Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Як правильно виміряти пульс?

Як правильно виміряти пульс?
Читати 7 хвилин | Створено: 12 липня 2023 | Оновлено: 12 липня 2023 | 31026 31026
1

Що таке пульс?

Пульс є одним із показників роботи серцево-судинної, нервової та ендокринних систем. Вимірювання пульсу дає змогу оцінити здатність організму пристосовуватися до фізичного навантаження.

Пульс — це ритмічне коливання стінок артерій, що виникає внаслідок скорочення серця і потрапляння крові в судини. Під час вимірювання пульсу важливо оцінити частоту (число поштовхів за хвилину), ритмічність (рівність інтервалів між ударами) і симетричність пульсової хвилі на обох руках.

2

Від чого залежить частота пульсу?

На частоту пульсу впливає емоційний стан: адреналін, що виділяється під час стресу, збільшує частоту серцевих скорочень і коливань артеріальних стінок. Під час сну пульс зазвичай знижується, оскільки організму потрібно менше кисню і поживних речовин, і серце може працювати повільніше. Інші чинники, що впливають на частоту пульсу:

  • вік (у дітей пульс вищий, ніж у дорослих);
  • серцево-судинні захворювання (наприклад, артеріальна гіпертензія);
  • ендокринні захворювання (цукровий діабет, порушення функціонування щитоподібної залози);
  • лікарські препарати (наприклад, судинорозширювальні препарати збільшують пульс).

На частоту пульсу впливає температура навколишнього середовища: у спеку пульс збільшується, оскільки судини розширюються для «охолодження» організму та посилюється приплив крові до поверхні шкіри. Почастішання пульсу відбувається під час тренувань, оскільки серце має перекачувати більше крові, щоб забезпечити організм достатньою кількістю кисню та поживних речовин. Під час надмірної фізичної активності може бути нормальний пульс, але серце може голосно стукати через інтенсивні скорочення.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

3

Норма пульсу в чоловіків і жінок

Норма пульсу в дорослої людини становить 60-100 ударів на хвилину. Нижча частота пульсу в стані спокою (40-60 ударів на хвилину) може бути в добре тренованих спортсменів через краще функціонування серцево-судинної системи.

4

Причини високого пульсу

Пульс понад 100 ударів на хвилину (тахікардія) виникає за надмірного фізичного навантаження (наприклад, інтенсивного бігу) і підвищеної температури навколишнього середовища. Інші причини високого пульсу:

  • дисбаланс електролітів (калію, натрію, кальцію та магнію) у крові;
  • відчуття страху або тривоги;
  • гіперфункція щитоподібної залози (гіпертиреоз);
  • анемія (зменшення кількості еритроцитів і гемоглобіну в крові);
  • аритмія (порушення серцевого ритму).

Високий пульс за низького тиску може бути через серцеву недостатність, дегідратацію (втрату рідини через підвищене потовиділення, рясну блювоту або діарею), безконтрольне приймання лікарських препаратів (наприклад, сечогінних засобів). Причинами підвищення пульсу можуть бути інфаркт міокарда і стенокардія внаслідок активації нервової системи у відповідь на стрес і недостатнє кровопостачання серця, а також зловживання алкоголем і напоями, що містять кофеїн (кава, енергетики).

На ранній стадії вагітності пульс може частішати через збільшення навантаження на кровоносну систему і збільшення об'єму циркулюючої крові. Під час третього триместру плід стає більшим і чинить більший тиск на судини, що призводить до підвищення частоти серцевих скорочень у жінки.

5

Як зменшити пульс?

Для уповільнення пульсу під час заняття спортом необхідно припинити фізичну активність, сісти та попити прохолодної води. У разі впливу високої температури потрібно забезпечити доступ свіжого повітря і послабити одяг (розстебнути гудзики сорочки, зняти краватку).

Для стабілізації високого пульсу необхідно відмовитися від вживання алкоголю і кофеїну, займатися дозованим фізичним навантаженням, висипатися і уникати стресових ситуацій. Для виявлення причини підвищення пульсу необхідна консультація кардіолога. За необхідності лікар призначить лікарські препарати, що нормалізують частоту серцевих скорочень. У разі значного почастішання пульсу (понад 100 ударів на хвилину), появи болю в грудях або втрати свідомості необхідно терміново викликати бригаду швидкої медичної допомоги.

6

Причини низького пульсу

Низький пульс (брадикардія) виникає внаслідок гіпофункції щитоподібної залози (гіпотиреозу) та аутоімунних захворювань (наприклад, ревматичної лихоманки або системного червоного вовчака). Інші причини низького пульсу:

  • вроджені вади серця (наприклад, тетрада Фалло або транспозиція магістральних судин);
  • апное (тимчасова зупинка дихання) уві сні;
  • електролітний дисбаланс.

Брадикардія може з'явитися на тлі ушкодження міокарда (серцевого м'яза), наприклад, у разі кардіоміопатії або міокардиту. Ураженню серця і зниженню пульсу сприяє приймання лікарських препаратів, таких як седативні засоби та опіоїди.

7

Як підняти пульс?

Для збільшення пульсу можна випити міцний чай або каву, змінити положення тіла (встати й пройтися кімнатою). Глибоке та ритмічне дихання може допомогти активізувати нервову систему та підвищити частоту серцевих скорочень.

Для запобігання розвитку брадикардії необхідно регулярно займатися спортом, підтримувати здорову вагу та відмовитися від куріння. Важливо щорічно проходити планові огляди в сімейного лікаря.

8

Методи вимірювання пульсу

Самостійно виміряти пульс можна на руці в ділянці зап'ястя і на шиї в зоні сонної артерії. Оцінити частоту серцевих скорочень можна за допомогою пульсометра — електронного пристрою, який надягають на руку.

Одночасно виміряти пульс і рівень насичення організму киснем можна завдяки пульсоксиметру, який закріплюється на пальці або мочці вуха. Лікарі можуть визначити частоту пульсу за допомогою стетоскопа, слухаючи серцебиття на грудях у людини.

9

Як виміряти пульс?

Підраховувати кількість ударів серця можна протягом 15, 30 і 60 секунд. Однак для точнішого результату кардіологи рекомендують рахувати пульс за хвилину. Вимірювати пульс необхідно на двох руках. У разі тахікардії або брадикардії, а також нерегулярного або несиметричного серцевого ритму необхідно звернутися до лікаря для виявлення причини зміни характеру пульсу. Техніка вимірювання пульсу на зап'ясті:

10

Крок 1. Підготовка до вимірювання пульсу

Крок 1. Підготовка до вимірювання пульсу

Крок 1. Підготовка до вимірювання пульсу

  • займіть зручне положення і розслабтеся;
  • якщо зап'ястя прикриває кофта або сорочка, відсуньте частину одягу, щоб забезпечити доступ для вимірювання пульсу.
11

Крок 2. Знаходження пульсації артерії

Крок 2. Знаходження пульсації артерії

Крок 2. Знаходження пульсації артерії

  • поверніть руку долонею догори;
  • поставте вказівний і середній пальці іншої руки на зовнішню сторону (з боку великого пальця) зап'ястя;
  • притисніть пальці до зап'ястя і відчуйте ритмічні «поштовхи»;
  • підготуйте секундомір.
12

Крок 3. Вимірювання пульсу

Крок 3. Вимірювання пульсу

Крок 3. Вимірювання пульсу

  • увімкніть секундомір;
  • підрахуйте кількість «поштовхів» протягом хвилини;
  • під час підрахунку пульсу за 30 секунд помножте отриману кількість «поштовхів» на два, під час оцінки частоти пульсації за 15 секунд помножте результат на чотири.

Сімейна медицина в ОН Клінік Ужгород

Як правильно виміряти пульс? - Щербей Алла Юріївна
Щербей Алла Юріївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як правильно виміряти пульс?
Сімейний лікар. Вища категорія.
Як правильно виміряти пульс?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Микола 9 місяців тому
Доброго дня. Скільки часу необхідно затратити на визначення пульсу на сонній артерії?
Відповісти
Добрий день. Для більш точного результату пульс необхідно міряти протягом хвилини. Також можна вимірювати пульсацію за 30 секунд і помножити результат на два або за 15 секунд і помножити отримане число на чотири.
Марія 9 місяців тому
Добрий день. Скільки має бути пульс у трирічної дитини?
Відповісти
Доброго дня. Нормальний пульс у дитини в три роки становить 70-110 ударів на хвилину. У дітей серцевий м'яз скорочується частіше, оскільки в них швидкість метаболізму (обміну речовин) вища і серце працює швидше, щоб забезпечити організм достатньою кількістю кисню та енергії. З віком частота серцевих скорочень поступово знижується.
Богдан 9 місяців тому
Доброго дня. Скільки пульс за миготливої аритмії?
Відповісти
Добрий день. Пульс за миготливої аритмії 100-175 ударів на хвилину. Миготлива аритмія — небезпечний стан для здоров'я, тому в разі значного почастішання пульсу необхідно терміново звернутися по медичну допомогу.
Катерина 9 місяців тому
Добрий день. Якщо пульс 100, то що робити?
Відповісти
Доброго дня. За пульсу 100 необхідно розслабитися і заспокоїтися, можна лягти, послабити одяг (розстебнути сорочку, зняти краватку), випити води. Якщо пульс не нормалізується протягом 15-20 хвилин або з'являються додаткові симптоми (головний біль, запаморочення, дискомфорт у ділянці грудей), викличте швидку допомогу.
Карина 9 місяців тому
Добрий день. Як підняти пульс, не піднімаючи тиску?
Відповісти
Доброго дня. Підняти низький пульс можна за допомогою глибокого дихання і зміни положення тіла (з лежачого в сидяче або стояче). Нормалізувати пульс можна завдяки виконанню легкої фізичної активності (ходьбі по дому, прогулянці на свіжому повітрі).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!