Logo
0 800 30 11 77

7 міфів про герпесвірусну інфекцію

7 міфів про герпесвірусну інфекцію
Читати 6 хвилин | Створено: 28 лютого 2023 | Оновлено: 28 лютого 2023 | 13996 13996
Герпес — одна з найпоширеніших інфекцій у світі. За даними ВООЗ, носіями вірусу простого герпесу (ВПГ) є близько 67% населення планети.

Здавалося б, за такого поширення треба знати про хворобу все, але герпесвірусна інфекція все ще оповита безліччю міфів. Які з них правда, а які ні, розкажуть лікарі мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Міф 1. Герпес — це прояв «застуди» на губах

Багато хто всерйоз вважає, що рани на губах можуть виникати через застуду. Що насправді викликає герпес на губах, розповість Тетяна Пугач, терапевт медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Сверблячі пухирі на губах викликає вірус простого герпесу 1-го типу. Вірус може впродовж тривалого часу не проявляти себе і загострюватися на тлі зниження імунітету, тому його часто пов'язують із застудою. Інфекція проявляється утворенням везикул (порожнин з інфільтратом), які сверблять і можуть лопатися».

За відсутності своєчасного лікування герпесвірусна інфекція може прогресувати та вражати інші ділянки шкіри. На обличчі герпес найчастіше поширюється на носогубні складки і підборіддя, але пухирі можуть з'являтися на лобі, в області вух, а також на слизовій оболонці рота.

Міф 2. Якщо висипання пройшли, то герпес вилікувано

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Вірус простого герпесу є невиліковним і залишається в організмі впродовж усього життя. Докладніше про це розповість Тетяна Березан, лікар-інфекціоніст медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«Потрапляючи до організму, вірус герпесу тривалий час ховається в нервових клітинах, перш ніж активізуватися. У деяких випадках хвороба може ніколи не виявитись, що значно ускладнює її вивчення. На даний момент немає ліків, які дозволяють повністю позбутися вірусу, проте за правильно підібраної терапії можна знизити частоту і тяжкість загострень».

Запобігти частим рецидивам герпесу допоможе терапевт або інфекціоніст. За результатами обстеження та аналізів лікар допоможе позбутися симптомів герпесвірусної інфекції та дасть рекомендації щодо профілактики герпесу.

Міф 3. Якщо немає симптомів, герпес не заразний

Помилково вважається, що заразитися герпесвірусною інфекцією можна тільки від людини з явними ознаками хвороби. Симптоми герпесу:

  • пухирі з рідиною на обличчі, тілі, в області геніталій;
  • утворення виразок на місці пухирів, що лопнули;
  • біль та свербіж у місці уражень;
  • головний біль, слабкість та втома;
  • підвищення температури тіла.

У стадії загострення герпесвірусна інфекція справді більш контагіозна, тому слід уникати поцілунків, тілесного контакту із зараженою людиною, користуватися індивідуальними засобами гігієни, посудом та рушниками. Однак навіть у стадії ремісії герпес залишається активним і може передаватися через рідини в організмі. Особливо це стосується урогенітального герпесу, який може передаватися через предеякулят та вагінальну рідину.

Міф 4. Герпес на губах та на геніталіях — різні віруси

Це твердження — лише частково міф. Справді, існують різні типи вірусів, серед яких лише перший і другий типи — віруси простого герпесу, що викликають утворення везикул на тілі. Докладніше про їхній прояв розповість Наталія Ступар, сімейний лікар медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«ВПГ 1-го типу найчастіше викликає ураження на губах, обличчі та в порожнині рота, а ВПГ 2-го типу супроводжується утворенням везикул в урогенітальній та анальній областях. Однак симптоми можуть проявлятися і на інших ділянках тіла. Наприклад, якщо часто торкатися пухирів, може з'явитися герпес на руках. Також людина з ВПГ 1-го типу може передати його статевим партнером під час орального сексу».

Інші типи герпесвірусу можуть викликати більш серйозні захворювання. Наприклад, герпесвірусна інфекція 3-го типу є збудником вітряної віспи та оперізувального лишаю, а герпесвіруси 4-го та 5-го типів викликають інфекційний мононуклеоз.

Міф 5. Герпес викликає рак шийки матки

Через абревіатуру ВПГ часто плутають із вірусом папіломи людини (ВПЛ), який викликає утворення наростів на шкірі та слизових оболонках. Деякі типи ВПЛ справді мають високий ризик розвитку онкологічних захворювань, зокрема шийки матки у жінок. Щодо ВПГ, то немає наукових доказів, що герпесвірусна інфекція збільшує ризик розвитку будь-якого виду раку.

Міф 6. Генітальний герпес передається лише за статевого контакту

Статевий контакт справді є найпоширенішим, але не єдиним шляхом передачі генітального герпесу. Як ще можна заразитися ВПГ, розповість Наталія Пузако, гінеколог медичного центру «ОН Клінік Ужгород»:

«Найчастіше урогенітальний герпес передається за проникаючого статевого контакту, проте через високу контагіозність вірусу заразитися ним можна також через статеві рідини і внаслідок тісного контакту геніталій. Призвести до зараження ВПГ може мастурбація, якщо на тілі є подряпини та інші ушкодження. Урогенітальний герпес також передається під час пологів від матері до дитини».

Найкращою профілактикою урогенітального герпесу є засоби бар'єрної контрацепції (презервативи, латексні серветки для орального сексу). Але щоб захист був ефективним, потрібно правильно користуватися презервативом.

Міф 7. За допомогою народних засобів можна позбутися герпесу на губі за 1 день

В інтернеті можна знайти безліч різних способів швидкого лікування герпесу на губах, проте більшість з них не лише неефективні, а іноді навіть небезпечні. Наприклад, припікання ран розчином солі з содою або обробка часником, лимонним бальзамом можуть призвести до розтину везикул, виділення інфільтрату, поширення інфекції на прилеглі ділянки шкіри та зараження рани.

Лікувати герпес на губі потрібно під контролем терапевта чи інфекціоніста. Після огляду ран та постановки діагнозу лікар підбере лікування, яке може включати прийом медикаментів та використання місцевих мазей від герпесу. Залежно від кількості везикул для зняття симптомів інфекції може знадобитися від 4-5 днів до кількох тижнів.

Вилікувати герпес неможливо, але можна контролювати його перебіг та знизити частоту рецидивів, якщо вчасно звернутися до лікаря. Якщо у вас з'явилися симптоми ВПГ, не займайтеся самолікуванням, а записуйтесь на прийом до фахівців медичного центру «ОН Клінік» у вашому місті.

Сімейна медицина в ОН Клінік Ужгород

7 міфів про герпесвірусну інфекцію - Щербей Алла Юріївна
Щербей Алла Юріївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
7 міфів про герпесвірусну інфекцію
Сімейний лікар. Вища категорія.
7 міфів про герпесвірусну інфекцію
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Інга 3 місяці тому
Доброго дня, як швидко позбутися бульбашок герпесу на статевих органах? Які препарати можуть допомогти у боротьбі із симптомами герпесвірусної інфекції?
Відповісти
Доброго дня для швидкого полегшення симптомів герпесвірусної інфекції на статевих органах застосовуються противірусні препарати. Лікарські засоби допомагають прискорити загоєння висипів та знизити інтенсивність симптомів. Однак, для точного призначення лікування та визначення дозування рекомендується звернутися до лікаря.
Андрій 4 місяці тому
Вітаю, три дні тому у мене вискочив герпес на губі. Я знаю, що при герпесі не можна цілуватися і використовувати посуд разом із здоровими людьми. Але скільки днів заразний герпес на губі?
Відповісти
Добрий день, герпес на губі заразний протягом усього періоду, коли на губах є активні висипання вірусу, що зазвичай відбувається під час загострення симптомів. Період заразності триває до загоєння висипів та утворення кірки, що зазвичай займає від кількох днів до тижня. Важливо уникати контакту з виділеннями з ранки, вживати заходів гігієнічного захисту.
Алла 4 місяці тому
Доброго дня, у мене в організмі виявили вірус простого вірусу другого типу, спалах ми з лікарем змогли усунути, але сам вірус залишився. Як вивести вірус герпесу з організму? Які препарати допоможуть?
Відповісти
Вітаю, вірус герпесу після первинної інфекції перетворюється на латентний стан, інтегруючись у нейронні клітини. У латентній фазі вірус неактивний і залишається в організмі довічно. На даний момент відсутня технологія, яка могла б повністю вивести вірус герпесу з організму. Тому метою лікування є підтримання вірусу в неактивному стані та зниження частоти та тяжкості рецидивів.
Євгенія 4 місяці тому
Вітаю, на губі з'явився дивний шишок, який свербить і болить, я думаю, що маю герпес. Розкажіть, як герпес лікують зубною пастою? Чи ефективне подібне лікування чи обов'язково потрібно використовувати противірусні засоби?
Відповісти
Доброго дня лікування герпесу зубною пастою не є ефективним методом терапії. Зубні пасти не містять активних інгредієнтів, здатних боротися з вірусами герпесу, проте можуть спричинити подразнення шкіри та посилення симптомів. Для ефективного лікування рекомендується використовувати спеціалізовані противірусні мазі або пероральні препарати, призначені лікарем.
Ольга 4 місяці тому
Доброго дня, я багато читала про герпес та його поширеність, хотілося б уникнути інфікування. Чи існує вакцина від герпесу, чи вона знаходиться на стадії розробки?
Відповісти
Вітаю, герпес має безліч типів, кожен з яких при попаданні в організм викликає різні захворювання та симптоми. На даний момент дослідження з розробки вакцини ведуться, є вакцини-кандидати, які знаходяться на тестуванні. Однак зараз вакцина, яка була б визнана ефективною, відсутня.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!