Logo
0 800 30 11 77

Що таке герпес та як його вилікувати?

Що таке герпес та як його вилікувати?
Читати 16 хвилин | Створено: 19 жовтня 2023 | Оновлено: 19 жовтня 2023 | 23899 23899
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), оральним герпесом інфіковано 3,7 млрд осіб віком до 50 років. Генітальний герпес діагностовано у 13% населення віком 15-49 років.

Що таке герпес?

Герпес — вірусне захворювання, яке може вражати шкіру, слизові оболонки геніталій, ротову порожнину, очі та нервову систему. Виділяють близько 100 різновидів герпесу, вісім з яких можуть вражати організм людини. У разі підозри на захворювання необхідна консультація інфекціоніста.

Герпес

Герпес

Яким шляхом передається герпес?

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Причиною герпесу на губі є поцілунок або дотик до шкіри біля рота, інфікування відбувається під час контакту зі слизовими оболонками та виділеннями з області інфекції (виразок і пухирців). Інші шляхи передачі вірусів герпесу:

  • статевий акт (оральний, анальний або вагінальний). Генітальний герпес у чоловіків і жінок передається незалежно від використання методів бар'єрної контрацепції (наприклад, презервативів), оскільки вірус міститься у виразках на статевих органах;
  • контакт зі шкірою. Вірус простого герпесу (ВПГ) може передаватися під час контакту з інфікованою шкірою (наприклад, під час рукостискання);
  • спільне використання предметів особистої гігієни. Герпес може передаватися через зубні щітки, бальзами для губ або бритви, якщо зазначені предмети контактують з інфікованими секретами або виразками. На відміну від бактерій (наприклад, хламідій), вірус герпесу довше залишається активним поза організмом і може передаватися іншій людині під час спільного використання предметів особистої гігієни;
  • пологи. ВПГ може передатися від матері до новонародженого під час проходження через родові шляхи;
  • годування груддю. У разі виразок і пухирців на шкірі в зоні грудей дитина може інфікуватися під час годування.

Генітальний герпес не передається через сидіння унітазів, постільну білизну, рушники, мило або громадські басейни. Однак небезпека вірусу герпесу полягає в можливості його передачі здоровій людині навіть за відсутності на шкірі активних зон інфекції.

Види герпесу

Герпес на тілі класифікують за типами, кожен з яких спричиняє певні захворювання, має різну локалізацію (наприклад, обличчя, геніталії, ротову порожнину) та симптоми.

Види герпесу

Тип

Характеристика

Симптоми

Ускладнення

ВПГ-1

Викликає розвиток орального герпесу, який з'являється на губах, у роті, на язиці, та стоматиту (запалення ротової порожнини).

Біль і подразнення на губах, яснах, слизових оболонках щік, відчуття печіння в ротовій порожнині, плями, виразки, пухирці та рани в ротовій порожнині.

Запалення очей (кон'юнктивіт), мозку (енцефаліт) і мозкових оболонок (менінгіт).

ВПГ-2

Призводить до генітального герпесу, який у чоловіків вражає статевий член, мошонку та задній прохід, а в жінок — піхвові стінки, статеві губи, шийку матки та промежину.

Почервоніння, біль, свербіж, дискомфорт і печіння в зоні геніталій, збільшення та набряклість пахових лімфатичних вузлів.

Численні рецидиви, особливо у людей з ослабленою імунною системою (наприклад, за вірусу імунодефіциту людини), передача вірусу дитині під час пологів.

ВПГ-3 (Varicella Zoster)

Викликає вітряну віспу (у разі первинного потрапляння в організм) та оперізуючий герпес (у разі повторної активації вірусу на фоні ослаблення імунної системи).

Герпес Зостер призводить до вітрянки, яка проявляється червоними, піднятими папулами або наповненими рідиною пухирцями, високою температурою, головним болем і втратою апетиту. Оперізуючий герпес призводить до ураження однієї зони тіла (наприклад, на нозі чи руці), викликає свербіж і печіння шкіри, чутливість до світла.

Хронічний біль, неврологічні патології (запалення головного мозку, параліч лицьового нерва, погіршення слуху, порушення рівноваги) та бактеріальні інфекції шкіри.

ВПГ-4 (вірус Епштейна-Барр)

Призводить до мононуклеозу, в рідкісних випадках — до онкологічного захворювання (раку носа та горла, лімфоми Беркітта), синдрому Гійєна.

Запалення, біль і набряк у горлі, постійна втома, висока температура, висип на шкірі, збільшення печінки та селезінки.

Розрив селезінки, запалення нирок або серцевого м'яза, гемолітична анемія, захворювання нервової системи (енцефаліт, менінгіт), порушення серцевого ритму, обструкція (звуження) верхніх дихальних шляхів.

ВПГ-5

Викликає цитомегаловірус, який є найбільш заразним і передається через контакт із рідинами організму (включно зі слиною, кров'ю, грудним молоком, сечею та фекаліями), статевим шляхом.

Постійна втома, м'язовий і головний біль, підвищене потовиділення, збільшені лімфовузли, висип на тілі, біль у горлі.

Поширення вірусу на органи черевної порожнини (шлунок, кишківник, печінку), мозок і нервову систему. У людей з ослабленим імунітетом можуть розвинутися коліт, гепатит, пневмонія, погіршитися зір.

ВПГ-6

Призводить до дитячої розеоли.

Підвищена температура (39,5-40,5 градусів), блювання, діарея, втрата апетиту, кашель, біль у горлі, нежить, запалення очей і повік, збільшені лімфатичні вузли на шиї та потилиці, невеликі рожеві або червоні плями вздовж горла.

За герпесу шостого типу в дітей віком 6-18 місяців можуть розвинутися судоми.

ВПГ-7

Може викликати хворобу Ходжкіна, висівкоподібний лишай.

Висип на шкірі, висока температура, блювання, діарея, судоми.

Ускладнення рідкісні й не підтверджені науково.

ВПГ-8

Призводить до саркоми Капоші.

У дітей проявляється підвищеною температурою і висипом на шкірі, у дорослих — підвищеною втомою, діареєю.

Ослаблення імунної системи.

Одним із герпесвірусів, який іноді вражає людей, є вірус B. Він передається людині під час укусу інфікованої мавпи та транспортується нейронами в головний мозок, спричиняючи його запалення (енцефаліт) або пошкодження.

Стадії герпесу

Виділяють п'ять основних стадій розвитку орального та генітального герпесів. Стадії герпесу:

  1. Інкубаційний період. Початкова стадія герпесу починається з моменту проникнення вірусу в організм і закінчується при появі перших ознак. Інкубаційний період зазвичай триває від двох до дванадцяти днів.
  2. Первинна інфекція. Характеризується появою симптомів: почервонінням та подразненням шкіри та слизових оболонок, болісними пухирцями, підвищеною температурою.
  3. Руйнування пухирців. На третій стадії пухирі починають лопатися, утворюючи болючі виразки.
  4. Загоєння запалених зон. Через чотири-шість днів симптоми поступово зникають, виразки гояться та покриваються скоринкою.
  5. Латентна інфекція. Вірус переходить у приховану стадію, переміщаючись до нервових клітин у ділянці голови, та залишається в організмі в неактивній фазі.

У деяких випадках відбувається рецидив, під час якого вірус переходить із латентної в активну стадію. Активація вірусу можлива в разі ослаблення імунної системи (наприклад, під час грипу), хронічного стресу, сонячного опіку, травми.

Симптоми герпесу

Вірус може вражати слизові оболонки геніталій, ануса, прямої кишки, ротової порожнини, стегон і сідниць. Інші симптоми вірусу герпесу в крові:

  • пухирі, наповнені рідиною;
  • виразки, що кровоточать, і висип на губах і тілі;
  • біль, свербіж і печіння в ділянці статевих органів;
  • виділення з уретри та піхви;
  • болісне сечовипускання;
  • підвищена температура;
  • головний і м'язовий біль;
  • збільшені лімфовузли в ділянці паху, шиї, пахвових западин;
  • біль у горлі та ротовій порожнині (посилюється під час жування та ковтання);
  • припухлість, почервоніння і кровоточивість ясен;
  • підвищена дратівливість і постійна втома.

У підлітків і людей віком старше 20 років герпес спричиняє неглибокі виразки в горлі та сірий наліт на мигдаликах. У разі герпесу в носі з'являються серозні виділення з носових ходів та утруднене дихання.

У міру загоєння на місці виразок утворюються струпи (жовтуваті скоринки), які можуть свербіти та боліти під час дотику. У разі орального герпесу виразки минають впродовж семи-десяти днів, у разі генітального — за два-чотири тижні (при первинному спалаху) та три-сім днів (при рецидиві).

За кілька днів або годин до повторного спалаху вірусу можуть з'являтися продромальні (попереджувальні) симптоми, які включають стріляючий біль і поколювання в ногах, стегнах, сідницях. Частота повторних спалахів вірусу індивідуальна (у середньому один рецидив ВПГ-1 і чотири-п'ять спалахів ВПГ-2 на рік).

Як діагностують герпес?

У разі появи виразок і пухирів на тілі необхідно записатися на прийом до терапевта, у разі герпесу на сідницях і геніталіях — до гінеколога (жінкам) або уролога (чоловікам). Методи діагностики герпетичної інфекції:

  • фізичний огляд. Лікар оглядає пухирі та виразки, шкіру та слизові оболонки;
  • аналіз скарг. На консультації лікар запитує про контакти з інфікованими людьми, ознаки (наприклад, свербіж, печіння, поколювання), частоту спалахів вірусу;
  • біопсія (забір уражених тканин). Лікар направляє на біопсію в разі неефективності лікарської терапії.

Пацієнта також направляють на здачу аналізів крові для виявлення активного вірусу або антитіл до герпесу. У разі герпесу на яснах та язиці лікар бере мазок зі слизових оболонок ротової порожнини, у разі статевого герпесу — з шийки матки та піхви (у жінок) та уретри (у чоловіків).

Способи лікування герпесу

Герпес на обличчі, тілі та геніталіях не лікується, він переходить у латентний стан після первинної інфекції та може залишатися в організмі впродовж життя. Для лікування герпесу на губах призначають мазі та гелі, на тілі — противірусні засоби для перорального прийому.

Таблетки від герпесу допомагають прискорити загоєння виразок і пухирів, знизити частоту та тривалість повторних спалахів, а також зменшити ймовірність передачі вірусу партнеру. Використовувати таблетки та мазі від герпесу необхідно за схемою, визначеною лікарем.

Як лікувати герпетичну інфекцію у дітей?

Герпес може передаватися новонародженим через плаценту, під час проходження через статеві шляхи матері під час пологів або під час контакту з інфікованою дитиною. Ознаки інфікування вірусом зазвичай з'являються через один-три тижні після народження.

Зазвичай у дітей герпес проявляється наявністю одного або декількох пухирів, загальне самопочуття не погіршується. У рідкісних випадках на ВПГ у новонародженого можуть вказувати млявість, відсутність енергії, тривале пробудження після сну, утруднене або швидке дихання, посиніння язика та шкіри. Ускладнення герпетичної інфекції у дітей:

  • енцефаліт (запалення головного мозку);
  • гепатит (ураження печінки);
  • пневмоніт (запалення легеневої тканини);
  • апное (короткострокова зупинка дихання під час сну);
  • гіпотонія (знижений артеріальний тиск);
  • респіраторний дистрес-синдром (набряк легенів через брак кисню);
  • судомні напади.

У дітей може розвинутися дисеміноване внутрішньосудинне згортання крові, яке характеризується утворенням тромбів у дрібних і середніх судинах. Герпес у дитини може також призвести до летаргії — тривалого сну, що супроводжується слабким диханням і повільним пульсом.

Для лікування ВПГ у дитини призначають противірусні препарати. Також необхідні внутрішньовенні рідини (для запобігання зневодненню), респіраторна підтримка (для поліпшення функціонування легенів і запобігання проблемам з диханням), корекція порушень згортання крові та контроль судом.

Що провокує рецидив герпесу?

До повторного спалаху вірусу призводить ослаблення імунної системи (наприклад, після хірургічного втручання або трансплантації органів). Інші фактори ризику рецидиву герпесу:

  • хронічний емоційний стрес;
  • підвищена температура;
  • вплив сонячного випромінювання;
  • травми або пошкодження шкіри;
  • інфекційні захворювання (наприклад, грип, застуда);
  • зневоднення організму;
  • незбалансоване харчування;
  • вплив сухого, жаркого чи холодного повітря.

Гормональні зміни під час статевого дозрівання, вагітності або менопаузи можуть призвести до рецидиву ВПГ. У жінок поява ВПГ також можлива перед і під час місячних.

Що буде, якщо не лікувати герпес?

У разі неправильного або несвоєчасного лікування захворювання підвищується ризик розвитку наслідків через поширення інфекції на здорові шкірні покриви та внутрішні органи. Можливі ускладнення герпесу:

  • панарицій (гнійне запалення пальця);
  • очна інфекція;
  • набряк головного мозку;
  • погіршення або втрата слуху;
  • запалення внутрішніх органів (наприклад, печінки, нирок).

За даними ВООЗ, герпес утричі підвищує ризик інфікування вірусом імунодефіциту людини (через ослаблення імунної системи організму). ВПГ також може призвести до набряку та запалення уретри, піхви, матки, шийки матки та прямої кишки.

Чи можна позбутися герпесу назавжди?

Позбутися ВПГ назавжди неможливо, після інфікування вірус перебуває в нервових клітинах у латентному (сплячому) стані. Герпесвірус активується під впливом зовнішніх чинників (наприклад, бактеріальної інфекції, переохолодження або травми шкірного покриву), приводячи до загострення та появи виразок і пухирів на шкірі.

Чи допомагають народні засоби позбутися герпесу?

Можливість лікування герпесу за допомогою народних засобів є одним із міфів про герпесвірусну інфекцію. Лікування герпесу в домашніх умовах за допомогою розчинів соди або солі, лимонного бальзаму або часнику неефективне та може призвести до розвитку наслідків (наприклад, травмування пухиря, поширення інфекції).

Які вітаміни потрібно пити за герпесу?

Прийом вітамінів не є методом лікування герпетичної інфекції, проте їх можна вживати для підтримки функціонування імунної системи та зниження ризику рецидиву. Корисні вітаміни та мікроелементи за герпесу:

  • омега-3 жирні кислоти (допомагають зменшити хронічне запалення в організмі);
  • вітамін С (підвищує імунітет);
  • цинк (збільшує період ремісії).

Також корисні вітаміни групи В, які підтримують здоровий ріст клітин, прискорюють метаболізм і збільшують рівень енергії. У разі діагностованої інфекції лікар може призначити полівітамінні та мінеральні комплекси.

Харчування за герпесу

За ВПГ раціон має бути корисним і збалансованим, містити білки, жири та вуглеводи для підтримки роботи організму.

Харчування за герпесу

Риба

Червона риба (лосось, сьомга), скумбрія

М’ясо

Курятина та індичка без шкіри, телятина, кролик

Овочі

Болгарський перець, морква, буряк, броколі, червона та білокачанна капуста, ріпчаста цибуля, гарбуз, баклажани

Фрукти та ягоди

Цитрусові (апельсини, мандарини, лимони), полуниця, манго, папайя

Крупи

Овес, пшениця, гречка, булгур

Насіння та горіхи

Насіння льону, чіа, кунжут, мигдаль, волоський горіх

За орального герпесу рекомендується виключити з раціону гострі й жирні страви, а також кислі й гіркі продукти, щоб уникнути подразнення виразок і посилення больового синдрому. Потрібно віддавати перевагу теплій або прохолодній їжі, що готується на парі, вареній або подрібненій у блендері до консистенції пюре.

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Рекомендовані продукти за герпесу

Рекомендовані продукти за герпесу

Профілактика герпесу

Дослідження підтверджують, що чоловіче обрізання дає змогу забезпечити захист від генітального герпесу. Запобігти інфікуванню ВПГ за допомогою бар'єрної контрацепції не можна, оскільки вірус може передаватися під час дотику до пухирів і виразок. За вірусу в активній стадії рекомендується відмовитися від статевих контактів і поцілунків до досягнення ремісії.

Для запобігання орального герпесу потрібно відмовитися від поцілунків, спільного використання предметів особистої гігієни, посуду з інфікованою людиною. Знизити ризик повторного спалаху ВПГ-1 допоможуть підтримка імунітету за допомогою збалансованого харчування та фізичної активності, уникнення переохолоджень і протягів.

Інфектологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке герпес та як його вилікувати? - Свердліна Оксана Віталіївна
Свердліна Оксана Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна цілуватися з людиною, у якої герпес?

Цілуватися з людиною, інфікованою герпесом, не можна через ризик зараження вірусом. ВПГ міститься у виразках і пухирях на слизовій оболонці щік, язиці, яснах, тому може передаватися під час контакту зі слиною.

2. Як позбутися герпесу за один день?

Герпес — це хронічна вірусна інфекція, яка переходить у латентну стадію, зберігаючись у нервових клітинах. Позбутися активного спалаху герпесу на руці або губі за один день також неможливо, оскільки вірус розмножується всередині клітин (для придушення процесу зазвичай необхідно сім-десять днів).

3. Де на тілі може з'явитися герпес?

Герпес може з'являтися на губах, язиці, яснах, слизових оболонок щік, горлі та мигдаликах. Також герпетична інфекція вражає стегна, сідниці, пряму кишку та задній прохід, сечовипускальний канал, вульву, вагіну та шийку матки (у жінок), пеніс і мошонку (у чоловіків).

4. Чи можна лікувати герпес під час вагітності?

У разі виявлення ВПГ під час вагітності лікар може призначити противірусні препарати. У разі виявлення виразок і пухирів у родових шляхах гінеколог може рекомендувати кесарів розтин для зниження ризику передачі вірусу дитині.

5. Який лікар лікує герпес?

На лікуванні герпесу на шкірі спеціалізується дерматовенеролог, інфекціоніст і сімейний лікар. У разі появи виразок і пухирів на слизових оболонках геніталій жінкам необхідна консультація гінеколога, чоловікам — уролога.

6. Як знизити частоту рецидивів герпесу?

Зміцнення імунної системи за допомогою збалансованого харчування, фізичної активності, режиму сну та контролю стресу допомагає знизити ризик рецидиву ВПГ. Також важливо використовувати сонцезахисний крем для захисту від ультрафіолетового випромінювання та уникати травм шкіри та слизових оболонок, на яких виникав герпес раніше.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке герпес та як його вилікувати?
Лікар-інфекціоніст, гепатолог. Вища категорія.
Що таке герпес та як його вилікувати?
Лікар-інфекціоніст. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 5 місяців тому
Доброго ранку, я б хотіла швидко позбутися герпетичної інфекції. Можливо, є якийсь укол від герпесу назавжди?
Відповісти
Доброго ранку, наразі немає ліків, які допомогли б позбутися ВПГ назавжди. Однак противірусні препарати, підібрані лікарем, полегшують симптоми та знижують частоту загострень.
Віктор 5 місяців тому
Добрий день, у мене діагностували оперізуючий герпес, який проявляється ураженням правої руки вздовж нерва. У мене одне питання: що допомагає від оперізуючого герпесу?
Відповісти
Доброго дня, противірусні препарати допомагають знизити активність вірусу та прискорити загоєння висипань. Анальгетики та протизапальні засоби використовуються для зняття болю.
Катерина 6 місяців тому
Доброго дня, чи можна лікувати герпес народними засобами? Як проходить лікування герпесу на губі домашніми засобами? Чи ефективно це?
Відповісти
Добрий день, лікування вірусу народними засобами (наприклад, часником, медом, олією чайного дерева або лимонним бальзамом) неефективне. Застосування зазначених засобів підвищує ризик посилення больового синдрому, подразнення шкіри, пошкодження пухирів і поширення інфекції.
Ніна 6 місяців тому
Добрий вечір, перший раз герпес у мене з'явився в одинадцятому класі, а тепер виникає два-три рази на рік. Скажіть, чого не вистачає в організмі за герпесу?
Відповісти
Добрий вечір, дисбаланс амінокислот (наприклад, аргініну та лізину), нестача вітамінів С і В, цинку та жирних кислот може призвести до рецидиву інфекції. Збалансоване харчування та приймання полівітамінних комплексів за призначенням лікаря допоможе знизити ризик загострення.
Ганна 6 місяців тому
Добрий день, у мене застуда на губах виникає регулярно, щойно похолодає (наприкінці осені або взимку). Після появи виразки на губі пухир проходить близько двох тижнів. Розкажіть, як позбутися герпесу за ніч?
Відповісти
Вітаю, не можна позбутися ВПГ за ніч, оскільки герпес викликається вірусом, який залишається в організмі на все життя. За появи висипу потрібно пройти курс лікування противірусними препаратами, призначеними лікарем.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!