Logo
0 800 30 11 77

Як вилікувати і відновити ніготь при панариції?

Як вилікувати і відновити ніготь при панариції?
Читати 7 хвилин | Створено: 13 липня 2023 | Оновлено: 25 липня 2023 | 95187 95187
Панарицій являє собою гнійно-запальне захворювання м'яких тканин. Профілактикою, діагностикою та лікуванням панарицію займаються дерматологи і хірурги.

Що таке панарицій?

Панарицій — це запалення м'яких тканин пальців рук або ніг. Запальний процес при панариції може розвиватися під шкірою, у підшкірно-жировій клітковині, м'язах і структурах нігтя (у ділянці нігтьового ложа і навколонігтьового валика). Панарицій нігтьового ложа показаний на фото.

Які причини виникнення панарицію?

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Панарицій являє собою інфекційне захворювання, яке в більшості випадків провокують бактерії (стафілококи та стрептококи). Бактерії, що викликають панарицій, потрапляють у м'які тканини через рани на шкірі (тріщини, порізи, мікротравми).

Панарицій частіше розвивається на дистальних (крайніх) фалангах пальців, а також у людей із мозолистою шкірою, тому що загрубілі ділянки шкірних покривів більше схильні до утворення тріщин, які слугують вхідними воротами для інфекції. До розвитку запалення м'яких тканин верхніх кінцівок схильні люди, які безпосередньо працюють руками. Піднігтьовий панарицій може з'явитися після занесення скалок. Панарицій на ногах може виникнути в місцях тертя взуття.

Які симптоми і стадії розвитку панарицію?

Першими ознаками панарицію, що розвивається, є припухлість і почервоніння шкіри. Панарицій може виглядати як гнійник, міхур, наповнений гноєм, або набряк шкіри з почервонінням.

Симптоми панарицію

Симптоми панарицію

Розвиток панарицію завжди супроводжується больовими відчуттями. Біль у разі запалення м'яких тканин гострий і може мати пульсуючий характер. Залежно від стадії захворювання розрізняють види панарицію:

  • поверхневий (підшкірний, нігтьовий);
  • глибокий (зачіпає сухожилля, суглоби і кістки кисті).

Поверхневий панарицій являє собою обмежене скупчення гною (гнійний міхур) на шкірі, під нігтем або навколо нігтьової пластини. Глибокий панарицій розвивається, якщо запустити поверхневий. Поширення запалення при панариції на сухожилля і суглоби кисті небезпечне зниженням чутливості та рухливості пальців рук.

Підвищена температура тіла при панариції може бути ознакою зараження крові, тому в разі лихоманки необхідно негайно звернутися до лікаря. Панарицій у дітей може проявлятися неспецифічними ознаками, наприклад, загальним занепокоєнням або підвищеною дратівливістю. Як виглядає панарицій у дітей, можна побачити на фото.

Чим відрізняється піднігтьовий панарицій і пароніхія?

Пароніхія з'являється тільки в ділянці нігтьового валика (складки шкіри навколо нігтя), тоді як панарицієм називають запалення м'яких тканин пальця будь-якої локалізації (на долонній і тильній поверхнях). Пароніхій являє собою навколонігтьовий панарицій, який проявляється міхуром гною, розташованим біля краю нігтя. Лікування пароніхії нігтя, як правило, полягає в розтині гнійника, тоді як у разі панарицію може знадобитися видалення нігтьової пластини.

Як лікувати ніготь при панариції?

У разі появи хворобливої припухлості на пальцях необхідно записатися на консультацію до хірурга або дерматолога. Для діагностики панарицію лікар проведе зовнішній огляд запаленої ділянки.

Для уточнення діагнозу хірург може призначити загальний аналіз крові, бакпосів із місця запалення або УЗД м'яких тканин. Лікування панарицію нігтя:

  • медикаментозне (за допомогою місцевих і таблетованих антибактеріальних препаратів);
  • хірургічне (шляхом видалення нігтьової пластини).

У легких випадках лікувати панарицій без гною можна медикаментозно за допомогою антибактеріальних препаратів. Антибіотик для лікування панарицію призначає тільки лікар. Антибактеріальний препарат може бути змінений через кілька днів після початку лікування на підставі результату аналізу бакпосіву з ділянки запалення. Антибіотики для лікування панарицію у дітей лікар підбирає залежно від віку та ваги дитини. Для лікування грибкової інфекції нігтів лікар призначить антимікотичні препарати.

Лікування запалення навколонігтьового валика (пароніхія) і гнійників шкіри полягає в розтині ділянки запалення. Лікування гною на пальці біля нігтя проводиться під місцевим знеболенням і займає 10-15 хвилин.

Коли показано зняття нігтьової пластини при панариції?

Лікуванням панарицію на нігтях у більшості випадків є хірургічне. Лікування панарицію під нігтем, як правило, полягає у видаленні нігтьової пластини. Поява гною в нігтьовому ложі супроводжується його пожовтінням і пульсуючим болем.

Зняття нігтя в разі панариції треба робити, якщо з-під нігтя сочиться гній або сукровиця, а також, якщо наростають больові відчуття. Показанням до видалення нігтя є рецидивні навколонігтьові панариції, що рецидивують. Після хірургічного лікування панарицій проходить безслідно і рідко повертається.

Підготовка до лікування нігтя при панариції

Спеціальна підготовка до хірургічного лікування запалення нігтя не потрібна. Перед видаленням нігтя на нозі необхідно заготовити взуття з відкритими пальцями, в якому можна буде повернутися додому.

Хірург лікує панарицій шляхом видалення нігтя або розтину гнійника, яке проводиться під місцевим знеболенням в амбулаторних умовах. Етапи видалення нігтя:

  1. Очищення та знезараження нігтьової пластини і шкіри навколо неї.
  2. Введення місцевого анестетика в м'які тканини навколо пальця за допомогою шприца.
  3. Пауза тривалістю дві-три хвилини, протягом якої тканини німіють і повністю пропадає чутливість ураженого нігтя.
  4. Видалення нігтьової пластини.
  5. Накладення стерильної пов'язки.

Видалення нігтя в разі панариції, як правило, триває не більше півгодини. Відразу після процедури висічення нігтя можна піти додому.

Як доглядати за пальцем без нігтя в реабілітаційний період?

Період відновлення після видалення нігтя триває до одного місяця. Новий ніготь відростатиме протягом 6-12 місяців.

Обмеження в період реабілітації після видалення нігтя:

  • у перші дні після операції до формування скоринки лікар призначить перев'язки з накладенням стерильної пов'язки;
  • протягом п'яти-семи днів палець не можна мочити, тому приймати душ слід у гумових рукавичках;
  • протягом місяця необхідно відмовитися від відвідування відкритих водойм, басейнів, сауни.

Лікування нігтя після видалення панарицію включає застосування місцевих засобів у формі кремів і мазей, а за необхідності — стерильні перев'язки післяопераційної рани. Після видалення нігтя лікар призначить мазь з антибактеріальними та загоювальними властивостями для профілактики інфікування рани та прискорення процесів відновлення.

Як зняти засохлу пов'язку з пальця?

Щоб зняти з пальця засохлу пов'язку, необхідно намочити її антисептичним (хлоргексидином, перекисом водню) розчином або теплою чистою водою. Заздалегідь проконсультуйтеся з лікарем про те, які засоби можна застосовувати для обробки післяопераційної рани. Не можна відривати присохлу пов'язку з пальця через ризик пошкодження шкіри.

Як довго відновлюється ніготь після видалення панарицію?

Рана після розтину панарицію заживає два-три тижні. Ніготь на руці після панарицію відростає в середньому за чотири-шість місяців. Нігті на ногах ростуть довше — до одного року.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як вилікувати і відновити ніготь при панариції? - Ільїн Євген Олександрович
Ільїн Євген Олександрович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна ходити після видалення нігтя?

Ходити після видалення нігтя на нозі можна, проте в перші два-три дні не слід спиратися на стопу на тій стороні, де був видалений ніготь. Взуття із закритими пальцями не можна носити протягом двох-трьох днів після зняття нігтьової пластини.

2. Чим мазати палець після видалення нігтя?

У разі панариції допомагають мазі з антибактеріальними властивостями, а також місцеві засоби, що містять препарати для прискорення регенерації (відновлення) тканин. Зняти набряк при панариції допоможуть охолоджувальні компреси (наприклад, прикладання льоду).

3. Як прискорити ріст нігтя після травми?

Розвиток нігтів залежить насамперед від вмісту вітамінів і мінералів в організмі, тому для прискорення росту нігтів необхідно збалансовано харчуватися. Слід також здати аналізи на гемоглобін, мінерали та вітаміни, а за необхідності — скоригувати їхню нестачу за допомогою біологічних добавок, які може призначити лікар.

4. Як відновити нігтьову пластину народними засобами?

Твердження про те, що панарицій можна вилікувати в домашніх умовах, є помилкою. Позбутися панарицію народними засобами неможливо, тому що для усунення нагноєння необхідні антибактеріальні препарати та хірургічна обробка.

Самостійне лікування панарицію може призвести до погіршення симптомів і поширення запалення на глибокі шари м'яких тканин. Лікування панарицію сіллю неефективне і може призвести до посилення подразнення шкіри навколо гнійника. Видавлювання гною при панариції пальця може ускладнитися повторним занесенням інфекції в рану.

5. У якому випадку ніготь може не вирости?

За розвиток нігтьової пластини відповідає зона росту, яка розташована біля основи нігтя (в області нігтьового валика). Якщо запальний процес пошкодив ростову зону, новий ніготь може не вирости.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Як вилікувати і відновити ніготь при панариції?
Лікар хірург-онколог. Вища категорія.
Як вилікувати і відновити ніготь при панариції?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олена 6 місяців тому
У мамы панарицій. Хірург вчскив, почистив, але біль є, доволі сильна. Лікується Левомеколем, але ефекту немає. Біль і набряк. Що підкажете?
Відповісти
Доброго дня. Якщо лікування Левомеколем не призводить до полегшення та біль продовжується, важливо звернутися до лікаря знову для оцінки та, можливо, зміни режиму лікування. Лікар зможе визначити, чи необхідна більш потужна антибіотична терапія.
Григорій 9 місяців тому
Здрастуйте! Після панарицію не росте ніготь. Що потрібно робити?
Відповісти
Здрастуйте! Відновлення нігтьової пластини після її видалення — тривалий процес, який триває від кількох місяців до півроку, тому насамперед потрібне терпіння. Слід також здати аналізи на гемоглобін, вітаміни та мінерали, щоб переконатися, що в організмі достатньо поживних речовин для росту нігтів.
Інна 9 місяців тому
Добрий день! Записана до хірурга з приводу гнійника на пальці, боюся, що доведеться знімати ніготь. Як лікувати панарицій нігтьового валика, якщо не видаляти ніготь?
Відповісти
Добрий день! У легких випадках панарицій піддається консервативному лікуванню (за допомогою місцевих антисептичних і антибактеріальних засобів). Оптимальний спосіб лікування визначить лікар після огляду гнійника.
Сергій 9 місяців тому
Добрий день! Щось болить на вказівному пальці, думала, що вріс ніготь, але лікар каже, що це панарицій. Чим відрізняється панарицій від врослого нігтя?
Відповісти
Добрий день! Врослий ніготь — це розростання нігтьової пластини, яке тисне на м'які тканини нігтьового валика, а панарицій — нагноєння структур пальця. Запалення та інфікування шкіри навколо врослого нігтя також може призвести до нагноєння навколо нігтя, тому вросла нігтьова пластина може стати причиною панарицію.
Софія 9 місяців тому
Здрастуйте! Гнійник на пальці сильно болить. Як знеболити панарицій?
Відповісти
Здрастуйте! Зняти біль у разі нагноєння пальця допоможуть знеболювальні препарати в таблетках, але це тільки тимчасовий захід. У разі розпираючого болю в пальці необхідно записатися до хірурга, який за необхідності розкриє панарицій і усуне причину больових відчуттів.
Аріна 9 місяців тому
Добрий день! Під нігтем був гній, який почав витікати назовні. Що робити, якщо прорвався панарицій?
Відповісти
Добрий день! Після прориву гнійника палець необхідно обробити антисептичним розчином. Руки слід тримати в чистоті, уникати забруднення рани (наприклад, під час миття посуду). Для лікування панарицію необхідно записатися на консультацію до хірурга або дерматолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн