Logo
0 800 30 11 77

Кропив'янка у дітей: симптоми, причини та методи лікування

Кропив'янка у дітей: симптоми, причини та методи лікування
Читати 12 хвилин | Створено: 22 лютого 2024 | Оновлено: 22 лютого 2024 | 6610 6610
Кропив'янка, яка може виникнути в будь-якому віці, відноситься до поширених шкірних хвороб, що супроводжуються висипом. Поширеність гострої кропив'янки в дітей віком становить близько 10%, а хронічної — приблизно 0,5%.

Що таке кропив'янка?

Кропив'янка (або уртикарний висип ) - це дерматологічне захворювання, яке характеризується появою пухирів, що найчастіше покривають спину, груди і живіт. Висипання може викликати дискомфорт і доповнюватися свербінням різної інтенсивності.

Як виглядає кропив'янка у дитини

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

На початковому етапі хвороба проявляється сверблячими плямами, які поступово перетворюються на дрібні опухлі пухирі червоного, фіолетового або тілесного кольору, схожі на сліди укусів комарів і злегка піднесені над сусідніми ділянками шкіри. Пухирі можуть періодично з'являтися і зникати в будь-яких місцях ( блукаюча кропив'янка ), а також змінювати форми та розміри (в середньому від кількох міліметрів до кількох сантиметрів). Як виглядає кропив'янка у дитини, можна побачити на фото.

Які симптоми кропив'янки у дітей

У деяких випадках захворювання може протікати безсимптомно (за винятком висипу, спричиненого набряком дерми). Перші ознаки кропив'янки у дітей :

  • набряки рук, ніг, очей, щік чи губ;

  • припливи (відчуття сильної спеки на ділянках з пухирями);

  • свербіж, відчуття печіння чи розпирання у сфері висипання.

Наслідками сверблячки є занепокоєння, дратівливість та порушення сну. Крім цього, патологія може викликати хворобливі набряки губ, очей та внутрішньої частини горла.

Як відрізнити висип від кропив'янки?

Висипання - це роздратована ділянка шкіри. Більшість висипань проявляються невеликими червоними горбками. Іноді висип може виникати через травми шкірних покривів (наприклад, подряпин). Сверблячка і пухирі супроводжують висипання не в кожному випадку.

Кропив'янка у дорослих і дітей є особливим типом висипу з пухирями, які можуть швидко з'являтися і зникати, а також бліднути при натисканні. Сверблячка і печіння є частими супутніми симптомами кропив'янки.

Види кропив'янки у дітей

Кропив'янка у дітей може бути гострою, хронічною, неінфекційною та інфекційною. Інфекційна кропив'янка поділяється на вірусну та бактеріальну. Поширеним різновидом хронічної форми захворювання є кропив'янка, що індукується, яка викликається певними типами фізичної стимуляції.

Види кропив'янки, що індукується

Назви

Тригери (провокуючі фактори)

Теплова

Гарячі предмети та поверхні

Холодова

Холод (або тепло при відновленні нормальної температури шкіри після охолодження)

Сонячна кропив'янка

Сонячне (ультрафіолетове) випромінювання

Аквагенна

Вода

Вібраційна

Вібрації

Дермографічна

Роздратування шкіри різними предметами (наприклад, тертя, спричинене одягом)

Холінергічна

Потовиділення

Також в окремий вид виділяють кропив'янку, викликану тиском на окремі ділянки шкіри (наприклад, при перенесенні важких предметів або ходьбі на великі відстані). У ході обстежень може виявлятися кропив'янка, що поєднує два і більше види захворювань.

Холодова кропив'янка

При холодовій кропив'янці організм вивільняє гістамін у відповідь на холод. Симптоми алергії на холод можуть виникати після контакту з льодом, перебування на вулиці за морозної погоди, купання в холодній воді, вживання холодних страв або напоїв. Набряклість і пухирі можуть не зникати навіть після зігрівання шкіри.

Спадкова форма захворювання передається генетично і може з'являтися через кілька десятків хвилин, годин чи десятків годин після дії холоду. Набута (або есенціальна) холодова кропив'янка, не пов'язана з сімейним анамнезом, виникає за кілька хвилин після дії холоду і може зникнути протягом двох годин.

Холодова кропив'янка

Холодова кропив'янка

Алергічна кропив'янка

Алергічна кропив'янка може бути наслідком укусів комах, контактів з алергенами (наприклад, латексом, рослинами, лупою тварин), прийому медикаментів або вживання певних продуктів. Наприклад, тригерами харчової кропив'янки можуть бути цибуля, часник, помідори або риба. Проміжок часу між вживанням алергену в їжу (або контактом з алергеном) та появою пухирів, як правило, становить менше однієї години.

Алергічна кропив'янка

Алергічна кропив'янка

Хронічна кропив'янка

На відміну від гострої форми хвороби, яка триває від кількох годин до шести тижнів, при хронічній кропив'янці пухирі, що сверблять, не зникають протягом шести і більше тижнів. Хронічна кропив'янка може супроводжуватися чергуванням періодичних загострень та ремісій тривалістю від кількох діб до кількох років.

Які причини виникнення кропив'янки у дітей?

Кропив'янка виникає як наслідок реакції імунної системи на зовнішні або внутрішні дії. Коли організм сприймає будь-яку речовину як сторонню, відбувається вивільнення гістаміну, а кровоносні судини розширюються і лопаються. Підняті ділянки шкіри утворюються внаслідок витікання плазми із пошкоджених судин.

Точні фактори виникнення захворювання у дітей вдається з'ясувати не в кожному випадку. Можливі причини кропив'янки у дітей:

  • супутні алергічні хвороби;

  • аутоімунні захворювання (наприклад, системний червоний вовчак або ревматоїдний артрит);

  • інфекції (наприклад, кропив'янка при ГРВІ );

  • переливання крові;

  • стрес;

  • зловживання ліками (наприклад, знеболюючими, нестероїдними протизапальними препаратами чи антибіотиками);

  • температурні перепади (перегрів чи переохолодження організму);

  • контакти з пилом, шерстю тварин або пилком рослин;

  • укуси комах;

  • використання побутової хімії без захисних рукавичок;

  • носіння тісного одягу;

  • тривале перебування на сонці.

Ще одним фактором, що провокує висипання, є вживання в їжу продуктів-алергенів (наприклад, горіхів, морепродуктів, молочних продуктів, яєць, сої або пшениці). Якщо причину виникнення захворювання не встановлено, діагностується ідіопатична кропив'янка .

Як передається кропив'янка у дітей?

На відміну від інших шкірних захворювань (наприклад, грибка або корости), кропив'янка не заразна, тому вона не передається контактним шляхом. Винятками є випадки дотику до шкіри іншої людини, де залишилися алергени (наприклад, пилок рослин). Після видалення алергену зі шкіри симптоми зникають.

Як діагностують кропив'янку у дітей?

При підозрі на кропив'янку дерматолог проводить огляд, вивчає анамнез та при необхідності призначає додаткові обстеження. Способи діагностики кропив'янки у дітей :

  • шкірні тести (оцінка реакцій шкірних покривів на різні алергени та зовнішні подразники);

  • дитяча дерматоскопія;

  • аналізи крові;

  • лабораторні дослідження сечі (за наявності ознак супутніх інфекцій);

  • оцінка інтенсивності симптомів

Інтенсивність симптомів визначається за допомогою шкали активності кропив'янки (UAS7). Пацієнт протягом тижня щодня фіксує зміни свого стану, аналізуючи два показники – інтенсивність проявів хвороби (наприклад, сверблячки) та орієнтовну кількість пухирів на шкірі .

Далі обчислюється середньодобове число пухирів та переважна інтенсивність симптоматики. Діагностичний метод, серед іншого, дозволяє відстежувати динаміку стану пацієнта під час проведення лікування.

Оцінка активності кропив'янки за шкалою UAS7

Активність

Кількість пухирів на день

Сверблячка

Легка

Менш 20

Присутня, але не дратує і не завдає занепокоєння

Помірна

20-50

Завдає занепокоєння, але не заважає повсякденній діяльності та сну

Інтенсивна

Більше 50 (або великі ділянки пухирів, що зливаються, характерні для папульозної кропив'янки )

Сильна сверблячка викликає дискомфорт, а також заважає нормальній повсякденній діяльності та сну

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Оцінка активності кропив'янки за шкалою UAS7

Оцінка активності кропив'янки за шкалою UAS7


Обстеження можуть доповнюватися диференціальною діагностикою, оскільки прояви кропив'янки (наприклад, дрібний висип у дитини ) нерідко нагадують симптоми інших дерматологічних захворювань. Диференціальна діагностика, зокрема, дозволяє виключити екзему, рожевий висівковий лишай та атопічний та контактний дерматит.

Процес дерматоскопії

Процес дерматоскопії

Методи лікування кропив'янки у дітей

Одним з ефективних методів, що допомагають лікувати кропив'янку, є уникнення контактів з речовинами, які провокують загострення симптоматики, або здійснення певних дій (наприклад, перебування на сонці або носіння тісного одягу із синтетики). Методи лікування кропив'янки у дітей:

  • антигістамінні препарати (полегшують симптоми за рахунок блокування дії гістаміну);

  • імунодепресанти (при підвищеній активності імунної системи);

  • ін'єкції засобів, що блокують вироблення імуноглобуліну при контактах з алергенами;

  • протизапальні препарати.

При анафілаксії можуть виконуватися ін'єкції адреналіну. Час між виникненням анафілаксії та введенням препарату має бути мінімальним, оскільки стан потребує невідкладної медичної допомоги.

Як лікувати кропив'янку у дітей у домашніх умовах?

Щоб лікувати кропив'янку у дітей у домашніх умовах, слід враховувати фактори, які провокують загострення симптомів. Способи домашнього лікування кропив'янки:

  • прохолодні компреси;

  • прийом прохолодної ванни чи душу;

  • носіння вільного одягу із натуральних тканин;

  • ведення щоденника харчування, виключення з раціону алергенних продуктів;

  • використання миючих засобів без ароматизаторів та барвників;

  • зволоження пересушеної шкіри за допомогою гіпоалергенних лосьйонів та кремів;

  • уникнення різких перепадів температури;

  • захист шкіри від сонця.
     

Для запобігання загостренням хвороби необхідно дотримуватись гігієни та підтримувати чистоту у всіх приміщеннях. При сильній сверблячці можна використовувати мазі або приймати антигістамінні препарати, призначені під час консультації педіатра чи дитячого дерматолога. Самостійне лікування кропив'янки у дітей народними засобами, застосування яких не має наукового обґрунтування, пов'язане з підвищеним ризиком побічних ефектів.

Чим небезпечна кропив'янка у дітей?

Тяжкі форми кропив'янки супроводжуються небезпечною для життя алергічною реакцією (анафілаксією). Ознаки анафілаксії:

  • утруднення дихання чи ковтання (дисфагія);

  • набряк язика, горла чи легень;

  • посилене слиновиділення;

  • блювання;

  • болі в животі та суглобах;

  • підвищена температура ( при кропив'янці температура може досягати 38 і більше градусів);

  • запаморочення;

  • втрата свідомості;

  • ангіоневротичний набряк (або набряк Квінке ) - набряклість глибоких шарів дерми та підшкірних тканин обличчя, області губ, язика, живота, геніталій, тильного боку рук чи ніг.

Перша допомога при загостреннях кропив'янки у дітей , що викликають сильні набряки та дихальні порушення, включає негайну ін'єкцію адреналіну. Крім цього, захворювання може призводити до підвищення тривожності та виникнення психоемоційних порушень.

Дерматологія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Кропив'янка у дітей: симптоми, причини та методи лікування - Дворцова Ольга Володимирівна
Дворцова Ольга Володимирівна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. Який лікар лікує кропив'янку у дітей?

У разі появи симптомів кропив'янки необхідно записатися на консультацію дитячого дерматолога. Лікар проведе огляд, призначить обстеження та за результатами діагностики підбере лікувальний курс. При висипі у новонародженого первинний огляд може проводити педіатр.

2. Як зняти свербіж при кропив'янці у дитини?

При свербіні можна застосувати пероральні антигістамінні препарати, стероїди, холодні компреси або прийняти холодну ванну. При високому ризику виникнення ангіоневротичного набряку необхідно мати при собі ін'єкцію адреналіну для негайного застосування у разі загострення хвороби. Перелік медикаментів, які використовуються для лікування кропив'янки, слід узгоджувати з лікарем.

3. Скільки може тривати кропив'янка у дітей?

Тривалість прояву симптомів кропив'янки в дітей віком залежить від форми захворювання. При гострій формі патології період, протягом якого зберігаються симптоми, варіюється в середньому від кількох годин до двох діб. При хронічному перебігу захворювання симптоматика може не зникати протягом півтора і більше місяців із наступним періодом ремісії та новим загостренням.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Кропив'янка у дітей: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-дерматолог, дитячий лікар-дерматолог.
Кропив'янка у дітей: симптоми, причини та методи лікування
Стаття перевірена: Устинська Інна Іванівна
Лікар-дерматолог, дитячий лікар-дерматолог, трихолог. Вища категория.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 1 місяць тому
Добрий вечір. Чи можна мазати кремом висип на шиї при кропив'янці?
Відповісти
Добридень. Креми можуть використовуватися як зовнішні засоби при хворобі, проте проводити самолікування не рекомендується, щоб уникнути побічних ефектів. Види та схеми застосування кремів, а також інших засобів при висипанні на шиї у дитини підбирає дерматолог за результатами діагностики.
Наталія 2 місяці тому
Вітаю. Підкажіть, чи небезпечні пухирі під час кропив'янки?
Відповісти
Добридень. Самі по собі пухирі не несуть істотної загрози здоров'ю, наприклад, вони не залишають шрамів чи виразок. Основна небезпека походить від ускладнень кропив'янки , наприклад, дихальних порушень, характерних для анафілаксії.
Ольга 2 місяці тому
Добридень. Чи заразна кропив'янка у дітей?
Відповісти
Добридень. Кропив'янка не передається контактним способом , проте може виникати через інфекції, які потрапляють в організм через рани, слину чи кров. У кожному разі можуть розвиватися індивідуальні реакцію вплив різноманітних подразників.
Марія 2 місяці тому
Добридень. Що можна їсти, якщо у дитини кропив'янка?
Відповісти
Добридень. Раціон при кропив'янці складається з урахуванням переліку харчових алергенів, підтвердженого під час діагностики. Наприклад, тригерами захворювання, які рекомендується виключити з меню, можуть бути морепродукти, ковбасні вироби, фруктові соки, горіхи, шоколад, спеції, трави та харчові добавки (наприклад, консерванти). Як правило, для того, щоб віднести продукт до категорії алергенів, потрібно не менше трьох тижнів спостережень за динамікою симптомів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!