагнозу?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Алергія на холод: чого чекати від несподіваного діагнозу?
Стаття перевірена: Рожкова Наталія Вікторівна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 3 місяці тому
Доброго дня, як зрозуміти, що в дітей алергія на холод? Коли мій син народився, то було ще тепло, тому не могла запідозрити наявність проблеми. Але за перших заморозків на вулиці я побачила в нього на щоках червоні плями, які посилювалися під час потрапляння в тепле приміщення. Як зрозуміти, в чому причина? Які ще ознаки можуть вказувати на алергію на холод?
Відповісти
Вітаю, червоні плями за алергії на холод у дитини можуть супроводжуватися свербежем, набряком і загальним дискомфортом. Однак важливо враховувати, що почервоніння шкіри на щоках взимку у дітей може бути звичайною реакцією на холод і вітер. На холоді судини шкіри звужуються для збереження тіла, а при поверненні в тепле приміщення вони можуть розширюватися, викликаючи тимчасове почервоніння (особливо на щоках). У дітей кровоносні судини розташовані близько до шкіри, що робить цей процес більш помітним.
Ніна 4 місяці тому
Доброго дня, які симптоми вказують на алергію на холод на обличчі? Чи можна за ознаками відрізнити холодову кропив'янку від інших типів алергії? Чи діагностувати тригер алергії зможе тільки лікар?
Відповісти
Добрий день, алергія на холод на обличчі може проявлятися червоними висипаннями, свербінням, набряками і почервонінням шкіри під час впливу холодного повітря. Симптоми можуть бути схожі з алергічним контактним або атопічним дерматитом. Для точного визначення причини симптомів і встановлення тригера алергії важливо звернутися до лікаря, який проведе діагностику і підбере курс терапії.
Христина 4 місяці тому
Добрий вечір, чи небезпечна алергія на мороз? Як вона проявляється на шкірі? Я переживаю, що в мене могла з'явитися алергія, оскільки під час виходу на вулицю взимку в мене червоніє і набрякає шкіра, з'являється сильний кашель. Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий вечір, алергія на мороз може проявлятися на шкірі різними симптомами, включно з червоними плямами, свербежем, набряком, у деяких випадках, утворенням пухирів і пухирців. Шкірні прояви зазвичай виникають протягом кількох хвилин після контакту з холодом і можуть зберігатися кілька годин. Холодова кропив'янка зазвичай не є небезпечною при дотриманні запобіжних заходів (носінні теплого одягу та застосуванні зволожувальних засобів).
Аріна 4 місяці тому
Доброго дня, у мене кропив'янка, яка проявляється невеликими пухирями рожевого або червоного кольору на обличчі. Вони візуально нагадують укуси комах. Я пішла до дерматолога, коли вперше побачила пухирі, виявилося, що я зіткнулася з кропив'янкою. Як вилікувати кропив'янку в домашніх умовах? Що буде, якщо захворювання не лікувати?
Відповісти
Добрий день, для лікування кропив'янки в домашніх умовах потрібно застосовувати призначені лікарем антигістамінні препарати для зниження свербежу і висипань. Важливо уникати подразнювальних чинників, носити легкий і вільний одяг, застосовувати заспокійливі місцеві засоби. За відсутності лікування кропив'янка може призвести до повторюваних загострень, погіршення шкірних симптомів і дискомфорту.
Іван 4 місяці тому
Добрий день, я зіткнувся з алергією на холод, яка проявляється кашлем, задишкою, почервонінням і набряком шкіри під час виходу з теплого приміщення на вулицю в холодні місяці. Симптоми погіршуються швидко, не знаю, що робити. Підкажіть, яке лікування призначають у разі алергії на холод, можливо, пігулки або мазь? Чи потрібно просто уникати холодних температур?
Відповісти
Доброго дня, за алергії на холод зазвичай застосовують антигістамінні препарати для пом'якшення симптомів (свербіння, печіння, почервоніння шкіри). Важливо уникати перебування в холоді (особливо під час морозів) і максимально закривати шкіру від холодного вітру за допомогою теплого одягу. У разі алергії необхідні зволожувальні засоби для підтримання захисного бар'єру шкіри, запобігання сухості та мінімізації подразнення, спричиненого холодними температурами.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!